Zmluva na dobu určitú PN a neodhlásenie z poisťovne
Dobry den,
potrebovala by som poradit ohladne mojho problemu. Mám pracovnu zmluvu na dobu urcitu od 07.01.2008 do 06.01.2009. Od augusta 2008 som bola na PN, mala som rizikové tehotenstvo. Vo februári 2009 som nastupila na matersku dovolenku, následne na rodicovsku.
V roku 2011 som otehotnela, este pocas RD, isla som na UPSVAR nahlásit dátum porodu a pozaidat o tlacivá, kedze na RD nastupujem ako nezamestnaná, kedze mi prac. zmluva koncila v januári. Z UPSVAR som isla do Soc.Poist. aby som vybavila papierovacky ohlade RD. No a tam som dostala sok. Pani bola strasne milá a citujem: ˝akoze vy ste si neni vedomá toho ci ste alebo nie ste nezamestnaná???˝Ja som sa na nu tak nechápavo pozerala, ze o co ide.... ked mi konecne povedala ze nemám tam co robit, vsak papiere vybavuje poistovna so zamestnávatelom. Hned som sa ospravedlnila za moju nechápavost, a vysvetlila ze ja tam uz nie som zamestnaná vyse 2 r. Ona mi ale ukázala na monitore ze v ich systéme figurujem ako zamestnankyna xy firmy. No bum, skoro som odpadla. Takze som rychlo isla do firmy pre vysvetlenie. Tam mi pani povedala, ze niekdajsia personalistka ma zo soc. poist. neodhlásila, takze nadalej figurujem v systeme ako ich zamestnankyna a kvoli tomu nepojden na RD ale MD. - akoze ma to trosku aj potesilo kedze to znamenalo pol roka 55% zo mzdy a nie rod. prispevok, sa priznám ze potesilo..... tak sme sa dohodli ze vsetko necháme tak ako je, a po rd ak budem potrebovat prácu tak aspon mám nieco v ruke. OK. Teraz 29 nov.2014 mi konci RD. Volala som personalistke ze co a ako. Ona mi povedala: vsak uz mám pre vás nachystanu dohodu o skonceni prac. pomeru. ??? Celá rodina a známi sa na mna hned vrhli ze ani náhodou to nemám podpisat, lebo ak som neboa odhlásená zo soc. poist. a este som ani le oznámenie o rozviazani prac. pomeru nedostala, sa povazujem byt zamenstankynou firmy s poziciou uvedenou na zmluve, takze ak mi neoumoznnia sa vrátit na ten isty post, tak mám nárok na odstupne. Pani ktorá na mojej stolicke mometálne sedi, nie je prijata na zastupovanie pocas materskej ale má normálne zmluvu na dobu neurcitu. (tá funkcia vo firme je len jedna, moja zmluva je vystavená konkretne na tu funkciu) Fhu som sa rozpisala 🙂 ale chcela som celu situáciu co najdetailnejsie opisat, snád mi niekto vie poradit.... dopredu dakujem, za kazdu radu budem vdacná. Z.
Ak tvoj prac. pomer trval aj po datume, ktory si mala uvedeny na zmluve, co tvoj trval, tak sa z neho stal automaticky prac. pomer na dobu neurcitu. Si povinna oznamit zamestnavatelovi, he po RD nastupumes naspat, on je povinny ti miesto dat, ak bolo zrusene, mal by ti ponuknut ine miesto. To, ze tam zamestnali druhu pani so zmluvou a dobu neurcitu a maju len 1 miesto volne je sprostost personalistky. Ak sa dohodnete na ukonceni PP, mas narok na odstupne. Skus ho este natiahnut, aby ti dal odstupne aspon o 2 mesiace viac. Kamoske takto dali dobrovolne 5 mesacne, ale to bola velka firma, ktora na to mala. Navyse, pocas MD a RD ti vznikol narok na dovolenku, ak budes PP ukoncovat, odporucam1 den vycerpat a ostatne nechat preplatit, aby ti vznikol co najvacsi narok na Davku v nezamestnanosti. Prajem vela zdaru 😉

nepodpisuj dohodu (alebo ak, tak dohodu s tym, ze ti daju miesto odstupneho odmenu - aj ked zase - az po materskej, resp. rodicovskej by som to riesila). tym, ze ta neodhlasili sa ti automaticky zmenil pracovny pomer na dobu neurcitu. takze ano, aj podla mna mas narok na odstupne 🙂