V novej práci mi chcú dať cez sviatky neplatené voľno
Ahojte, zamestnala som sa v jednej firme koncom novembra, cez personalnu agenturu, samozrejme nemam tolko dovolenky, budeme doma tyzden teraz a 2tyzdne v novom roku, pytala som sa a ze kolko dni mam dovolenky, tolko mi daju a zvysne dni, neplatenne volno, kedy si budem platit zdravotne aj socialne sama. Rozmyslala som, ze si vezmem na tie dni pnku, aj tak mam problemy s chrbticou dlhodobo. Ale zase nechcem vyzerat ako nejaka spekulantka. A tiez mam strach, ze ma z agentury prepustia, vo firme ma chcu stale, len zamestnava ma agentura, hned ako by sme mali nastupit do prace, by som nastupula, ale aj tao neviem co urobit
@alenah31 informovala som sa v agenture na to a budem to mat ako neplatenne volno a vsetky odvody si mam hradit sama, ide o 23dni.
v takom prípade nech si prečítajú zákonník práce. Že je to bežná prax zamestnávateľov - čo teda je keďže ľudia sa bežne boja hlásiť k svojim právam, aby neprišli o prácu úplne - neznamená, že je v v súlade s ním( ZP §142 odst. 3).
Len sviatky netrvajú 23dní......takže predpokladám že mesiac nie je doma cela firma, čiže ak nemajú celozávodné volno , tak naozaj ti neplatené volno nemusia dať.....
@mogaa ja nechcem neplatenne volno, oni mi ho chcu dat, nas usek nerobi od zajtra a nastup mame 18.1.

Pokial je firma zatvorena rozhodnutim zamestnavatela - nariadil cerpanie dovolenky a zamestnanec, ktory nastupil v priebehu kal. roku cim mu nepatri dostatok dovolenky - ma narok na volno s nahradou mzdy - je to prekazka na strane zamestnavatela.