Zistí potenciálny zamestnávateľ, že som bola na rodičovskej?
Ahojte, v sucasnosti sa vraciam do prace po 2 rokoch na MD. Kedze som vsak nedostala svoje povodne miesto, ale ine, obzeram sa aj po inych moznostiach. Na jednom pohovore mi vyslovene povedali, ze ma nechcu, lebo oni chcu bezdetnu osobu na to miesto. Preto som sa rozhodla, ze o svojej RD pred potencialnymi zamestnavatelmi pomlcim. Zaujima ma vsak, ci to ma potencialny zamestnavatel ako zistit - ze som bola 2 roky mimo firmu. Da sa to zistit v ramci pripravy na pohovor? Teda moze to na mna vybalit, ze preco to tajim? A ako je to v pripade, ze by som si pracu nasla a zo sucasnej prace by som odisla - v zapoctovom liste bude uvedena medzera alebo budem vedena u zamestnavatela celu dobu vratane MD a RD? Teda ak ja vyslovene nepojdem s farbou von, ze som bola doma, ma to novy zamestnavatel ako zistit? Dakujem.
@jani_uk
Niekde to tak prebieha, tiez som bola na pohovore kde pohovor zacinal predstavenim spolocnosti, benefitov, pozicie, tak by to idealne podla mna malo byt.
Ale nie vzdy takto postupuju a pravidlom by malo byt sa na tieto otazky nepytat.
Samozrejme je ina situacia ked uz clovek ponuku ma, vtedy sa vyjednava a dohaduje tak vtedy sa mozes pytat na hocico, lebo jednu ponuku uz mas v kapse.
zapojím sa do debaty 🙂 - inak na túto politiku - t.j. "matku s deťmi nie" doplatil bývalý zamestnávateľ mojej sestry - vo výberovom konaní (práca fakturantky) uprednostnil staršiu pani s už dospelými deťmi pred mladšou pani so školákmi. Hoci sestra ako vedúca ekonómka mu odporúčala tú mladšiu, viac sa jej pozdávala vedomostne aj ľudsky. Nakoniec to dopadlo tak, že tá staršia pani jednak nezvládala prácu, nebola ochotná sa učiť nové veci, robila kopec chýb... A jednak v kuse bola na PN - tu choroba, tu poškodená chrbtica, večne jej čosi bolo....
Potom, keď už hľadali ďalšiu silu, tak už bol šéf múdrejší, vybral jednu šikovnú so školopovinnými deťmi - tá vôbec nevynechávala, deti neboli chorľavé, navyše mala na výpomoc babku a robota jej išla od ruky... 😉.
A aj v našej firme - šéf musel po mesiaci vyhodiť moju zástupkyňu (išla som na materskú) - 2 VŠ, inžinierka, prax ... a napriek tomu kopec chýb narobila a ešte aj absencie bez ospravedlnenia...
Takže som nastúpila predčasne do práce - 3 deti, z toho jedno sotva pár mesačné, chodila som do práce aj s ním - šéf mi radšej malého ponosil na rukách a počičíkal, kým som urobila DPH-čko a malý akurát nechcel spať, mala som aj miestnosť na kojenie a prebalenie - ale mal istotu, že robota bude dobre urobená 🙂 🙂 🙂
@vroni teraz ale pletieš hrušky s jablkami - zakladateľka témy sa nepýta, či sa jej potenciálny zamestnávateľ môže opýtať, či a koľko má detí (a iné nemorálne otázky, aj keď tá tvoja je už naozaj nemiestna a extrémna), ale pýta sa, či zamestnávateľ môže zistiť, že bola na RD, ak o tom pomlčí. Z ďalšieho jej príspevku (citujem: "Ja som si to tak naivne predstavovala, ze tam bude od - do som pracovala vo firme XY a nic viac...") som to pochopila tak, že RD chce nahradiť prácou, čo však nie je pravda a v tom prípade by už išlo o úmyselné zavádzanie zamestnávateľa.
Idealne by benefity + platove rozmedzie malo byt uvedene uz v inzerate, nevidim dovod preco nie. Tak si vie clovek hned vybrat a nestraca zbytocne cas. My tiez o sebe piseme vsetko do CV+motivacny list.
A potom by sa konkretny plat dojednal na mieste, na zaklade skusenosti, vzdelania ale aspon ten rozsah by uvedeny byt mal.
@jani_uk v mojej bývalej robote sme mali šéfa oddelenia (mimochodom právnik), ktorý za firemný benefit, ktorý dával len náš zamestnávateľ a žiadny iný, považoval nárok na 7 dní do roka na návštevu lekára. 😀
@gabrielaslivkova cize podla spravnosti mam mat v zivotopise dieru? Ved predsa pracovny pomer trva aj pocas RD. Ci bezne sa pise 2010- 2013 zamestnavatel X a nasledne 2015 - dnes zamestnavatel X?
Ako si teda pisat zivotopis? S dierou alebo bez? Podotykam, ze stale robim u tiho isteho zamestnavatela. Leboja teraz uvadzam, ze som u neho 5 rokov, hoci realne som bola 1 rok doma a potom som bola na dohodu dalsi rok. Na dohodu som robila pre sucasneho zamestnavatela pocas RD.
@gabrielaslivkova, isteze by bola taka otazka uplne mimo, lenze zakladatelka sa napriklad mohla pocas RD vzdelavat, urobit si kurz atd, cize odpoved, ze sa venovala dalsiemu vzdelavaniu moze byt spravna, korektna a predsa brana ako "klamstvo" A v zivotopise je fakt uvedeny len zamestnavatel od-do a pracovna cinnost, takze ak sa vrati k povodnemu zamestnavatelovi este na pol roka (napriklad), tak bude mat v zivotopise patrocnu prax, ktora je v skutocnost len dvojrocna, to je tiez "klamanie" zamestnavatela? Zamestnavatel vzdy tak trochu kupuje macku vo vreci, ale na to ma skusobnu dobu, aby si preveril, ci dobre "kupil". Takze si stojim za tym, ze zamestnavatel sice moze fyzicky zistit, ze bola zena na materskej, napriek tomu k takejto akcii nema ani zakonne ani moralne pravo. A nemoralny a zakon prekracujuci zamestnavatel si nemoze robit naroky na korektnych a loajalnych zamestnancov.
@roxi ano to maš pravdu, ale prečo to ma zatajovať? Radšej do takej prace nejdem, kde to hned na začiatku neakceptuju. Ja som sa tiež raz bola u jedneho zamestnavateľa pytať, prva otazka bola ake mam stare deti. KEd som mu povedala, tak hnedm, že nie, lebo budem marodovať. Chodim do prace už 12 rokov a okrem 3 týždnov, kedy som bola v nemocnici, som ešte nemarodovala. jednoducho taky zamestnavateľ si tu ženu ani važiť nebude.
@sandri je pravda, že tvoj pracovný pomer stále trvá aj počas materskej a rodičovskej, ale zamestnávateľ ťa nahlasuje do sociálky, že si síce v pracovnom pomere, ale na materskej. Životopis majú byť tvoje profesijné skúsenosti, teda to, čo si reálne robila. Dám taký príklad - žena je prijatá na juniorskú pozíciu, pracuje na nej 2 roky, potom odíde na materskú, má tri deti a je mimo práce 8 rokov - v životopise bude mať uvedené, že pracuje na juniorskej pozícii 10 rokov? Ako budúceho zamestnávateľa by ma zaujímalo, prečo je na juniorskej pozícii 10 rokov. Aj keď reálne pracovný pomer stále môže trvať, väčšiu časť pracovného pomeru nepracovala a teda sa to nedá pokladať za 10-ročnú prax. Životopis nie je zoznam tvojich pracovných pomerov od-do, ale je to informácia o tvojej reálnej praxi.
A tiež by som si na tvojom mieste presne overila, ako to máš, keďže píšeš, že si pracovala na trvalý pracovný pomer (teda, to som si vydedukovala), od januára pracuješ na dohodu a od septembra opäť trvalý pracovný pomer? To máš súbežne s jedným zamestnávateľom dve zmluvy (tú pôvodnú a potom dohodu), alebo bola prvá ukončená, potom si dostala dohodu a tá bude opäť nahradená trvalým pracovným pomerom?
Na tvojom mieste by som napísala:
2010-2013 - zamestnaná tam a tam.
01/2015 - súčasnosť - zamestnaná tam a tam.
A dúfam, že moje príspevky neberieš ako útočenie na teba, chcem len poradiť. 😉 A potom ja som zástancom toho, že ak ja som voči niekomu férová, aj ten druhý je voči mne férový. 😉
@gabrielaslivkova urcite to neberiem ako utocenie, beriem to ako zaujimavu diskusiu 🙂 ano, dohodu mam normalne so sucasnym zamestnavatelom pricom tpp ukonceny nebol.
@gabrielaslivkova Personalista mi radil roky na MD/RD nijako v životopise nezvýrazňovať, samozrejme, ak pracovný pomer trvá naďalej. Zvyčajne je to totiž tak, že maminky po RD ani nevolajú na pohovor.
Ak som dobre čítala, zakladateľke témy pracovný pomer trvá, iba hľadá novú prácu. Ak tam tieto roky uvedie, tak sa sama vopred odpíše.
@sandri
Ak ti teda prac. pomer trvá, roky MD/RD tam neuvádzaj. Ak sa ťa na to spýtajú na pohovore - na čo síce nemajú nárok, dokonca idú proti zákonu - ale pýtajú sa takmer vždy!, tak im odpovedz, že deti/dieťa máš. Ak teda chceš vôbec odpovedať. Alebo môžeš povedať, že je to tvoja súkromná vec. Pravdou je, že MUŽA sa na tieto veci na pohovore nikto nepýta!
@vroni prečo? ak si robí nejaký kurz a dokonca ho ukončí aj certifikátom, tak si ho môže uviesť aj do životopisu. Takže neviem, prečo by to malo byť klamanie. Ale ak niekto povie, že pracovala som celých 5 rokov na tej pozícii a reálne bola 3 roky na materskej, to už je vedomé klamanie, nie?
A keď ženu po materskej zamestnajú v domnienke, že pracovala 5 rokov, teda jej prax je 5 rokov, ale v rámci skúšobnej doby zistia, že ich zavádzala a 3 roky bola doma pri dieťati a tak pracovný pomer ukončia, to nebude diskriminácia? Každá minca má dve strany - niekto si povie, že po troch rokoch materskej ťa nechcem, lebo nemáš najnovšie vedomosti, vyšla si z praxe, potrebujeme zabehnutého človeka a nie človeka, ktorý sa teraz bude doúčať nové veci,... (aj keď aj toto je len domnienka) a niekto to môže obrátiť - nechcú ma, lebo som matka a obávajú sa, že budem kvôli deťom neprítomná v práci.
@heni79 ja mám zasa trošku opačnú informáciu od personalistov. najmä, ak životopisy prvým sitom prechádzajú cez personálnu agentúru - tam personalisti naozaj vedia čítať aj medzi riadkami...
ja som dostala presne takeho iste rady od personalistu z personalnej agentury a fungovalo to dobre. aj ked sme deti na pohovore prebrali, nesli sme uplne do detailov co sa tyka rokov kedy som bola na MD a podobne.
veru, muzov sa na take nieco vobec nepytaju a to teda nechapem, lebo nikde nie je napisane ze chore dieta musi mat na starosti zena - matka, kludne moze byt na ocr aj chlap - otec, nie?
Tvoje vysvetlenie nie je zle, chapem co tym chces povedat. Mozno ked ide o viac deti za sebou, cize pomerne dlhe obdobie MD/RD ale pokial ide o par rokov, tak by som to fakt neuvadzala.
U mna ide len o 1 rok, takze stale moja doba aktivneho zamestnania v praci bola dlhsia ako toto obdobie,
@gabrielaslivkova, nie kazdy kurz konci certifikatom, napriklad. Pozicie, kde je potrebny presny pocet rokov praxe su pomerne zriedkave (ale ano, existuju), ale tam uz sa pracuje s referenciami a je to uplne iny level, kde sa matky po materskej de facto nemaju sancu dostat. Takze zamestnavatel spravidla potrebuje obsadit nejaku poziciu, nechce absolventa ale niekoho s praxou a tu mozes dokazat az priamo v pracovnom procese (lebo tvoja prax moze byt "spravne" dlha, ale mas nespravne pracovne navyky, nevychadzas s kolektivom atd) Mozem pochopit pohovor ako prilezitost ziskat dobreho zamestnanca alebo ako prilezitost "precikat" nejakeho zaujemcu a poskrabkat si vlastne ego. Lenze v druhom pripade silno riskujem, ze ulovim niekoho, kto je o chlp rafinovanejsi odo mna a ja si mozem bit hlavu o stenu. Hovoria to za mna dlhorocne skusenosti a nie JPP. Inak, dobry personalista je ako prava perla, vzacny, vacsina su len falosne napodobeniny toho, co by to malo byt.
@betunka39 niekedy, ten zamestnávateľ nemusí byť zlý, oddelenie, kde by si sa mohla dostať, ak by si prešla sitom u človeka, či agentúry, ktorá môže robiť prvé kolo a ťa ale práve kvôli deťom vyradí a nemáš šancu sa ani dostať k človeku, ktorý už robí konečný výber a s ktorým by si spolupracovala a ten team môže byť super a aj tvoj priamy nadriadený, takže ja sa vôbec nečudujem, že baby nechcú uvádzať MD, ja som si pred pár rokmi tiež hľadala novú prácu, keďže mi počas MD zrušili miesto a na rady okolia som MD neuviedla - pracovný pomer mi trval a bol zrušený až keď osm chcela nastúpiť do práce po MD. Všade na pohovore sa ma na to deti, bola som asi na 5, z toho na 3 ma prijali a to už na konkrétnych pohovoroch som uviedla, že deti mám, na jednom sa pýtali aj na vek, čo sa mi zdalo už skutočne nevhodné.
@peneloppe ked ta na pohovore nezaujima plat a benefity tak nic ine mi z toho nevyplyva. Samozrejme, ze pre cloveka je dolezita aj pracovna napln a prostredie, ale prezentovat sa ako mukel, co sa ani na plat na pohovore neopyta? To kvoli tomu su platy na Slovensku take ake su, lebo Slovaci by najradsej robili za 500 eur 12 hodin denne, najlepsie bez PN, ked su chori, sak mam dovolenku hahaha a potom stazovali ake je to cele na hovno.
@gita17 úplne súhlasím, problém je, že po zmene režimu, (no proste som už stará nepomôžem si 😕
keď tu postupne prichádzali firmy zo západu, tak zaviedli nový zákaz a zamestnanci nesmú prezradiť svoj plat. A skutočne to prevažná väčšina ľudí dodržiava, niektorí možno preto, aby ak majú viac, tak im niekto nezávidel, niektorí preto, aby ak majú menej, tak niekto nepozeral, že robia len za toľko. Ale výhodu z tohto trendu majú len a len firmy. Kedysi totiž uverejňovali aspoň rozpätie platu pri ponúkanej pozícií, potom ale zistili, že ak ho neuverejnia, tak často nájdu ľudí, ktorí sú ochotní robiť za menej, tak dnes už len výnimočne nájdete v inzeráte aj ponúkaný plat. A aspoň tu v BA, poznám ľudí, ktorí by mali mať na danej pozícií vyšší plat než majú aj o 300-400 €, sťažujú sa na pracovné podmienky, nadčasy, ktoré sa nepreplácajú (tie sa kedysi vo veľa zahraničných firiem, ktoré na SK prišli preplácali, ale potom zistili, že ich platiť nemusia) a na SK budú ľudia aj tak spokojní. Takže áno, je to naša chyba, že si nevieme vybojovať viac a potom sa čudujeme, že len prežívame.
Ale ja nehovorim ze ma nezaujima, ver tomu ze ma to zaujima najviac ale jednoducho pravidlo je take ze sa na to nema pytat a bodka. Nie je to moj vymysel. Zila som aj v zahranici a je to zlate pravidlo a ja ho dodrzujem, to je vsetko. Ked to nadhodia oni tak samozrejme ze sa k platu vyjadrim a velmi rada ale ja tuto debatu zacinat nebudem lebo sa to nema.
dobra tema.....
viete preco maju mamicky s detmi, pocas, ci po skonceni materskej, rodicovskej taky velky problem najst normalnu robotu?
prave preto vsetko co som citala vyssie.
- klamat, ci zatajovat deti??? to je asi najvacsia blbost aku som kedy pocula....kto chce za zamestnanca klamara co ani vlastne deti s hrdostou neprizna?
- na druhej strane uvadzat do profesneho CV - rodicovska dovolenka? - to je aka profesia? to je presne ako uviest 3 roky - urad prace 🙂
- nepytat sa na plat? preco nie? urcite to nema padnut ako prva otazka v prvych minutach - ale aj na zaklade tejto otazky vie zamestnavatel zhodnotit - ze tento vie co chce, ma prehlad, pozna svoju cenu.....otazka platu je v poslednych fazach pohovoru normalna - ba az ziadana!
- nepytat sa na deti???
a preco nie? ved ide o jeho firmu, jeho peniaze, co vam ako zamestnancovi bude platit, tak preco by sa nespytal na potencionalne prekazky? 🙂 to je taky problem s hrdostou odpovedat ANO, mam....skolka, skola vyriesena, chore byvaju tak max na jesen....strazenie, vyzdvihovanie, prazdniny mame na 120% poriesene: manzel, babky, ujovia, tety, au-pair, slecna na strazenie.......problem nevidim, pracovala som aj popri MD,RD a vzdy mi mal kto deti postrazit - toto je odpoved ktoru chce zamestnavatel pocut!
ak zavahate a poviete, neviem este...... ziadna sanca
ak poviete...snad nejako....ziadna sanca
ak sa pri otazke prazdnin a soplikov zastavite a zacnete uvazovat....ziadna sanca
ak sa pri otazke co ste robili popri MD,RD usmejete ze nic......sanca 5% 🙂 ak vobec
ak pri otazke ako dlho ste boli na RD poviete 3r. a viac......zamestnavatel si hned pomysli - ta sa do prace asi moc nehrnie....co ak pojde na dalsiu matersku.....zase 3 roky?
este na nieco som zabudla?
Mas velke medzery. Precitaj si zopar clankov na internete. Porad sa s profesionalmi z recruitment agencies a zistis ake otazky sa mozu a nemozu pytat na pohovoroch. Tieto tvoje rady su rady typu jedna baba povedala. 😀
http://www.forbes.com/sites/learnvest/2012/10/0...
Tu mas vypisane otazky ktore sa nemaju pytat na pohovoroch a takychto clankov je plny internet. Treba citat a vzdelavat sa, aj to patri k priprave na pohovor, nielen si fantazirovat vlastne nazory, len tak, zalozene na nicom. Sorry ale pises totalne nezmysly.

Môj by to nemal ako zistiť, z bývalej roboty som nedoniesla žiadne papiere, že započtovy list stačí potom keď budem odchádzať. Na druhej strane som nemusela toto riešiť lebo prijímali aj mamičky na rd. Ja tu robím 3 roky a stále som na rd