icon

Skúsenosti - práca pedagogického asistenta v rómskej škole

tatranka188
21. jan 2026

Mám otázku zároveň dilemu a ťažké rozhodnutie.Momentalne mám prácu mimo školstva študujem 1 ročník na pedagogickej fakulte konečne si plnim sen .Nikdy som v škole nepracovala veľmi som chcela začať pracovať ako vychovávateľka hľadala som si prácu ale žiaľ nepodarilo sa poslala som žiadosti asi všade v mojom okolí a nepodarilo sa pravdepodobne kôli mojej "ziadnej" praxi.No momentálne sa mi naskytla práca v čisto rómskej škole na kumulovanu funkciu PA/vychovávateľ 1-4rocnik. Neviem sa rozhodnúť čo sa týka financií určite zarobím menej ako teraz ale nieje to pre mňa rozhodujúce.Skor sa obávam toho prostredia či to zvládnem v tejto komunite.Na druhej strane nadobudnem prax alebo mám počkať?a opäť poslať žiadosti a zamestnať sa radšej na normálnej škole? Prosím ak niekto učíte na takých školách viete mi dať niejaké info vaše skúsenosti.? ďakujem

anonym_f9dea3
21. jan 2026

Uf, je to riadna výzva. Známa to robila, kým sa nenakazila zltackou s trvalými následkami a už sa tam viac nevrátila. Nebudem tu vypisovať príbehy, ktoré rozprávala, lebo by ma zablokovali. Akože, skúsiť to môžeš, len nesmieš byt submisivna a ukázať slabú stránku.

1andrea111
21. jan 2026

@tatranka188 nešla by som, hľadala by som ďalej

anonym_d196a9
21. jan 2026
@anonym_f9dea3

Uf, je to riadna výzva. Známa to robila, kým sa nenakazila zltackou s trvalými následkami a už sa tam viac nevrátila. Nebudem tu vypisovať príbehy, ktoré rozprávala, lebo by ma zablokovali. Akože, skúsiť to môžeš, len nesmieš byt submisivna a ukázať slabú stránku.

@anonym_f9dea3 keby len žltačka, tam ťa čakajú iné chuťovky. Oni sú už imúnny, ale ty?

filodendron
21. jan 2026

Švagor pracoval ako asistent v takejto škole, neviem, možno preto, že on je vo všeobecnosti sangvinik tak to bral úplne v pohode, jemu sa tam páčilo. Žltačku nechytil.

anonym_dbe0f8
21. jan 2026

ahojko moja rada (pracujem a nie cisto romskej skole) ano su to narocne deti, treba vediet s nimi pracovat a hlavne neklast si vysoke naroky na nich, funguju ako komunika uplne inak ako "biely" za mna je to uzasna skusenost, aj keby si tam ostala 1/2 roka ci rok mam odpracovane v skolstve, zaratava sa ti to a ak budes hladat neskor inde pracu tak budes moct napisat ze mas prax. ale treba ratat z narocnou situaciou od zapachu po zltacku ci vsi. ak nie si citlivka ale razna zena je to super prax do zivota a skolstva

tatranka188
autor
21. jan 2026

Je to pre mňa ozaj ťažké rozhodnutie ale beriem to tak že niekde začať musím.Moze sa stať že do klasickej školy má vezmú až po ukončení štúdia a predsa je dobré mať už prax počas školy no ale pravdu poviem.....neviem či to dám ?na druhej strane budem vedieť že som to aspoň vyskúšala a prvé čo urobím sa pôjdem dať zaočkovať ak by som teda tu prácu dostala.A budem teda rada ak mi napíše aj niekto kto učí na taketo takejto škole ďakujem♥️

anonym_075960
21. jan 2026
@tatranka188

Je to pre mňa ozaj ťažké rozhodnutie ale beriem to tak že niekde začať musím.Moze sa stať že do klasickej školy má vezmú až po ukončení štúdia a predsa je dobré mať už prax počas školy no ale pravdu poviem.....neviem či to dám ?na druhej strane budem vedieť že som to aspoň vyskúšala a prvé čo urobím sa pôjdem dať zaočkovať ak by som teda tu prácu dostala.A budem teda rada ak mi napíše aj niekto kto učí na taketo takejto škole ďakujem♥️

@tatranka188 v rodine mám učiteľov,kt učili/učia v takmer rómskej škole (je ich tam prevaha). Nikdy nič nechytili a to jedna učiteľka je už na dôchodku. Je to náročnejšie, musíš zahodiť všetky predsudky, všetky nároky,… ale je tam kopec detí, ktoré chcú a stoja za to

anonym_6319e7
21. jan 2026

Ja by som to zobrala, velmi vela sa naucis. Ucila som na takejto skole, musela som si vybudovat respekt, bola som stale v strehu. Klamu, vymyslaju si, ale vela sa nasmejes ale samozrejme aj narobis. Je to makacka, aby sa nieco naucili, rodicia na vzdelanie nedbaju…Velmi rada spominam na zazitky z tejto skoly. A svaby atd tam budu… Ja som damicka a zvladla som. Nikde to nie je idealne.