icon

Skúsenosti asistentov učiteľa: Ako zvládnuť prípravy?

Dnes o 19:54

Ahojte, od septembra nastupujem ako PA. Rátam s tým, že zo začiatku to bude návala a zaberie mi to veľa voľného času. Rada by som poznala pohľad niekoho kto to už vykonáva, koľko času vám zaberú prípravy a čokoľvek. Nemám sa koho veľmi spýtať.

mauduska
Dnes o 20:29

Záleží od toho kde. Ja som mala dve rôzne asistentky, nerobili nič 🙃 jedna sa na mňa raz odula (lebo som jej synovi dala 5) a mesiac mi neprišla na žiadnu hodinu 🙈 malo by to byť o spolupráci s učiteľom, treba komunikovať hlavne s ním. Prípravy mladého novopečeného učiteľa zaberajú všetok čas, čo máš, u asistenta neviem.

anonym_ff7b50
Dnes o 20:44

Moja asistentka nerobí žiadne prípravy. Maximálne mi tak vyhľadáva pracovné listy k téme, ktorú potrebujem a nápady/ inšpirácie na tvorivú prácu. Plus robí výzdobu. Aké prípravy máš na mysli?

anonym_561216
Dnes o 20:56

Ahoj, ja som PA už 6. rok. U nás sa od začiatku teda nenudím. A áno, začiatok bude ťažší, kým si zvykneš na vedenie, učiteľov, žiakov. Zo začiatku sa snaž pozorovať, vnímať každého učiteľa, nie každý je stotožnený s tým, že má v triede asistenta, ale bohužiaľ. Snaž sa byť nápomocná a mysli na to, že hodinu vedie učiteľ, ty len "načúvaj", čo aktuálne od teba potrebuje. Neviem, či budeš na 1. alebo 2. stupni. Je to dosť rozdiel. Na prvom stupni je to náročnejšie v tom, že každý žiak neustále niečo potrebuje, či už pomôcť, usmerniť, napomenúť, dať pokyny (vyber si pero, otvor zošit, pozeraj sa dopredu a pod.). Tam je nutné dennodenne komunikovať s učiteľkou - tie sú väčšinou vďačné za každú pomoc. Poobede po dohode pomáhať žiakom napr. s čítaním (počas ŠKD). Na 2. stupni je to iné, ale tiež žiaci potrebujú usmernenie, musíš zadávať pokyny počas hodiny, pomáhať s poznámkami, vytvárať pomôcky, záleží od diagnózy a zloženia triedy. Len mysli na to, že je tam mnoho predmetov a veľa učiva a očakáva sa, že budeš všetko vedieť 😀. Ale neboj sa, všetko sa dá doštudovať, ak si nebudeš istá, prípadne sa opýtaš učiteľa ako si to predstavuje 🙂.
Samozrejme, keď vypadnú kolegyne, zastupuje sa kdekoľvek, aj v rôznych ročníkoch v jeden deň. A zastupujú sa aj učitelia, ale to asi vieš 😀. A ešte ŠKD, ak vypadnú vychovávateľky. Neviem, možno by bolo dobré, ak by si si založila nejaký šanón alebo zošit, tam si zapisovala dôležité poznámky, zakladala vytvorené pomôcky a podobne. Veľa šťastia ♥

doux
Dnes o 22:02

@anonym_autor aké prípravy?

doux
Dnes o 22:03
@mauduska

Záleží od toho kde. Ja som mala dve rôzne asistentky, nerobili nič 🙃 jedna sa na mňa raz odula (lebo som jej synovi dala 5) a mesiac mi neprišla na žiadnu hodinu 🙈 malo by to byť o spolupráci s učiteľom, treba komunikovať hlavne s ním. Prípravy mladého novopečeného učiteľa zaberajú všetok čas, čo máš, u asistenta neviem.

@mauduska mala si riešiť s vedením, že ti mesiac neprišla na hodiny. to čo je za 🐮