icon

Živnosť popri materskej

slecnalu
10. mar 2013

Ahojte, asi to tu uz bolo rozoberane, ale syn má 4 mesiace a chcela by som začať podnikať. Ako je to s platbami? Budem klasicky platiť ako samozivitel zdravotnu a sociálnu, alebo mám od niecoho upustene, ako to funguje? Poberam len rodicovsky prispevok

Strana
z2
tiffanytheo
28. mar 2013

@adiacik4 Doveru

sladkasue
5. júl 2013

caufte babulky... neviem kde inde by som sa spytala... tie co podnikate a ste mna materskej alebo rodicovskej: od 1.januara ma byt schvalena novela navrhu, aby mamicky, co maju co pracuju, nedostavali prispevok. neviem ako sa zariadit... :(
uz sme s manzelom spekulovali dat zivnost na mna, aby som mohla poberat matersku a rodicovsku...

ebbi
15. júl 2013

@kaktusik007 Ahoj, prosim ta nevies mi poradit, ci je nejaka moznost ako platit zdravotne poistenie v tomto pripade:
Ja som s dietatom na predlzenej RD zo zdrav. dovodov a kedze manzel pracuje v zahranici, tak mame take specialne karticky, ktore "akoze" super funguju ale nefunguju - tzn. ze manzel za nas plati zdravotne poistenie v zahranici a tu mozeme chodit k lekarom, oni si to musia do vseob. zdrav. poist. specialne vyuctovat a ta to potom zuctuje zo zahranicnej poistovne. Je to strasne zlozity proces a v reali to funguje "otrasne". Niektori lekari nas neradi beru alebo si to nedaju zuctovat, tzn. ja tam chodim ako zobrak, ze za mna nic nedostanu - je mi to blbe a manzel plati v zahranici obrovske prachy za nas za zdravotne poistenie. V konecnom dosledku je to pre nas velmi zle, hlavne, ked ma clovek chore dieta a potrebuje viacero lekarov. Doprosovat sa alebo platit v hotovosti nie je nic prijemne. Lenze je to zakonom dane a neviem ako by som to mohla obist, aby som si mohla platit "normalne" zdravotne poistenie na SK a mala "normalnu" slovensku zdravotnu karticku. Ak by som si zalozila zivnost, budem mat normalne poistenie? Len neviem, ci by som nieco zarobila 😉 Okrem toho som normalne zamestnana a snad sa do prace aj vratim. Uvazujem nad uctovnictvom medzicasom. Mna to vzdy bavilo aj mi lahko islo, len prax mi chyba a som uz dlho doma 😉 Neviem, ci je to zrozumitelne, co chcem dosiahnut 😀 Dakujem ak by mi niekto poradil. Je to dost zlozita tema, malokto sa v tom vyzna...

lumarque
13. sep 2013

Ahojte maminkz, ako to je vlastne s odvodmi, ak som na rodicovskej? Zdravotne platim alebo nie? A do socialnej? Podla toho kolko som zarobila alebo nic alebo minimalnu sumu? A dochodkovr? dakujem

oliverka
13. sep 2013

@lumarque Ak si nepozastavila živnosť, platíš normálne ďalej. Zo zdravotnej poisťovne písomne posielali tuším začiatkom roka uvedenú výšku odvodov, lebo sa tam menil spôsob výpočtu. Čo sa týka Sociálnej poisťovne, na stránke socpoist. sk je kalkulačka, kde zadáš svoje údaje z daňového a vypočíta ti to výšku odvodov.

tullsova
27. nov 2013

Ahoj mamicky, viete mi niektora poradit kde zistim kolko za mna plati socialka a zdravotna odvody? Budem si robit danove priznanie sama nakolko som popri rodicovskej aj szco ale zatial som nemala povinnost nic platit kedze zarabat som zacala az od tohto roka aprila (zivnost mam od augusta 2012) ale nezarabala som az tento rok. A neviem sa dopatrat kolko percent za mna odvadzaju a tiez ci mi poslu na zaciatku roka nejake potvrdenie alebo si to musim vyziadat. Dakujem za kazdu radu 🙂

macinka92
12. dec 2013

maminky chcem sa oopytat chcela bysom od januara 2014 zacat podnikat som poberatelka rodicaku a muz je nezamestnany bol by s syncekom doma potrebujem prehlasit matersku naneho alebo ako prosim, vas o raaadu dakujem vam

xlea
12. dec 2013

@macinka92 nic nemusis prehlasovat na muza, v pohode mozes podnikat

xlea
12. dec 2013

@tullsova odvody ti vypocitaju na zaklade podaneho danoveho priznania...

macinka92
12. dec 2013

a ked som nova zacinajuca je tam to ze rok nebudem platit socialne len zdravotku co je cca55e?

xlea
12. dec 2013

@macinka92 ano, stale by to tak malo byt... ja som zivnost po 6 rokoch rusila minuly rok k 31.12. ale myslim ze toto este stale plati...

macinka92
12. dec 2013

dakujem pani xlea za super radi stze mila dakuje este raz

tullsova
12. dec 2013

@xlea a tympadom do danoveho pisem len prijmy zo zivnosti a tam kde sa pisu odvody nenapisem nic? Dakujem za radu

xlea
12. dec 2013

@tullsova nie som si ista ci sa este zaplatene odvody daju odcitat od zakladu dane... myslim ze to menili ... kedze uz nemam zivnost tak to tak nesledujem...

kristina009
10. mar 2014

Ahojte chcela by som sa vas spytat prave som pocula ze mam narok na pomoc od statu na podnikanie aj ked som na materskej viete mi niekdo poradit kde a ako to mam vybavit.
dakujem

annafelixova
11. mar 2014

@kristina009 ahoj, to je zaujímavé, ale zatiaľ som o tomto prípade nič nepočula. Si na materskej, či rodičovskej?

maminecka83
18. mar 2014

ahojte prosím vas je tu niekto kto mi vie poradiť ohladom odvodov do zdravotnej poistovne ročnom zúčtovani na zdravotnom že kolko budem asi doplacat ked som si privyrabala popri materskej?

bibi23
2. apr 2014

@kristina009 prosím ta, ak si to už bola zistovat, tak ako si pochodila?
@judka pozerala som nejaké info, ale všade píšu, že treba byt evidovaný na úrade práce minimálne 3 mesiace, tak neviem, že či to ide aj počas rodičovskej či materskej.

niagara11
7. júl 2014

@maminecka83 Ahoj maminecka, co sa tyka zdravotnej, neviem ci to je pre teba este aktualne. Ale zdravotnu si platit musis. A to z tej sumy co si uviedla na danovom priznani, ti vyrataju, kolko im mas platit. Od roku 2011 je vraj taky novy zakon o zdravotnom poisteni, kde ak si szco a mas prijmy podla paragrafu 6 co je szco tak musis platit 14percent z vymeriavaceho zakladu. Prvy rok neplatis, ak si zivnost nezrusis vcas, tak potom ti poslu pekny ucet s nedoplatkom za prvy rok podnikania vypocitany na zaklade toho co si zarobila ten prvy rok a tiez aj preddavky na dalsi rok, ktore budes platit mesacne. Pre zdravotne poistenie, neexistuje ziaden limit, ako napr. pre socialne poistenie, kde nesmies prekrocit tych cca 4700 ci tak nejak, aby si nemusela este aj socialne platit.
No je to dost nemile, najma ked my tu na Slovensku dostavame trapnych 200 eur rodicovsku, ako no command, ale na Slovensku je o tak. A vie to dobre nastvat ci znechutit.

31kristian12
13. júl 2014

Pekny dnik prajem vsetkym,kdo bude taky laskavy a mili a poradimi ako mame postupovat,priatelka pracuje v jednej firme predaj topanok,a chceme otvorit zivnost s predajom textilom,a ci musi nahlasovat nieco vpraci ohladne zivnosti alebo ci jej bude treba dajake potvrdenia pre urady ze je aj zamestnana,a tiez sa chcem opytat ako toje z danovim priznanim, ze asi musi zdokladnovat uctovnicke aj aj zprace ,vopred dakujem za kazdu radu.

zk3
18. júl 2014

ahojte,som zamestnankyna, mam trvaly pracovny pomer. Vo februari 2013 som nastupila na matersku dovolenku(prve dieta), od oktobra 2013 som na rodicovskej dovolenke.
Zvazujem moznost si privyrobit a to bud formou prace na dohodu, ako SZCO, ako prilezitostny prijem, alebo inou formou.

Predtym ale ako zacnem vykonavat akukolvek zarobkovu cinnost by som sa vas rada opytala nasledujuce otazky:
1. Ak by som mala iny prijem, mam narok na rodicovske? - teda tu sumu, ktoru momentalne dostavam?Alebo by som stratila tento narok?

2. Pokial by som v roku 2015 ci 2016 nastupila na druhu matersku dovolenku (tzv retazovy porod, teda ze by som isla z rodicovskej dovolenky na matersku dovolenku), z coho by sa mi pocitalo materske? - z prijmu zo zamestnania (tak ako to bolo pri tejto prvej materskej dovolenke), alebo z toho ineho prijmu?(z dohody, SZCO, prilezitostneho prijmu, ina forma zarobku)?

3. Pokial by som v roku 2015 ci 2016 nastupila na druhu matersku dovolenku,ale by som pracovala medzi rodicovskou dovolenkou a druhou materskou dovolenkou,z coho by sa mi pocitalo materske? - z prijmu zo zamestnania (tak ako to bolo pri tejto prvej materskej dovolenke), alebo z toho ineho prijmu?(z dohody, SZCO, prilezitostneho prijmu, ina forma zarobku)?

3. Ak by som sa po nastupe do zamestnania stala nezamestnanou, z coho sa mi bude vypocitavat podpora v nezamestnanosti? - z prijmu zo zamestnania, alebo z ineho prijmu (dohoda,szco,prilezitostny prijem,....)

Resp - aky typ prijmu by bol pre mna pocas rodicovskej dovolenky najvyhodnejsi, tak aby som neohrozila sucasne poberany rodicovsky prispevok, materske pri pripadnom druhom dietati ci podporu v nezamestnanosti, ak by som sa stala nezamestnanou

Viem, ze je to velmi komplexna problamatika, ale ak sa v tom niekto vyznate, a budete mat cas, budem velmi vdacna za odpoved.

simca06022011
18. júl 2014

@zk3 1. Mas narok na rodicovky prispevok, pridavky na deti do 3 rokov dietata aj ked mas iny prijem
2.-3. neviem 🙂 Ak je tam stabilny prijem, podla mna to velky vplyv mat nebude, ak by slo o vyrazne nizsi prijem ako pred touto materskou tak urcite... ale ja neviem ako to chodi s retazovymi materskymi, cize radsej neradim 🙂 Ale prijem popri rodicovskom mat mozes, o tych cca 200eur ta neoberu 🙂 aspon do tohto marca to tak bolo :P

zk3
18. júl 2014

@simca06022011 dakujem 🙂

dena1973
18. júl 2014

@zk3
2. Ak nastúpiš na druhú materskú (tzv. reťazový pôrod), tak ak budeš ešte v tom čase v PP u toho istého zamestnávateľa, tak príjem sa berie z pravdepodobného vymeriavacieho základu, ktorý určí zamestnávateľ.....Z nového zamestnania (v súbehu poistení) si môžeš uplatniť materské až po dosiahnutí 270 dní nemocenského poistenia t.j. u terajšieho zamestnávateľa už tých 270 dní máš, preto ti nárok, ak budeš naďalej u neho v PP vznikne. No, aby mohlo vzniknúť materské aj u iného zamestnávateľa v súbehu poistení (dohoda, iný PP, SZČO....), tak tam tiež musíš dosiahnuť 270 dní nem. poistenia v posledných 2 rokoch pred pôrodom.
3. Ak nastúpiš po RP nastúpiš do PP u toho istého zamestnávateľa a tak nastúpiš na 2. materskú, tak príjem sa bude počítať z predchádzajúceho kal. roka, ak tam dosiahneš nejaký príjem. Ak príjem v predchádzajúcom kal. roku pred nástupom na materské nebude, tak ide znova z predpokladaného príjmu, ktorý určí zamestnávateľ....

jani6969
3. sep 2014

Poprosim Vas o jednoznacnu odpoved. Som na rodicovskom prispevku. Mala ma 2 roky a naskytla sa mi moznost ist pracovat. Pracovala som ako farm.reprezentant a mozem opat avsak na zivnost. Malu by som dala do sukromnej skolky. Bude mi aj nadalej stat vyplacat RP Ak si opatovne otvorim prerusenu zivnost? Pretoze sukromna skolka ma vyjde min.200 eur. Dakujem velmi pekne za odpoved.

majusqa77
3. sep 2014

@jani6969 na rodicak nema vplyv tvoj prijem. Takze ano, bude, do 3 rokov dietata

viva13
12. jan 2015

Ahoj, chcem sa opýtať ked žena pobera materskú tých cc200€ (ročné dieťa) a druhé dieťa má 4 roky može žena podnikať (s.r.o.) a poberať materskú?dakujem

Strana
z2