Pracovné miesto po rodičovskej: Aké sú vaše práva?
Chcela by som sa informovať ak nastupujem do prace po rodičovskej dovolenke vyhotovuje sa nejaká zmluva alebo ostáva ta pôvodná co bola s rovnakou pozíciou a miestom pracoviska
A ci ma musia prijať spat na pôvodnú pozíciu a pracovisko?
Aký dôvod by mal byť ak napriklad by mi zmenili ( znížili) o stupeň pozíciu,,,?
Ved s tým vedomím dali miesto mna na tu pozíciu, že sa po 3 rokov vrátim spat, že? Takže by mali s tým rátať že
Som nepokojna.
Alebo mam sa ist opytat niekam ? Sú nejake úrady kde poradia ohladom pracovných zmluv, nastupu po rodičovskej, ci na tu istú pozíciu, miesto pracovisko atd,,,,že?
ĎAKUJEM
Platí pôvodná PZ. Po RD ťa zamestnávateľ musí zaradiť na dohodnutý druh práce, miesto výkonu práce a dať ti ti pracovné podmienky, ktoré máš v zmluve. Nemôže ti jednostranne znížiť pozíciu, mzdu ani zmeniť pracovisko.
@anonym_autor zamestnať ti musí poskytnúť pracovné miesto po rodičovskej dovolenke, nemusí to byť ale to isté, ak ho zmení, samozrejme sa zmení aj obsah pracovnej zmluvy
Ty si povinná minimálne mesiac pred nastupom po RD o tom písomne informovať zamestnávateľa.
Ideálne je sa to dať vedieť skôr a rovno sa aj informovať, akú majú predstavu.
Mne napr po dohode dali trochu inú agendu a rovno som podpísala dodatok so zvýšením platu. Ale ja som počas RD párkrát bola za šéfkou a kolegyňami sa "pripomenúť" 🙂
@anonym_autor PZ platí stále ta istá.
Ak miesto existuje, zamestnávateľ ma povinnosť ta tam opäť zamestnať.
Ak miesto neexistuje, ma povinnosť ti dať pozíciu aj pracovne miesto podľa pracovnej zmluvy. V pripade, že také miesto nema a chcel by ta preradiť na inú pozíciu či miesto, musí vyhotoviť dodatok, ktorý môžeš podpísať, ale mozes aj odmietnuť. Ak odmietnes a on nema možnosť prideliť ti prácu podľa zmluvy, ma s tebou ukončiť prac.pomer výpoveďou s odstupným (alebo dohodou z rovnakých dôvodov), inak je to platená prekážka na jeho strane a zostávas doma.
Pokial tu píše niekto niečo iné, je bohužiaľ neznalý zákona.
@anonym_autor zamestnať ti musí poskytnúť pracovné miesto po rodičovskej dovolenke, nemusí to byť ale to isté, ak ho zmení, samozrejme sa zmení aj obsah pracovnej zmluvy
@ivicatolic nemusi to byt to iste pracovne miesto len pokiaľ už neexistuje. Čo ak ona odmietne tu zmenu zmluvy podpísať?

preco sa nepytas v praci? Bezne sa PZ nemeni. Preco by mala byt nova PZ? Ak nedojde v uprave platu/pozicie/miesta, preco by sa mala menit?