icon

Práca v Rakúsku a bývanie v Nemecku

oregon2
28. jan 2018

Dobrý deň.
Prosím Vás má niekto skúsenosť s tým, že by pracoval v Rakúsku a býval v Nemecku? Môj partner začal pracovať v Salzburgu, ale neskôr by sme sa celá rodina chceli presťahovať do Nemecka, lebo sú tam lacnejšie prenájmy a je to od Salzburgu vzdialene asi tak 6 až 10 kilometrov. Dostala som informáciu, že potom môžme podliehať dvojitému zdaneniu. Nevedel by mi niekto s týmto poradiť, kde by som mohla o tom dostať informácie. Ďakujem.

sissi2183
28. jan 2018

Pokial ja viem, konkretne zo Salzburgu, znamy dostava na ucet hrubu mzdu a odvody a dane plati v Nemecku. Byvaju kusok za hranicami.

oregon2
autor
28. jan 2018

Dakujem za info.

vroni
29. jan 2018

@sissi2183, ano, ak je zivnostnik, tak sa to da. zamestnanec nie.
@oregon2 p, dvojitemu zdaneniu urcite nie. Dvom danovym uradom ano.

sissi2183
29. jan 2018

@ ten znamy nie je zivnostnik, pracuje v nemocnici.

vroni
29. jan 2018

@sissi2183, v tom pripade to neexistuje. Netusim, ci to znamy zle vysvetlil alebo nepochopil, ale zamestnanec hrubu mzdu dostavat nemoze, iba ak by zamestnavatel chcel nutne porusovat zakon. Takze nie. Moze maximalne v Nemecku ziadat o danove vyrovnanie.

oregon2
autor
29. jan 2018

@vroni Dakujem za info. Chceli by sme hladat ako rodina byvanie a nechcem tam porusit zakony. Svagor nieco spominal, ze ak je zamestnavatel mimo Salzburgu, tak sa platit nic nemusi. Zamestnavatela ma vo Viedni a vykon prace je Salzburg - Vieden.

vroni
29. jan 2018

@oregon2, ono toto vlastne vobec nie je vasa vec. Muza zamestnavatel prihlasi do poistovne a na danovy urad (je to jeho zakonna povinnost, nie dobra vola) a on bude dostavat normalne vyplatu, identicky ako na Slovensku. Ak budete byvat z druhej strany hranice, budete dane, spojene s byvanim platit v Nemecku, dan zo mzdy v Rakusku. Byvala kolegyna tak byvala (v Nemecku dom a v Salzburgu praca) a veru sa po piatich rokoch stahovali do Rakuska, ze je to vyhodnejsie (to nie je navod, mohla to byt nahoda)...