Šikana od kolegyne
Dobry den,zacinam byt psychicky na dne.Zazili ste prosim niekto sikanu v praci?Myslim od kolegov.Pracujem s pani,ktora je uz dochodkyna.Zozaciatku velmi mila,ale teraz ma doslova nenavidi.Ignoruje ma,nieco sa spytam,co sa tyka prace,hned ziape,buzeruje ma,kontroluje ma.Vsetko podla nej robim zle.Najhorsie je,ze nasa spolocna nadriadena je jej dcera.Viem,ze ma ohovaraju,vadim im.Ked som sa spytala,aky maju problem so mnou,povedali ze ziadny.Tak len tisko trpim,mam neurozu a kazdy den sa budim a zaspavam so strachom,co si zas na mna vymysli.Ak viete,poradte prosim.Uz meliem z posledneho,vazne premyslam nad vypovedou...dakujem za kazdu radu
Tiez som bola mladá ticha,nesmela, bojazliva.
Čas a zivotne skúsenosti ma posilnili.
Teraz by som po snahe riešiť slušne a na úrovni narobila riadne točo. Stará by po najbližšom utoku zazila tornado.
Na jar som jednu nepodarenu kolegynu poslala do teplych krajin len tak fukotalo.
Nedaj sa. Obrn sa, buduj si hrdost a bojuj za svoju dôstojnosť
Ahoj, ja som už v práci zažila rôznych kolegov a nadriadených. V každom prípade ja som človek, ktrorý neznáša nespravodlivosť, či už zo strany kolegov alebo nadriadených. V tejto dobe je veľmi moderné používať slovo šikana. Ale ak si si vedomá, že svoju prácu vykonávaš dobre a tvoja kolegyňa dôchodkyňa má úplne zbytočné prípomienky. kľudne sa jej postav autoritatívne na odpor, síce slušne ale dôrazne. Musí ťa brať v práci ako rovnocenného partnera. Proste ukáž svoju prirodzenú autoritu. Ak je to žena dôchodkyňa má už svoj vek a teda aj svoje maniere, ktoré ty už žiaľ nezmeníš, tak to aj tak ber, možno je to už stará ufrflaná baba. Ale pozor !!! aj žalovanie a sťažovanie sa u nadriadených je dvojsečná zbraň, nakoľko ju tam ešte držia, má asi u šéfovcov dobré zázemie, tak takou formou by som nešla. Ja úplne neznášam ľudí, ktorí donášajú, žalujú a tak si chcú upevniť pozíciu. Ale prosím výpoveď kôli kolegyni ? To určite nie. Ak ťa práca baví. Proste hlavu hore,, povedz si budem tu pracovať pokiaľ ja budem chcieť. Možno jej len robí dobre mať nad niekym prevahu, možno je to v svojom živote frustrovaná žena a potrebuje si aj ona niečo dokázať. Tak ti prajem veľa pevných nervov, život je boj.🙂
@baboadel ta praca ma bavila,kym sa toto zacalo diat.Zial ja nie som az tak priebojna,vzdy si v duchu pomyslim,ze len 8 hodin,to nejak zvladnem.Ale opak je pravdou,neda sa to...Permanentny stres,strach,co zase bude,aku naladu bude mat dotycna...snad si najdem pracu,aj ked nie platovo rovnaku,ale aspon s normalnym kolektivom.A dakujem za radu a povzbudenie
@44monci Ani ja nie som priebojná, ale len už poučená skúsenosťami. Mám prácu v ktorej som už 20 rokov, tiež som mala kolegyňu, ženu pred dôchodkom až na pár vinimiek, teda žien rovnakého rangu nás ostatné buzerovala, neznášali sme jej oplzlé nadávky, keďže už tak nevládala, využívala nás aby sme brali ´tažšiu prácu za ňu, no proste tiež som chodila s odporom do práce. Ani mňa neobišli zdrav. ťažkosti bola som na operácii a následne na PN. Mala som čas premýšľať, akoby to bolestné bolo pre mňa to že som bola silnejšia, nie po fyzickej stránke ale psychickej. A povedala som si ak sa vrátim do práce, budem sa jej vedieť postaviť. Už som z nej nemala strach. Síce ešte ostala pracovať aj po dôchodku, mala u šéfovcov dobré zázemie, ale ja som už vedela ako na ňu, stačilo sa jej len ráznejšie postaviť na odpor. Povedala som si, že je niečo dôležitejšie ako sa trápiť s frustrovanými ľuďmi a radšej som sa zamerala a obklopila ľudmi, krotí mi za to stoja.🙂
mala som podobné, v 19tich 1.robota a hneď takú kravu som vyfasovala.. požiadala som o preradenie inam. potom som po pol roku dala výpoveď 🙂
@44monci Taketo typy sa, zial, prizivuju na ludoch, ktori nie su asertivni, ako popisujes aj seba (a silne pochybujem, ze su taki manipulatori len v praci). Preto ak si rozhodnuta a mas moznost si najst inu pracu, asi bude pre teba lepsie urobit to... Ale - prave preto si mozes dovtedy povedat, ze o nic nejde a budes tam len kratko, takze pani ignoruj a pri blbych reciach sa na nu len ustipacne pozri... zrejme ju to bude stengrovat este viac, ale kym takito ludia nenarazia na ignoraciu alebo silnejsiu povahu, ako su oni, budu na koni. Prave preto, ze mas 45, uz si mozes dovolit mat take osoby na haku a dat im to aj pocitit 😉 Drz sa
@44monci a ked aj v novej práci najdes kolegu/kolegyňu co sa casom ukáže mierne ale oresbe trafena ? Zase sa budes trápiť, stresovat a zase budes hľadať novu prácu ?
Dokedy chces utekať ?
Staci sa raz ozvať a uvidis ako to pôjde.
Pred asi 20min tu zase otravovala suseda. Taky krik tu bol, ze 4 susedia vybehli.
"Budem sa na vas sťažovať na MNV"....
A ja som štetka ...
@baboadel ono je rozdiel ufrflana dochodkyna a dochodkyna, ktora umyselne sikanuje, aby ublizila, aby niekoho vyhodili z prace a podobne. Zazila som v praci, ze mi kolegyna schvalne zatajovala informacie dolezite pre moju pracu, schovavala mi spisy, postupne sa so mnou prestali bavit ostatne kolegyne, ked som sa jej pytala na veci ohladom prace (hold v praci komunikovat musime o pracovnych veciach, kedze casto medzi sebou suvisia alebo nadväzju na seba) ignorovala ma a tym padom stala aj moja praca, klamala, ze mi veci odovzdala atd. bolo toho velmi vela. Samozrejme, riesila som to asertivne, ale nepomohlo. Spätne to hodnotim, ze som tej praci venovala az prilis energie, aby to medzi nami fungovalo. Mala som odist skor. A to naozaj nie som submisivny typ.
@44monci skus zaroven s odchodom z tejto prace popracovat na tej asertivite, mozno vyhladat aj dobreho psychologa, bude to dobra investicia do buducnosti a usetri ti to v buducnoti rovnake problemy.
@makova333 presne tieto slova mi dnes povedal manzel,aby som sa zamyslela,a zacala spravat k ludom,ako si zasluzia.Ze teraz na vlastnej kozi som pocitila,ze slusnost sa mi neoplati.Tento svet je divocina,a ak nebudem priebojna a zdravo drza,tak so mnou budu vsetci tocit.Zacnem na tom pracovat,snad to dokazem.🙏dakujem za radu😊
Ja som mala podobnú skúsenosť, len to bola zároveň aj moja nadriadená... nakoniec som dala výpoveď a doteraz neľutujem.

@makova333 to je neskutocne,ludska zakernost,zloba a zavist je ako vesmir-nekonecna.Ze to tu čúzu debilnu bavilo napadat ta aj cez emaily🙄🤔.Este raz velke dakujem kazdej z vas za psychicku podporu.Aspon ma viete pochopit,tiez ste si tým presli