icon

Šikana v zamestnaní

6. aug 2021

Ahojte.
Chcem sa uistiť či správne pomenujem situáciu v práci ako : "šikana" alebo "bossing"?
Je to už dlhodobejšie boli to malé poznámky na moju adresu ale výrazné je to posledné 2 mesiace.
Pracujem na 6 hodinový pracovný uväzok s tým že mám mať aj prestávku, ktorú si so mnou vlastne ani nedohodli len mi ju nanútili automaticky aj ked zakonnik prace to upravuje tak, ze zamestnanec ma narok na prestavku po odpracovani 6 hodín.
Bežne na nenápadný nátlak trávim toho času v práci oveľa viac, najmenej 7 až 8 hodín.Donedávna bolo úplne bežné že ma po práci ešte séfka poslala na poštu ktorá je aj s vybavením pošty, vzdialená od pracoviska najmenej na pol hodinu.Taktiež zhánanie potrieb sa deje bežne po práci.Keď som chcela ísť vlastne cez deň, šefka ma stopla s tym ze nepojdem.Ze si mam dat po praci sluzobne odchod a prirata mi udajný nadcas 15 minut, ktorý mi je aj tak nanič.
Prestávku vzhladom na pracovné povinnosti a sledovanie si nemám ani kedy vybrat .snazim sa to odmakat aj bez prestavky a teda odist /aj ked oficialne mam koncit o 15/ tak o 16tej..
ked som sa vzburila, bolo mi povedane ze mam problem pracovat a ze nechcem pracovat.
Ked som poukazala na to ze nechodim na prestavky aj ked mam na ne narok, bolo mi ukazane v dochadzke ze travim cas na wc 45min 😂.Potom som sa dozvedela ze je system zle nastavený a zaokruhluje realny cas po 5 az 10minut a ien vyhovorky, ktore ako vidim nemaju riesenie, zla som nakoniec ja.Vlastne jej to aj vyhovuje ze nemam kedy ist na prestavku a tak ma moze neustale vyuzivat.
Ked pridem aj skor do prace, sefka do 3 minut po mojom prichode, ma pride zasypat informaciami a povinnostami.Neustale ma prerusuje v mojej praci a ja ju neviem dokoncit.Vyzaduje odo mna bezne aj nosenie krabic ked pride kurier aj ked dobre vie moje zdravotne problemy s chrbticou.Pritom mame v kancelarii aj kolegov-muzov.
po mojom ozvani sa, ze na postu nebudem chodit vo svojom volnom case, zacala svoje chovanie proti mne stupnovat.Zacala ma castovat roznymi poznamkami, ako jej chodia zakaznici vsetci naraz po 16tej..Vzala som do prace aj moje dieta, nakolko mi neumoznila zas tak s tichym natlakom si vziat dovolenku aj ked velmi dobre pozna moju situaciu a zacala mojmu 9 rocnemu synovi rozpravat ako si ma zobrat skener domov a skenovat zariadenia aj do polnoci az nebude vladat tolko bude mat prace.Su to jej sarkasticke zakerne poznamky smerovane hlavne na mna.Co som na nu uz vybehla, ze co si to dovoluje , ze co mu rozprava take sprostosti aby pracoval a odisla som z prace.Hlavne ze ona ma 30 rocnu dceru ktora by do polnoci mohla pracovat ale nikdy poriadne nepracovala, vsetko jej sefka plati ani v praci nie je.Vobec jej spravanie nezvladam, som momentalne na pn par dni a vobec neviem ci sa tam vratim.

Strana
z3
pribinak
6. aug 2021

Prečo si nenájdeš niečo iné?

viestta
Odpoveď bola odstránená
autor
6. aug 2021

@pribinak
@viestta oki dakujem ja len ze ci si to uz len ja nenahovaram 🙂 akoby potrebujem sa utvrdit, ze nie je to normalne a bezne sa to nedeje..Ale ona si nic nechce priznat, este to cele zvlaluje na mna, ze som ju v tom teraz nechala akoby to bola moja firma 🙄

pribinak
6. aug 2021

No pozri, sama cítiš, že je toho priveľa čo ti vadí, že komunikovat so šéfkou sa nedá, tak by som si hľadala niečo iné
Ale od pondelku by min právny čas trval presne 6 hod a ani o minútu viac, žiadna posta po pracovnej dobe, na krabice by som zavolala kolegov a robila by som len to čo mam v popise práce

Vieš, ľudia si k tebe dovolia toľko, koľko im ty dovolíš

martina1201
6. aug 2021

Ahoj, treba si prejsť pracovnú zmluvu a mať ju stále po ruke. Ak v pracovnej zmluve nie je napísané že si dievča pre všetko treba so zmluvou v ruke povedať, prepáčte, ale toto v pracovnej zmluve nemám. Tak isto chodenie na poštu po pracovnej dobe a nákup pomôcok. Nič v zlom, ale toto povinná nie si, ak to nemáš v zmluve. Nosenie balíkov? Popros kolegov. Vysvetli im že máš problémy s chrbticou. Opýtaj sa šéfky či ti bude platiť keď budeš mať pracovný úraz chrbtice kvôli balíkom.....nekricat nehadať sa, asertivne odpovedať.... Prepáčte ale nemám to v pracovnej zmluve, takže to robiť nemusím. Začne ťa obviňovať že si všetko nechala na ňu? Nehnevajte sa, ale ak budem mať podiel na zisku firmy budem robiť viac než mám v zmluve. Firma je jej. Ak sa jej nechce ísť na poštu nech na to nájme brigádnika. Brigádnik rád za 3,50 na hodinu bude robiť takéto práce ako pošta a nákup veci. Aspoň si privyrobi.....

autor
6. aug 2021

@martina1201 no ved prave kamen urazu aj pracovna zmluva, nikdy mi ju neupravila aj ked som sa dozadovala zmeny, aj ked po md som nastupila na 4 hodiny a neskor na 6, ale povodna pracovna zmluva je na 8 hodinovy uvazok, finančná odmena v starej mene, pracovne zaradenie je administrativny pracovnik 🙂
ale samozrejme oficialne odvody su na 6hodinovy uvazok

surama
6. aug 2021

Ano, ide o bossing. Ale pozor, ak by si ju z toho chcela obvinit, tak si zbieraj dokazy 😉

sardinka32
6. aug 2021

Sikana to je, ale asi Ta nepotesim, tuná tahas za kratsí koniec, ona je sefka. Toto sa dokazuje velmi tazko (osobná skusenost), obvykle je to slovo proti slovu, jedine ze by sa Ta zastal daky kolega, ale to je skor vynimocne, kazdy chce mat pokoj so sefstvom, ked nie je v hladaciku. Mozes skusit nejaky cas si vydupavat krocik po krociku tie veci, ktoré Ti teraz vadia...ak to nepojde, tak bud sa s tym zmieris alebo das vypoved a najdes si nieco ine (ak mas moznost, odid).

chrumka120
6. aug 2021

V tomto prípade by som povedala, že si dovolí, koľko jej ty dovolíš, ak máte určený pracovný čas tak by som proste neostala dlhšie, ak nie tak nech ti to pekne prepláca aj s príplatkami, keď jej poviem že neodnesiem tu krabicu tak ju proste nepôjdem odniesť a hotovo, mám zdravotné problémy, keď povie že mám ísť po pracovnej dobe na poštu, brala by som to ako fakt dobrý vtip, kľudne by som jej povedala že mám svoje povinnosti, v tomto prípade by som povedala že nemáš čo stratiť a tak by som sa proste aj chovala, keď sa jej nelubi nech dá výpoveď

chrumka120
6. aug 2021

A ohľadne tej zmluvy by som jej napísala písomne mail že ju chceš upraviť a prečo a keď nie tak by som to ešte potom poskytla inšpektorátu, ja som zas povaha že so mnou by teda nepohla

autor
6. aug 2021

@sardinka32 to si tiez myslim ze nemam sancu..kolegovia to vidia, vedia.Nepredpokladam a ani to od nich nechcem aby sa ma pre nou zastavali.
Ked som prisla doniest PN, prisla s usmevom a ze ukaz co si vymyslela.Ona je sofistikovane prefikana, nepohnem s nou.Ona tie veci uz odo mna nevyzaduje.Toaletne potreby som zariadila cez kamarata, dal mi kontakt na dovoz v ramci mesta dokonca zadarmo, presne tak ako si to zela ked sa nieco objednava aby to bolo v ramci dorucenie zadarmo :D

luccija
6. aug 2021

@pribinak nemáš až tak pravdu sú ľudia ktorým sa ohradis a nájdu xy iných dôvodov prečo majú oni pravdu.Alebo Tá začnú šikanovať počas tých 6 hodín.ved sa ohradila, že na poštu a balíky nosiť nebude ..
Autorka lepšie to nebude asi ste si ľudsky nesadli hľadala by som si inú prácu.

autor
6. aug 2021

@sardinka32 ale skor ide o to, ze som si vypocula x poznamok okolo toho ako s tym mam problem, ako mam problem pracovat, ako mam problem to nosit a ako ona bude musiet kontaktovat postarku a bude jej musiet za to platit.Ja som sice dosiahla svoje ale za aku cenu..

luccija
6. aug 2021

Ja som tak odišla z práce nemala som chuť sa naťahovať a potom, keď som bola chorá som si vypočula, že som jediná, ktorá bola z kolektívu PN čo som si to dovolila?od kolegov nečakaj nič každý si hľadi svojho...odíď aj, keď asi chces robiť na 6 hod a nie je to ľahké niečo nájsť.Toto bude doťahovanie kto z koho...a kto viac vydrzi

autor
6. aug 2021

@chrumka120 ano toto sa jej snazim robit, jednoducho neustupovat 😂doniesla som jej pn a zaroved s vypovedou a urcite mi ju nepodpise :DDD kde by nasla ineho otroka tak rychlo a lacno 🙂)))

chrumka120
6. aug 2021

Však výpoveď ti nemusí podpisovať, môže byt jednostranná

autor
6. aug 2021

@luccija presne y duse mi hovoris..😉

pribinak
6. aug 2021

@luccija mam pravdu, lebo ak nie som spokojná, neviem sa dohodnut, non-stop má niekto buzeruje, tak nenechám na sebe orať a idem preč
Ale ak sa niekto nechá takto šikanovať, tak 🤷‍♀️

bu1bu
6. aug 2021

Prosím napíš mi IP, možno by som ťa vedela nasmerovať ale potrebujem viac informacii a nechcem takto verejne...

pribinak
6. aug 2021

Nerozumiem, čo myslíš tým, že ti neodpise výpoveď? Však normálne ti beží výpovedná lehota a to je celé

autor
6. aug 2021

@pribinak neviem ona tak na mna zacala s tym , ze ona mi ju musi podpisat, uznat. :D ja som nakolko je zmluva taka aka je aj som jej to odovodnila, vypovednu lehotu som si dala iba jeden mesiac aby som sa co najskor mohla zamestnat v inom zamestnani a toto uzavriet.

pribinak
6. aug 2021

Ach, prepáč, ale ty si tu šikanu až priam pýtaš. Veď necháš so sebou mávať ako s handrou. Čo je to za nezmysel.
Keď vieš že bude provokovať, tak buď pošlem alebo zanesiem výpoveď na personálne, alebo jej nadriadeným. Ak ich nemá, tak pošlem poštou a viac o tom ani nedebatujem

autor
6. aug 2021

@pribinak preco som si ju akoze pytala? ved som to zastavila, som na pn a dala som vypoved.Co som nechala?nerozumiem ti

autor
6. aug 2021

@pribinak ja len pisem s cim ona argumentuje, to nie je z mojej hlavy :D ja viem co mozem a co mam a co si necham.. ved nenechala som.

pribinak
6. aug 2021

Veď ok, hlavne že odchdzas, lebo takto sa v práci fungovať nedá

autor
6. aug 2021

@pribinak oki ďakujem za pohľad na vec.Pomohol samozrejme

klip0
6. aug 2021

Ja som tiež bola v práci kde bola psychická šikana a preč odtiaľ má dohnali až zdravotné problémy ktoré mi to sposobilo a mám ich doteraz a pravdepodobne budem mať už celý život. Nesprav takú chybu ako ja a odíď včas.

autor
6. aug 2021

@klip0 mozem vediet co sa ti dialo?

luccija
6. aug 2021

Si v práci menej ako rok?vtedy máš výpovednú lehotu mesiac

klip0
6. aug 2021

Bolo toho vela a ja mladá, práca popri externom štúdiu, nevedela som sa tak brániť a dlho som to nechávala tak. Dlhodobý stres a psychická záťaž mi spôsobila problémy so srdcom. Nieje to vážne ale je. A tiež zato môže jedna osoba. S terajším rozumom a nastavením by to ani nezaslo tak ďaleko, lebo by som jej to nedovolila.

Strana
z3