icon

Práca vyšetrovateľa: podmienky, výhody a nevýhody

kontroloj
Dnes o 07:44

Vážení čitatelia/-ky,

S prosbou by som sa Vás (najmä prosím ľudí s reálnou skúsenosťou v pracovnej pozícii) chcel opýtať k tematike, ktorá je názvom článku.

Tí, ktorí tak máte skúsenosť v odbore, prosím:

1. Aká ja náplň práce vyšetrovateľa

2. Aké sú podmienky prijatia (je možné žiadať aj o zadelenie na mne situačne blízky obvod??)

3. Po absolvovaní skúšok a prípadnom zaradení na zvolený obvod, môže byt vyšetrovateľ prekladaný na iný okres????

4. Ako ja platovo ohodnotený ?

5. Aké sú podstatné nevýhody tohto povolania z praxe ?

6. Ako je to s pozíciou skráteného vyšetrovateľa oproti štandardnému vyšetrovateľovi?

7. Aké sú hodnosti vyšetrovateľa, ktoré nadobudne po vstupe?

8. Na vyšetrovateľa je postačujúce absolvovať vzdelávaciu školu (po splnení ostatných kvalifikácii), teda dostať maturitu, alebo je potrebné ešte osobitné robiť vyšetrovateľskú skúšku??

Za všetky vecné odpovede úprimne ďakujem. Túto tému otváram z dôvodu, že k nej nie je priveľmi cielených diskusií.

Niečo o mne. Som recentým absolventom právnickej fakulty. Mám pracovne skúsenosti v advokátskej kancelárii nakoľko pracujem v jednej a rovnako som pracoval aj v inej. Právo je naplňujúce avšak advokácia ma nechytila.

Z uvedeného dôvodu preto zisťujem v zmysle záujmu dostupné informácie o tomto povolaní. Budem preto povďačný keď sa komukoľvek so skúsenosťou veľmi blízkou či priamou podarí ku ktorýmkoľvek otázkam vecne napísať a spoločne tak vytvoríme svojim spôsobom hodnotnú diskusiu aj pre iných.

anonym_4a85cb
Dnes o 07:48

Právnik nevie aká je náplň práce vyšetrovateľa PZ a rozdiel medzi pozíciou vyšetrovateľa a skráteného vyšetrovateľa a nevie nájsť odpovede na dané otázky? S tým by som sa nechválila.

anonym_196023
Dnes o 08:00

aby ste mohli byť vyšetrovateľom musia vás prijať do zboru, takže prijímačky také, ako sú zverejnené na stránke, následne tuším 8-10 mesiacov škola v pezinku, ak ste právnik, malo by to byť jednoduchšie, v závislosti od počtu berú rovno za vyšetrovateľov, prípadne predtým na nejakú inú pozíciu, vyšetrovateľ vyšetruje, netreba si to predstavovať ako vo filmoch, primárne je to o vypisovaní papierov, väčšinou ide o krádeže, ohrozovanie mravnej výchovy a pod. plat tabuľkový + možno nejaké príplatky rizikové, je možné žiadať o priradenie aj o preradenie do konkrétneho mesta, nevýhody? väčšinou budete riešiť rovnaké skupiny obyvateľov, kde Vás už budú poznať po mene, hodnosti si viete nájsť na nete.

anonym_4a85cb
Dnes o 08:02
@anonym_196023

aby ste mohli byť vyšetrovateľom musia vás prijať do zboru, takže prijímačky také, ako sú zverejnené na stránke, následne tuším 8-10 mesiacov škola v pezinku, ak ste právnik, malo by to byť jednoduchšie, v závislosti od počtu berú rovno za vyšetrovateľov, prípadne predtým na nejakú inú pozíciu, vyšetrovateľ vyšetruje, netreba si to predstavovať ako vo filmoch, primárne je to o vypisovaní papierov, väčšinou ide o krádeže, ohrozovanie mravnej výchovy a pod. plat tabuľkový + možno nejaké príplatky rizikové, je možné žiadať o priradenie aj o preradenie do konkrétneho mesta, nevýhody? väčšinou budete riešiť rovnaké skupiny obyvateľov, kde Vás už budú poznať po mene, hodnosti si viete nájsť na nete.

@anonym_196023 pre pravnika skola v Pezinku/Kosiciach nie je ale pojde na Akademiu PZ.

anonym_e09b02
Dnes o 08:03

Vyšetrovateľ vedie trestné konanie pri závažnejších trestných činoch = začína trestné stíhanie, vedie výsluchy obvinených, svedkov a poškodených, zabezpečuje dôkazy,
vydáva uznesenia, spolupracuje s operatívcami, kriminalistami, znalcami a prokurátorom, rozhoduje o procesných úkonoch, pripravuje spis na podanie obžaloby. Ide prevažne o kancelársku prácu doplnenú výsluchmi, obhliadkami a operatívnymi úkonmi.

Podmienky prijatia: občianstvo SR, bezúhonnosť, zdravotná, psychická a fyzická spôsobilosť, ukončené vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore právo,
úspešne absolvovanie prijímacie konanie. Pri nástupe môžeš uviesť preferovaný kraj alebo okres. Polícia sa to snaží rešpektovať, ale rozhodujú služobné potreby.
Áno, môžeš byť preložený na iný okres? Plat závisí od hodnosti, započítanej praxe,
príplatkov, osobného príplatku, prípadne rizikovosti.

Nevýhody: obrovské množstvo administratívy, vysoká osobná zodpovednosť,
veľké množstvo spisov naraz, časté termíny od prokuratúry, nadčasy,
pohotovosti, psychicky náročné prípady (vraždy, domáce násilie, sexuálne delikty),
pomalé alebo minimálne kariérne napredovanie.

janka_266
Dnes o 08:05
@anonym_4a85cb

@anonym_196023 pre pravnika skola v Pezinku/Kosiciach nie je ale pojde na Akademiu PZ.

@anonym_4a85cb dík za opravu, už je to dlho, čo som sa týmto smerom zaoberala :D

kontroloj
autor
Dnes o 08:12
@anonym_4a85cb

Právnik nevie aká je náplň práce vyšetrovateľa PZ a rozdiel medzi pozíciou vyšetrovateľa a skráteného vyšetrovateľa a nevie nájsť odpovede na dané otázky? S tým by som sa nechválila.

@anonym_4a85cb text príspevku je zameraný na praktický aspekt, nie na zakonne predpoklady kladené na výkone práce. Zmyslom prispevku je zistiť praktický aspekt

anonym_4a85cb
Dnes o 08:15
@kontroloj

@anonym_4a85cb text príspevku je zameraný na praktický aspekt, nie na zakonne predpoklady kladené na výkone práce. Zmyslom prispevku je zistiť praktický aspekt

@kontroloj ja nic o predpokadoch nehovorim ale pytas sa na otazky, ktore sa preberali na pravnickej fakulte, co ine z praktickeho hladiska chces vediet pri naplni prace vysetrovatela, pri tom aku hodnost a platovu triedu dostane, rozdiel medzi skratenym, podmienky prijatia, ci staci len maturita (akoze vazne)...? Toto su otazky, ktore parvnik by mal ovladat. To za mna nie su prakticke otazky. Jedine, co sa da oznacit za prakticku otazku je 5. ostatne s praxou nemaju nic ale, ze vobec nic.

anonym_3da687
Dnes o 09:18

Absolvent PF este aj s praxou v AK zistuje co je naplnou prace vysetrovatela na fore pre mamicky? Nemas spoluziakov z prava/kamaratov pravnikov/kolegov/google/znalosti zo skoly a praxe? Prepac ale ty budes teda vysetrovatel ako lusk ak s tym zacnes

anonym_e1f886
Dnes o 09:34

zasnem, som pravnik, no, ale "stara skola", koncila som 1994, to keby som sa take veci pytala, tak umriem od hanby, a aj hned ma chceli brat robit na vysetrovacku, a ja som vedela, co sa tam odo mna chce, to si nevies nastudovat ani zakon o policjnom zbore, vykonavacie predpisy? ako chces robit tuto pracu? radsej tam nechod, mam strach z takych odbornikov

anonym_4a85cb
Dnes o 09:40
@anonym_e1f886

zasnem, som pravnik, no, ale "stara skola", koncila som 1994, to keby som sa take veci pytala, tak umriem od hanby, a aj hned ma chceli brat robit na vysetrovacku, a ja som vedela, co sa tam odo mna chce, to si nevies nastudovat ani zakon o policjnom zbore, vykonavacie predpisy? ako chces robit tuto pracu? radsej tam nechod, mam strach z takych odbornikov

@anonym_e1f886 ja ani stara skola nie som (minuly rok som skoncila pravo) ale uplne rovnako zasnem, ze to nevie. 😄 Ako keby len nevedel to az taky problem nie je pretoze ak je vola dostudovat sa to da ale nedokaze si v dnesnej dobe ani vyhladat dane informacie, to je ovela viac na hanbu.

ibrunova
Dnes o 10:16
@anonym_4a85cb

@anonym_4a85cb to je blbosť

anonym_4a85cb
Dnes o 10:41
@ibrunova

@ibrunova blbost? Ja som to absolvovala tohto roku tak snad viem kde som bola.

melanta
Dnes o 10:44
@ibrunova

@ibrunova nie je to blbosť. Ak má niekto vyštudované právo a chce byť vyšetrovateľ, tak nepôjde na strednú policajnú školu (8 mesačné štúdium v PK alebo v KE). Na VŠ Policajná akadémia je špeciálny odbor pre vyšetrovateľov, volá sa špecializačné policajné štúdium.

sisa_s
Dnes o 10:54

recentny absolvent nas opustil 😀
Používateľka kontroloj už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.

melanta
Dnes o 10:56
@sisa_s

recentny absolvent nas opustil 😀
Používateľka kontroloj už nemá účet na Modrom koníku. K tomuto kroku sa rozhodla sama používateľka.

@sisa_s hlavne aby ho/ju opustila myšlienka byť vyšetrovateľom.