Ako efektívne udržať poriadok v domácnosti?
Zacinam naozaj saliet z nasej domacnosti. Nonstop upratujem, nonstop mame neporiadok. 2 deti a kopec inych povinnosti (coskoro napriklad zahrada a prace v exterieri) su masaker kombinacia
Mate doma stale upratane? Ak ano, ako to robite? Ake su vase tipy, triky, postrehy? Upratat skoro rano? Neskoro vecer? Periem kazdy den, snazim sa hned odhladat, ale ked nastupim do prace... ja neviem co bude 😃 keby k nam prisla neohlasena navsteva, pred dverami z hanby odpadnem
Ja som akurat videla super video kde zena hovorila: Nie je tazke udrzat cistu domacnost aj ked mate deti a zvierata. Staci len upratovat 24/7. 😆 svata pravda
@katulienkax my máme travnik, par kríkov, par kvetov, ale stále je tam co robiť. Ved len travnik kosime každé tri dni. Ja si myslím, že keď chce človek aby to nejako vyzeralo, stojí to dosť veľa času...
Píšeš, že máte veľa povinností. To my tiež a poriadok nie je naša prirorita, hoci keby sme mali čas nazvyš, samozrejme by som si rada upratala.
Ako tu už bolo spomenuté, základ je nemať veľa vecí a pre mňa je veľmi dôležité, aby každá vec mala svoje miesto. Plus som hodila dva také bordelkošíčky ba komody na hornom a dolnom poschodí - je to na také tie miniserepetičky, ktoré sa povaľujú na všetkých možných miestach v dome 🤣 bordel uložený v boxe vyzerá lepšie a až je čas, tak to upracem.
Neohlásené návštevy neprijímam, to sa dnes už hádam ani nerobí. My si napríklad hneď po jedle taniere neupratujeme, s čistým srdcom sa ideme hrať alebo spať, upraceme neskôr. Periem priebežne ako vyjde čas. Na upratovanie v zmysle kúpeľne, wc, vysávanie atď máme firmu čo chodí raz za dva týždne
No úprimne, ja by som sa radšej piplala v záhrade ako upratovala doma. Môj priateľ to preháňa. Všade vidí bordel. Ja nemienim byť otrokom domácnosti.
@simsalabim Ale deti robia spinu 😏 ved to poznas, plastelina, drobky, zamazany nabytok, spinavy stol atd atd. Dookola
Xkrát spomenuté, ale platí to na sto percent. Málo vecí, všetko má svoje miesto a robotický vysávač urobili z našej domácnosti pekný uprataný priestor za minimum času a námahy. Keď robota púšťame denne, vôbec netreba utierať prach napríklad, nie je čo.
Anonym - naucit jest a pit iba pri stole. Neporiadok bude limitovany na stol a okolie. Plastelina detto.
Nooo ja si tiez neviem predstavit ked pojdem do prace. Teraz kym som doma je to ok. A to mam 4 deti. Dnes som napr prala zaclony a vesala. Periem uz tretiu práčku a ešte jedna ma čaka.
Dalsi den cistim iba kuchynu. Dalsi iba kupelnu. Jasne ze aj povysavam ostatne ale take "gro" aby som nelietala vsade z miesta na miesto.
Cca raz za dva mesiace umyvam okna-uz by sa ziadalo ale brrr.
Vysavam kazdy den. Neviem. Ja mam dobry pocit. Verim ze su zienky ktore upratuju este viac nez ja. No zas-absolutne kedykolvek mi tu niekto vojde tak ok.
Ja len ze nemám stále upratané. Deti majú 2-4-6 , dvaja starší max odložia hračky. Pozametaju za sebou. Nesaliem. Je to len obdobie - skôr ma to učí minimalizu. Nemám nič robotické. Snažím sa triediť, nekupovat, nemať toho veľa. Užívaj si život 🙂
@letfenixa 👍
@carolynka Ano, takto funguje aj u nas. Teraz uz lahsie, deti su z domu, sme len dvaja. Vsetko ma svoje miesto a tam to musi byt. Teraz uz hlavne preto, aby som niečo zúfalo nehladala pol hodinu, na ti nemam nervy. Moj sobaseny ai nema celkom zhodny názor, ale este stale sa ho snažím vychovat😀.
Ked boli deti male, platilo, ze kazda sa hrala s jednou hrackou. Ak chcela druhu, prva musela na miesto. Taka teoria, prax trochu ina. Obcas som niečo oblubene pohodene schovala a nechala ich hladat tvariac sa ze netusim, kde by to mohlo byt. Asi som nebola vzorna matka, ale v sice 4-izbovom byte (v jednej byvala svokra), ale o vymere
len 82 metrov stvorcovych to inak neslo.
Teraz je to jednoduche. Upratovat znamena len utriet prach, umyt kuchynsku linku, kupelne a toalety (ale tie umyvam kazdy druhy-treti den), povysavat, umyt podlahy na ktorych je dlazba (plavajuce len raz za cas, tym vlhko vadi).
Neporiadok mame kazdy den a cely den na konferencnom stoliku v obyvacke. Podnos son sifonovou flasou a poharmi, noviny, casopisy, krizovky, sudoku pera... No co uz, ked sa zjavi navsteva zhrniem tie papiere do taburetky a odnimatenym sedadlom a tvarim sa ze je upratane...
Tiez mam 2 deti 5 a 2r a nie nemame kazdy den tip top poriadok, ale snazim sa :D
Mne pomaha pravidelne triedit veci a zbavovat sa ak ich realne nevyuzivame nekupovat blbosti. Kazda vec musi mat svoje miesto a ked ju pouzijem, tak ju tam vratim (aj hracky kt su cez den po celom byte pred spanim s detmi aspon z casti upraceme. Ziadne zbytocne cacky macky na polickach, odkladacie priestory mam uzatvorene nie presklenne dvierka ani otvorene policky (tak vies vsetko schovat a neposobia veci chaoticky).
U nas plati pravidlo, ze sa je iba pri jedalenskom stole, cize natrusia a naspinia iba tam, ziadne jedenie na sedacke, v detskych izbach a kade tade v behu po byte 🤷🏼♀️
Zapajam do upratovania aj deti, cize stiham aj pri nich nieco upratat, oni to maju ako hru a teda este sa aj ucia, ze ten bordel musi niekto aj upratat.
Ked nastupis do prace a deti budu v skolke, budes mat ovela menej bordelu, ak bude byt cely den prazdny.
Deti treba naučiť si po sebe upratovať.. zapájať ich do niečoho primerane veku a manžela tiež ;)
+ neohlásena návšteva je pre mňa neslusnosť takže by som ich otočila nech prídu keď budem mať čas a pochystane
Ak mas maly byt alebo dom nie je sanca udrzat ho v poriadku jedine vyhodenim nadbytocbych veci... Pozri minimalizmus.
Uzasny pristup k zivotu a ulahci ti upratovanie, a a usetri kopec penazi a hlavne dusevneho zdravia lebo veci zahlcuju ja mam mega dom a ano mam stale poriqdok. Max nepozehlenu jednu davku. Ale uz mam 7 a 17 rocne baby dve. Takze nie babatka... Keby mam babatka alebo deti do 5 rokov nemam spravene nic. Takze neries... Ak su male... Len vyhod nadbytocne veci.
My tiez teraz sila, prace von - robotnici, prace dnu - robia hornu kupelnu, nemalo to byt naraz, ale bohuzial to tak vyslo. 3 tyzdne to musime vydrzat. Uz 2 tyzdne nam robia v zahrade nieco. Necakali sme sami ze von budu toho tolko robit. Je tu bordel vnutri, 2 deti k tomu, starsi si musi robit ulohy. Dnes trochu ochorel, cize obaja doma, medzi sebou sa hadaju, dotahuju, pistia.. chlapci. Podarilo sa mi spravit robotnikom 4x4 kavy..caj.. je mi ich luto na tej zime. Navarila som, umyla podlahu, osprchovala som sa, deti, umyvacka, ozdobila som zajaca na dvere.. isla som vyzdvihnut nieco, mladsi spal v aute, riesila som okolo mamy nejake problemy. Spravil si starsi ulohy aj to co robili dnes v skole. Teraz lezim lebo som k.o. - este som davala prat 3 pracky.

Máte doma stále upratané? Nie. Upratané máme, len keď má prísť návšteva. Neohlásená návšteva - najväčší bordel hádžem do spálne a hotovo, od hanby neodpadávam, ich problém, keď chodia neohlásene, nie sme hotel... Mám 3 deti. Ináč väčší alebo menší bordel stále. Poriadok budeme mať na dôchodku 🤷.