icon

Som tehotná a firma skrachovala

natalka18
14. okt 2016

Ahojte, chcela by som vás požiadať o radu. Včera som sa dozvedela, že som tehotná a dnes, keď som prišla do práce čakal nás tam exekútor, ktorý nám zabavil firemný majetok a zmrazil účty. Okrem toho, majiteľ našej spoločnosti sa vyparil z povrchu zemského a nám nevyplatil takmer 3 mzdy. Mám pocit, že sa mi len sníva zlý sen, vôbec neviem čo mám robiť. Budúci týždeň mám ísť k lekárke, ešte som to nadriadenému ani neoznámila. Prosím poraďte mi ako mám pokračovať, viem že s tou výplatou sa môžem nadobro rozlúčiť, ale neviem ako mám pokračovať. Mám dať okamžitú výpoveď a ísť na úrad práce, alebo mám počkať kým ju niekto (neviem kto) dá mne? Budem mať nárok na materskú aj ak sa mi už znova nepodarí zamestnať? Odpracovala som v tej spoločnosti 3 roky, často nám meškali výplaty, ale vždy prišli, preto s touto situáciou nikto nerátal. Na bábätko sa veľmi tešíme, len som si nepredstavovala že mi tú radosť niečo pokazí. Neviem ako ďalej ☹ cítim sa úplne bezradne, zúfalo. Keď sme sa o bábätko snažili minulý rok tak sa nám vôbec nedarilo a keď sme sa rozhodli, že teraz nie tak zrazu sa podarí a v tej najnevhodnejšej chvíli. Čo by ste robili vy? Prípadne máte nejakú podobnú skúsenosť, podarilo sa vám počas tehotenstva zamestnať sa? ďakujem za všetky vaše rady

pribinak
•
14. okt 2016

Nejake prachy ako náhradu za mzdu vam vyplatí Soc.poistovna
Nedávaj ziadnu výpoveď, este počkaj ako sa situacia vyvinie

zorilka
•
14. okt 2016

Ahoj, bohuzial neviem poradit ako dalej pokracovat. Skus skupinu pravne poradenstvo, tam ti skor pomozu 😉. Ale ked si vo firme odpracovala 3roky ako pises, tak narok na matersku urcite budes mat 😉 🙂

ikonica
•
14. okt 2016

hod sa na marodku ak sa da.... nieco by si mala mat vyplatene z garancneho fondu len to bude asi na dlho....

evittam
•
15. okt 2016

@natalka18 Určite nedávaj sama výpoveď, nárok na MD budeš mať - si v ochrannej lehote. A ako ti už bolo napísané - niečo z platu vyplatí SP z garančného fondu - len treba ísť na SP a vypísať žiadosť (kamarátovi takto vyplatili všetko-celú zameškanú mzdu). A na tvojom mieste by som išla do nástupu na MD na PN. A hneď ako budeš mať potvrdené tehotenstvo od lekárky tak pošli do práce oznámenie o tehotenstve. 😉

natalka18
autor
•
15. okt 2016

ďakujem vám všetkým veľmi pekne za odpovede 🙂

tajomna21
•
15. okt 2016

@natalka18 ty vypoved nedavaj, nemas dovod ... nech ti da vypoved zamestnavatel? pokial je firma v platobnej neschopnosti, za istych podmienok socialna poistovna z garancneho fondu vyplati zavazky za zamestnavatela cca do vysky 2300 € max. ... je na firmu vyhlaseny aj konkurz? lebo myslim, ze len vtedy socialka vyplati ... treba tlacivo dat do socialky za teba, zamestnavatel vsak musi tiez potvrdit tlacivo ine do socialky aj s vykazanim, kolko ktoremu zamestnancovi dlhuje ... takze si over v obchodnom vestniku, ci je firma v konkurze a konaj .... ak ano, tak firma ma spravcu konk.podstaty a ten potvrdi vsetky potrebne dokumenty za konatela firmy