Výzvy a výhody práce z domu
Ahojte. Doteraz som pracovala z domu 1-2x týždenne, inak som bola v práci s kolegami v kancelárii, a v podstate to bolo pre mňa ako socializovanie sa, keďže po práci som málokedy niekam išla s ľuďmi. To keď tak cez víkend. Aj keď som sa s kolegami nerozprávala aktívne a pracovala si na svojom, už len to dianie v kancelárii, že sem-tam niekto niečo prehodí, niekto sa objaví, niečo sa deje, spravíme si kávu atď... mala som pocit že sa niečo deje, že to žije, a bola som potom aj ja viac v pohybe. Mením prácu a toto bude 100% remote. Prácu som si vyberala podľa iných kritérii, toto je niečo čo zmeniť neviem, ich office nemá kapacity. Žijem sama, takže v praxi budem zavretá doma sama. Z jednej strany sa teším že ušetrím čas na dochádzaní, nemusím sa ráno strojiť, kuriér mi môže prísť, atď, no na druhej strane ma to začína aj desiť a bojím sa že to bude ťažké na psychiku, takto sa odrezať od ľudí a tráviť toľko času sama. Prípadne že budem mať problém si oddeliť prácu od voľného času, keďže mám mierne sklony k workoholizmu a stávalo sa mi pri HO že som si namiesto varenia objednala donášku, zjedla som ju pri PC pri práci a vlastne sa od PC ledva pohla, alebo som sa naopak poobede zamotala pri niečom nepracovnom a následne som robila až do večera aby som zatiaľ čo v kancelárii je tých vyrušení viac a aj na obed sme chodili von.
Do toho mám dojem že mám "impostor syndróm" lebo vždy keď robím z domu tak mám pocit že si každý myslí že sa flákam a mám potom potrebu byť za každú cenu maximálne produktívna, že sa cítim zle aj keď si na záchod odbehnem, že si niekto všimne že nie som pri PC... takže keď je to zrovna neproduktívny deň tak ostanem pracovať aj dlhšie len aby som nemala pocit že som "nič dohromady neurobila" aj keď možno v realite to nikoho netrápi na konci dňa... len mňa.
Ako to zvládate vy, ktoré tak pracujete dlhšie? Mali ste nejakú krízu v tomto smere, alebo ste si museli nastaviť nejakú tvrdú rutinu? A v čom vám vyhovuje práca z domu voči práci v kancelárii? Nech sa na to začnem aj tešiť, lebo sa mi zdá že vidím len tie negatívne stránky a nikto to nechápe.
Ja by som sa furt zavretá doma zbláznila. Normálne by mi siblo.
Raz, dvakrát do mesiaca ok. Ale furt?
Úplne v pohode, keď chcem mať spoločnosť, čo teda obvykle nechcem, tak idem von. Inak mám pokoj na prácu. Najväčší benefit je že ma v aute nikto neohrozuje na živote cestou do roboty a domov a ušetrím cca hodinu denne čo by som zabila cestovaním. Ráno sa prejdem s deťmi do školy, ak je teplo tak na bicykloch, nakúpim ak treba a o 8 som už pripojená v práci. V podstate dream job pre mňa.
Pracujem veľmi často z domu, niekedy aj celý týždeň v kuse. Bývam vsak s priateľom, ktorý tiež pracuje väčšinu času z domu. Nám to takto vyhovuje. Keď som bola sama a pracovala z domu, zo začiatku tá samota trochu bola cítiť, ale človek si rýchlo zvykne. Mne práca z domu vyhovuje oveľa viac ako náš open office, v ktorom je hluk a človek má problém sa sústrediť. Doma mám úplný kľud.
Je to tak trochu nefer. Matky, ktore su na RD si ťažko nájdu prácu z domu a ženy, ktoré sú samé si vedia nájsť. Neberte to prosím v zlom. Len nechápem, kde robím chybu. Ovládam 2 cudzie jazyky, pracujem ako účtovníčka a predsa do officu chodiť musím aspoň 3x do týždňa pričom mne osobne office absolútne nevyhovuje. Doma mám podstatne väčší kľud a pohodu na prácu. Som v súčasnosti aj na RD
byvam sama teda so psom a mackami, ale po 2 tyznodch vianocnej dovolenky som mala pocit, ze uz len mnaukam a havkam... by mi siblo doma, treba si najst nieco preco ist von, n aprechadzku, do kina medzi ludi, na plavku
Je to tak trochu nefer. Matky, ktore su na RD si ťažko nájdu prácu z domu a ženy, ktoré sú samé si vedia nájsť. Neberte to prosím v zlom. Len nechápem, kde robím chybu. Ovládam 2 cudzie jazyky, pracujem ako účtovníčka a predsa do officu chodiť musím aspoň 3x do týždňa pričom mne osobne office absolútne nevyhovuje. Doma mám podstatne väčší kľud a pohodu na prácu. Som v súčasnosti aj na RD
@staromodna podobne. žena s vš na opatrovateľskom si nenájde nič. nič nie je.
@staromodna ale tak doklady vam domov asi same nepridu , ja tiez robim nieco podobne a doma by som to nechcela robit ani omylom
@staromodna
Je to dosť aj o šťastí, o náhode.
A áno, život nie je fér.
Ako sama by som to asi zvážila. Podľa mňa to môže byť zahul na psychiku. Zvlášť, ak máš rada ľudí, bežné debaty, spoločný obed atď, môže to byť ťažšie. Možno to viac vykompenzovať stretnutiami po práci by bola cesta.
Ja robím 10 rokov z domu, ale mám rodinu, po druhej sa to doma začne zliezat. Keď deti odídu z domu, asi to prehodnotim.
@anonym_autor nemas kamosky? Ja bývam na HO z donutenia, choroby, prazniny. A vtedy sa viac socializujem s kamoskami. Ideme si na obed, kavicka, joga, prechadzka. Uprimne keby som nemala deti a nemusim ist do prace, jeden tyzden v mesiaci by som isto bola v inej krajine a socializovala sa tam. Vyhľadávala by som ubytovanie u Čechov a Slovákov, aby ma aj pobrali niekde na vylety, spoznala ine kultúry. Skus vyuzit svoj HO vo svoj prospech. Nie len doma.
No ja nerobím full remote, mám to 50/50. Cez deň mám však mnoho callov, takže stále s niekým hovorím, niekedy idem z porady na poradu. Ale áno, aj som mala tendenciu si objednávať donášku a sedieť do večera pri compe. Tiež bývam doma sama a áno full remote by ma asi zabil. Poradím, čo robím ja. Vždy ráno vstanem a nezapínam PC skôr ako je 8.00 hodín. Počas obedňajšej prestávky sa snažím ísť von. Prejdem sa, idem do obchodu, idem niečo vybaviť apd. Poobede, ak mám náhodou priestor pol hodinku, tak si vyberiem karimatku a cvičím pilates. Snažím sa nerobiť dlhšie ako do 16.00-16.30. Ak sa mi podarí, a je pekné počasie, vypadnem skôr okolo pol štvrtej a radšej si to potom ešte večer dorobím. A hlavne ísť vždy po práci von - na kávu, na večeru, stretnúť sa s niekým, na nákup apd. Ale nebudem tajiť, keď je mi smutno, zaplatím si hodinovú konzultáciu u psychológa a porozprávame sa, vysťažujem sa, poradí mi.
@staromodna to je absolútna kravina čo si teraz napísala. Tu nejde o to či si matka alebo nie, ale o to či spĺňaš podmienky zamestnávateľa. Veď si nájdi prácu, ktorá ten full remote poskytuje, kde je problém? Každá na RD tu chce HO lebo je predsa mamička, ale to predsa nie je kritérium aby si tú prácu dostala. Ja síce som tiež mama, ale tá práca mi nepadla do náruče hneď po RD, tiež som dovtedy pracovala v office. A po tých rokoch práce si môžem povedať že som si to aj zaslúžila. V práci sú so mnou spokojní, mám výsledky a je to vidno. Vy si ten HO predstavujete ako že ráno naložíte práčku dáte variť obedy pohrajte sa s deťmi a potom možno pozriete na maily, lebo však popri deťoch sa inak nedá. On ani ten zamestnávateľ nie je úplne mimo že by si to nedal dokopy.
@staromodna tiež som účtovníčka, a nevydržala som doma ani počas kovidu, doma dve deti jedno chcelo to druhé ono. Do toho varenie, pranie a pod + šefka a klienti.
Na pár dní ok, ale dlhodobo ďakujem nie
@staromodna to je absolútna kravina čo si teraz napísala. Tu nejde o to či si matka alebo nie, ale o to či spĺňaš podmienky zamestnávateľa. Veď si nájdi prácu, ktorá ten full remote poskytuje, kde je problém? Každá na RD tu chce HO lebo je predsa mamička, ale to predsa nie je kritérium aby si tú prácu dostala. Ja síce som tiež mama, ale tá práca mi nepadla do náruče hneď po RD, tiež som dovtedy pracovala v office. A po tých rokoch práce si môžem povedať že som si to aj zaslúžila. V práci sú so mnou spokojní, mám výsledky a je to vidno. Vy si ten HO predstavujete ako že ráno naložíte práčku dáte variť obedy pohrajte sa s deťmi a potom možno pozriete na maily, lebo však popri deťoch sa inak nedá. On ani ten zamestnávateľ nie je úplne mimo že by si to nedal dokopy.
@anonym_f6b5ee tak toto absolutne nie je pravda. Pracovala som na HO a nebol problem. Ja sa viem správať na HO. U mňa sa jedná o cestovanie, ktoré ma pripravuje o drahocenný čas, ktory viem venovať práci, nie nakladaniu práčky
Ja tiež robím väčšinou HO. Premňa super, mam viac času
@anonym_f6b5ee tak toto absolutne nie je pravda. Pracovala som na HO a nebol problem. Ja sa viem správať na HO. U mňa sa jedná o cestovanie, ktoré ma pripravuje o drahocenný čas, ktory viem venovať práci, nie nakladaniu práčky
@staromodna napísala si že je nefér že vy ako mamičky na RD sa k tomu HO nedostanete a zrazu už si na HO robila, to som nemala odkiaľ vedieť. A teda buď si na RD alebo chodíš do práce, to je druhá vec.
Ja mam len obcas homeoffice parkrat v roku. A snivam o tom,ze by som chcela natrvalo tak pracovat. Usetrim cas cestovanim a som produktivnejsia hlavne rano lahsie vstanem,ked viem,ze nemusim nikam cestovat. Ale nie kazdemu to vyhovuje. Mam kamosku,ktora musela dat vypoved. Jej nevyhovovala praca z domu,psychicky ju to nicilo. Lenze ona je extrovert. Ja ako introvert som rada doma vo svojom tichu. Vyskusaj,uvidis,ci ti to sadne. Hlavne si nastav pravidla. Trebars ja som rano cvicila. Cas,ktory som usetrila cestovanim,vyuzila som na cvicenie alebo citanie knihy,kludne ranajky a podobne. Nerob po zaverecnej. Musis si oddelit cas na pracu a cas na oddych. Vsetko je v tvojej hlave. Ked si povies teraz koncim,idem si oddychnut,idem von,tak to urob a viac nemysli na pracu. Pri homeoffice je zaklad najst balans medzi pracou a oddychom. Mnohi to cez den flakaju a potom po veceroch dobiehaju a to je cesta k vyhoreniu.
Každý to vníma inak … za mna HO oveľa horšie ako office. Keď som doma, robím viac a nestíham, robím dlhšie … V kancli idem aspoň na obed, do kuchynky na kávu niekoho stretnem tak pokecame a keď mi niekto volal/pisal - počkal. Doma akoby nemám kam “utiecť” 🙃 a ďalšia vec, mám maly byt. Nemám dve obrazovky. Dcéra príde zo školy a už nemám ani sukromie. A taktiež ma potom sužuje ten pocit že môj domov je vlastne moja práca … Za mna ísť do kanclu, odrobiť a ísť domov. HO si plánujem na tie voľnejšie dni .. Baby tu píšu že ušetria si čas cestovania na niečo iné - no ja mám pocit, že ten čas čo ušetrím cestovaním, obedom, kávou - pauzou práveže moji nadriadení povazuju za čas kedy môžem z domu oto viac pracovať.
Uplne mi stacil kovid, a to som introvert, do prace som utekala
Ja som introvert a potrebovala som minimalne 1x do tyzdna ist do officu ale podla mna sa to da nastavit tak aby to bolo fajn. Stretka po praci s kamoskami, cvicenie, kurzy, kruzky pre dospelych😅a tak.
@staromodna napísala si že je nefér že vy ako mamičky na RD sa k tomu HO nedostanete a zrazu už si na HO robila, to som nemala odkiaľ vedieť. A teda buď si na RD alebo chodíš do práce, to je druhá vec.
@anonym_f6b5ee prečo by sa to nedalo skombinovať? Počas RD sa dá pracovať aj na TPP, živnosť, skrátený úväzok, čo je na tom čudné? Zariadiť si to viem a účtovníctvo sa napríklad nedá zrovna robiť s tým, že budem plniť práčku. Tam zase produktivita musí byť.
Robím full remote už od covidu. Raz za pol roka idem k zákazníkovi, ak je treba prísť osobne.
Mne to vyhovuje, do kancelárie by som dochadzala 3 hodiny jedným smerom, takze zabitý deň.
Musela som si ale nastaviť miesto prace - zo začiatku som mesiace robila priamo zo spálne, lenže potom som mala pocit, že hlava nevie vypnúť a aj keď som už bola v posteli, stále som mala pocit, že som v práci. Robím teda iba z obývačky, dvakrát za týždeň idem na obed s kamoskou, lebo by som nemala ziadnu socializáciu a zároveň by som sa neprinutila normálne jesť (čo je tiež jedna z výziev HO - aby som sa v normálnych časoch stravovala a nie že si o 16:00 uvedomím, že som hladná a smädná). Ale inak som spokojná, ja veľmi iných ľudí nemusím.
Niekedy, keď je toho veľa, tak chodievam robiť do kaviarne. Káva a koláč mi spravia náladu a mam pocit, že som zmenila prostredie a nie som stále len doma.
Držím palce, určite si nájdeš svoju rutinu.
@anonym_autor robím dlhodobo z domu. Výhoda je, že nemám určený pracovný čas. Takže si kľudne skočím na raňajky s kamoškami, idem cvičiť,… a potom pracujem. Vôbec mi to nevadí, necítim izoláciu. 🙂
@anonym_autor ja pracujem primárne na HO posledných 10 rokov. Mal som podobné problémy ako ty a tiež som riešil, čo s tým. Čo mi naozaj zabralo, bolo fixné dodržiavanie pracovného času.
Dám si napríklad budík na 06:30, stihnem rannú hygienu, pripraviť si raňajky a obliecť sa. Nerobím už z postele či gauča… nepracujem v pyžame ani v trenkách… oblečiem sa do „pracovného“ a sadnem si za pracovný stôl.
Pracujem do 11:00, medzitým si dám prestávky len na WC, kávu, alebo sa prejdem po byte či si zacvičím. Počas práce komunikujem s kolegami (chat), prípadne počúvam hudbu.
O 11:00 vyrážam na dohodnutý obed s kamošmi do reštaurácie, resp. si aspoň idem po obed, aby som vypadol z domu. Snažím sa byť pri PC pripojený najneskôr do 12:15.
Následne pokračuje práca do 16:00 a potom vypínam počítač aj firemný telefón. V prípade núdze môžu volať na súkromný… k práci mimo pracovný čas sa vraciam len veľmi zriedkavo, keď niečo musí extrémne horieť.
Takto mám pekne oddelený pracovný čas od súkromného, udržiavam komunikáciu s kolegami a poobede je čas na priateľov i rodinu a nemám žiadne výčitky 😄
V poslednom období mám ešte výhodu možnosti častých pracovných ciest, takže sa cítim ešte viac socializovaný, aj keď to nie je socializácia priamo s kolegami či kamošmi ( samozjreme po práci som si našiel xy aktivít, ktoré mi ešte dopĺňajú socializáciu, ale aj pomáhajú v “boji” s pracovnou rutinou)
@anonym_f6b5ee prečo by sa to nedalo skombinovať? Počas RD sa dá pracovať aj na TPP, živnosť, skrátený úväzok, čo je na tom čudné? Zariadiť si to viem a účtovníctvo sa napríklad nedá zrovna robiť s tým, že budem plniť práčku. Tam zase produktivita musí byť.
@staromodna však ak si dobrá vo svojom odbore (účtovníctvo), tak si založ vlastnú firmu a máš vybavené. Ja robím takto doma už 14 rokov. "A tie doklady chodia za mnou". Ja som ťažký introvert už asi.
Ja som pracovala full remote cca 10 rokov. Mne to vyhovovalo velmi, hoci som mala kolegov s ktorymi sme sa nikdy nestretli. Teraz som 2,5 roka vo firme kde musim 3x do týždňa do officu. Viac by mi vyhovovalo 1x do týždňa, zial nezmenim to. Motem sa spytat na nazov firmy? Momentálne sice nehladam nic, len ma zaujima kto este ponuka full remote.dakujem
Zblaznis sa podla mna. Mala som kolegynu, ktora zila sama a pocas kovidu sa mi casto stazovala, ze jej uz kvapka na karbid. Ja by som to tiez nedokazala, som introvert a sama od seba kontakty vyhladavat nebudem. Teraz mam poda mna ideal, 80%home office, jeden den sa idem socializovat, prevetrat outfit, sem tam performance feedback…
Pre teba by mohol byt riesenim aj pes. Donuti ta ist von, vidiet inych ludi, mozno s niekym prehodit slovo. Ak mas k tomu vztah, skus pohladat docaskarov. Im pomozes, ty si otestujes.
No nie je to pre každého byť úplne na HO, asi najlepšie je to mat tak nejak na polovicu rozdelené ale to sa už dá v máloktorej práci 🤷😅 ja pracujem teraz z domu ale akože chce to riadne veľkú disciplínu a nevšímať si tie bežné veci čo si inak všímam doma (umyť riad, upratať, len najhoršie je že mne sa nedá robiť v neporiadku ja musím mať poriadok okolo seba, ale keď si spravíš taky harmonogram a držíš sa ho, napríklad ja ráno vstanem, čaj, hygiena poupratujem trochu aby som mala čisto a začnem tak pracovať...keď som chodila do práce tak tam bol iný režim úplne, to sa nedá porovnať, ale neviem no ten kolektív ak je dobrý v práci tak to chýba doma ti to nemá čo vynahradiť :/ poznám v okolí ktorí chvíľu robili na HO a potom to vzdali, takže treba skúsiť a uvidíš možno sa v tom nájdeš, záleží aj od toho koľko hodín denne a či máš čas potom ešte na svoje aktivity koníčky, ja často pracujem aj cez víkendy celé

Mne to velmi vyhovovalo. Rano som vstavala skor, akoby som sla ozaj do kanclu, ranajky, obliect sa a aspon maskaru na oci, a potom sup za komp. Pomedzi pracu som si pustila mycku, pracku, vysavac. A ked mi padla, mohla som travit cas ako som chcela, nie cestou somov v zapche