icon

Zmenu pracovnej náplne pri tehotenstve konzultujte so šéfom

10. aug 2024

Dievcata chcem sa spytat. Pracujem v zss kde mame klientov s roznymi zavaznimi diagnozami ako alzhaimer, demencia, psych.klienti. klienti su tam agresivny casto nas napadaju. Zistila som, ze som tehotna a v pondelok to idem oznamit zmaestnavatelovi. Mam 3 moznosti. Bud pojdem na rizikovu PN co mi odporuca aj lekar aj muz, poziadam o preradenie na ine miesto ( kancelaria kde nebudem v styku s klientami), alebo poziadam o pracovne volno. Neviem este ako sa sef zachova ale zrejme ma bude tlacit do toho, ze mam robit na oddeleni. Nedavno sme sa totiz o tom bavili a on povedal, ze tehotenstvo nieje choroba a, ze kludne mozeme pracovat na oddeleni. Lenze rano dvihame tazkych klientov, kolko krat nas pri manipulacii udru a bojim sa aby ma zrovna neudreli do brucha. Je to moje prve tehotenstvo. Taktiez neviem co by bolo financne najlepsie ked moj plat je cca 985 v hrubom ci sa mi PN vobec oplati.

ina2405
•
10. aug 2024

Robila som v takom zariadení a zostala som pn v 10tt, predtým v teho som mala problém s krčkom a bolesťami. Mňa nemali kam preradiť a nakoniec som bola rada, že som donosila riadne do termínu. Ja by som neriskovala, že ma pacient/klient udrie alebo kopne. Plus zdvíhanie a polohovanie, nič pre tehotnú. Na peniaze som nepozerala. Teraz to vyrovnáva tehotenský príspevok.

bublinka1426
•
10. aug 2024

skus prve to preradenie.

lilinka88
•
10. aug 2024

Čo povie tvoj šéf je úplne irelevantné, dôležité je čo potvrdí gynekológ. Ak ti dá potvrdenie,že tú prácu vykonávať nemôžeš, čo bez pri dvíhaní bremien a nočnej práci dáva, zamestnávateľ je povinný ťa preradiť na inú - vhodnú prácu. Ak nemá, je to prekážka na strane zamestnávateľa a ostávas doma s náhradou mzdy. Ak ťa preradí na menej platenú prácu, v SP môžeš požiadať o vyrovnávaciu dávky a bude ti každý mesiac vyplatených 50% rozdielu medzi doterajšou priemernou mzdou a mzdou na preradenej pozícii.
Ak by si mala rizikové tehotenstvo, chod na PN, ale tá je platená od 4 dňa 55% z priemernej hrubej mzdy plus musíš dodržiavať liečebný režim, čiže von iba počas vychádzok, ak nejaké budú

mogaa
•
11. aug 2024

No preradenie je možné len v prípade že má šéf volné miesto v kancelárii a je to pre neho uplne nevýhodné - teba by niekto musel zaučiť na danú prácu a ty môžeš napriek všetkému ostať kedykoľvek na PN, prípadne chodíš pravidelne k lekárovi na tehotenské kontroly, takže prácu by musel tak či tak niekto za teba robiť....v podstatne ti môže dať robiť čokolvek napr. upratovať tie kancelárie alebo pomáhať v kuchyni, či pri vydávaní jedál klientom alebo pomáhať sociálnym sestrám pri aktivitách s klientmi....čokolvek kde nedvíhaš ťažké bremená....takže doma s náhradou mzdy ťa zrejme nenechá....ostáva PN tam musí byť na to zdravptná diagnóza.....samotné tehotenstvo nie je diagnóza na PN.....