icon

Ako efektívne sušiť prádlo bez vzniku plesní?

26. aug 2024

Ahojte prišla som si pre užitočné rady čo s týmto problémom. Neviem ako v zime udržať optimálnu vlhkosť v byte a tvoria sa nám vo veľkom plesne. Tento rok tomu už chcem predísť lebo po predošlej zime sme sa plesní zbavovali veľmi dlho. Používame odvlhčovač vzduchu, vetráme avšak máme menší byt do ktorého nesvieti slnko a tak aj keď odvlhčovač beží dlho, na optimálnu vlhkosť v byte sa dostaneme len ťažko. Najväčsie problémy asi spôsobuje sušenie prádla keďže máme malé deti viete si predstaviť koľko toho prádla je. Sušiak je naplnený v podstate takmer stále. Sušiť v kúpeľni sa nám nedá a nemáme ani žiadnu prebytočnú miestnosť na sušenie prádla. O sušičke mi prosím nepíšte (nemáme ju kam umiestniť). Čo okrem vetrania a odvlhčovania vzduchu môžme ešte robiť? Pretože aj napriek týmto opatreniam nám plesne vznikali a neviem si predstaviť že túto zimu budeme zas celý čas s tým bojovať.

Strana
z4
elanor
26. aug 2024

o akych miestach si uz uvazovala, ked tvrdis, ze susicku naozaj niet kam dat. Uvazujes iba o kupelni (zachode) a chodbe? Alebo si vylucila aj ine miestnosti - ako obyvacka, spalna a podobne?
Ja som tiez roky tvrdila, ze nieje miesto, ale uvazovala som iba kupelni, a neskor o chodbe. A tam ozaj nieje kde.
Az sme jej nasli miesto v obyvacke. Zakomponovali sme ju do kniznej policky. A je mi srdecne suma fuk, kto si co mysli.
A tu som uz viackrat citali ze niektore zeny ju maju v spalni.
Takze sisi ista, ze ozaj nikde, ale ze fakt niekde na nu miesto nenajdes?

elanor
26. aug 2024

@summer23456 susicky maju aj nadobku, aj hadicu. BUd ju zapojis na odpad a voda ide tam, alebo ak nemas moznost zapojit do odpadu, voda ide do kondenzacnej nadoby, a tu jednoducho ked treba vylejes.
Susenie podla programu, od napr. pol hodiny, az do kludne aj 3 hodiny.
Mno a kolko sa tam zmesti, tak zalezi aku velku kupis.
Do tej mojej ak dam plnu pracku, tak tam vlezu aj 2.
A ked nemam plnu, napr. ze od kazdeho je trosku, napr. blede pradlo, ruzove(cervene) a tmave, tak mi tam vlezu aj pracky aj 3.

svetlonos
26. aug 2024

Ak sa to do obývačky zmesti súdiac na prádlo, zmesti sa ti tam aj sušička. Iňa možnosť nie he. My sme ju tiež mali v izbe. S detmi by som bez nej už fungovať nechcela. Bolo hrozne mat denne prádlo v obyvacke.

mamutka
26. aug 2024

Ja dávam prádlo aj v zime von, dnu ide len na dosusenie a teda je to veľký rozdiel, čo sa týka zvlhcovania bytu. Ak nemáte balkón, dajte si namontovať susiaky na okna. Ak hrozia dažde, na vrch pripnes igelit a ostane chránené. Ďalšia vec, určite nie ste jediný malý byt v bytovke, hľadajte s domovnikmi či je možnosť jednu miestnosť v pivnici nechať ako sušiaren. U nás si to ľudia co nemajú balkóny chvália. Dole v tej miestnosti je teplo a sucho, krasne im to schne.

mamutka
26. aug 2024

Ženy, tie rady, že ak sa ti zmestí susiak na prádlo, zmestí sa ti aj sušička….prosim stacilo. Susiak človek postaví pred skriňu, pred telku, k posteli, keď ide spať, tak ho posunie, proste všade nieco je! Ked treba, aj do vane sa da postaviť na čas. Ale takého veci so sušičkou neurobíte. Nebudete ju sakra posúvať podľa toho, v ktorej izbe sa momentálne potrebujete nachádzať. Ok?

e1h
27. aug 2024

Riešenie je odvhlčovač, ideálne taký, ktorý má aj režim "sušenia bielizne". V tomto režime stačí zatvoriť do izby s bielizňou a tá bude suchá kým práčka doperie ďalšiu dávku. Okrem toho samozrejme nie je od veci s ním kompletne vysušiť byt. My sme ho kúpili do novostavby, pred nasťahovaním sme ho nechali pár dní sušiť jednotlivé miestnosti a potom sme nikdy s vlhkosťou nemali problém, pritom niekoľkí naši susedia vlhkosť v byte riešili. Vyberal by som z týchto prístrojov, my máme tú R-9340-ku už viac ako 5 rokov:

https://www.alza.sk/lacne-odvlhcovace-vzduchu/1...

Určite by som nebral nič, čo má nádrž menšiu ako 5 litrov, ono sa to prekvapivo rýchlo zaplní. Čo sa týka výkonu, dá sa ísť nižšie ak je úlohou iba odvlhčenie bytu, ale na rýchle sušenie prádla to chce radšej viac.

e1h
27. aug 2024

Ešte doplním nejaké info: nie je od veci ani klimatizácia, tie často majú funkciu odvlhčovania, ale neviem aká tam je účinnosť. Každopádne s klímou sa dá aj rýchlo a efektívne kúriť, vďaka čomu sa dá často vetrať.
Okrem toho ešte je dôležite žmýkať bielizeň na čo najväčších otáčkach. Naša práčka dáva maximálne 1400 o./min, a keď ju pustím iba na 1200, tak je fakt veľký rozdiel v tom ako je bielizeň vlhká, pri 800 je už skôr mokrá . Podľa manuálu práčky je rozdiel nejakých 37 a 51 %. Takže okrem klasických rád, že veľa vetrať a podobne, fakt veľa pomôže ak práčka dokáže dať aspoň tých 1400 otáčok, ideálne ešte viac.

summer23456
27. aug 2024

@elanor ďakujem

amel
27. aug 2024

@soraya25 nie sme žiaľ doma,prídeme až 1.9.
Je fakt,že zo savých materiálov je viac vody ako z tričiek.Priklad.Ale taky objem vody som nikdy v sušičke nemala.
Na 800 otacok nikdy nesusim,min tých 1400.
Véd naplň susicku vyzmykanym prádlom a potom odmeraj vodu v zbernej nádobe. My mame Bosch a vydrží na tie 3-4 odstreďovania určite v závislosti od pradla,zväčša vylievam po kazdom odstredeni.

martinastaj
27. aug 2024

Ahoj, nám poradili natrieť stenu termoizolačnou farbou, tak uvidíme, či to pomôže

amel
27. aug 2024

@soraya25 tie výpočty GPT sú za predpokladu splnenia všetkých podmienok na 100%.Neberie do úvahy materiál.Ono je to fajn takto teoreticky.
Máš teda susicku?Ono je to dôležitý fakt pri tejto konverzácii.

dididudu
27. aug 2024

Keď máš niekde práčku tak reálne máš kde mať aj sušičku na tej práčke nie?? Ja keď sme boli v menšom byte som mala sušičku v kuchyni lebo som mala strašne malú kupelku a skrinku nad prackou takže to bolo nereálne. Kľudne by som ju aj do spálne dala je to veľká pomoc

maryetta
27. aug 2024

My sme v dome. Mam susicku 2roky a uz bysom ju nedala prec. Susim aj v lete. Len ozaj vynimocne dam pradlo von-tu mame ale kopu prachu a hlavne z kominov ide nonstop smrad. Aj v lete kedze kuria napr susedia na teplu vodu. Tak aj cez najvacsiu horucavu uprostred dna ide smradlavy dym….
Tiez sme mali vlhkost vysoku. Plesne.
Zateplili sme a odizolovali cely dom. Plus ta susicka.

nitran
27. aug 2024

my sme sa prisťahovali do novostavby rodinného domu prvý rok nič.Druhy rok začala plesniviet malých izba, no vetrame, mame kúpený veľký delonghi odvlhcovac, mame porozkladane aj vrecka na pohlcovanie vlhkosti. Myslím ze nám to robilo prádlo ktoré som susila vnútri v dome. Pri dvoch malých deťoch periem a suši staaale.
Muž mi kúpil sušičku, dúfam ze to tento rok aj pocítime. Už nesusim vnútri. Tak uvidíme.
Inak dobre sú aj prípravky ako ceresit a hovoria ze ryža umiestnená v miske na parapet je výborný spôsob.
Dôležité je aj nastavenie okien na zimný režim.
A samozrejme spôsob vetrania.

jankasmejka
27. aug 2024

Sušiť vonku

petrusa87
27. aug 2024

Tak my bojujeme tiez s vlhkostou ale mame dvor, takze susiak s pradlom si donesiem von a tak to necham bud cely den alebo cez noc a proste dosusim uz vo vnutri, samozrejme susenie trva dlhsie ako keby som to hned capla do vnutra ale proste musim to takto riesit... Ak by as na cinziaku tak tiez su tie susiaky von z okna a potom to tiez uz len dosusis vo vnutri, viac roboty s presuvanim veci ale ina moznost proste neni ked nemame susicku

alexanderkovacs
28. aug 2024

@summer23456 ano ma nadrz. Na 2 susenia minimum.

eternity24
28. aug 2024

Kup si práčku kombinovanú so sušičkou. Nič iné ti nepomôže, len nesušiť prádlo v byte.

alexanderkovacs
28. aug 2024

Treba dat susicku na pracku ked mate z predu plniacu pracku. Ked nemozete , tak kupte normalny lektrovky odvlhcovac , nie za 100E lebo vysaju malo vody. Okolo 300E su uz vykonnejsie. Napriklad dajaka prenosna klimatizacia, tie maju vacsi vykon. Take ani nepozerajte co ma vykon 100-200w . My mame asi 800wattovy . Inak to nejde. Aspon nemusi ist cely den , zapnete po tom co ste vyvesili pradlo , qlebo ked nie ste doma. Trosku je hlucny. Ale ked potrebujete moze ist aj cely den. A tych 800watov nepojde do luftu. Kuri vam byt.

mamatroch
28. aug 2024

Nam pomohla az susicka. Tiez sme v panelaku a dlho som sa voci nej vzpierala, ale pri 2 dospelych a 3 detoch je toho pradla vela. 5 pracok tyzdenne otocim.
Nakoniec ma presvedcil manzel argumentom, ze potom ani zehlit nebude treba 😂 a vymyslel to tak, ze susicku mame na chodbe vo vstavanej skrini 🤣 ....zase je pravda, ze aj vdaka nej potrebujeme menej oblecenia, lebo ved za jeden den mas vsetko oprate aj suche.
V lete susim na balkone, lebo predsalen zozerie kopec elektriny, ale napr. uteraky su z nej makkucke aj bez avivaze.
A ked sme teraz medzi dovolenkou a vyjazdom ku starym rodicom boli doma len jeden den, fakt na opratie pradla akurat, tak mi to pomohlo velmi, ze ju mame.
Cize ja by som sa vzdala radsej casti skrine v prospech susicky na Tvojom mieste. Resp. ak mate uzatvaratelnu chodbu (my v ramci panelaku ano a sme na nej len dva byty), este i tam sa da susit.
My kym sme susili v zime v byte na susiakoch, sme tiez mali problem s vlhkostou, aj ten vzduch pachol tak... vlhko / stuchnuto...

fairyy
28. aug 2024

@h2 ja s tebou suhlasim uplne... tiez som najprv bola ako.autorka, ze nie nemam kam dat atd...ale susicka je jedine riesenie, ktore ked sa spoji s odvlhcovacom, kurenim a vetranim pomoze takemu bytu...ja som.ju nakoniec vopchala do satnikovej skrine 😂😂

bokabuka
24. sep 2024

My máme rovnaký problém s plesňou. Momentálne vyzerá, že sa nám najviac darí znižovať vlhkosť tým, že dobre vykúrime (tak 23C) a furt ten teplý vlhký vzduch vetráme preč. Samozrejme očakávam parádne nedoplatky a my by sme kľudne aj pri 20C fungovali ale na tú vlhkosť to funguje perfektne. Ešte nám skvele pomohlo domontované vetranie v kúpelni ktoré púšťame počas sprchy a aj tak hodinu po a vlhkosť zo sprchy ide preč. Minulý rok sme mali konštantne aj 70% vlhkosť, teraz už to je niekde medzi 40-50% a dokonca už aj pod 40% bolo ale to už je až nepríjemné. Ako sa to odrazí na plesni v zime uvidíme. Prádlo inak periem zásadne len hneď ráno, nechám aj v zime cez deň von, ono aj v zime sa tam veľa odparí a podvečer ako zachádza slnko (okolo 4-5) beriem domov a ešte pred spaním niekoľkokrát intenzívne krížom celý byt vetrám. No proste je to dosť o nervy ale zase pleseň je zdraviu škodlivá a hlavne ak máte deti o to viac s tým treba bojovať.

jakubrianka
24. sep 2024

@bokabuka kúpte si ekektický odvlhčovač. Prádlo behom chvíle suché a vlhkosť v byte vieš pekne regulovať už za pár minút … škoda že sme ho nemali skôr.

h2
24. sep 2024

@bokabuka A neoplatilo by sa vám skôr kúpiť sušičku, alebo odvlhčovač a máš raz a navždy pokoj, než vyhadzovať peniaze doslova do vzduchu týmto vašim spôsobom kúrenia a vetrania?

bokabuka
24. sep 2024

@jakubrianka
@h2 Haha máme elektrický odvlhčovač ktorý ide skoro furt a pomohol nám tak prdlajs 😁 Mali sme požičaný aj obrvoský hučiaci priemyselný čo žere brutálne veľa elektriny a tiež to nebolo vôbec tak efektívne ako ten byt prehriať a často vetrať. Zároveň sušičku by som síce chcela ale momentálne ju nemáme kam dať, byt má 40m2, sme tam 2 dospelí + pes a z domu aj pracujem čiže aj provizórna kancelária aj všetko, no sme natlačení ako sardinky. Plánujeme sa o pár mesiacov sťahovať, mám trochu obavu aby sa aj v tej novej sušičke neobjavila hneď pleseň a preto ju kúpiť chcem až do nového. Zároveň to neni úplne “vetranie ulice”, ja zas nevetrám 20 minút, za 3-5 minút je vyvetrané, nábytok aj všetko je stále teplé, zavrie sa, ledva si to človek všimne. Do určitej miery to určite nie je cenovo efektívne (aj keď ten odvlhčovač čo bežal celý deň tiež nebol na solárny pohon) ale zatiaľ je to pre nás konečne niečo čo fakt pomohlo.

e1h
25. sep 2024

@neviem aký máte odvlhčovač, že Vám to nepomáha, ale moja s skúsenosť výkonnejším domácim je opačná. Ak nepomohol ani priemyselný, tak niečo robíte zle.

P.s.: Odvlhčovače sú v zimných záhradkách, pri bazénoch a v exteriéroch dosť neúčinné. 😉

jakubrianka
25. sep 2024

*elektrický 🫢

zara1357
25. sep 2024

Prestať sušiť prádlo v izbách. To je dôvod, prečo tam máš plesne.
Pokiaľ sa dostatočne kúri a vetrá, je naozaj dôvod práve to sušenie prádla.
Kúpte si práčku a sušiču v jednom

Strana
z4