icon

Sťahovať sa za prácou s 2 deťmi do Bratislavy či nie?

nika028
18. júl 2010

Dobry den všetkym.Mam jeden problem s ktorym by ste mi možno pomohli.Sme mlada rodinka s dvoma detičkami.7 a 2 ročnymi.Ja som sa vracala do prace ked mala malá 7.mesiacou a manžel zostal na materskej dovolenke koli praci ☹ nevedel si ju zohnat.Teraz som dostala možno trošku blaznivy napad 😲 sa prestahovat za pracou do Bratislavy tam je tych priležitosti o niečo viac 🙂 .Len mam trošku strach ako to dopadne 😢 .Kedy som bola sama tak by nebol problem,ale mame už deti,tak mam tršku obavy.Ma niekto s takymto rozhodnutim skusenosti.Mohli by ste mi poradit.Všetkym vopred dakujem.Nika 😉

mirka285
18. júl 2010

@nika028 no byvat v Bratislave nie je az take super ako si myslia ti co tu neziju...v prvom rade ti chcem povedat ze prenajmy bytov v BA su drahe,volnych pracovnych miest tu tiez nie je tolko a materske skolky su preplnene,a s dvomi malymi detmi ist do mesta ktore neviem ci poznas podla mna nie je ziadna vyhra ☹

latvia
18. júl 2010

@nika028 zalezi od toho, aku mas profesiu. najprv by som si pozistovala ponuky prace a zhodnotila ci je sanca sa zamestnat aj keby ta z prace vyhodili....ak mas dobre zamestnanie, ktore je v danom meste vcelku ziadane, urcite by som to skusila. Bratislavu sice neoblubujem, ale ziju tam aj chudobni ludia v podnajmoch. zivot tam mozno pre niektorych nieje lahky, ale kde je? pokial teraz zijes v podnajme, tak je to jedno...ak mas svoje byvanie a mienis ho predat a nieco v BA pohladat, treba ratat s predrazenim bytov v BA, ale mozno by ste nieco nasli....ja som za, aby ste to skusili, ked to chcete vsetci a je sanca ze sa tam uchytite.ale najprv by som si pohladala a zaistila si pracu a byvanie, zhodnotlia pre a proti a ak by to vyzeralo nadejne, skusila by som.

nika028
autor
20. júl 2010

@latvia Ja pracujem v obore zdravotna sestra,tak s pracou nemam žiadny problem,lebo som si už par ponuk pozrela a obvolala.A ako sa mi zda zdrav.sestier je malo..Len som si všimla že na kramaroch su tie byty dost drahe.Lebo neviem ako funguje mestska doprava aby som nemusela cestovat cez pol Bratislavy,a potom škola,školka? ☹ Tuto tiež byvame v podnajme.Tak ma tu ani byvanie nedrži.Teraz len zaleži natom aby si manžel našiel pracu a byt by sa tiež asi našiel aj tych ponuk je dost. 🙂

nika028
autor
20. júl 2010

@mirka285 Ahoj Mirka.Ja mam dobru profesiu aspon si myslim tak by som sa tu vedela uchytit.Som zdravotna sestra.Bratislavu tiež trošku poznam lebo mi tu byva teta a pred dvoma rokmi sm tu ležala s malou cca 2.mesiace na Kramaroch.Tak sme chodili troška aj von a všimala som si tunajšich ludi.U nas dole je to asi o tom že detcka nemaju kam ist tak idu do krčmy,dospely nemaju kam ist a idu do krčmy.Unas nenajdeš poriadne detske ihrisko.Nemame ani kino,ani kupalisko proste ak chceš detckam spravit nejaky program tak musiš cestovat a to neni lacna zaležitost,a toho času tiež neje vela,Aby so niekam cestovala hodinu tam a hodinu naspät v tychto horučavach.A to nevravim ked nahodou zmeškaš autobus tak až o dve hodiny ide dalši tak sa ti to pomaly ani neoplati. alebo ist niekde na luku a tam to nejak poriešit.Takže tažko naučim mojich malych že zabavit sa da aj inde ako v krčme.Do kina mame najbližšie do LV.A ja by som svojim detom chcela dat trošku viac,lebo mame radi vylety kupaliska a podobne akcie.Len u nas dole to vetčšinou tak dopadne že v 16 aj tak inde neskončia.Stači sa ist večer prejst.Z Bratislavy mam dojem že tam je takych veci pre deti dost.U nas na to každy kašle na jednom sidlisku mame 3 krčmy a jeden obchod a uživia sa .A mne to tu hulaka všetko rovno pod oknami.A o detskom kutiku možem len snivat.a podobne veci.Do pieskovisk si ludia chodia venčit svojich psou a ked sa ozvem tak ja som ešte zla že čo sa staram tak potom.Tu je život tažky aj na pracu aj na zabavu.Inak dakujem ti za odpoved.

nika028
autor
20. júl 2010

@latvia Dakujem za odpoved

imarikai
20. júl 2010

@nika028 ja by som to na tvojom mieste skúsila aj koli práci pre muža a tiež ti ide syn do školy takže najvyšší čas aby v septembri mohol nastúpiť podľa mňa to zvladnete veľa šťastia

nika028
autor
20. júl 2010

Dakujeme.No čakame ako manžel pochodi s pracou a potom sa možeme stahovat. 🙂

jankapiknova
20. júl 2010

@nika028 - BA neoblubujem ale držim palce,určite tam najdete viac prac.mmožnosti než na východe 😉

mamutka
20. júl 2010

@nika028 ja zijem s mm v BA uz peknych par rokov, ale dosli sme este bez dietatka. minule sme sa o tom bavili zrovna.
neslo by to u vas tak, ze by si najskor hladal pracu manzel a az ked bude mat, ty das vypoved? aby ste neriskovali. o deti by sa asi museli postarat zatial starke, kym by on chodil po pohovoroch...
inak, co sa tyka skolky, jasli, ja byvam v Dubravke, co je vlastne blizko na Kramare, je tu vela ihrisk, zelene, okolo lesy, velky park stavany pre deti( ziadni psi tam nemozu), ale skolky beru deti ak tu rodicia maju trvaly pobyt hlavne.....nas maly by mal ist do jasli ked bude mat 2 roky a nieco, stoji to skoro 400 eur mesacne, lebo statne jasle nenajdes a do skolky beru prednostne predskolakov, potom postupne podla veku, no trojrocni maju stastie ak sa dostanu....je to smutne, ale malo miesta...mozno by manzel aj tu este nejaky rok musel byt na rodicovskej koli tomu, ty by si zatial mozno na Kramaroch zarobila do 800 eur, aj za odrobene vikendy...netusim, len co som pocula, ze sestricky tu pekne vedia zarobit, ked sa idu udret samozrejme, ach jo, si odvazna ked to idete takto riesit, ja by som do toho asi sla.
hlavne si treba dobre zazmluvnit ubytko.....podnajmy 2izb.bytu v slusnom stave tu ide aj po 500 eur/mes....a to sme daleko od centra, na konci sveta....
takze ak by ste aj robili obaja, treba pocitat s poplatkom na jasle, nie len najmom ☹ strasne sumy ☹
ale myslim ze existuje nejaka pomoc od statu pri stahovani sa za pracou, ale to asi bude len mala suma...skus zistit.
ak predate byt co mate, budete daco mat, pomoze to, mozno by ste mohli ist aj do kupy, lebo mesacne date do hypo mozno to co do podnajmu....
moc som neporadila, je to tazke, ale mozno nieco, nejaky detail, ti pomoze. kazdopadne, ak tam mate take pre deti o nicom prostredie, tak sa necudujem ze mas plne zuby aj toho, ja si to ani predstavit neviem.....
tak vam drzim palce!!!

nika028
autor
20. júl 2010

@mamutka Ahoj no vidiš aky je to rozdiel ja som mala u nas dve zamestnania a 800 eur.som nezarobila a to som chodila sposobom.S jednej som prišla rano po nočnej,čo to som spala a do druhej som išla zase do nočnej bolo aj tak že som doma nespala tri noci.A zarobila som 600eur.S jaslami by nebol až taky problem,lebo mam tetu čo byva v BA.A nikde nerobi.No manželovi sa dnes ozvali na pracu tak uvidime ako to dopadne.Keby to tak vyšlo. 🙂

mamutka
20. júl 2010

to ma tesi, ze teta by pomohla, tak to by bolo super! vlastne keby si aj chvilu robila len ty, zvladnete to, kedze len podnajom a strava! no ja nie som sestricka, len co mi byvale sestricky hovorili, tak aby ma tu niekto nesprdol, ale fakt vraveli, ze sa tych 800 da! velmi vam drzim palce 😉 a co sa tyka prostredia, ja som po BA nikdy netuzila, len hluk a smrad z MHD, to si clovek tak predstavi, ale mame lokalitu ktora je vlastne akoby samostatne male mestecko, klud, zelen a super ihriska, mne tu nakupne centra nechybaju...

libka1
20. júl 2010

nika ja by som sa prestahovala byt na tvojom mieste 😉 odvaznym stastie praje 😉
ja som inac tiez povodne z LV, odisla som do BA a nemala som najdenu prace, do 3 tyzdnov som bola zamestnana, zaciatky boli tazke, skoro vsetko co som zarobila islo na podnajom a cestovanie, musela som zo zaciatku byt velmi skromna 😅 a potom sa to zlepsilo a islo to uz len k lepsiemu 😉 uz sice v BA nebyvam, lebo mne take velke mesto nevyhovovalo, ale vdaka tomu ze som tam sa sa uchytila v oblasti co ma bavi a viem sa uplatnit uz aj mimo BA a celkom uspesne kedze som tam isla ako absolventka bez akejkolvek praxe 😉 v LV by som sa bola tazko zamestnala a prax ziskat ani nehovorim...
mas to trochu zlozitejsie kedze mate deticky, takze treba vyckat kym si manzel najde pracu a az potom zacat riesit stahovanie 😉 drzim palce!

segricka
21. júl 2010

@nika028, dovolím si nesúhlasiť s tým, že tu chodia rodičia len do krčmy a deti tiež len do krčmy.
bývala som v BA a práve kvôli deťom sme sa rozhodli odsťahovať sa, zhodou okolností zrovna do levíc.
mali sme obaja dobrú prácu, pekné ubytko /aj keď v podnájme/, ale mesto sa mi pre výchovu detí nezdá až tak super.
jasné, máš tam kopec príležitostí, ale ak sa chceš niekam dostať, tiež musíš cestovať.
uznávam, že tam chodí mestská a podstatne častejšie ako u nás spoje.
na ubytko si tak skoro nenašetríš, lebo je tam desne draho, nie je to len o vysokých zárobkoch, ale aj o vysokých nákladoch na bývanie.
a čo sa týka detí, nemyslím si, že sa v BA deti vychovávať nedajú, ale dobrovoľne by som sa tam "kvôli deťom" nesťahovala. je tam hluk, smog, smrad, desný stres,...
ak tu nemáš žiadnu rodinu a teta ti ochotne pomôže, je to plus. ale uváž, či je naozaj ochotná postarať sa o malé 5x do týždňa celý deň, kým ste vy v práci, aj keď je malý chorý a pod. lebo ak musí jeden z vás zostať doma kvôli dieťaťu, tak to sa vám sťahovanie neoplatí.

mamutka
21. júl 2010

@segricka, ide o to aku cast mesta si clovek vyberie......my to mame 20min peso do lesa, 10min mhd+kusok peso do lesoparku s kopou ihrisk, je to 5 min autom, ked mas, kusok je aj kupko, sice studena voda, ale nevadi, zimny stadion, plus kopa mini ihrisk medzi bytovkami a velky park 7min peso od bytu. hladali sme kludne byvanie, akoby sme zili v malom meste a aj to mame.....hodne daleko od centra, uz by sa to ani nemalo volat BA 😅
vsade sa da najst to aj to...
s tym zaverom co pises to je fakt, to si treba vopred zvazit

libka1
21. júl 2010

segricka, je rozdiel byt priamo v leviciach a byt niekde na okolitych dedinach...sahy neviem, tam som nebola 100 rokov ale predpokladam ze nic moc... podla mna je okres levice jeden z najproblematickejsich co sa tyka zamestnania sa... som rada ze som stade prec... aj ked ani do BA sa mi uz nechce vratit prave kvoli tym dovodom co si uviedla.. teraz som v meste co je este mensie ako levice a celkom OK, z hladiska materskej a dietata uplne vyhovujuce 😉 som rada ze sme z BA v ypadli 😵

latvia
21. júl 2010

@nika028 presne to som mala namysli, ci mas taketo povolanie...zdravotnici a ludia z gastronomie nemaju vacsinou problem najst si pracu 😉 urcite by som teda do toho sla, okrem toho zdravotnikom ponukaju aj ubytovnaie, sice na ubytovni, ale opytat a dohodnut sa podla mna stale da. takze len si to overte, obehajte a ked budete mat isty flek, podla mna nemas co rozmyslat. vsetko v zivote je risk, ale odvaznym stastie praje...drzim palce nech to vyjde 😉

latvia
21. júl 2010

@nika028 a este sa na urade prace opytaj ohladne prispevok za najdenie si prace mimo svojho mesta....neisom si ista, ale tusim je jednorazovy nejaky prispevok ked si clovek najde pracu daleko...

dai
21. júl 2010

ahoj nika,
len moja mala skusenost... Som v ba teraz 12 rokov, pochadzam ako aj manzel z maleho mestecka - studovali sme tu VS a ako mnohi sme zostali. Ba nie je velke mesto ako to tu niektore dievcata spominali, ked si tu dlhsie , zistis ze je to malicke mestecko ( hlavne ak aj trosku cestujes ), kazdy sa tu s kazdym pozna... aspon ja mam pocit ked si niekde vyjdem tak vzdy stretnem niekoho znameho ( ako som spominala, nie som z Bra a ani som tu povodne nikoho nemala, teraz tu ziju ale moji aj manzelovi surodenci, ktori tiez po VS zostali ). Bratislava je velka a daju sa tu najst krasne zakutia , aj na vychovu deti 🙂 Co sa tyka skolok a skol , mas omnoho vacsie moznosti ako v ktoromkolvek inom meste v SK, akurat to niekedy stoji peniaze. Prace je tu kopu, ja som si najdlhsie hladala pracu 2 tyzdne - hned po VS, potom som menila len raz firmu - druha firma ma sama oslovila a ja som ponuku prijala ( na zaklade CV ktore som mala v agenture ). Nepoznam nezamestnaneho cloveka zijuceho v Ba a ochotneho pracovat. Aj ked si stary vies si krasne zarobit ( nasa teta upratovacka je na dochodku a len u nas si zarobi mesacne cca. 150 euro - viem ze ma este dalsich najmenej 3-och klientov ako nas... )
ja som v ba nikdy nebyvala v nejakom hlucnom, strasnom prostredi... najskor na zaciatku ruzinova v podnajme za 5000 sk na mesiac, potom v dalsom - to sme uz s muzom byvali - tiez 5000sk za izbu, potom sme si kupili maly bytik vo vrakuni hned pri mrtvom rameni dunaja vedla rodinnych domov a lesoparku... sice som dlho isla do centra ale ziaden problem, teraz sme vedla sadu janka krala - vsade blizko , hlavne vela chodime pesi, kedze v poctate momentalne auto nepotrebujeme. Moja dcera mala opatrovatelku az do 2,5 roka, ktora chodila k nam, od 2,5 roka je v sukromnej skolke s ktorou som maximalne spokojna - stoji 420 euro na mesiac.
nika, myslim ze risk ktory by ste stahovanim podstupili, nie je az taky velky, pretoze ak pracovat chcete, pracu si najdete... od 2-och rokov mozes dat dietatko do jasliciek, kolegyna tak ma dietatko - stoja jaslicky tiez tych okolo 400 euro, ale zas mas az do 3-och rokov, aj ked pracujes , ten zvyseny prispevok a myslim ze stat dost nakladov do tych 3-och rokov prebera ( ak nie cele, toto presne neviem ). Druhe bez problemov umiestnis v skole. Podnajmy najdes uz aj krasne do 500 euro za mesiac ( hovorim o peknych 3-izbovych bytoch v peknej casti mesta ). Moznosti na vyzitie je tu kopu. Hluk je na par uliciach, vacsina Bra je ticha ( nehovoriac o noci, kedy si akoby v meste duchov - par aut prejde za celu noc )
Byt vami tak to asi spravim ako tu uz jedna prispievatelka napisala - najskor si najst zamestnanie ( na pohovory sa da dochadzat ), dohodnut si nastup povedzme o 3 mesiace neskor, medzitym najst podnajom a vybavit skolku etc. potom prist, ked by uz vsetko bolo zariadene... predsalen s detmi musite viac planovat ako ked ste bez deti.
Ospravedlnujem sa za dlhy prispevok, chcela som len povedat, ze BRA je pekna pre toho kto pekne hlada, skareda pre toho kto tu nechce byt, mala a velka podla toho ako to clovek citi. Pre mna je to mesto ktore poskytuje moznosti ake ine sk mesta nie, da sa tu naplnit si pomaly americky sen - cez poctivu pracu a da sa tu kludne zit a vychovavat deticky... 🙂

dai
21. júl 2010

ten prispevok na relokaciu existuje, treba si on poziadat... okrem toho niektore firmy, nemocnice etc. maju aj benefit ktory obsahuje prispevok ak sa prestahujete...

segricka
21. júl 2010

to je síce pekné, ale ak som tomu dobre rozumela, nika je zamestnaná a jej manžel je na rodičovskej dovolenke, takže nárok na príspevok nemajú.
viem, že tu vyzerám ako negativista, ale nie je zatým nič zlé. len chcem, aby pred takým vážnym krokom /s 2 deťmi to nie je sranda/ zvážili všetky negatíva.
ak sa aj napriek tomu rozhodnete sťahovať, hurá do toho a držíme palce!

nika028
autor
21. júl 2010

Dakujem všetkym za svoje nazory.Naozaj som nečakala že to bude taka diskusia.Zatial rozposielame žiadosti.Ja by som s pracou nemala problemy,len pri manželovi to asi potrva.Aj ja si myslim,že v Bratislave si treba vybrat miesto na byvanie a podla toho sa zariadit.Takže najprv praca a potom to ostatne. 🙂

fidka79
Odpoveď bola odstránená
jankapiknova
22. júl 2010

@fidka79 - vy ste sa prestahovali do Irska? my sme tam boli 3 roky ešte pred tym než sme mali maleho ale ja som zas len čakala kedy od tade vypadneme 😀 Nevedela som si tam predstavit život pre dieta... 😖 a to počasie...no comment. Ale mali sme tam znamych čo su tam už dost rokov a nechystaju sa domov , ale každopadne Vás obdivujem,vedela by som si predstavit že sa odstahujeme za hranice ale trošku do inej krajiny než je Irsko a Anglicko ale to su len moje pocity 😉