icon

Pracovné miesto po rodičovskej: Aké sú vaše práva?

12. apr 2026

Chcela by som sa informovať ak nastupujem do prace po rodičovskej dovolenke vyhotovuje sa nejaká zmluva alebo ostáva ta pôvodná co bola s rovnakou pozíciou a miestom pracoviska
A ci ma musia prijať spat na pôvodnú pozíciu a pracovisko?
Aký dôvod by mal byť ak napriklad by mi zmenili ( znížili) o stupeň pozíciu,,,?
Ved s tým vedomím dali miesto mna na tu pozíciu, že sa po 3 rokov vrátim spat, že? Takže by mali s tým rátať že
Som nepokojna.
Alebo mam sa ist opytat niekam ? Sú nejake úrady kde poradia ohladom pracovných zmluv, nastupu po rodičovskej, ci na tu istú pozíciu, miesto pracovisko atd,,,,že?
ĎAKUJEM

anonym_560aee
12. apr 2026

preco sa nepytas v praci? Bezne sa PZ nemeni. Preco by mala byt nova PZ? Ak nedojde v uprave platu/pozicie/miesta, preco by sa mala menit?

billy_jean
12. apr 2026

Platí pôvodná PZ. Po RD ťa zamestnávateľ musí zaradiť na dohodnutý druh práce, miesto výkonu práce a dať ti ti pracovné podmienky, ktoré máš v zmluve. Nemôže ti jednostranne znížiť pozíciu, mzdu ani zmeniť pracovisko.

ivicatolic
12. apr 2026

@anonym_autor zamestnať ti musí poskytnúť pracovné miesto po rodičovskej dovolenke, nemusí to byť ale to isté, ak ho zmení, samozrejme sa zmení aj obsah pracovnej zmluvy

anonym_d65107
12. apr 2026

Ty si povinná minimálne mesiac pred nastupom po RD o tom písomne informovať zamestnávateľa.
Ideálne je sa to dať vedieť skôr a rovno sa aj informovať, akú majú predstavu.
Mne napr po dohode dali trochu inú agendu a rovno som podpísala dodatok so zvýšením platu. Ale ja som počas RD párkrát bola za šéfkou a kolegyňami sa "pripomenúť" 🙂

anonym_6552b0
12. apr 2026

@anonym_autor PZ platí stále ta istá.
Ak miesto existuje, zamestnávateľ ma povinnosť ta tam opäť zamestnať.
Ak miesto neexistuje, ma povinnosť ti dať pozíciu aj pracovne miesto podľa pracovnej zmluvy. V pripade, že také miesto nema a chcel by ta preradiť na inú pozíciu či miesto, musí vyhotoviť dodatok, ktorý môžeš podpísať, ale mozes aj odmietnuť. Ak odmietnes a on nema možnosť prideliť ti prácu podľa zmluvy, ma s tebou ukončiť prac.pomer výpoveďou s odstupným (alebo dohodou z rovnakých dôvodov), inak je to platená prekážka na jeho strane a zostávas doma.
Pokial tu píše niekto niečo iné, je bohužiaľ neznalý zákona.

anonym_6552b0
12. apr 2026
@ivicatolic

@anonym_autor zamestnať ti musí poskytnúť pracovné miesto po rodičovskej dovolenke, nemusí to byť ale to isté, ak ho zmení, samozrejme sa zmení aj obsah pracovnej zmluvy

@ivicatolic nemusi to byt to iste pracovne miesto len pokiaľ už neexistuje. Čo ak ona odmietne tu zmenu zmluvy podpísať?