Ukončenie výpovednej doby skôr: Oplatí sa súhlasiť?
Ahojte, potrebujem poradiť..
Podala som výpoveď a beží mi 2-mesačná výpovedná doba (apríl–máj). Zamestnávateľ za mnou teraz prišiel s tým, či by som bola ochotná skončiť už skôr (v apríli) dohodou, že mi za máj dajú finančnú náhradu. Neviem sa rozhodnúť a bojím sa, aby som sa nenechala nejak oklamať.
Na čo si mám dať pozor? Máte niekto skúsenosť? Oplatilo sa vám to alebo radšej zostať do konca výpovednej doby? Ďakujem
@anonym_autor ak s tým súhlasíš, tak si očekuj, že v dohode bude uvedená výška odstupného. A ak uznáš za vhodné, kľudne navrhni, že ak chcú aby si skončila k 30.4., tak nech ti dajú dvojmesačné odstupné.
@melanta ale ak podala vypoved ona, tak nema narok na odstupne ma? ako to chapem ja, tak oni len chcu, aby fyzicky skoncila skor, ze nebude posledny mesiac "pracovat", neviem ci tam ma priestor vyjednavat o odstupnom, teoreticky jej moze povedat, ze tak rob z domu ten posledny mesiac a vlastne pokojne nerob ci? ale nie som expert, ty si rozhodne vacsi v tejto oblasti 🙂
@anonym_autor odborná odpoveď - ide o výpoveď dohodou, mala si odrobiť dva mesiace ešte, bez nároku na odstupné. Zamestnávateľ navrhuje jeden mesiac práce a jeden mesiac peňažnú náhradu. Ja by som to brala. Inak nárok na odstupné nemáš, keďže si dala výpoveď sama, jedine že by ti to sám zamestnávateľ v dobrej vôli navrhol o čom ale silne pochybujem
Vacsinou ľudia dávajú výpoveď keď už pre firmu nechcú pracovať a veľa z nich berie výpovednú dobu ako nutne zlo ktoré ešte musí vydržať. Ja by som brala odísť skôr aj bez nejakej náhrady za ten mesiac 😀 ak teda by som tam mala chodiť len z núdze lebo musim..
Čiže by ti dali skončenie dohodou z organizačných dôvodov, v tom prípade máš nárok na odstupné podľa odpracovaných rokov. V dohode musí byť uvedený dôvod a výška odstupného.
Čiže by ti dali skončenie dohodou z organizačných dôvodov, v tom prípade máš nárok na odstupné podľa odpracovaných rokov. V dohode musí byť uvedený dôvod a výška odstupného.
@anonym_0dc3fc nie nedali by jej to. Podľa toho čo autorka píše dala sama vypoved a mala odrobiť dva mesiace. Teraz sa chce zamestnávateľ dohodnúť že odrobi jeden mesiac a jeden mesiac jej preplatí,zrejme už niekoho na jej miesto našli. Čiže nie je to klasické odstupné. Predpokladám že jej to dajú ku aprílovej mzde ako odmenu vo výške jednej mzdy.autorka s tým samozrejme súhlasiť nemusí a môže tam naďalej tie dva mesiace odrobiť. Ja by som to ale vzala na jej mieste.
@anonym_0dc3fc nie nedali by jej to. Podľa toho čo autorka píše dala sama vypoved a mala odrobiť dva mesiace. Teraz sa chce zamestnávateľ dohodnúť že odrobi jeden mesiac a jeden mesiac jej preplatí,zrejme už niekoho na jej miesto našli. Čiže nie je to klasické odstupné. Predpokladám že jej to dajú ku aprílovej mzde ako odmenu vo výške jednej mzdy.autorka s tým samozrejme súhlasiť nemusí a môže tam naďalej tie dva mesiace odrobiť. Ja by som to ale vzala na jej mieste.
@hopsas veď hovorím, keď sa chce dohodnúť, musí jej ponúknuť dohodu o skončení PP so skorším dátumom, ak ju obe strany podpisu, PP sa skončí k dátumu ako sa dohodnú v dohode, ale s odstupnym podľa Zákonníka práce. Napr ak tam pracuje 3 roky, dostala by 2 mesačné odstupné. A teraz jej ponúkajú 1mesacnu "odmenu".
@anonym_autor odborná odpoveď - ide o výpoveď dohodou, mala si odrobiť dva mesiace ešte, bez nároku na odstupné. Zamestnávateľ navrhuje jeden mesiac práce a jeden mesiac peňažnú náhradu. Ja by som to brala. Inak nárok na odstupné nemáš, keďže si dala výpoveď sama, jedine že by ti to sám zamestnávateľ v dobrej vôli navrhol o čom ale silne pochybujem
@hopsas * odborná odpoveď - ide o výpoveď dohodou *
ktorý § v zákonníku práce to je? lebo taká výpoveď dohodou ani neexistuje
výpoveď je jednostranný úkon a tú len oznámiš, nič sa s nikým nedohaduješ
dohoda o skončení PP je obojstranná ako sa obe strany spolu dohodnú tak bude platiť, či už termín skončenia alebo aj možné odstupné
odstupné môže dať firma aj nad rámec zákonníka práce ako sa obaja dohodnú, dôležité je aby to bolo napísané v tej dohode
@anonym_autor podľa mňa sa to oplatí, keďže si podala ty výpoveď. Nemusíš odrobiť 1 mesiac a máš zaň zaplatené. Dobrý deal. Sam som kedysi takto odchádzal s výpoveďou, firma chcela ma mať skôr z krku, dali ponuku, zobral som.
Alebo nepodpíšeš a uplynie výpovedná doba a vyplatia ti mzdu za odvedenú prácu za apríl aj máj. Len musíš chodiť do práce. Max. si môžeš pred koncom dočerpať alikvótnu časť výmeru dovolenky.
@hopsas veď hovorím, keď sa chce dohodnúť, musí jej ponúknuť dohodu o skončení PP so skorším dátumom, ak ju obe strany podpisu, PP sa skončí k dátumu ako sa dohodnú v dohode, ale s odstupnym podľa Zákonníka práce. Napr ak tam pracuje 3 roky, dostala by 2 mesačné odstupné. A teraz jej ponúkajú 1mesacnu "odmenu".
@anonym_0dc3fc nie nemusí byť nič také, normálne sa môžu dohodnúť tak ako píše autorka. Zákon to nezakazuje.
@hopsas * odborná odpoveď - ide o výpoveď dohodou *
ktorý § v zákonníku práce to je? lebo taká výpoveď dohodou ani neexistuje
výpoveď je jednostranný úkon a tú len oznámiš, nič sa s nikým nedohaduješ
dohoda o skončení PP je obojstranná ako sa obe strany spolu dohodnú tak bude platiť, či už termín skončenia alebo aj možné odstupné
odstupné môže dať firma aj nad rámec zákonníka práce ako sa obaja dohodnú, dôležité je aby to bolo napísané v tej dohode
@anonym_6f55b4 natahujed sa o slovíčka, všetci chápeme o čo tu ide
@anonym_autor akú finančnú náhradu ti dajú za máj? Na toto žiadaj jasnú odpoved. V podstate nebudeš pracovať a dostaneš peniaze. Okrem toho mas nárok na preplatenie nevycerpanej dovolenky (to pre istotu, aby ta finančná náhrada neboli peniaze za dovolenku).
Ak zvazis, že sa ti ponuka oplatí, nasledovať by malo spatvzatie výpovede, no najmä dohoda o ukončení PP s výškou odstupného - zamestnávateľ ho môže vyplatiť aj v iných prípadoch, nad rámec povinného. V tom prípade by to bolo ok.
@anonym_6f55b4 natahujed sa o slovíčka, všetci chápeme o čo tu ide
@hopsas tu nejde o natahovani sa o slovíčka. odborne znalosti v oblasti práva vyžadujú presne vyjadrovanie, to je práveže cele o slovíčkach a ich presnych významoch
@hopsas k aprílovej výplate jej môžu dať aj odstupné, nemusí to byt len odmena. I keď odmena či odstupné, hlavne že je to finančná náhrada.
Ešte raz - bez mudrovania o zákonoch a slovickach - ona dala výpoveď, mala dva mesiace pracovať. Zamestnávateľ očividne niekoho našiel a chce ho tam namiesto nej čo najskôr. Ponúkol jej že jej mesiac preplatí a nemusí tam chodiť. Čo tu riešite prosím vás? Výborná ponuka. Nech to berie a hľadá si inú prácu. Alebo nech tam odrobi tie dva mesiace.

@anonym_autor ak s tým súhlasíš, tak si očekuj, že v dohode bude uvedená výška odstupného. A ak uznáš za vhodné, kľudne navrhni, že ak chcú aby si skončila k 30.4., tak nech ti dajú dvojmesačné odstupné.