icon

Práca na polovičný úväzok po päťdesiatke - skúsenosti a rady

vitaminsee
19. feb 2026

Existuje niekto, kto je na polovičnom pracovnom úväzku a má viac ako 50 ?
Celý život som pracovala v súkromných firmách ( stavebníctvo ), moja prác je náročná a stresujúca, preto som vyskúšala prácu v štátnom sektore, lenže problém je v tom, že bola dočasná, iba na 1 rok a ďalej nie je možné pokračovať, projekt skončil. Moje miesto chceli pôvodne zrušiť, ale teraz mi ponúkajú iba polovičný pracovný úväzok a to na dobu určitú, iba do novembra ... Nie som úplne stotožnená, jasné, že kvôli veku a platu ... Na druhej strane také benefity som v súkromnom sektore nemala .... Novú zmluvu som ešte nevidela, jasné že nebudem mať stravné lístky .... Nikdy som tento druh pracovného záväzku nemala ...

Strana
z2
melanta
19. feb 2026

Ak nemáš inú prácu, tak je predsa lepší polovičný úväzok ako žiadny. Že by si nemala stravné lístky, je logické, neodpracuješ toľko, aby si mala nárok na obedovú prestávku. Ja by som to zobrala, do novembra sa môže u vás objaviť nové miesto, alebo si dovtedy popri práci nájdeš niečo iné.

anonym_c83a57
19. feb 2026

po 4 hod. ma narok na stravne...

anonym_c83a57
19. feb 2026

@vitaminsee ked nemas nic ine tak to prijmi, a popri tom si nieco hladaj...vzdy je lepsie, ked mas aspon cosi...

anonym_c83a57
19. feb 2026

a je jedno kolko mas rokov v takej situacii...

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@anonym_c83a57

@vitaminsee ked nemas nic ine tak to prijmi, a popri tom si nieco hladaj...vzdy je lepsie, ked mas aspon cosi...

@anonym_c83a57 ďakujem. To je aj názor moje rodiny ... Pre mňa je to ťažko akceptovateľné, vždy som veľa pracovala ale bohužiaľ mi vek priniesol zdravotné problémy a nechcem dochádzať do BL, kde je viacej roboty, takže asi nebudem mať inú možnosť ...

martinkatinka
19. feb 2026

Ja by som to vzala. Ale aj preto, ze muz pracuje v zahranici, takze ja sa viac venujem synovi. A popri tom mam aj ine aktivity, nejake handmade, tiez cosi zarobim. Takze mne by to vyhovovalo.

la_dolce_vita
19. feb 2026

Obavam sa, ze vyberat si velmi nemozes kvoli veku, tiez mam tvoj vek a obavy, ze keby nieco.. Zober a uvidis, co bude dalej, lepsie ako nič.

anonym_605bda
19. feb 2026

Čaká tá ešte minimálne 14 rokov prace, takze vek riešiť nemusíš

anonym_6b4931
19. feb 2026

@vitaminsee ak nemáš inú možnosť práce, tak zober aj to. Popritom si ale intenzívne hľadaj niečo iné, na plný úväzok.
Máš 50 rokov, tak uvažuj už aj do budúcna - o výške dôchodku. Z polovičného úväzku to teda bude nič moc.

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@anonym_6b4931

@vitaminsee ak nemáš inú možnosť práce, tak zober aj to. Popritom si ale intenzívne hľadaj niečo iné, na plný úväzok.
Máš 50 rokov, tak uvažuj už aj do budúcna - o výške dôchodku. Z polovičného úväzku to teda bude nič moc.

@anonym_6b4931 tento rok budem mať 54 a jasné, že si to uvedomujem, VŠ ...

anonym_cc61ac
19. feb 2026

@vitaminsee pri polovicnom uvazku mas narok na stravne listky, urcite sa ozvi, ak ti ich nechcu dat.

andrejka1974
19. feb 2026

@vitaminsee pozri sa ja pracujem ako rozvozca jedla pracujem od 9.30 do 14.00 ja viacej pracovať koli dcére nemôžem je autistka a pracujem takto roky a som rada aj za takúto prácu a to mám zajtra 52

anonym_53fbc5
19. feb 2026
@anonym_cc61ac

@vitaminsee pri polovicnom uvazku mas narok na stravne listky, urcite sa ozvi, ak ti ich nechcu dat.

@anonym_cc61ac cituj zákon.

anonym_4a9545
19. feb 2026

Nárok na stravné je po 4,5 odrobenych hodinách.

namornicka
19. feb 2026
@vitaminsee

@anonym_c83a57 ďakujem. To je aj názor moje rodiny ... Pre mňa je to ťažko akceptovateľné, vždy som veľa pracovala ale bohužiaľ mi vek priniesol zdravotné problémy a nechcem dochádzať do BL, kde je viacej roboty, takže asi nebudem mať inú možnosť ...

@vitaminsee a ktoru moznost pokladas za najlepsiu ty? Toto nezobrat a najst si nieco na plny uvazok? Urob podla seba.

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@anonym_4a9545

Nárok na stravné je po 4,5 odrobenych hodinách.

@anonym_4a9545 áno, tak je to. Tak mi to dnes oznámila personalistka, že nemám nárok, lebo polovičný úväzok = 3,75hod ( štátna správa ). Ja som celiatik, mesačne som dostávala v prípade celého mesiaca cca 90€. Okrem toho príspevok na 3.pilier, to je 42€, to zatiaľ neviem, ani ako dovolenka, lebo tú soim mala 30 dní + piepustky. Ešte som nevidela novú zmluvu. Mrzí ma aj na "dobu určitú" iba do novembra ( od 1.5 )

letfenixa
19. feb 2026
@vitaminsee

@anonym_4a9545 áno, tak je to. Tak mi to dnes oznámila personalistka, že nemám nárok, lebo polovičný úväzok = 3,75hod ( štátna správa ). Ja som celiatik, mesačne som dostávala v prípade celého mesiaca cca 90€. Okrem toho príspevok na 3.pilier, to je 42€, to zatiaľ neviem, ani ako dovolenka, lebo tú soim mala 30 dní + piepustky. Ešte som nevidela novú zmluvu. Mrzí ma aj na "dobu určitú" iba do novembra ( od 1.5 )

@vitaminsee ak budeš pracovať každý deň, tak máš nárok na plný počet dní dovolenky.

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@namornicka

@vitaminsee a ktoru moznost pokladas za najlepsiu ty? Toto nezobrat a najst si nieco na plny uvazok? Urob podla seba.

@namornicka Úprimne ? neviem.... som tak zo všetkého unavená, zabíja ma menopauza, proste zlé obdobie ...Neviem ako by moje zdravie zvládlo návrat do stresu developérov a 10-11 hod pracovný čas ... Od r.2018 som vo 4 - tej práci, to mi je ľúto, že v mojom veku nemám stabilitu ...

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@letfenixa

@vitaminsee ak budeš pracovať každý deň, tak máš nárok na plný počet dní dovolenky.

@letfenixa no to vedúci personalistku presvedčil, že je blbosť cestovať každý deň, hlavne z hľadiska plnenia úloh, chodila by som 1/2 prac dní na celý deň, ale to na situácii nič nemení, do dochádzky musím vykazovať 3,75hod bez nároku na obedovú prestávku a stravné ...

glamorous55
19. feb 2026

Ja zasa hľadám presne tento tip práce a neviem nájsť.. všade od 8-16:30 🙄

vitaminsee
autor
19. feb 2026
@glamorous55

Ja zasa hľadám presne tento tip práce a neviem nájsť.. všade od 8-16:30 🙄

@glamorous55 železnice a školstvo, iba tam je 7,5hod prac čas ( nemyslím pedagógov ). Moje 2 kolegyne chodia na 7:00 aj vedúci, ja som mala výnimku na 8:30, ale nie pružný pracovný čas ... AKože ja na 7:00, to by ma asi ...to nie prosím !

namornicka
20. feb 2026
@vitaminsee

@namornicka Úprimne ? neviem.... som tak zo všetkého unavená, zabíja ma menopauza, proste zlé obdobie ...Neviem ako by moje zdravie zvládlo návrat do stresu developérov a 10-11 hod pracovný čas ... Od r.2018 som vo 4 - tej práci, to mi je ľúto, že v mojom veku nemám stabilitu ...

Ak nemusis a financne vyjdete v domacnosti, ja by som sa na 10- hodinovy uvazok vykaslala. Jedine ze ta to strasne bavi a naplna, ale podla tvojich slov to tak nevyzera.

doda3103
20. feb 2026

Síce som mladá a pracujem na polovičný úväzok (ja zas kvôli deťom). Stravné lístky dostávam,tak isto aj na 3.pillier mi prispievajú ako ostatným, dovolenka aj priepustky. Mám nárok na všetko ako na plný úväzok. Keď máš možnosť tak neriešim iba z blízkymi a hotovo.

gigie24
21. feb 2026
@vitaminsee

@vitaminsee V statnej sprave na 1/2 uvazok naozaj nemas narok na stravne. Vsade v statej sprave konsoliduju, ale skusíla by som sa spytat na 6 hodinovy uvazok, to usetria tiez a mas narok na stravne. Pozri si ich kolektivnu zmluvu, mozno budes dostavat raz za rok aj peniaze so socialneho fondu.
Este je dolezite ci budes pracovat v statnej sluzbe alebo vo verejnom zaujme. Podla mna vo verejnom zaujme, kedze ti chcu dat zmluvu na rok, ta sa potom kazdy rok predlzuje, takto to robia bezne. Ked sa osvedcis a budu spokojni casom sa mozes posunut na ine, lepsie miesto a ba plny uvazok. Ja by som mozno vyskusala na 2 roky a ak by sa mi nepodarilo sa posunut na plny uvazok, potom by som hladala dalej (kvoli dochodku). Praca v statnej sprave je vyhodna napr. preto, lebo za teba poctivo odvadzaju peniaze a platia.

prasiatko30
21. feb 2026

Vsak to je super. Budes mat viac casu na nejake dovzdelavanie a na hladanie novej prace. Takto vies, ze do novembra mas aspon tuto pracu. Byt tebou urobim si prieskum pracovneho trhu, pozriem co mozem poskytnut ja, ake zrucnosti su pozadovane, co by som sa dokazala naucit a podla toho sa zariadim

sunny3
21. feb 2026

,

vitaminsee
autor
22. feb 2026
@namornicka

Ak nemusis a financne vyjdete v domacnosti, ja by som sa na 10- hodinovy uvazok vykaslala. Jedine ze ta to strasne bavi a naplna, ale podla tvojich slov to tak nevyzera.

@namornicka Nie je to otázka o tom, či ma to baví, ale o tom , že sedieť toľko hodín pri PC je pre mňa už veľmi náročné a taktiež pokiaľ som nepracovala u developérov, nemala som zdravotné problémy. Stres urobil svoje, Prejavila sa mi celiakia a iné, takže musím vláčiť doma pripravené jedlo, preto je výber práce obmedzený ( BL som musela vylúčiť, musela by som cestovať vlakom + MHD, čiže 3-4 hod denne, čo mi príde hrozné )

vitaminsee
autor
22. feb 2026
@doda3103

Síce som mladá a pracujem na polovičný úväzok (ja zas kvôli deťom). Stravné lístky dostávam,tak isto aj na 3.pillier mi prispievajú ako ostatným, dovolenka aj priepustky. Mám nárok na všetko ako na plný úväzok. Keď máš možnosť tak neriešim iba z blízkymi a hotovo.

@doda3103 Vďaka .za názor 🙂)

letfenixa
22. feb 2026
@vitaminsee

@letfenixa no to vedúci personalistku presvedčil, že je blbosť cestovať každý deň, hlavne z hľadiska plnenia úloh, chodila by som 1/2 prac dní na celý deň, ale to na situácii nič nemení, do dochádzky musím vykazovať 3,75hod bez nároku na obedovú prestávku a stravné ...

@vitaminsee nerozumiem. Veď si zapises dochádzku, keď prídeš/odchádzaš. A keď si tam viac ako 4,5 hodiny, nárok na stravné máš. A máš nárok na počet dní dovolenky podľa dní, keď si v práci. Keď som mala znížený úväzok ja, chodila som 5 dní v týždni a mala som plný počet dní dovolenky. Kolega chodil 3-x do týždňa, tak mal počet dní dovolenky krát 0,6.

gigie24
22. feb 2026
@letfenixa

@vitaminsee nerozumiem. Veď si zapises dochádzku, keď prídeš/odchádzaš. A keď si tam viac ako 4,5 hodiny, nárok na stravné máš. A máš nárok na počet dní dovolenky podľa dní, keď si v práci. Keď som mala znížený úväzok ja, chodila som 5 dní v týždni a mala som plný počet dní dovolenky. Kolega chodil 3-x do týždňa, tak mal počet dní dovolenky krát 0,6.

@letfenixa Nie je to pravda, ak mas zmluvu v statnej sprave na 4 hodiny, vyplacane ti budu len 4 hodiny a aj keby si mala nadcasov 20 hodin nie je narok na stravne, lebo zmluva je takto postavena a platna. Nadcasy si mozu vyhodnotit zial tak, ze nestihas svoju pracu v dohodnutom case, aj ked makas takmer bez prestavky, takato je zial realita, len reagujem aby sme tu neuviedli nespravnu informaciu 😇🙏.

Strana
z2