Treba 2 razítka na celodenné lekárske vyšetrenie?
21. nov 2010
Mám takúto otázku: Existuje v zákone nejaký bod, podľa ktorého si môj zamestnávateľ odo mňa vyžaduje 2 lekárske pečiatky na celý deň lekárske vyšetrenie alebo lekárske vyšetrenie dieťaťa?
Viem, že mám nárok na 7 dní v roku na seba a 7 na dieťa na nevyhnutný čas. Stalo sa mi však, že som mala žlčníkový záchvat a zamestnávateľ mi akceptoval jedno razítko od všeobecného lekára len na pol dňa, aj napriek tomu že tam lekár zreteľne napísal, že je to celodenné ošetrenie. Taktiež teraz v piatok mi malá vracala tak som išla nahlásiť, že s ňou idem k lekárke. Samozrejme, že zase bolo treba 2 razítka a keďže som nemala kde zobrať druhé, tak som si musela zobrať normálne dovolenku. Má zamestnávateľ na takéto konanie právo? Ďakujem.

u nas, aj v manzelovej predoslej i terajsej praci to tak tiez platilo, ak si doniesol 2 ospravedlnenky, tak to bolo na cely den, 1 na 1/2 dna...ale to vlastne podla zakona posudzuju laxnejsie nez v skutocnosti by to malo byt, v skutocnosti ti maju ospravedlnit iba ten cas straveny u lekara + cesta tam a naspat...nic navyse... ak si chora mas brat PN, ak je dcera chora OCR
V súlade s ustanovením § 141 ods. 2 Zákonníka práce je zamestnávateľ povinný poskytnúť zamestnancovi pracovné voľno s náhradou mzdy v sume jeho priemerného zárobku z dôvodu jeho vyšetrenia alebo ošetrenia v zdravotníckom zariadení. Pracovné voľno s náhradou mzdy mu poskytne na nevyhnutne potrebný čas, najviac na sedem dní v kalendárnom roku, ak vyšetrenie alebo ošetrenie nebolo možné vykonať mimo pracovného času.
V prípade, ak si teda vyšetrenie alebo ošetrenie u lekára nemôžete vybaviť mimo pracovného času, zamestnávateľ je povinný umožniť vám na nevyhnutne potrebný čas návštevu lekára, a to v rozsahu najviac sedem dní v kalendárnom roku. Znamená to, že návštevu lekára máte prednostne realizovať mimo pracovného času a len v prípade, ak to tak nie je možné v rámci pracovného času.
Pracovné voľno vám zamestnávateľ poskytne na nevyhnutne potrebný čas, pričom zákonom nie je stanovená (definovaná) dĺžka nevyhnutne potrebného času na návštevu lekára. Je potrebné posudzovať ju individuálne s prihliadnutím na konkrétne okolnosti prípadu.V prípade, ak vám lekár uviedol, že vyšetrenie alebo ošetrenie trvalo celý deň napríklad z dôvodu, že ste absolvovali viacero vyšetrení počas dňa, zamestnávateľ vás nemôže nútiť vziať si v daný deň dovolenku. Dovolenka má totiž slúžiť na regeneráciu vašich pracovných síl a na zotavenie.
Návštevu lekára máte plánovať mimo pracovného času. V prípade, že to nie je možné a zasiahne vám aj do naplánovanej popoludňajšej zmeny, manažér má podľa okolností konkrétneho prípadu zvážiť, ako dlho má prekážka v práci trvať.
Ak by ste išli k lekárovi ráno a museli by ste čakať na ošetrenie do popoludňajších hodín, manažér musí zvážiť všetky okolnosti daného prípadu. Musí vziať do úvahy, aké sú ordinačné hodiny lekára, vzdialenosť ordinácie od vášho pracoviska a podobne.
Ak by napríklad ordinačné hodiny trvali do 15. hodiny a vaša pracovná zmena by bola plánovaná od 14.00 hod. do 22.00 hod., znamená to, že po vyšetrení ste povinná prísť do práce a riadne pracovať, s výnimkou, že by ste boli uznaná za práceneschopnú.
Manažér bol pri posudzovaní prekážky v práci povinný zvážiť ordinačné hodiny lekára a čas, ktorý potrebujete na návrat na pracovisko. Znamená to, že v pracovnom výkaze ste mali mať napríklad dve hodiny prekážky v práci z dôvodu návštevy lekára a v prípade, ak pracovná zmena trvá od 14. do 22. hodiny., tak čas od 16. do 22. hodiny mal byť riadnym výkonom práce.