icon

Ste učiteľky v škôlke?

11. sep 2020

Asi chcem len podporu či uistiť sa, že všade v škôlke to je podobne.Vzdy som mala k deťom blízko a deti ma napĺňajú.S kamarátkou sme opatrovali v rodinnom dome mini kolektív deti.Pred mesiacom som nastupila do bilingvalnej škôlky moje prvé zamestnanie ako učiteľka.To, že prvé dni, týždne budú ťažké som čakala, ale....od rána pokým mi končí služba plač, plač pri jedle, spánku deti vzlykaju zo spánku ako predtým plakali za mamou, 100x denne otázka kedy príde mama, spať tu nebudem.Deti nastupujú postupne, takže kto už neplakal s každým novým dieťaťom začne znova.Deti sú totálne nesamostatne nevedia ktoré sú ich topánky, nevedia jesť lyžicou,

fokuska
11. sep 2020

To znie ako uplne bezne a normalne prve tyzdne v skolke. Na to byt ucitelkou v MS nestaci mat iba rad deti, to si vyzaduje aj pedagogicky pristup, ak trpezlivost... predpokladam, ze na to mas prislusne vzdelanie, tak ste sa o tom ucili 🙂
Mala si asi ine ocakvania, ale toto je bezna realita prvych tyzdnov, neskor sa to utrasie, deti si zvyknu a nebudu stale plakat.

katka708
11. sep 2020

Ano asi je to tak všade. Kamoška robí v škôlke tiež a každý rok toto iste rieši. Cca mesiac to trvá kým sa zladi ten mini kolektiv

autor
11. sep 2020

Nevedia si vyzliecť pyžamo ja som rátala s tým, že im treba pomáhať, ale vôbec si nepripadam ako učiteľka, ale za deň ich 5x obuvam, vyzliekam, prezliekam na spánok, x krát dávam cikať, cesem vlasy.Deti sú aj 2,5r a väčšina okolo 3-3,5r.Za mesiac som s nimi takmer nič nevyrobila,lebo vždy mám niekoho na rukách, nič sme sa nenaučili, lebo sa nedá učiť báseň so 4 deťmi placucimi niekoľko hodín.Prosim prejde to?na deti sa teším, teším sa čo budeme spolu robiť neviem či som len naivná a bude to takto pokračovať ešte mesiac, dva, stále?Aké boli Vaše začiatky?jedine šťastie, že deti je o polku menej ako v štátnej škôlke, plat dobrý, ale......nie som zastanca kricania, vyhrážania sa, ale od kolegýň to počujem denne, ak deti nie sú nastupene v dvojiciach dovtedy stoja v predsieni, viem, že sa musia naučiť režimu, ale zdá sa mi to také bazirovanie na ničom.Myslela som si, že keď nastúpim do súkromnej prístup k detom bude krajší.
Tak Vás poprosím o Vaše skúsenosti s prácou, deťmi, stratili ste ideály, baví Vás, je len september taký zlý?

autor
11. sep 2020

@fokuska mala som 4 deti na dvore, ktoré boli u nás ako doma.Chcela som zmenu, lebo som mala pocit, že som stále doma miešal sa mi súkromný a pracovný život, ale deti z celého dňa čo sú v škôlke majú edukáciu 40 min to je všetko, inak sú buď v kúpeľni, obúvajú sa, jedia, alebo behajú po dvore.Chodime doobeda aj poobede von.Mate pravdu asi som premotivovana😉

mogaa
11. sep 2020

Nuž išla si robiť učiteľku k najmenším detičkám, tam je to jednoducho tak....prvý mesiac si deti len zvykajú....niektoré neplačú vôbec, iné celý deň😉záleží či si v súkromnej alebo štátnej škôlke....v štátnej nastúpia deti hne´d od septembra ale ak si v súkromnej a sú tam aj mladšie deti ako roky, tak sa to priebežne mení, lebo veľa mamičiek zistí že dieťa ešte nie je pripravené n škôlku - práve tým plačom a ke´d sa dieťa nezapája, neje - len celý den čaká na mamu😉naša nastupovala do súkromnej škôlky (deti od 2-3roky) nikdy tam neplakala a teda veľa detičiek tam vôbec neplače, ale tiež tam boli deti čo ich mamičky museli zobrať lebo to nezvládali a len plakali a celý deň čakali na mamu....súkromná škôlka má obrovskú výhodu že je tam na 1učiteľku menej detí, čiže ich aj poláskajú, aj po nich toľko nevyžadujú aj majú na ne viac času takže tie deti neplačú lebo vkuse sa im niekto venuje-či sa s nimi hrá, alebo robia aktivity....v štátnej škôlke kde je do desiatej na 1učiteľku 20detí to musí byť ten prvý mesiac vážne na psychiatriu😉

autor
11. sep 2020

@mogaa veď toto...2 deti mi sedia na kolenách a ďalšie 2 ešte chcú😜áno deti máme 12 to je jediné moje šťastie.2 mamičky to už vzdali aspoň to sa mi páči, že nejde majiteľovi len o peniaze, ale, ak to nedávajú tak férovo povedia, že dieťa sa zbytočne trápi.

mogaa
11. sep 2020

A koľko detí máš na starosť? u nás je v súkromnej cca 16detí a 4učiteľky, takže sa striedajú 2a 2 a všetky sú len medzi 10-13-tou.....a ano deti tam idú s tým že nič nevedia, lebo bud ešte enmajú 3roky alebo ich pre niečo nezobrali do štátnej škôlky...ale napr.u nás aj v štátnej škôlke veľa detí nevie sa obliecť, vyzliecť, najesť - hoci sa stránke škôlky je to uvedené že už dieťa to má vedieť...takže ich to učiteľky učia a jednoducho treba chcieť aby to robili sami a ty len dopomáhať - napr.zapnúť gombíky,zips....ak nevedia jesť dať 2-3lyžice a lyžičku dieťaťu do ruky a nech sa trápi....detto s obliekaním - treba vyžadovať aby si čiapku, bundu obliekli sami - tie 3-3,5ročné to už zvládnu a tým mladším treba dopomôcť

fokuska
11. sep 2020

Tak to ale je, je to skolka, oni boli mozno 3 roky prevazne s mamkou a zrazu su od nich niekolko hodin prec, s cudzimi tetami a inymi detmi... maju problem spracovat to a zvyknut si. A ze si nevedia vyzliect pyzamo... mozno ja vedia, ale neurobia to, kedze sa necitia "ako doma" a mozno naozaj nevedia, ale za par tyzdnov uz budu vediet 🙂
Myslim, ze je vsetko ok, ze je to normalne, len ty si si predstavovala uz rovno tu fazu kde su vsetci stastni, spokojni, robite aktivity, ucite sa. A ono to pride, len teraz je pre nich vsetko nove. Spoznaju teba, spoznaju sa navzajom, spoznaju priestory, hracky a zacnu sa citit dobre a budu spolupracovat 🙂 Do Vianoc to uz budu "uplne ine" deti a ani sa ti nebude chciet verit ze 2-3 mesiace dozadu vkuse plakali, nevedeli sa obliect, drzat lyzicku a pod.

sisska
11. sep 2020

ahoj, ja učím v štátnej škôlke, takže som už tiež mala najmenšie (2-3-ročné) detičky, počet od 16 do 23 🙂. A áno, začiatky sú náročné. Najdôležitejšie je, že TY musíš zostať v kľude. Deti totiž okamžite vycítia, keď budeš nervózna, neistá, unavená, rezignovaná, skrátka keď nebudeš v pohode... Môžem ťa zo skúseností ubezpečiť, že plač prejde a bude lepšie. ALE - neočakávaj, že budete od začiatku môcť vyrábať alebo sa učiť básničky, tak to nefunguje. Zo začiatku sa len hrajte klasické detské hudobno-pohybové hry so spevom (Kolo-kolo mlynské, Oli Oli Janko, Chytili sme kohútika...) alebo im zahraj divadielko, to milujú. Uvidíš, že aj deti, ktoré predtým plakali, zbystria pozornosť - najprv budú len obďaleč všetko pozorovať, ale postupne sa pridajú ;) Mne sa osvedčilo hravou formou ich učiť pravidlá od samého začiatku (napr. sme mali signál na upratovanie hračiek a pritom sme si spievali "upratovaciu pesničku".). Neboj sa, pôjde to 🙂 Naši najmenší už v polovici školského roka perfektne fungovali, úžasne vydržali pri edukačných aktivitách, naučili sa chodiť v dvojstupe, požičiavali si hračky, tvorili... dokonca už v decembri predviedli krásny vianočný program s tančekom pre celú obec v kultúrnom dome. Držím palce a hlavu hore 😉

mogaa
11. sep 2020

A prečo chcú 4deti sedieť na kolenách? u nás ráno hneď ako prídu sa deti hrajú, o 8-mej majú raňajky potom aktivity do 10-tej - tiež nie sú povinné , učiteľka si zoberie deti ktoré chcú niečo tvoriť, ostatné sa hrajú, potom sa prípadne vymenia....u nás si ich učiteľky rozdelia do skupimiek a každá má pri stole 2-4deti a s jej pomocou niečo tvoria...ostatné čo nechcú nič tvoriťsa hrajú s hračkami...okolo desiatej - desiata a ide sa do pol 12-tej von , majú taký ten povrázok kde sa deti držia a chodia cez celé mesto, prídu samozrejme unavené - napapajú sa a idú spinkať....o pol tretej sa budia na olovrant a kým príde mama sa hrajú....ak má niektoré dieťa narodeniny tak ho dajú do kruhu a detičky okolo neho chodia v kruhu a učiteľky im spievajú....chodia s nimi napr.na stanicu pozrieť vláčiky, boli sa pozrieť u hasičov, keď bol predaj kaprov pred Vianocami - boli sa tam pozrieť a potom "lepili"papierovým rybičkám šupinky(tie mladšie s pomocou), boli na výlete vláčikom, hocikedy poobede im tam učiteľky pustia hudbu a "tancujú".....tých aktivít je tam veľa, preto tam deti radi chodia....občas ich berú do parku na hojdačky alebo do mesta na ihrisko"žihadielko".....

autor
11. sep 2020

@mogaa lebo chcú byť pri mne, sú nové, chcú sa túliť neviem?😀mám 12 deti a sama som s nimi len 2 hodiny ráno a chvíľu poobede inak vždy s kolegynou.U nás sa do 8 hrajú, 8-8:40 rozcvička, ranný kruh, edukácia, ktora este nebola o 9 desiata umyť sa vycikať ideme na dvor, potom umyť do jedálne, potom spánok od 12:30-14:30 olovrant a ideme von.ak bude škaredo budeme chodiť menej von.U nás sú takmer 2 hodiny vonku doobeda mozno je to len zatiaľ pokým neprestanú plakať a bude sa s nimi dať niečo robiť a poobede sme zase vonku.V triede sme veľmi malo
@sisska ja mám trpezlivost o to nejde len stále nevidím nejaký progres, že by to začala byť lepšie.

marca12
11. sep 2020

Po dvoch tyzdnoch progres? Mozno ich neviete dostatocne zaujat,ale prvy mesiac,dva deti placu. Rano ich pomojkat a potom odvadzat pozornost,aby nemysleli na mamu. Mas pedagogicke vzdelanie? Mne to pripada,ze nie

mogaa
11. sep 2020

musíš počkať veď ešte neprešli ani 2celé týždne....taký mesiac je to len o zvykaní, ten mesiac bývajú aj plače, potom si aj tie plačlivé deti zvyknú...len teda na súkromnú škôlku je vás tam málo😉teda ak majú deti ešte pribúdať....ono ide jeseň, deti začnú byť soplavé, choré...u nás v súkromnej sa každé ráno meria teplota a nad 37,2 dieťa ani nevezmú, takže jeseń zima bude aj tých detí menej....

autor
11. sep 2020

@mogaa píšem, že máme otvorené od augusta, takže vyše mesiac aj pol.Deti už nebudú pribúdať a je nas 6 učiteliek na 3 mini triedy plus pomocnicka
@marca12 podľa čoho sudis?ako by som mohla mať živnosť na opatrovanie detí bez vzdelania😉.Opatrovaniu som sa venovala 5 rokov.Ok len som prekvapená zo zlého začiatku doma sme mali rôzne deti aj veľmi úzkostlive, ale toľko plaču a problémov nebolo

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
vilma7
11. sep 2020

Môžem sa opýtať , akému opatrovaniu? Súkromnému?

Ja žijem v zahraničí, kde deti idu do štátnej povinnej škôlky od 4 rokov , ale len na doobedie.
Ak chce niekto dať,. môže do súkromnej, ale ca asi 2 týždne alebo podľa potreby je navykacie obdobie, čiže je tam s dieťaťom rodič a začína sa napr.2 hodinami denne. Aspoň nemajú deti stresy zo škôlky.

autor
11. sep 2020

@vilma7 súkromne som opatrovala deti na zivnost
Aj u nás v škôlke sa zvyká 2 hodinky, potom už aj obed pár dní, potom spánok...ak veľa plaču znova len pár hodín bez spánku postupne.Ale boli deti, ktoré po 3 dňoch boli celý den je to individualne.Hned je vidieť, ktoré deti sa dobre cítia v kolektíve.

vilma7
11. sep 2020

Máš nejaké kurzy? Alebo je na to nejaká škola? Predpokladám že nemáš klasickú pedagogickú.
Ja som veľmi chcela byť učiteľkou v škôlke, ale žiaden talent nemám, či už maľovanie, hudobné nadanie...tak že či sa to dá aj bez toho...

terezka1947
12. sep 2020

Neviem.....ale zvaz,ci chces naozaj pracovat s detickami.
Lebo take male deticky potrebuju citit viac lasky ako vediet recitovat hned basnicku.
Nemyslim to v zlom.
Predpokladam,ze svoje deticky este nemas,aj toto by ti pomohlo pochopit celu situaciu.

autor
12. sep 2020

@terezka1947 samé dohady, konšpirácie.Mam pedagogickú, kurz opatrovateľky, bola som na kurze Montessori a mám 2 svoje deti a som pred 40tkou.Ale v klasickej škôlke som nikdy nepracovala, lebo uznávam mini kolektiv
@vilma7 do súkromnej Ťa vezmú aj bez pedagogickej školy, ale ja som si robila robila pomaturitnu pedagogickú je aj súkromná v Ba chodíš raz týždenne piatok či sobota a raz za pol roka skúšky.Platilosa 470eur polrok.V Dúbravke je štátna, alebo v Modre.
Poznám učiteľky, ktoré vedia spievať, kresliť a vzťah k deťom nulový.

vilma7
12. sep 2020

Vďaka,ja som zdravotná sestra plus špeciálna pedagogika vysoká, no uvidíme čo nám ešte osud prinesie a kam ma zaveje. Momentálne pracujem s osobami s postihnutím.

autor
12. sep 2020

Ty si v zahraničí chces sa vrátiť?Máš tazku pracu.Mas dobrý štart jazyk a vzdelanie ja som v škôlke hlavne aj kvôli pracovnej dobe.Domace opatrovanie bolo zase lepšie platené, ale dlhá prac.doba.Uvidim či to bolo dobré rozhodnutie.Pomaly prichádza trend mini kolektívy v dome, byte.

sofia1
12. sep 2020

Moja place pokiaľ nepridem.ma 3 roky

terezka1947
12. sep 2020

Tak...nehnevaj sa,ale potom celkom nechapem.
Pretoze az taky rozdiel medzi sukromnou a statnou skolkou nie je. Vsade su deti.
A deti su deti....
Mala,som svoje deti aj v sukromnej,aj v statnej skolke. Aj mamka bola ucitelkou.
Ale ozaj....nechapem prispevok.
Moja mamka bola v skolke kazdy rok druhou mamkou....a myslim,ze deti potrebuju vela lasky,....trpezlivosti,pedagogicky sajn....a opat vela lasky....a vzdy toto povolanie skonci pri tom,mat rad deti.