Výhody a nevýhody práce v zahraničí
Dobrý deň, pracovali ste v zahraničí? Aké sú výhody a nevýhody? Ak ste pracovali, prečo by ste do toho opäť šli/nešli? Prečo sú niektorí ľudia voči tomu odmeraní? Prečo radšej ostať doma? Aký máte názor na sezónnu prácu v zahraničí? Sú podľa vás pracovné agentúry spoľahlivé a práca v zahraničí bezpečná? Do akej miery to považujete za risk, odcestovať ďaleko za prácou? Máte nejaké skúsenosti, ktoré sú odstrašujúce od tejto možnosti?
v 2004 som odisla na par rokov do UK , uz som tu 22 rokov.
Za mna urcite ano, rozsiris si odbor, zdokonalis si rec, ziskas velmi dolezite zivotne skusenosti, naucis sa postavit sam za seba a poradit si v kazdej situacii. A naucis sa spolahnut iba sam na seba.
Takze ano, chod.
@lalala2020 Ja som bola v UK ale nevedela som si predstaviť tam byť dlhodobo. Bola som tam 7 rokov a myslim že akurát aj na zdokonalenie reči aj na nabratie skúseností. Určite ak je možnosť treba ísť skúsiť zahraničie, je to dobré skúsenosť ale to už je na zvážení každého či by tam ostal navždy alebo by sa chcel vrátiť domov. Ja čím dlhšie som tam bola tym viac ma ťahalo domov. Posledné 2 roky to bolo najhoršie. Veľa rozmýšľania či robím dobre atď.
Mne veľmi vadilo že som tam bola tak trochu "osamelá". Mala som pár známych ale každý mal aj tak svoj život, slovákov som tam ani nenašla poriadne len samí poliak,litvinec a posledné roky brutálne veľa rumunov. Už som sa tam necítila ani dobre. Občas ma prepadne taká nostalgia, spomínam lebo nie všetko bolo úplne zlé.
Dobra skusenost, zdokonalis si jazykove vedomosti, rozsiris obzory, zistis ako to funguje v inych krajinach, spoznas novych ludi, naucis sa samostatnosti cize urcite by som odporucal.
Ako uz bolo spomenute vyssie, tiez som sa po rokoch vratil domov. Nemal som sa zle, ale zas ani tak dobre aby som ostal. Posledne roky som sa vracal spat do zahranicia s nevolou. Uz som vedel, ze nastal moj cas vratit sa domov.
Netvrdim, ze sa mam doma ako v bavlnke, ale chut vycestovat spat za pracou je na bode mrazu. Uz ma nelaka zivot v podnajme, byt znova Auslander. Teraz sa kazdy den vraciam domov, nie do bytu a to je proste na nezaplatenie.
Zivot v zahranici urcite nelutujem. Nebol by som kym som teraz. Citim aj vacsiu podporu okolia. V zahranici sudrznost sice je, ale kazdy si takpovediac ide svoje co je prirodzene. Doma zrejme citim vacsiu podporu pretoze mam poblizku ludi ktori cely zivot stali pri mne.
Navrat by som zvazoval iba ak by zamestnavatel pristupil na take poziadavky ktore by stali zato aby som pravidelne opustal domov.
A otázka: Ako si tú prácu nájsť? Dobrú prácu? Ako tam ísť a vedieť, na koho sa v prípade potreby obrátiť? Ako prekonať začiatok? Ako vypozorovať už na začiatku, tak toto nie je dobré miesto/ zamestnávateľ?
Čo som poznala ľudí, ktorí išli do zahraničia, tak na sezonne práce nešli, na to treba mať dobrú fyzickú kondíciu, robí sa často aj viac hodín ako 8, skôr je práca v zahraničí vhodná pre mladých bez záväzkov, hlavne zdokonaliť sa v jazyku a zároveň vidia, či by tak chceli žiť alebo nie. Starší ak má tu prácu, v ktorej môže napredovať tak na odchode do zahraničia veľa nezíska, keď sa vráti, tu už v jeho profesii všetko pokročilo a ani veľmi takých nezoberú, aby nemali problém. Ako písali hlavné je dobre ovládať jazyk, dá sa ísť aj cez agentúry, ale tie majú rôzné podmienky, tie vysvetlia podrobnosti k práci. Ale sú aj agentúry málo spoľahlivé. Kto ide tak, že si sám nájde prácu, ten si to potom aj musí sám ďalej zariaďovať, čo je potrebné a k tomu treba jazyk. A zároveň si treba dobre pozrieť, aké sú v krajine do ktorej ide náklady na bývanie, dane, odvody, služby, lebo keď je tam aj o niečo vyšší plat, tak aj tieto náklady sú vysoké.
@lalala2020 V prvom rade si ujasní že čo chceš, chceš zbaliť svoje veci a ísť do zahraničia bývať a pracovať a žiť tam nejakú dobu alebo sa pýtaš na nejakú sezónnu prácu kde budeš 2 mesiace a potom sa vrátiš domov?
A otázka: Ako si tú prácu nájsť? Dobrú prácu? Ako tam ísť a vedieť, na koho sa v prípade potreby obrátiť? Ako prekonať začiatok? Ako vypozorovať už na začiatku, tak toto nie je dobré miesto/ zamestnávateľ?
@lalala2020 mám väčšinu rodiny v zahraničí. Niektorí šli na sezónne práce a našli si potom aj "normálne" zamestnanie a ostali tam. Naposledy šiel môj syn, ale on si našiel hneď klasické zamestnanie. Hľadal hneď konkrétnu prácu, žiadne také, že idem a uvidím. Ale poznám dosť ľudí, čo šli presne štýlom idem a uvidím. Ja to považujem za skvelú skúsenosť, vrátiť sa dá vždy.
Co mam priatelov, tak vacsina tu v UK ma uz zabehnute kariery, ale tak vacsina je tu uz 15 a viac rokov.
Ja sama som sestricka , vystudovana zo slovenska.
@lalala2020
Láka píšeš seminarku? Lebo podľa tvojich otázok radšej ostan doma. Kam do zahraničia? Vieš reč? Akú prácu máš v pláne robiť?
Tvoja otázka je rovnaká ako keď sa opýtala, čo robí krajcírka?
Zameraj sa konkrétne na štát, reč, 2-3 druhý práce a potom sa pytaj. To dostaneš aj presne odpovede. Toto je o ničom.
@lalala2020
Podla tvojich otazok radsej ostan doma
skús na brigádu. Na mesiac. Chodil môj sused do Nemecka. Si myslel že je v očisci - že už nič horšie nemôže zažiť.
Ak mas nemcinu B1 a chces si hladat ubytovanie sama, mam pre teba pracu vo fabrike za 2500 v cistom

Prva otazka na teba: " Vies rec?"