icon

Zistí potenciálny zamestnávateľ, že som bola na rodičovskej?

sandri
27. aug 2015

Ahojte, v sucasnosti sa vraciam do prace po 2 rokoch na MD. Kedze som vsak nedostala svoje povodne miesto, ale ine, obzeram sa aj po inych moznostiach. Na jednom pohovore mi vyslovene povedali, ze ma nechcu, lebo oni chcu bezdetnu osobu na to miesto. Preto som sa rozhodla, ze o svojej RD pred potencialnymi zamestnavatelmi pomlcim. Zaujima ma vsak, ci to ma potencialny zamestnavatel ako zistit - ze som bola 2 roky mimo firmu. Da sa to zistit v ramci pripravy na pohovor? Teda moze to na mna vybalit, ze preco to tajim? A ako je to v pripade, ze by som si pracu nasla a zo sucasnej prace by som odisla - v zapoctovom liste bude uvedena medzera alebo budem vedena u zamestnavatela celu dobu vratane MD a RD? Teda ak ja vyslovene nepojdem s farbou von, ze som bola doma, ma to novy zamestnavatel ako zistit? Dakujem.

lilimoni
28. aug 2015

@aristka isto nie. Mna sa na deti pytali na druhom kole a povedala som na rovinu, ze o chore dieta bude postarane, len navstevu u dr budem mat na starosti ja 🙂 nebol problem.

peneloppe
28. aug 2015

@sandri

Inak neznamena to ze ked sa ta na deti pytaju ze je to problem. Mna sa pytali a celkom prijemne sme si o tom pokecali a dokonca mi aj ponukli pracu. Takze hlavu hore. 🙂

sandri
autor
28. aug 2015

Teraz sa ma nepytali. Ale spytali sa ma kolko mam rokov... tiez som sa s touto otazkou este nestretla, uvidime.

lucinkaboz
28. aug 2015

@peneloppe ked sa ťa však spatju ci planuješ deti,alebo či mas, nemusis odpovedať

peneloppe
28. aug 2015

@lucinkaboz

Ano, nemusis ale ked neodpovies tak s jobom sa mozes Rovno rozlucit. Ja viem ze tieto otazky by mali byt tabu, tak ako kandidat sa nema pytat na plat a benefity ale bohuzial sa to nedodrziava.
Mna sa viackrat pytali na deti, na ich vek, dokonca aj na moj vek.

lucinkaboz
28. aug 2015

@peneloppe , Ano ja viem, ale mna to netrápi, oni sa na tieto veci nemaju pytat,,,,,povedala som to neraz na pohovore, že to tam nepatri, jedna sa ma pytala kedy planujem deti, kedže uz mam 32 už by bol čas, tak to som si neodpustila a povedala jej zakon aj svoj nazor, nepovedala ani slovo, ostala celá červená, nemožu takto zametať s clovekom, jednoducho ja som akože nič a nemožem nič povedať, tak to určite nie, praca sa vždy najde.
Lebo sme vždy na všetko ticho, tak si dovoluju....su určite hranice

peneloppe
28. aug 2015

@lucinkaboz

Ja som mala raz uplne psycho pohovor kde sa ma chlap pytal nielen na deti, ich vek, kam chodia do skoly, skolky, kde byvame, co robi manzel, no uplne nevhodne otazky. 😕
Niektorym by sa ozaj zisiel nejaky poriadny trening ako vies pracovne pohovory v sulade so zakonom a profesionalne.

gabrielaslivkova
28. aug 2015

@lucinkaboz na deti sa opýtať nemôže (nemal by), ale môže sa opýtať na to okno, čo je v CV - "kde a čo ste robili tie dva roky?" A už je pri téme rodinné vzťahy, keďže predpokladám, že klamať v takej veci (čo kto robil v tom čase) sa na pohovore nemá.

roxi
28. aug 2015

@peneloppe prečo sa kanditát podľa teba nemá pýtať na plat a benefity, veď podľa toho sa predsa rozhodne, či je daná pozícia pre neho vhodná alebo nie. Ja teda mám za sebou už pár pohovorov, aj keď bolo už dávnejšie a samozrejme, že sme na prvom pohovore preberali aj to, taktiež som viedla pár pohovorov a taktiež sme prediskutovali platobné podmienky.

vroni
28. aug 2015

@roxi, nemal by sa pytat, tuto temu by mal otvorit automaticky zamestnavatel. Otazka: "Ako si to predstavujete platovo?" je na prvom mieste zakonnych ale totalne nevhodnych a neprofesionalnych otazok na pohovore.

roxi
28. aug 2015

a áno, bohužiaľ na pohovoroch sa na deti pýtajú i keď nesmú,
@sandri ak máš pocit, že si na pohovoroch v nevýhode kvôli materskej, tak ju v životopise neuvádzaj, ale na pohovore, ak by sa pýtali, by som to netajila, skôr či neskôr by to zistili. Niekedy majú problém práve bezdetné baby, kde je vysoká pravdepodobnosť, že odídu na materskú. My sme nedávno tiež uprednostnili maminku s 2 malými deťmi, pred slobodnou uchádzačkou, ktorá hneď na prvom pohovore povedala, že tak za rok za 2 by chcela ísť na materskú. Neviem, či sme ju nezaujali a nechcela nám rovno povedať, že nemá záujem, alebo či len bola fakt tak neskutočne úprimná.

lucinkaboz
28. aug 2015

@gabrielaslivkova na to sa spytať može....ale priamo na deti ich vek a podobne veci sa pytat nesmie, nie ze nemal by! lebo im predtým ostatne odpovedali ako ovce...tak sa to pyta opat...

roxi
28. aug 2015

@vroni no máš pravdu, ale častokrát zamestnávateľ otvorí otázku platu, ale nespomenie benefity, s tým som sa stretla viackrát, no pre uchádzača je aj to dosť podstatné. Preto nevidím nič zlé, ak sa na to spýta sám uchádzač.

peneloppe
28. aug 2015

@roxi

Tuto temu ma zacat zamestnavatel, nie kandidat. Mala by sa prebrat ale nie na podnet kandidata.

lucinkaboz
28. aug 2015

pri druhom kole...malo by to byt normálne, pytat sa na plat

dena10
28. aug 2015

Ja mám uvedené v životopise - 2 deti... vždy sa ma pri pohovore pýtali na vek detí (keďže sú malé, tak som im aj hneď uviedla, že v prípade choroby a pod. bude o ne postarané - mám ich kde nechať (moja mama, stará mama) a nebol problém (videli, že som pracovala aj popri materskej). Zamestnávatelia sa len boja, aby im zamestnanec nevymeškával... ale myslím, že pri mamičke je väčšia šanca, ako pri dievčine bez detí, ktorá im môže odísť na materskú...

peneloppe
28. aug 2015

@lucinkaboz
Mne bolo povedane aj konzultantom z personalnej agentury ze na plat a benefity sa pytat netreba. No stalo sa mi nedavno ze to vobec nenadhodili na pohovore a potom mi ponukli job a pritom sme tuto otazku vobec nemali prebratu tak este dodatocne sme to po telefone konzultovali.
Tazko povedat co je spravne a co nespravne, su pravidla ale ocividne sa nedodrziavaju ale ja by som to radsej asi neriskovala, vzdy je potom sanca sa na tieto veci este dodatocne opytat kebyze pride pracovna ponuka.

vroni
28. aug 2015

@dena10, ja zivotopisy, kde su uvedene deti, rovno vyradujem (som zamestnavatel). Vobec nie preto, lebo dotycny/a ma deti, ale preto, lebo evidentne netusia, ze deti/manzel/rodina do profesionalneho zivotopisu nepatria (vacsina zamestnancov deti ma, dokonca mame aj navratilku po materskej, s niektorymi sa medzicasom stretavame aj sukromne, takze fakt to nie je o diskriminacii)

gita17
28. aug 2015

@peneloppe to je dobra somarina, ty pre firmu pracujes len tak, lebo nemas nic lepsie na robote? Je to nieco za nieco, ty ponuknes svoje vzdelanie, skusenosti a cas a oni ti za to zaplatia. Ludia potom sa necudujte ked robite za minimalnu mzdu a nemate nic zo zivota

peneloppe
28. aug 2015

@gita17

Teraz nerozumiem tvojmu komentu. Kto povedal ze pre firmu pracujem len tak. Citala si moj prispevok?

dena10
28. aug 2015

@vroni Stav a pod. je uvedený v životopise (ako nepovinný údaj) a pravdu povediac, väčšinu zamestnávateľov to zaujíma - preto vznikla aj táto diskusia...

betunka39
28. aug 2015

NO, pytať sa nemusi, ale vo vlastnom zaujme to nezatajovať. Ved raz sa to dozvie, stači, kde pridu Tvoje papiere a napr. u nás sa po prijati vyplnuje dotaznik a tam sa píše aj počet deti. Mali sme pripad, že sme zobrali jednu pani, ktora svorne tvrdila, že nie je problem robiť nadčasy, ani PN, lebo ma svokru, mamu, manžel pracuje na smeny. Zobrali ju. V skušobnej lehote fakt nebol problem, chodila poctivo, ked však dostala zmluvu natrvalo tak to začalo. Každa marodka, každa kontrola, jednoducho pol mesiaca boal na PN. A ešte potom chcela aj dovolenku vtedy, ked si ona zažiada, jednoducho nepozerala, že planujeme dovolenky pre 50 žien tak, aby sa každej ušlo tak ,ako zakon udava .Pol dovolenky si može korigovať sama, polku jej može určiť zamestnavateľ. Bolo to s nou za 1,5 roka hrozne. No , ale nakoniec to sama zabila, ked chcela dovolenku hned po 2-týždnovej marodke. Nedali sme jej. Zopar krat neprišla na nadčas, hoci slubila, že pride, tým zastavila polku vyroby na 4 hodiny, a neunuvala sa ani zavolať. No a vrchol bol, ked za mnou prišla pred Vianocami, že chce volno cele sviatky. No bohužial u nás je už roky dohoda, že jednoducho na sviatky nedostava nikto volno, aby to bolo speravodlive. Ak sa stihne vyroba mame všetci volno. No ja som jej volno odmietla a ona na mna s krikom, že čo ved ona ma deti, a jednoducho chce volno. Mna sa to dotkol, tak som sa jej spytala, že či ja a ostatne ženy mame štenata? Povedal, že ano,. Tak som ju pekene krasne poslala za najvyššou šfkou, ked jej da volno, nech. No prišla rovno s vypovedou. Takže, niekedy ozaj zamestnavateľ potrebuje ,aby ten človek, bol spolahlivy ,aby kvoli nemu potom nestala celavyroba ako u nás.ALe myslim, že je ešte dosť firiem, ktore to akceptuju. Len ich ťažko najsť.

vroni
28. aug 2015

@dena10, zaujima, nezaujima, nemaju pravo sa na to pytat. Aj mna to casto zaujima, som zvedava, ale na pohovore ci zivotopise takyto udaj nema miesto (my pytame profi zivotopis a nie slohove cvicenie). Ono ked vacsina ludi odovzda poctivo v podkladoch uz aj menstruacny kalendar, niet sa co cudovat, ze si zamestnavatelia pletu vyberove konanie s vysluchom gestapa.Ano, niekedy sa pritrafi, ze si zamestnavatel a zamestnanec "udru na strunu" a z pohovoru sa stane pokec, tam niekedy padnu aj "nemiestne" otazky, ale to su vynimocne situacie a nie bezny standard (zazila som to len raz - coby zamestnanec. Keby nebol moj vtedajsi sef zenaty a asi o 50 rokov starsi, no, neviem, neviem... 😀 Pracovala som tam 5 rokov a bol to sef snov - vacsina zamestnancov k nemu mala podobne vrucny vztah ako ja)

roxi
28. aug 2015

@betunka39 pokiaľ viem, tak zápočtový list od predchádzajúceho zamestnávateľa sa do nového zamestnania nenosí a ak si daňový bonus na dieťa uplatní otec detí, tak mama nemá dôvod dávať novému zamestnávateľovi údaje ohľadom detí,

emily76
28. aug 2015

@sandri ja by som na priamu otazku, ci mam deti povedala, ze mam, ale ze mam ku nim opatrovatelku, ktora je k dispozicii v pripade choroby/prazdnin.... heslo "babicka na dochodku" je dost carovna formulka. 😉 A je uz jedno, ci je to tvoja babicka alebo niekoho ineho.... dolezite je, ci mas naozaj ku nim niekoho.. Ale ja by som nic netajila.. naco? Raz sa pravda ukaze a potom na mna budu pozerat ako na klamarku...

gabrielaslivkova
28. aug 2015

@lucinkaboz "nemal by" tam je preto, že nesmie/nemôže, ale všetci vieme, aká je reálna prax. Ale myslím, že v tejto diskusii nejde o to, či sa zamestnávateľ môže/nemôže opýtať na rodinný stav, resp. počet detí, ale o to, či si má ako zistiť, ak mu uchádzačka o zamestnanie utají, že bola na materskej. To už mi skôr zaváňa zavádzaním zamestnávateľa, ako diskrimináciou zamestnanca.

roxi
28. aug 2015

mimochodom je veľká chyba, že zamestnávatelia väčšinou neuvádzajú v inzerátoch platové rozpätie na ponúkanú pozíciu a ešte tu niektoré uvádzate, že o plate sa možno baviť až v druhom kole pohovorov, podľa mňa je to choré. Koľko uchádzačov takto stráca čas, lebo aj keď sa im pozícia pozdáva, keď zistia ponúkaný plat, tak ak by bol uvedený priamo v inzeráte, ani by neposielali životopis, zároveň ten čo musí s uchádzačmi pohovory absolvovať prichádza o čas, ktorý by mohol využiť inak, proste tu mi chýba logika. I keď chápem, že firmy neuvedú plat, lebo čo ak sa nájde niekto šikovný, kto bude ochotný pracovať za menej než by mu ponúkli oni.

vroni
28. aug 2015

@gabrielaslivkova, no, otazka je, ci ma niekto moralny narok na pravdivu odpoved na nemoralnu otazku. Inak povedane - predstav si, ze by chcel zamestnavatel vediet, ci vedies uspokojivy sexualny zivot (a teda budes priatelska ku klientom, povedzme). Mal by narok na pravdivu a uprimnu odpoved alebo by si ho uprimne poslala kamsi? Otazka o detoch sa ho tyka prave tak ako tvoj sexualny zivot. Fyzicky zistit to samozrejme moze, ja by som neklamala uz z principu, ze nebudem zatajova svoje deti, ale ani by som na taku otazku neodpovedala

jani_uk
28. aug 2015

@peneloppe Ja som mala pohovor predvcerom, a jasne, ze som sa pytala na benefity, dokonca, oni sa mna orientacne pytali na plat este telefonicky pred pohovorom, len tak aby sme neboli uplne mimo. Ked uz postupujes na priklad do druheho kola, na benefity sa urcite mozes pytat, urcite to nema byt tvoja prva otazka, ale ja som sa na konci pohovora pytala. Ved ked si oni mozu vyberat najvhodnejsieho kandidata, aj ja si mozem vyberat najvhodnejsiu firmu. Momentalne mam jednu ponuku od jednej firmy, dohodli sme sa ale zatial len cakam na kontrakt, a medzicasom ma oslovila druha firma. Tak som im pred druhym kolom povedala, ze mam uz ponuku, a ponukaju mi atky a atky plat. Ked ma chcu, tak mi ponuknu viac, ked nie, tak nic. A idem do druheho kola, uz hned v ten den po prvom pohovore mi to oznamili.

jani_uk
28. aug 2015

@sandri Ja by som sukromne veci v CV neuvadzala, a ked sa pytaju tak im poviem pravdu (okrem toho ci planujem este byt tehotna alebo nie 🙂 to rovno poviem, ze neplanujem). Uz to tu niekto povedal, ze ked ta odmietnu kvoli tomu, ze mas deti, tak to ani nie je bohvieaka firma, a to nie su bohvieaky zamestnavatelia. To su taki co si nevedia vazit schopnosti, vedomosti, prax a snahu svojich zamestnancov, ludske vztahy su tam pravdepodobne otrasne, a v takej firme by som aj tak nechcela pracovat.