Služobná cesta a starostlivosť o dieťa
Pracujem popri dieťati a rodičovskom na čiastočný úväzok. V práci nastala situácia,že by som mala isť na služobnú cestu autom do susedného štátu na tri dni.
Prosím, viete poradiť ako to celé funguje? Môzu ma poslať aj keď mám malé dieťa? Dosť na mňa tlačia a prácu potrebujem.
Aj keby som nechala dieťa s mamou na tej služobnej ceste by som ,,musela,, zrejme odpracovať viac hodín ako mám z zmluve. Môže to tak byť? Na čo mám vlastne nárok?
@anonym_autor ty si osamelý rodič?
@anonym_7ba36c žijem sama s dieťaťom ale ešte sme v rozvodoch konaní.
Nastala mimoriadna situácia, nemá veľmi kto ísť a ja si nemôžem dovoliť prísť o prácu
Dala by som do pozornosti tieto body § 57 Pracovná cesta, ods (1).
Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca na nevyhnutne potrebné obdobie len s jeho súhlasom. To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho na pracovnú cestu vyslal.
Ochrana rodiča maloletého dieťaťa pri pracovných cestách nie je samostatne zakotvená.
Osobitná ochrana sa aktuálne týka:
– nadčasov (§ 97 ods. 2 – dieťa do 15 rokov len so súhlasom),
– nočnej práce,
– úpravy pracovného času (§ 164).
Dala by som do pozornosti tieto body § 57 Pracovná cesta, ods (1).
Zamestnávateľ môže zamestnanca vyslať na pracovnú cestu mimo obvodu obce pravidelného pracoviska alebo bydliska zamestnanca na nevyhnutne potrebné obdobie len s jeho súhlasom. To neplatí, ak vyslanie na pracovnú cestu vyplýva priamo z povahy dohodnutého druhu práce alebo miesta výkonu práce alebo ak možnosť vyslania na pracovnú cestu je dohodnutá v pracovnej zmluve. Na pracovnej ceste zamestnanec vykonáva prácu podľa pokynov vedúceho zamestnanca, ktorý ho na pracovnú cestu vyslal.
Ochrana rodiča maloletého dieťaťa pri pracovných cestách nie je samostatne zakotvená.
Osobitná ochrana sa aktuálne týka:
– nadčasov (§ 97 ods. 2 – dieťa do 15 rokov len so súhlasom),
– nočnej práce,
– úpravy pracovného času (§ 164).
@billy_jean píšem že ja tam pôjdem, aj keď v trochu malim srdiečkom. Vo firme je nás iba päť a majiteľ.
Nastali mimoriadne udalosti ktoré nechcem rozpisovať, je to len výnimočne Aj keby niekto nastúpil nový kým sa zaučí to trvá a nemôže byť sám na predajni a nebolo by z neho úžitku na služobnej ceste
skús sa dohodnúť s majiteľom dohľadom tých “naviac” hodín čo odpracuješ, u nás sa dá neoficiálne dohodnúť na nejakom náhradnom voľne v takom prípade…

@anonym_autor ty si osamelý rodič?