icon

Zistí potenciálny zamestnávateľ, že som bola na rodičovskej?

sandri
27. aug 2015

Ahojte, v sucasnosti sa vraciam do prace po 2 rokoch na MD. Kedze som vsak nedostala svoje povodne miesto, ale ine, obzeram sa aj po inych moznostiach. Na jednom pohovore mi vyslovene povedali, ze ma nechcu, lebo oni chcu bezdetnu osobu na to miesto. Preto som sa rozhodla, ze o svojej RD pred potencialnymi zamestnavatelmi pomlcim. Zaujima ma vsak, ci to ma potencialny zamestnavatel ako zistit - ze som bola 2 roky mimo firmu. Da sa to zistit v ramci pripravy na pohovor? Teda moze to na mna vybalit, ze preco to tajim? A ako je to v pripade, ze by som si pracu nasla a zo sucasnej prace by som odisla - v zapoctovom liste bude uvedena medzera alebo budem vedena u zamestnavatela celu dobu vratane MD a RD? Teda ak ja vyslovene nepojdem s farbou von, ze som bola doma, ma to novy zamestnavatel ako zistit? Dakujem.

sandri
autor
28. aug 2015

@peneloppe zaujimavy clanok, diky moc. Inak, mna prekvapilo, ze dnes uz na pohovore nikto nehovori o benefitoch. Tym, ze napr. ja pracu mam, len chcem zmenu, resp. mi uplne nesadla pozicia, ktoru mi zamestnavatel po navrate ponukol, tak nie som ochotna zobrat cokolvek, len aby som z firmy na truc odisla. Cize sa snazim ist do lepsieho - a vela firiem dnes uz ponuka len holy plat, pricom moja firma ponuka dovolenku navyse, co je pre mna ako matku po RD skutocne velmi atraktivny benefit. Preto by som celkom rada vedela, co ponukaju inde alebo ci neponukaju nic - vyhla by som sa tak dalsim kolam, o ktore by som za inych okolnosti nemala zaujem... samozrejme, celkom ina situacia je, ked je clovek bez prace - to na benefity kasle a je rad, ak dostane holy plat...
A skoda, ze som si tento clanok neprecitala pred dnesnym pohovorom - bolo to v personalke a straaasne tajili, kto je ich klient, tak som sa to ani nepokusala googlit z nejakych indicii. No a prva otazka na pohovore bola, ci sa mi na zaklade indicii podarilo odhalit, co je to za firmu. Ako, pre mna dost zvlastna otazka -v inych personalkach vzdy na pohovore povedali, pre koho to je. Ale zase cenna skusenost do buducna.

peneloppe
29. aug 2015

@sandri

Ja som si tiez nedavno hladala pracu a vacsinou benefity predstavili hned a ti co nepovedali nic na pohovore tak nakoniec z toho boli benefity = stravne listky 😀 , takze nic moc, to ja za benefity teda nepovazujem.

Ja som povazovala za vyhodu ked som isla cez personalku, lebo som sa vela veci dozvedela od nich este pred pohovorom, aj co sa platu tyka aspon rozmedzie a tiez info o firme, dokonca typy co sa tyka pohovoru, aka je osoba ktora pohovor vedie, co vyzaduje a tak,kedze spolupracuju roky tak niektorych personalistov uz maju prekuknutych. Moja osobna skusenost bola velmi dobra.

To je ozaj divne ze ti nechceli prezradit o aku firmu ide. Macka vo vreci. To sa mi inak stalo ze v inzerate nebola firma uvedena z dovodu ze hladali nahradu za niekoho koho este vo firme mali ale vsetko inkognito ale personalka mi hned povedala o koho ide na pohovore,
A co, uhadla si? 😉

abdul01
Odpoveď bola odstránená
sandri
autor
29. aug 2015

@peneloppe no, ja som ani nehadala a nehladala. Predpokladala som, ze mi to povedia. Po po hovore som si to pozrela a asi viem, ktora firma to je. Ale je to len hadanie. Praca vsak vyzera velmi zaujimavo a bez ohladu ci je to ta firma co si myslim alebo ina, by som ju rada ziskala. Ale este k tomu vedie velmi dlha cesta (dalsie 3 kola).

peneloppe
29. aug 2015

Jaj, to nemam rada ked je to taketo nekonecne ale zase musi to byt dobra pozicia. Drzim palce!

katarinamarkova
29. aug 2015

@peneloppe ale mne je uplne jedno co hovoria internetove teorie a personalisticke prirucky 🙂
aj tak jedine co na pohovore cloveka preda je DOJEM - nic viac, nic menej
- co sa mozu a nemozu pytat na pohovoroch je jedna vec a to co sa realne pytaju je vec druha.
ja hovorim o realnych pohovoroch, nie o teorii ako by idealny pohovor mal vyzerat 🙂

a je uplne realne a bezne ze sa na pohovore pytaju na deti, rodinny stav, zdravotny stav......a je uplne bezne bohuzial, ze zamestnanci sa boja spytat na plat, pracovny cas a ich povinnosti vyplyvajuce z prace.
potom ludia revu do vankusov ze zarabaju menej ako ich kolegovia, pri nastupe zistia ze prac. cas katastrofa a prac. pozicia obnasa nieco uplne ine ako ocakavali a su potom z toho ze ufff aka hnusna robota za malo penazi.
tak ako by mal zamestnanec chapat ze zamestnavatel sa na tie deti spyta - lebo ide o jeho firmu
tak kazdy normalny zamestnavatel pochopi, ze sa zamestnanec spyta na plat, ci prac. povinnosti - a s radostou mu odpovie, lebo vie, ze sa o tu pracu skutocne zaujima.

🙂 rady z netu, ako vystupovat na pohovre, co hovorit na co sa pytat 🙂 uz sa tesim ako mi zas niekto co robil pohovor bude rozpravat akych nabiflenych, sebavedomych v podstate nepouzitelnych v praxi ludi mali cest stretnut.....hlavne ze prax 0, prehlad 0, skusenosti 0....hlavne ze vedia aky totalny prinos ich schopnostami a flexibiliotu prinesu zamestnavatelovi, a vytrusia z rukava jednu naucenu zlu vlastnost, na ktorej samozrejme chcu tak a tak pracovat......a vobec ich nazaujima co presne ich praca bude obnasat a uz vobec nie za co ju budu robit, hlavne ze sa chcu predat.
presne takyto ludkovia s nacitanymi a naucenymi info: ako vystupovat na pohovore su radeni do kategorie - OK ako otrocky mukel na podradnu poziciu s mizernym platom - fajn.

dionyzka
29. aug 2015

@katarinamarkova tak mas pravdu, ale na druhej strane na co sa teda zamestnavatelia pytaju tieto otrepane otazky. Aky prinos ste pre nasu firmu? Ake mate zle vlastnosti? Tak akoze co potom ocakavat, ze ako bude clovek reagovat. Oni to maju naucene, zamestnanec tiez. Takze o co ide.

sandri
autor
29. aug 2015

@dionyzka
@katarinamarkova ja milujem tie otazky typu: kde sa vidite o 10 rokov? Ked sa ma to pytali ako cerstvej absolventky, mala som 100 chuti odpovedat: na materskej 😀 😀 😀
A potom tie ich dobre a zle vlastnosti - akoze co cakaju, ze im niekto fakt povie ze: som hasteriva, tvrdohlava a neda sa so mnou vydrzat? (to teraz nehovorim o sebe 😀 ) Kazdy povie nieco naucene...

peneloppe
29. aug 2015

@katarinamarkova

Viem ze pohovory ani zdaleka nevyzeraju tak ako by mali, lenze zamestnavatel si z jeho pozicie moze dovollit opytat sa na hocico, ja ako kandidat sa tak bohuzial necitim a nechcem zbytocne ohrozit moju poziciu a sancu na ziskanie jobu Takze tak

Ja sa snazim pravidla dodrzat a nepytat sa na to co sa nema pytat. Ale nie som taky ten nauceny typ, ktory ide podla teorie, myslim ze som velmi prakticka a viem improvizovat ale nebudem zbytocne pokusat moje stastie.

peneloppe
29. aug 2015

@sandri

Ha ha, ano kde sa vidite o 5 rokov sa vacsinou pytaju mna 😀 Kopec hlupych a podla mna nezmyselnych otazok.
Minule mi dali nakreslit strom. Som zvedava co z neho vydedukovali. 😎

lucinkaboz
29. aug 2015

@peneloppe to su tie ich pohovory podla tabuliek, okopirovane z internetu...raz som to jednej povedala, že odpovede na tieto otazky sa daju naučit, kde sa vidim o 5 rokov? to neviem, neplanjuem si buducnosť, žijem pre pritomnost, najlepsia odpoved....tak ako by som sa charakteristikovala:
poviem skromnosť a to ostatne nech posudia druhi.....
je to davnou out, taketo otazky..uplne out, ako keby som bola nejaky stroj
preto si myslim ze na konci pohovoru, by sa mal kandidát opytat aj na plat, kedze zamestnavatel ....sa pyta na všetko.
prvrady je celkovy dojem, uvolneny clovek , nie som nikdy napätá, beriem to ako je, ten človek oproti nie je o nič viac ako ja.....

lucinkaboz
29. aug 2015

@katarinamarkova ak by sa ma niekto pytal na deti a dorazil by to zdravotným stavom, odchadzam ...toto je prezentácia firmy kktorá porušuje zakon ,ako sa asi budu správať k zamestnancovi potom????

peneloppe
29. aug 2015

@lucinkaboz

No vies co, mna sa jeden HR manager pytal ozaj nevhodne otazky a ja hlupa som mu este aj odpovedala. Bolo mi to neprijemne a ani som sa necitila ako na pohovore. Velmin neprofesionalne.
Veru som sa mala zdvihnut a odist. To by bola hanba. Pre nho myslim!

dionyzka
29. aug 2015

@sandri
@lucinkaboz
... ja si pamatam, ked v jednej firme (nie az tak ubohej a neznamej) pytal personalista: kde sa vidite o 5 rokov... hned si dal aj odpoved: ze manzelstvo ano, ale deti mat nemozem. Ze budem mat pracovnu pohotovost a mobil, ktory mam zdvihat 24hodin, pracovat nadcasy... - neplatenu naviac. Na to som odpoveda, ze nemienim pracovat s niekym, kto mi pomaly bude riadit intimny zivot, moj sposob zivota a podobne. Podakovala som, podala ruku kazdemu, kto tam sedel a odisla som. Bol to pre nich neskutocny sok, ze som si dovolila pomaly nohy im nebozkavat. Na moje velke prekvapenie, pracu mi dali - ale odmietla som. Samozrejme, takehoto machra som mohla robit iba tak, ze pracu som mala a hladala si lepsiu.

peneloppe
29. aug 2015

@dionyzka

Super! Klobuk dole. Ale ako pises to sa da ked clovek pracu ma a hlada nieco nove. Ale super.

lucinkaboz
29. aug 2015

si moj človek, toto bol ten najsprávnejsi pristup, nemožu nam slapať po ludksej dostojnosti, ty si ukazala ze mas navrch, odisla si s graciou...

dionyzka
29. aug 2015

@peneloppe
@lucinkaboz
ved to. Tiez som nemala na ruziach ustlane a bez prace a penazi je tazko. Chapem zakladatelku temy, ze chce zapriet, ze ma dieta, ked ma pocit, ze je to pricina neprijatia do zamestnania. Ak by som sa mala rozhodnut ja a potrebovala by som surne peniaze, tak zoberiem pracu akukolvek, sklopim usi a myslim si o tychto zamestnavateloch svoje, ale okamzite hladam druhu a ked sa naskytne nieco lepsie, menim.
Je to smutne, ze toto vobec musime rozoberat. Ta dostojnost a slusnost niekedy chyba i na strane zamestnavatela i zamestnanca.

sandri
autor
29. aug 2015

@dionyzka no ten pohovor co ma nastartoval k tejto teme sa totiz vyvijal uple super, az kym som nepovedala, ze mam dieta. A zrazu to zacalo: ale budete musiet chodit raz mesacne na tri dni na sluzobku! Kto vam vude strazit dieta? To ho nnechate tri dni bez mamy? A kto vam ho bide uspavat?
No ja som len cumela - som im na to povedala, ze tie sluzobky predsa boli uvedene aj v inzerate a ze o tom viem a nemam s tym problem. A na to to zabili otazkou: a preco by sme si mali teda vybrat vaz, ked tu mame dalsich vybornych kandidatov, ktori su bezdetni? Prekvapivo som tu pracu nedostala 😀

katarinamarkova
29. aug 2015

@dionyzka 🙂 ide o to ako na tu otazku ten potencionalny zamestnanec zareaguje 🙂
preco sa pytat otrepane otazky?
- lebo na zaklade otrepanej odpovede hned dotycny vie, ze ide o tuctoveho cloveka
- lebo clovek, co na tie otazky ani odpovedat nevie, je asi s IQ niekde mimo
- lebo clovek co odpovie svojsky nediplomaticky skor agresivne ako asertivne, tiez o niecom vypoveda
- lebo clovek co na otrepanu otazku odpovie sice svojsky, ale s nadhladom, prehladom, davkou IQ a EQ, tiez o niecom vypoveda......
preco?
lebo aj odpoved na zakladnu otazku: ako sa dnes mate?
vie o cloveku vela napovedat.......
tuctovi ludia - dobre, dakujem
depkovi ludia - ani sa nepytaj :( to a to je zle, to je este horsie atd atd atd
odmerani ludia - dobre! ( ani sa neobtazuju dalej sa spytat ako sa ma druha strana)
vtipni ludia - hodia nejaku vtipnu vetu typu: keby bolo lepsie tak to neprezijem.

atd atd atd

katarinamarkova
29. aug 2015

@peneloppe a nikdy ta nenapadlo, ze mozno prave pre to, ze na pohovore drzis ,,hubu a krok,, si ta zamestnavatel asi moc nevsimne a ak aj...tak ta automaticky nebude obsadzovat na pozicie ziadajuce kreativitu a vlastnu osobnost, autoritu...... 🙂
ale ano je pravda, ze ak sa jedna o nizsiu startujucu poziciu vo vacsej firme, kde maju na to miesto dalsich 500 ludi tak velmi radi zoberu cloveka co ide spolu s davom.

katarinamarkova
29. aug 2015

@lucinkaboz 🙂 pri kazdom nastupe do prace do vacsej firmy predkladas potvrdenie o zdravotnom stave 🙂 plus nejake specifikum k danej praci, ze mas zdrave oci, si scopna na pracu s pc, nemas ortopedicke problemy atd atd atd.....len k tomu ze ak sa niekto spyta na zdravotny stav.....ved je uplne logicke ze kazdy dobry podnikatel chce do firmy cloveka, co mu po mesiaci neodide na zaklade toho, ze danu pracu nezvalda, psychicky ci fyzicky, ci casovo kvoli detom.
je jasne ze sa ta pri praci, kde mas pracovat v prasnom prostredi nikto nebude pytat na mykozu ci ine gynekologicke problemy....ale urcite sa ta spytaju, ak nie na pohovore, tak to dolozis pri nastupe potvrdenim od lekara, ze mas zdrave pluca a mozes v prasnom prostredi pracovat
ak mas pracovat v praci kde je psychicka zataz dost vysoka, tiez sa ta spytaju: ako zvladate stres?

vsetci vsade vidite diskriminaciu na zaklade materstva ci zdr. stavu.....
ale predstava: mate vlastnu firmu.....
- zobrali by ste na poziciu predavacky luxusnej talianskej znacky - staru, sedivu, strbavu tetusku?
- zobrali by ste na poziciu, ktora si vyzaduje cestovanie, non-stop byt po ruke....matku, co nema kd nechat decka pocas prazdnin a sama nevie, co s nimi spravi ked budu dva tyzdne chore?
- zobrali by ste na poziciu co si vyzaduje aktivny pristup, nekonecne vzdelavanie, skolenia atd....cloveka co so sebou 3.roky nerobil v tomto smere nic?
- zobrali by ste na pracu, kde sa dennodenne dvihaju tazke veci, cloveka co ma podvahu, roztrasene kolena a tuberacky kasel?

asi nie...ved by ste tym vlastne peniaze hadzali do kosa.

katarina644
29. aug 2015

@sandri ahoj, ja som teraz na RD a zobrali ma na moje prekvapenie do roboty, zamestnavatelovi to vobec nevadilo. v pondelok podpisujem zmluvu a idem dat na pracak, s tym, ze mi do oktobra pokracuje RD a neviem co s tym.

dionyzka
29. aug 2015

@katarinamarkova mas pravdu - ale z zakladnej otazke: ... lebo mate dieta, bojime sa, ze...
Ja si nemyslim, ze ked je zena 3 roky doma, ze uz je nanic, ze stratila hned svoju odbornost. Ta odbornost sa predsa da udrziavat, mame internet - pristup k velkemu mnozstvu informacii, treba len chciet. Este neznamena, ze ked neukaze, ze kazdy mesiac sedi na skoleni, tak je to zle. Vedomosti sa daju predsa vyskusat kratkym testom.

Mne tiez tak trochu pride cudne, ze ked muz povie, ze posledne dva roky cestoval, bol v tej a v tej krajine... sa berie inak, ako ked zena povie, ze bola dva roky na materskej.
A v celkovom meradle sa rutime s tymto do zahuby. Deti sa nerodia, imigranti pribudaju - ved, kto bude pracovat, ved len oni zvacsa maju deti. Ich prisun je teda potrebny - ale s tymto su spojene zasa ine problemy.

... ale akosi som sa dostala uplne mimo temu.
Ja by som sa nedala odradit, viem co viem, za tym si stojim, co je potrebne dostudujem, hlasim sa na pozicie, ktore zvladam aj s detmi a bodka. Ak ma s tym niekto problem, neriesim, hladam druheho zamestnavatela. Ja inu cestu nevidim.

amouramour
29. aug 2015

preco asi mamicky zamestnavatelia nechcu?prave pre toto...klamat, zavadzat, to je take slovenske;)

dionyzka
29. aug 2015

@dena10
myslim, ze najlepsi prispevek na tej stranke:

Anonymní řekl(a)...

Každý člověk je jistým způsobem blázen.
14. ledna 2009 13:30

dionyzka
29. aug 2015

@amouramour tak ale to klamstvo je asi tak trochu zo zufalstva, kedze maju uchadzaci pocit, ze neberu do prace maminu, no neviem.

Tak je to o ludoch, nie je chyba iba na strane zamestnavatela alebo zamestnanca. Niektori zamestnavatelia by boli najradsej, keby pre nich robili ostatni zadarmo a niektori zamestnanci tiez nie su super, zodpovedni... .
Chce to taky zdravy stred s ohladuplnostou a ludskostou na obidvoch stranach.

lucinkaboz
29. aug 2015

@katarinamarkova To že ty mas taku skusenost ok,no mne sa nestalo,aby odo mna žiadal niekto zdokladovany zdravotny stav, ani vo vačšiej . Určite nie v každej práci.
Obvodak ti tak napise sposobily nesposobily, tu sa však bavime o pohovore . Na tvoj zdravotny stav sa pytat zamestnavatel nemože.O niečom takom či si sposobily, rozhoduje iba lekar a to citujem teraz lekarov, ktorí su na toto dost alergickí, ak ide niekto iny rozhodovať o tom či danu poziciu mozes vykonavat.

Su určite druhy prác, pri ktorých si zamestnávatel vyžaduje od obvodáka či firemneho lekara potvrdenie o tom,ak sa jedna o nejaku napr, zaťažovu prácu,alebo pri funkciach hasič, policajt, zachranar vyjadrenie, či je ten dany zamestnanec sposobily na tu prácu. Plus možne špecifika určite to nie je v každej práci a aj ludia, ktorí maju chronicke ochorenie napriklad pracuju, ako aj ti ktorí maju vysoky tlak a vyslovene by nemali pracovat na smeny pracuju...
Stara štrbava tetuška...tak to je ine kafe....nie na taku poziciu sa berie vypatlana peroxidka s kabelkou na predlakti...matka, ktora nema kde nechat decka....no vyjadrovanie na 100%....
takže mas predsudky....každa matka ma problem nechat niekde deti, ked manzel pracuje ,nnikdy sa nemože spolahnuť na 100% babku, koho by si chcela zamestnať? zamestanáš 100% draveho dobre vyzerajuceho človeka, velmi vzdelaneho .....to ti dava zaruku čoho, ze sa za 3 mesiace nezosype? prosim ta, taraniny...

lucinkaboz
29. aug 2015

@katarinamarkova psychologicky profil? tak to mas tažke potom niekoho vybrať, sami zdas prepracovana

maja2039
29. aug 2015

Ci zisti to neviem,je to len otazka casu, no svoje dieta by som nikdy nezatajila ze mam,, nikdy nevies ..... ☹