Pracujem 10 hodín týždenne. Počíta sa to do dôchodku?
ahojte, mam moznost robit na 10hodin tyzdenne na tp. ( 40hod mesacne)
Aj ked zarobok maly, cca 250 euro, tym, ze som na trvaly uvazok, sa mi pocita PN ci OCR?
Rata sa mi vobec takyto maly zarobok do dochodka?
Dakujem.
ak máš z neho aj odvody do sociálnej poisťovne, tak ráta. Ale je to minimálna suma. A samozrejme, PN aj OČR - ak sa platia odvody, tak sa počíta (pre zjednodušenie) z tvojej hrubej mzdy, teda z tých 250€.
@mimimoje ano pocitaju sa.
nepocita sa je to prilis maly prijem na mesiac
Do odpracovaného obdobia sa počítajú akékoľvek roky na Slovensku pred rokom 1993.
Potom sa počítajú už len tie, v ktorých penzista platil odvody zo mzdy, ktorá bola aspoň na úrovni 24,1 percenta priemernej mzdy v danom roku. Táto suma tak každý rok stúpa.
Do odpracovaného obdobia sa počítajú akékoľvek roky na Slovensku pred rokom 1993.
Potom sa počítajú už len tie, v ktorých penzista platil odvody zo mzdy, ktorá bola aspoň na úrovni 24,1 percenta priemernej mzdy v danom roku. Táto suma tak každý rok stúpa.
@mamina7070 takze nespada.
@mamina7070 toto som ani nevedela, vďaka za informácie.
@anonym_autor aka praca to je? To je dufam v xistom
@mamina7070 takze nespada.
@anonym_autor aj áno, aj nie.
@mamina7070 Toto platí pre posudzovanie nároku na minimálny dôchodok.
Pre výpočet bežného (starobného) dôchodku sa zohľadňuje každé obdobie povinného dôchodkového poistenia.
@anonym_autor aj áno, aj nie.
@mamina7070 Toto platí pre posudzovanie nároku na minimálny dôchodok.
Pre výpočet bežného (starobného) dôchodku sa zohľadňuje každé obdobie povinného dôchodkového poistenia.
@anonym_8ac78e minimalny je tych 15 rokov ze?
@anonym_autor neviem… no. Ale nejaký nárok na dôchodok minimálne po 15 rokov v súvislosti s inými podmienkami vzniká.
@anonym_autor
po 15 odpracovanych rokoch mas narok na dochodok, ktory bude vypocitany z tvojich zarobkov (na minimalny dochodok nie) tj kludne vo vyske 150€ mesacne aj menej (plus musis dovrsit dochodkovy vek)
po 30 odpracovanych kvalifikovanych rokoch (ako sa pise vyssie zarobok na urovni minimalnej mzdy) mas narok na minimalny dochodok
@anonym_autor
po 15 odpracovanych rokoch mas narok na dochodok, ktory bude vypocitany z tvojich zarobkov (na minimalny dochodok nie) tj kludne vo vyske 150€ mesacne aj menej (plus musis dovrsit dochodkovy vek)
po 30 odpracovanych kvalifikovanych rokoch (ako sa pise vyssie zarobok na urovni minimalnej mzdy) mas narok na minimalny dochodok
@anonym_9b5e62 aha takze praca za 250 euro sa mi do tych 15 rokov rata, lebo sa platia odvody, ale nepocita sa mi do tych 30 rokov? dobre to chapem?
@anonym_9b5e62 aha takze praca za 250 euro sa mi do tych 15 rokov rata, lebo sa platia odvody, ale nepocita sa mi do tych 30 rokov? dobre to chapem?
@anonym_autor ano presne tak a samozrejme je tym vyrazne ovplyvnena vyska osobneho mzdoveho bodu t.j dochodok moze vyjst velmi nizky
@anonym_autor ano presne tak a samozrejme je tym vyrazne ovplyvnena vyska osobneho mzdoveho bodu t.j dochodok moze vyjst velmi nizky
@anonym_9b5e62 ja to chapem, ja pocitam s roznymi scenarami. Este stastie ze mam 2 pilier, tam sa mi zhodnocuje kazdy rok, aj bez toho, aby som robila. Len sa bojim, ze sa to casom zostatni a budeme okradnuti.
@mamina7070 takze aby sa mi to pocitalo do aspon minimalneho dochodku, musim mat mesacny zarobok 1525 x 0.24 = 366 brutto, dobre to pocitam prosim?
@anonym_9b5e62 ja to chapem, ja pocitam s roznymi scenarami. Este stastie ze mam 2 pilier, tam sa mi zhodnocuje kazdy rok, aj bez toho, aby som robila. Len sa bojim, ze sa to casom zostatni a budeme okradnuti.
@anonym_autor tebe druhy pilier absolutne nepomoze ved tam mas ake odvody ? kolko tam mas ? dochodok mozes mat fakt ze 100€ mesacne aj s 2 pilierom
pre ludi, ktori zarabaju pod priemernou mzdou je 2 pilier nevyhodny (mimo dedenia)
@anonym_autor tebe druhy pilier absolutne nepomoze ved tam mas ake odvody ? kolko tam mas ? dochodok mozes mat fakt ze 100€ mesacne aj s 2 pilierom
pre ludi, ktori zarabaju pod priemernou mzdou je 2 pilier nevyhodny (mimo dedenia)
@anonym_9b5e62 nejde o odvod, ide o zhodnotenie. Mam to vsetko v akciach. Takze tam ''zarabam aj ked nemam odvod'' Priemerne urocenie 7 %. Pocitam s tym, ze kebyze ani nerobim, za 20 rokov, tam mam velmi peknu sumu. Samozrejme, v pripade, ze nebude recesia dlhe obodbie.,
Zamyslam sa nad zivotom, v mojom okoli sa ludia dochodku ani nedozivaju.
Tiez sa obavam, ze sa nedozijem, a 2 pilier je aspon dedicny a nezdedi to tento sprosty stat
Mate niekto myslienky, ze za 20 rokov tu ani nemusime byt?
aha toto som nasla
Koľko musíš zarábať, aby sa ti rok započítal do minimálneho dôchodku
Pre započítanie roka musí byť tvoj osobný mzdový bod minimálne 0,241.
V preklade do praxe to znamená približne:
cca 350 – 360 € mesačne
teda približne 4 200 – 4 300 € ročne
prosim to vsetko je Brutto ze?
mne kamoska tvrdi, ze ako konatelka plati 50 euro mesacne, a ze sa jej to pocita do dochodku, uz chapem, ze nie do toho minimalneho, ale len do starebneho dochodku ako odpracovany cas. ( starobny ten min 15rokov)
V prípade, ak budeš mať celoročný hrubý príjem 3000 eur /12x250/ bude tvoj osobný bod cca 0,15 /presné číslo závisí od výšky priemernej mzdy.
Ak by niekto mal takýto príjem počas 15 rokov /a nič viac/, výška starobného dôchodku mu vychádza 42.17 eur + ročná valorizácia cca euro, konečná suma sa kvôli ADH veľmi mierne navýši.
Pre uznanie kvalifikovaného roku pre účely minimálneho dôchodku bude v tomto roku potrebné mať ročný príjem cca 4400 eur.
@anonym_9b5e62 nejde o odvod, ide o zhodnotenie. Mam to vsetko v akciach. Takze tam ''zarabam aj ked nemam odvod'' Priemerne urocenie 7 %. Pocitam s tym, ze kebyze ani nerobim, za 20 rokov, tam mam velmi peknu sumu. Samozrejme, v pripade, ze nebude recesia dlhe obodbie.,
Zamyslam sa nad zivotom, v mojom okoli sa ludia dochodku ani nedozivaju.
Tiez sa obavam, ze sa nedozijem, a 2 pilier je aspon dedicny a nezdedi to tento sprosty stat
Mate niekto myslienky, ze za 20 rokov tu ani nemusime byt?
@anonym_autor velmi zle rozmyslas, daj si urobit nejake normalne prepocty ale pri takychto odvodoch do 2 piliera 100-120 € rocne tratis na poplatkovh a este ti aj znizia dochodok zo soc poistovne
zaklad je ist normalne zarabat a nesnazit sa podvadzat alebo si potom setri separatne a investuj mimo systemu
@anonym_autor velmi zle rozmyslas, daj si urobit nejake normalne prepocty ale pri takychto odvodoch do 2 piliera 100-120 € rocne tratis na poplatkovh a este ti aj znizia dochodok zo soc poistovne
zaklad je ist normalne zarabat a nesnazit sa podvadzat alebo si potom setri separatne a investuj mimo systemu
@anonym_9b5e62 samozrejme, ze nepocitam ze budem 20 rokov doma uz len. Len ma zaujima, ak mam prechodne obodbie, ako sa to pocita. Este mi prosim ta vysvetli, kde sa snazim podvadzat? Nejak nerozumiem. Samozrejme, ze myslim na zadne vratka.
@anonym_9b5e62 a ano, je v ponuke praca na 10hod tyzdenne, ci sa ti to paci, ci nie.

ak máš z neho aj odvody do sociálnej poisťovne, tak ráta. Ale je to minimálna suma. A samozrejme, PN aj OČR - ak sa platia odvody, tak sa počíta (pre zjednodušenie) z tvojej hrubej mzdy, teda z tých 250€.