Práca na dobu určitú a moja vlastná materská

deedol
14. nov 2017

Ahojte, baby, prosim o radu.
Skusim najskor co najpresnejsie opisat situaciu.

Pracujem u toho isteho zamestnavatela na ciastocny uvazok od roku 2011. Najprv som mala zmluvu na dobu urcitu (2 roky), potom odisla kolegyna na MD/RD, tak som dostala zmluvu "zastup pocas MD/RD", kde sa mozu doby urcite retazit v podstate donekonecna. Kolegyna mala 2 deti po sebe, takze sa mi to retazilo az doteraz.

Teraz kolegyna ukoncila RD s tym, ze si nasla inu pracu. U nas si este cerpa dovolenku do 30.11., kedy jej ofic konci pracovny pomer. Ja mam v najnovsom dodatku k zmluve (z augusta 2017) napisane, ze sa zmluva sa predlzuje do 30.6.2018, pripadne do navratu kolegyne z RD.

Zaciatkom tohto mesiaca som zamestnavatela informovala, ze som tehotna. Predpokladany nastup na MD mam 29.3.2018.

Dnes si ma sef zavolal s tym, ze kedze kolegyna ukonci k 30.11. RD, mame dve moznosti:
a) od 1.12. zostanem nezamestnana,
b) mozem tam dalej pracovat na dohodu do odchodu na MD.

Ja som povedala, ze si este musim zistit, ci je pre mna dohoda OK, aby som neprisla o MD. Socpoist tvrdi, ze je OK, kedze aj z dohod s pravidelnym prijmom sa plati nemocenske (http://www.socpoist.sk/aktuality-na-nemocenske-...).

Samozrejme by som radsej ako dohodu dostala normalnu zmluvu, ale zmluvu na dobu urcitu mi uz zamestnavatel nemoze dat (lebo obmedzenie retazenia v Zakonniku prace), zmluvu na dobu neurcitu mi nechce dat, lebo som tehotna a odchadzam. Co ma az tak netrapi, lebo okrem toho som este SZCO a predpokladam, ze sa tam po RD aj tak nevratim. Navrhla som, ze by mi mohol dat zmluvu na dobu neurcitu s tym, ze pracovny pomer ukoncime v aprili dohodou, na co povedal, ze sa este musi poradit s pravnikom. (Asi sa boji, ze by som tu dohodu nakoniec nepodpisala.)

Mame sa stretnut zajtra. Predpokladam, ze si ma tam bude chciet nechat do toho 29.3., lebo teraz odchadza este aj ina kolegyna, a keby sme odisli dve, bolo by to prenho horsie. Takze tipujem, ze sa dohodneme na tej dohode/zmluve.

Moje otazky sa tykaju toho, ze by som sa nerada nejako okaslala a prisla o matersku.
1) Ked mam nastup na matersku 29.3., kedy mozem ukoncit pracovny pomer? Je OK ukoncit ho k 30.3.2018?

2) Je mozne, ze sa nastup na matersku este posunie jednym alebo druhym smerom. Ak ano, ako to moze ovplyvnit moju situaciu? Keby sa datum naozaj posunul (najma na neskor), mozem gynekologicke povedat, ze by som na MD aj tak rada nastupila toho 29.3.?

3) Na stranke socpoist sa spomina "ochranna lehota", v ktorej treba predlozit ziadost o materske (http://www.socpoist.sk/materske/1293s a http://www.socpoist.sk/slovnik-pojmov/11s?prm1=3) - 7 dni, u tehotnych zien je 8 mesiacov. Ja som ten typ, co chce mat vsetko vybavene co najskor, aby mal pokoj🙂 Dna 29.3. (moj predpokladany nastup na MD) sa zacinaju velkonocne sviatky. Mozem ist do socpoist aj pred tymto datumom? Alebo hned potom?

Vidim, ze som sa rozpisala, ale hadam to niekto docita az potialto🙂
Dakujem za akekolvek postrehy a rady🙂

lelenavydaj
14. nov 2017

Pokial viem, tak po oznameni tehotenstva zamestnavatelovi sme v tkzv ochrannej lehote a nemoze byt s tehotnou rozviazany pracovny pomer. To ale neplati v pripade kedy konci doba urcita. Citam ze znluva sa predlzuje do:30.8.2018 takze podla mna skor nemoze...

deedol
autor
14. nov 2017

@lelenavydaj Ahoj, dakujem, len celkom nerozumiem, co podla teba "skor nemoze" 🙂

Inak este na doplnenie:
Otazku c. 3 som si uz zodpovedala, poplietla som si ochrannu lehotu s lehotou na vybavenie materskej. Uz je mi jasne, ze s papierom od gyn pojdem k zamestnavatelovi a odtial rovno do SP.

Napadla mi vsak este stvrta otazka:
4) Ak by som nahodou od 1.12. zostala nezamestnana (moznost a)), co sa tyka nemocenskeho, plati pre mna ta vyssie spomenuta ochranna lehota 8 mesiacov? Ako som pisala, som aj SZCO (tzv. slobodne povolanie), avsak tento prijem je nizky, takze mi nevznika povinnost platit z neho odvody na socialne poistenie. Zaroven to vsak znamena, že sa v pripade nezamestnanosti nemozem od decembra prihlasit na urad prace, lebo prijem mam. Moze to sposobit nejaky problem?

Dakujem🙂

1andrea111
14. nov 2017

@deedol nezníži Ti dohoda výšku MD, keďže príjem z dohody je zvyčajne menší? Neviem či sa to ráta do výpočtu pre účely MD. Čo tak zamestnať sa na normálnu pracovnú zmluvu so skúšobnou dobou 3 mesiace a na konci skúšobnej sa dá výpoveď. A ten mesiac by si mohla byť prip. PN

1andrea111
14. nov 2017

- ak by si bola nezamestnaná, neevidovaná na UP a nebola PN, tak by si musela platiť odvody do zdravotnej.

olifcek
14. nov 2017

urobte to jednoducho. sef nech nachysta ukoncenie PP dohodou z Tvojej strany k nejakemu datumu, to podpises ako prve a potom Ti moze dat podpisat i dobu neurcitu...

inak ako pises, Tvoj PP konci 30.11. spolu s odchodom mamicky z prac.pomeru, ktoru zastupujes. ale ani dohoda nie je zla, ved ak zachova peniaze.... 🙂 alebo Ta da namiesto inej mamicky, ci dlhodobej PN zastupovat...

@lelenavydaj jo, ale v tomto pripade konci doba urcita spolu s tym, ako konci predchodkyna... lebo to tam tak stalo... to, ze je tam nejaky datum, je fajn, ale ak je vo vete, este jedno ohranicenie, a to to, ze alebo do odchodu predchodkyne, tak plati skorsi datum toho, co sa udeje...

deedol
autor
14. nov 2017

@1andrea111 co sa tyka odvodov do ZP, viem, uz aj teraz ich platim z prijmov z podnikania (SZCO), cize by len boli tie styri mesiace, kym nezacnem poberat matersku, o nieco vyssie. inak preco si myslis, ze prijem z dohody je vacsinou nizsi? (ja som na dohodu nikdy nerobila, tak sa nevyznam🙂)

@olifcek tiez si myslim, ze tak by to bolo najlepsie, ale uvidime, ci na to pristupi. dohoda sa mi zda na prvy pohlad tiez OK - jedine narok na dovolenku mi napada ako negativum, ale zas za tie styri mesiace by tej dovolenky aj tak nebolo az tak strasne vela.

inak baby dakujem za reakcie 🙂

olifcek
14. nov 2017

@deedol dovolenka ako negativum? pri ukonceni PP ju preplatia 🙂

deedol
autor
14. nov 2017

@olifcek Myslela som to tak, ze v pripade dohody (nie TPP) by som nemala narok na dovolenku🙂 Asi som to zle napisala.

stefi_k
14. nov 2017

Ja by som sa išla informovať na socialku, pripadne u schopného personalistu . Prečo by si mala dávať výpoveď keď je to pre teba nevýhodné? To že si tehotná si dúfam oznámila písomne aj s dokladom o tom ?

deedol
autor
14. nov 2017

@stefi_k Tehotenstvo som samozrejme oznamila, ako pisem vyssie. Nejde o vypoved (ani ju nikde nespominam), ale o ukoncenie PP na dobu urcitu.

olifcek
14. nov 2017

@deedol jaj, jasne, ale tak, nevadi, mala skoda 🙂

@stefi_k nema na vyber, je na dobu urcitu... tam nie je co riesit...

@deedol a vidim, ze sa aj vyznas, kedze vies, ze ide o dobu urcitu a tam nie je na vyber 😉 naozaj by bolo prima dohodu o sknceni PP a potom dat podpisat i DN a tu kludne i mesiac, dva dozadu, to sa nikde nenahlasuje a nik tym nikde neskodi, akurat by sa Ti pomohlo. alebo potom cistucko, tu dohodu s tym, ze ta dovca nebude, no :( daj vediet, hoc len do sukromnej spravy, s cim prisli 🙂

deedol
autor
14. nov 2017

@olifcek Jasne, napisem🙂

Este by ma zaujimalo, ako je to s tymi terminmi... 🙂

olifcek
14. nov 2017

@deedol kedz esi tehu oznamila a plaltila si odvody min.9 mesiacov, tak materska bude i kebyze ukoncite PP dnes 🙂 mas ochrannu lehotu 8 mesiacov. @evittam ? 🙂

ale kludne mozete PP ukoncit i po nastupe na MD - dobou urcitou, alebo dohodou z Tvojej strany

je TI jedno, kedy nastupis na MD, ani mesiac hore dole to uz neovplyvni, kedze nastupujes buduci rok na MD 🙂 prijem sa bude ratat z tohto roka na vysku MD.

evittam
15. nov 2017

@deedol O MD neprides si v ochrannej lehote. Ale tak ci tak prides o zamestnanie. Ja na tvojom mieste odidem. Mozes ist na PN aby si mala nejaky prijem, pripadne vycerpat cast podpory do nástupu na MD a po MD dočerpať.
@olifcek Nemusis platit odvody minimalne 9mesiacov aby si mala narok na MD.

olifcek
15. nov 2017

@evittam pravda, staci byt nem.poisteny 90dni, ze?

evittam
15. nov 2017

@olifcek Nie. Hlavnou podmienkou naroku na MD je mat 270dni NP za posledné dva roky pred pôrodom.

deedol
autor
15. nov 2017

@evittam @olifcek Baby, dakujem velmi pekne za odpovede 🙂 Odist moc nechcem, lebo ucim na SŠ maturantov a kvoli nim chcem zostat co najdlhsie (viem, cisty altruizmus:D). Na urad prace ist nemozem kvoli tomu prijmu zo SZC (prekrocila by som max. sumu, co mozem zarobit).

V kazdom pripade ma tesi, ze materske mam iste, a ak chapem spravne, bude sa pocitat z prijmu za rok 2017, takze ten december (nech je akykolvek) ho snad nejako vyznamne neovplyvni.

Este mi vcera v noci napadla dalsia otazka: Ako je to s dochodkovym poistenim? Nasla som, ze osoba, ktora pobera materske, je automaticky dochodkovo poistena a plati za nu stat (ani sa netreba nikam prihlasovat, to az pri prechode na rodicovsky - a aj tuto povinnost chcu od januara zrusit). Je to spravna informacia?

Co keby sa stalo, ze odidem z prace k 31.3. (dohodneme sa tak uz teraz), ale nastup na matersku sa mi medzicasom posunie napr. z 29.3. na 2.4.? Budem sa musiet na jeden den prihlasit ako dobrovolne dochodkovo poistena? (Tomu by som sa rada vyhla, lebo ved dalsie papierovacky...)

Este raz dakujem za vsetky odpovede 🙂

deedol
autor
15. nov 2017

"V kazdom pripade ma tesi, ze materske mam iste, a ak chapem spravne, bude sa pocitat z prijmu za rok 2017, takze ten december (nech je akykolvek) ho snad nejako vyznamne neovplyvni."

Oprava: Ak by dohoda trvala viac ako 90 dni, tak by sa materske pocitalo z nej, takze si musim dat pozor, aby to nebola vyrazne nizsia suma.

majusqa77
15. nov 2017

@deedol no, nastup na md v roku 2018 = posudzuje sa rok 2017. ja by som este - ale toto zase necham skor na @zalka - neda sa, aby poziadala o materske z oboch? ked skonci PP k 30.11., tam z ochrannej lehoty a potom aj z dohody? nebude tam vadit, ze je to ten isty zamestnavatel?

a na dochodkove sa mozes potom - ako poistenec statu prihlasit az po narodeni dietata, nie nastupom na md :( takze ked, musis si vykryt tych 6 tyzdnov. vramci szco si platis odvody?

zalka
15. nov 2017

@deedol prečo by ti nemohol dať PZ. Môže s kludom na dobu určitú.
Nakoľko ty máš PZ doteraz na dobu určitú na zastupovanie ...
to je jeden typ zmluvy.
A môže ti dať PZ na dobu určitú do 30.3. podla mna úplne v pohode, a žiaden zákon neporuší.

Alebo uzavri dohodu s ním skôr teda že na dohodu nastúpiš napr. 27.11. a nie od 1.12., na PZ od 27.11.-30.11. čerpaj dovolenku , a na dohodu už môžeš robiť
ak ti takto umožní dohodu , tak môžeš skúsiť požiadať o MD z oboch poistení ... teda si dať vypísať MD 2x
1x z ochrannej lehoty zo zamestnania
1x z dohody ...
treba skúsiť možno výjde vyššia MD, ale minimálne by ti to pomohlo k tomu aby si mala prípadnú PN vyššiu ak by si ju potrebovala.

A po MD ti odporúčam ísť na UP sa evidovať, a vyčerpať si podporu. RP môže poberať partner na dieťa .

deedol
autor
15. nov 2017

@majusqa77 Dakujem za odpoved. Dve materske mi ani nenapadli🙂 S tym dochodkovym si ma vsak nepotesila. Odvody zo SZC si neplatim, lebo nemusim (nedosahujem taky prijem, aby mi vznikla povinnost). Cize mi z toho vychadza, ze ked pojdem v marci riesit do SP materske, rovno sa prihlasim aj na dobrovolne dochodkove, a potom po porode sa pojdem odhlasit a prihlasim sa ako poistenec statu.

@zalka Takisto dakujem za rady. On tvrdi, ze PZ na dobu urcitu nemoze, lebo v 2011-13 tusim som robila 2 roky na PZ na dobu urcitu. Neviem, ci ma pravdu.
Pri tom materskom z oboch poisteni su tie datumy klucove? Teda mali by sa prekryvat, aby to "vyzeralo" ako dve rozdielne veci?

Co sa tyka UP, uz som pisala, ze nemozem ani teraz, ani potom, lebo v ramci SZC zarabam privela, takze by ma hned vyradili :-/

zalka
15. nov 2017

@deedol ale dalšiu dobu určitú ti mohol už dať po uplynutí 6 mesiacov a od roku 2013 uplynuli 4 roky v pohode ti môže dať dobu určitú
áno mali by sa prekrývať aby to vyzeralo ako dve rozdielne veci, lebo ak sa ti ukončí PP
a vznikne dohoda tak na MD môžeš nastúpiť len z dohody, a čo ak bude príjem podstatne nižší ako z TPP .. na dohode nemáš dovolenku, nebudeš pracovať cez sviatky idú tam vianoce ... tak máš nižší príjem ..

urob to aspon tak ako som ti napísala ... dohoda už počas trvania PP ..

Po MD môžeš SZCO na 6 m pozastaviť ... a vyčerpať podporu.

majusqa77
15. nov 2017

@deedol ako pise zalka, zivnost pozastavit, fakturu vystavit pred a po a vycerpat podporu

deedol
autor
15. nov 2017

@zalka @majusqa77 Nemam zivnost, som slobodne povolanie a podpisujem autorske/licencne zmluvy. FA ani nevystavujem, takze fakt sa to neda🙂
Ale ak bude teda zamestnavatel trvat na tej dohode, tak aspon skusim ten trik s datumami. A co najvyssiu sumu na dohode.

A teda skusim mu este naznacit, ze ta doba urcita mozno nie je tak, ako on si mysli... 🙂

zalka
15. nov 2017

@deedol no držím palec

§ 48
Pracovný pomer na určitú dobu
(3) Opätovne dohodnutý pracovný pomer na určitú dobu je pracovný pomer, ktorý má vzniknúť pred uplynutím šiestich mesiacov po skončení predchádzajúceho pracovného pomeru na určitú dobu medzi tými istými účastníkmi.

deedol
autor
15. nov 2017

Takze, dnes sme sa stretli a vyslo z toho, ze teda dostanem TPP na dobu neurcitu od 1.12. a zaroven podpiseme dohodu o ukonceni k 31.3. Este nic nemam v rukach, tak sa netesim, ale znie to OK. Ak sa este nieco nejako vyvinie, napisem, mozno to v buducnosti niekomu pomoze🙂

Baby, dakujem velmi pekne za pomoc!

deedol
autor
16. nov 2017

K tomuto "a na dochodkove sa mozes potom - ako poistenec statu prihlasit az po narodeni dietata, nie nastupom na md :( takze ked, musis si vykryt tych 6 tyzdnov."

este pre uplnost dodavam, ze som komunikovala so socialnou poistovnou a dozvedela som sa, ze sa pocas tych siestich tyzdnov musim prihlasit ako dobrovolne dochodkovo poistena (teda ak chcem, aby sa mi ratali do dochodku), ale kedze uz budem poberat davku materske, nebudem platit poistne (poistne v tomto pripade nebude platit nikto) - ide o § 140 ods. a) zakona o socialnom poisteni.

Este mi napadla jedna vec. Pisala som, ze som SZCO, ale odvody z tejto cinnosti neplatim. Mohla by som teraz zacat, platit si ich min. 90 dni, a potom z nich poziadat o materske? Nemusim aj v ramci z tohto prijmu naplnit tu podmienku 270 dni nemocenskeho poistenia?

Dakujem🙂

deedol
autor
16. nov 2017

No tak uz som zistila, ze sa to uz neda, lebo nemozem byt zaroven povinne aj dobrovolne nemocensky poistena. Skoda 🙂