icon

Preradenie a odstupné

katica2011
22. sep 2016

Ahojte, chcem sa poradiť alebo prosím o usmernenie. Takže v skratke, pracujem v jednej firme už 11 rokov na dobu neurčitú a v práci to vyzerá všelijak. V zmluve mám konkrétne napísanú pozíciu, že fakturantka. A chcem sa spýtať, že zamestnávateľ ma nemôže bez môjho súhlasu preradiť na iné miesto ( do výroby) a povedať, že ked to neprijmem, tak rozviaže pracovný pomer bez odstupného. Mám pravdu? Ďakujem za pripomienky.

mandy29
•
22. sep 2016

No bude zavisiet od toho ci sa tvoje pracovna pozicia bude rusit...moja pozicia sa rusila,dali mi na vyber dve moznosti ktore vobec neboli o mojej pracovnej naplni...a bud to prijmem alebo vypoved bez odstupneho...ale to bolo v roku 2004...teraz sa to mozno zmenilo...ja to budem riesit buduci rok nakolko mi konci RD a predpokladam ze mi neumoznia smeny do 16,00 tak som zvedava ako to dopadne...

tajomna21
•
22. sep 2016

@katica2011 zmena pracovnych podmienok je mozna len po dohode .. nemusis s tym suhlasit ... zamestnavatel je povinny prihliadat aj na schopnosti a kvalifikaciu zamestnanca ... ak sa tvoje miesto rusi, mala by si dostat vypoved podla §63 ods. 1 a mas vtedy narok na odstupne a vypovednu dobu ... alebo vypoved dohodou, ale kde ziadaj uviest dovod §63 ods. 1 a vtedy mas narok na odstupne o 1 plat vyssie bez vypovednej doby ...

tajomna21
•
22. sep 2016

@mandy29 ak sa tvoje miesto rusilo, mala si narok na odstupne ... mala si dostat vypoved podla §63 ods. 1

rakywanda
•
22. sep 2016

@katica2011 prečo ťa chce preradiť? ruší sa tvoje miesto, t.j. si nadbytočná? v tom prípade máš nárok na odstupné, par. 63 odst.1

katica2011
autor
•
22. sep 2016

@tajomna21 a ked sa zatial neruší, len mi to nevyplní 8 hodín pracovného času a chcu ma poslať do výroby, môžu, ak s tym nesuhlasím?

mandy29
•
22. sep 2016

@tajomna21 vtedy som bola zasrana neskusena zaba...myslela som si ze ked mi davaju moznost ineho miesta tak nemam narok na odstupne...ty sa vyznas v tychto veciach?vedela by si mi poradit ajo postupivat v mojej zalezitosti...bude to sice az v aprily ale aby som vedela na co sa pripravit

dapo
•
22. sep 2016

@katica2011 nazov pozicie nie je dolezity (dve fakturantky v dvoch firmach mozu realne vykonavat rozdielnu cinnost), dolezity je druh prace ktory mas uvedeny v pracovnej zmluve lebo len taku pracu ti zamestnavatel moze dat (druh prace moze byt definovany napr. ako vystavovanie faktur, zuctovavanie danovych dokladov a pod.)...inu pracu ako tu ktoru mas v pracovnej zmluve ti zamestnavatel moze pridelit len ak podpisate zmenu pracovnej zmluvy (a s tym mozes a nemusis suhlasit)...ak by si nesuhlasila a chcela by ta prepustit, tvoje mieto moze zrusit a dat ti vypoved ale vtedy mas narok na odstupne

tajomna21
•
22. sep 2016

@mandy29 nejake vedomosti mam, skus napisat co konkretne potrebujes vediet

katica2011
autor
•
26. sep 2016

@rakywanda nechcú ma preradiť, len moja práca vyplna len cca 5-6 hodím z 8..., tak ma chcú poslať do výroby akože vypomáhať.