icon

Ako optimalizovať spotrebu čistiacich prostriedkov v domácnosti?

misulikver111
20. feb 2025

Ahojte baby možno divná otázka,ale koľko vám asi cca vydržia čistiace vlhčené obrúsky,jar na riady, nejaký univerzálny kuchynský sprej,wc gel a podobné? Upratujem každý deň keďže sa varí, stôl mám sklenený takže prachu tam je neustále a taktiež toaleta tu robím každý deň. Ale všimla som si ,že tieto prostriedky mi vydržia málo a nehovorím o generálke tu nerobím každý deň ale bežné každodenné upratovanie,ktoré sa nedajú odložiť a tie si vyžaduju práve tieto prostriedky ďakujem 😀

stellarstar
20. feb 2025

@misulikver111 vlhčené vydržia pár dní, nerátam dni tak nvm koľko, kupujem hipp 99% voda v ktm je 48 ks a používam ozaj na všetko - kuchyna, wc, psy.... Jar mi vydrží dlho keďže mám myčku, wc gel a ostatné prípravky vydržia tiež dlhšie ale zas ja neupratujem že každý deň a nepreháňam

minenkaa
20. feb 2025

@misulikver111 neupratujem kazdy den, používaj bavlnené utierky a pre s pradlom

vikusjk
20. feb 2025

Podla mna pouzivat denne v domacnosti tolko chemie ani nie je zdrave. Ale to je moj nazor, samozrejme kazdy nech robi, ako uzna za vhodne. Ja pouzivam cistiace prostriedky (domestos, cistic na podlahy atd) cez vikend, ked upratujem, ale vlhcene nepouzivam vobec, asi som old school a uprednostnujem handru a vodu. Inak denne jar iba na par drobnosti, co umyjem v rukach, lebo mam mycku a vacsina riadu ide do nej. Pripadne ked pretriem sporak, linku, stol, vsetko len s hubkou a trochou jari, pripadne ocot (tam, kde je vhodny).

minenkaa
20. feb 2025

@minenkaa per s pradlom

januska12323
20. feb 2025

Vlhčené nepoužívame, jar vydrží koľko treba to sa nedá rátať riady očistiť musím. Neviem čo je kuchynský sprej takže to asi nepoužívam 😁 plochy v kuchyni utriem podľa potreby obyčajnou papierovou handrou alebo hubkou s jarou. A WC umývam tiež podľa potreby určite nie každý deň.

slavomira236
20. feb 2025

@misulikver111 prostriedok na sklo mi vydrzi aj rok jar kupujem velku to mam 2mesiace urcite. Umyvam rocne ak viac kedze jej vela netreba.Prostriedok na podlahu mam tiez rok davam len kvapku. Cif mam dlho. Do wc kupujem blok zavesny a domestos cierny to raz mesacne..bezne ma pracovne dosky stol parkrat denne pouzivam ocot ktory nalejem do flasky z rozprasovacom a dolejem vodu.

stanulienkat
20. feb 2025

Kuchynsky spray ani neviem co je. Nepotrebujes ho, ani vlhcene utierky. Wc gel mam 2 mesiace urcite. Jar mam par mesiacov, ale mam umyvacku riadu. Nepouzivam ani zavesne osviezovace do taolety, ani avivaze, ani osviezovace vzduchu. Naco tolko chemie? Co nemusim, tak nepouzivam. Cim menej chemie v domacnosti, tym aj v prirode.

lucik194
20. feb 2025

to co robis je prehnane upratovanie a zabijanie svojho vlastneho casu,...... nevazis si svoj volny cas?

zachod urcite netreba umyvat kazdy den, to obmedzit na 2-3x tyzdenne to uplne staci. castejsie iba kebyze ste chorí a mate problemy. do wc pouzivam tekuty gel, balenie vydrzi viac ako mesiac.

kuchynsky sprej som nikdy nepouzila. Pur mi vydrzi presne tolko , kolko potrebujem, ked sa minie tak kupim novy, my mame umyvacku riadu, rucne umyvame len naozaj veci, ktore do umyvacky ist nemozu.

cifom umyvam len ruru a zajdene (pripecene veci)
na sklo pouzivam clin, ten vydrzi velke balenie rok , kuchynsku dosku umyjem purom a kuchynskymi papierovymi utierkami kazdy den, kupujeme velky kotuc (urcite ho mame mesiac)
nechapem naco tolko chemie, tolko chemie sa naozaj pouziva, ked su rozmnozene bakterie a musis s nimi bojovat......
prirode davas zabrat tym co robis.....

euka210
20. feb 2025

@misulikver111 vlhcene obrusky neviem co su v kuchyni, tam iba Jar, handricka, bavlnene utierky. Na wc, kupelku... Sanitol, Domestos, savo, cif...to je vsetko na bezne upratovanie a vydrzi to par mesiacov.
Mesacne celkovo drogeria 20-50e. Mame umyvacku, takze tam obcas treba kupit tablety tak raz za 3mes.velke balenie.

veselo_neveselo
20. feb 2025

@misulikver111
Vlhcene nepotrebujes. Kuchynsky sprej ak myslis taky dezinfekcny alebo odmastujuci na kuchyne a povrchy, ten pouzivam aj ja, ale s mierou.
Mali sme upratovacku, ta postriekala hadam aj 10x na linku. Ja streknem raz, dvakrat, ale potom pretriem celu plochu a aj oplachnem cistou vodou. Keby som to striekala kazdy den tolko ako ona, tak kazdy tyzden potrebujem novu flasu - a to mi pride prehnane.
Gel na wc, pouzivam drahsi, lebo je hustejsi a netreba ho streknut tolko.
Rovnako s jarou na riad, pouzivam taky, co je husty, toho staci na spongiu kvapka. Nelejem to rovno na riad.
Cistiaci na podlahu pouzivam podla davkovania, nie od oka. Lebo od oka do kybla nalejes aj dva ci trikrat tolko ako sa ma. Detto s pracim gelom.

nikushka8
20. feb 2025

S upratovanim to neprehanam, nemam na to cas a nie som otrokom domacnosti, upratuje sa u nas cez vikend, cez tyzden len nevyhnutne. Umyvacka setri neskutocne vela vody a jari, takze velke balenie na veci, co nesmu do umyvacky nam vydrzi cele tyzdne (cez tyzden sa u nas vacsinou nevari). V poslednych rokoch som obmedzila chemikalie v domacnosti - presla som na utieranie prachu mokrou handrickou (mam speci od greenway od kamosky aj na sklo, cize ziadny cif a pod. nekupujem). Handricky prepieram v perkarbonate - ten vycisti vselico, netreba dalsiu chemiu. Na vodny kamen mam octovy frosh, no kedze stale baterie pretieram, staci ho pouzit raz za tyzden. Na pranie pouzivam prasok, obcas gel a davam menej, kedze kupujem kvalitne. Avivaz nekupujem uz vobec. Vlhcene mame len kvoli detom, nie na upratovanie a na umyvanie podlah cvrknem do vody vzdy menej, lebo mi potom nechava cmuhy na podlahe. WC gel nam vydrzi tiez dlho (staci presjt wc 1x, nie vyliat pol flase) a zavesne vonavky nekupujem, iba tie gelove nalepky.

sara07
20. feb 2025

vlhčené nepouživam vôbec ,škoda prachov
ak utriem tak navlhko mikro handrou či ako sa to volá
prach nam stiahla vo velkom čistička vzduchu + vysavač pobeha , hlavne chodba u nás ide 2x denne
aviváže nepouživame
a na riad som kupila v dm rozprašovač , takže na tu hubku si dáš menej gelu
no na sanitu a pod tam sa nevyhneš spotrebe aká je

pinkgirl
20. feb 2025

No zjavne si otrokom svojej domácnosti. Koľko členov máte? Bežné upratovanie zustručni na minimum aké si schopná vi svojom vnútri prijať. Na sklenený stôl daj obrus ktorý ho celý zakryje - ten každý týždeň vymeň (alebo podľa potreby), a hneď ten stôl nemusíš denne leštiť. Nemáš už aj nejakú fóbiu z baktérií, hm? Zamyslela by som sa aj na dennonenym drhnutim wc misy. Alebo prejdi na domáce čističe na báze octu - trochu menej chémie v našich životoch bude.

lucinka1324
21. feb 2025

Tak často ani v nemocnici kde má byť sterilné prostredie neupratujú 😀

suzy2508
21. feb 2025

Pranie : žiadna aviváž, prášok Savo, ktorého stačí málo a je zároveň dezinfekčný, perkarbonat a zlcove mydlo na fľaky mi vydrží vždy večnosť
Podlahy : Sanytol na podlahy, kupujem 2 fľašky, keď je v akcii za fajn cenu, dávkujem presne podľa obalu a vydrží dlho
Prach : handra z mikrovlákna, nádobka na sprej a v tom voda + 1 PL čistiaceho prostriedku, jemne streknem handru a pretriem prach.
Sklo : vileda fialová mikrovláknová handrička, stačí na leštenie voda
Dezinfekcia WC : Sanytol univerzálny čistič, 20 min pôsobiť, zotriem kuchynskými utierkami a vyhodím. Gél kupujem W5 z lidla
Akože podľa mňa nemíňam veľa na upratovanie, keď už som zabehnutá a viem, čo mi funguje. Tie vlhčené utierky, noo, podľa mňa je to zbytočne veľa plastu. Veľa vecí sa dá v domácnosti upratať len voda + handra z mikrovlákna. Ja preferujem u niečoho priamo dezinfekciu, keďže mám malé dieťa a ocot nič nevydezinfikuje, to si zas nejdeme klamať, hej..

lucia147852
21. feb 2025

Jedine čoho minam viac je sanytol do kuchyne. Ostatné podľa potreby kupujem taj raz za 2-3 mes

katrin21
21. feb 2025

@misulikver111 prach utieram prachovkou, ziadne vlhcene obrusky..ak niekto ma potrebu, staci svedska utierka a utriet na mokto este .
Jar sa kupuje vacsie balenie,ale mina sa tak normalne, nic hrozne...snazim sa nedacat hubku pod vodu ked oplachujem riad,tym padom vydrzi penit dlho..
Tablety do umyvacky kupujem v akcii jar platinum a w5 3v1 z lidla ,su fajn.
Cistiace do kupelne - octovy cistic z DM , potom nahradne balenie davam do flasky, sem tam nieco.silnejsie k tomu na vodny kamen, nieco antibakterialne na WC ( dettol, Cif ...) a Domestos.
Ten kupujem vzdy v akcii 2ks naraz,tym padom vzdy medzitym najdem dalsiu akciu.

Zeny, nepouzivajte tolko tie vlhcene... to je drahe a este aj mrte odpadu....
Nestriekajte si stale na prac.dosky chemiu , radsej handricka pratelna a jar, to uplne staci...
Viete kolko tej chemie sa odparuje z toho do nasich pluc? Kladieme na to jedlo atd...

katrin21
21. feb 2025

@stellarstar par dni??? Co si...min.2 mesiace mi vydrzia... treba mat handricku a nie vsetko vlhcenymi...

Inak kupelnu umyvam 1x za tyzden, v kuchyni este pouzivam tie velke kuch.utierky,tu obrovsku kotulku, to mi vydrzi aj 3/4roka...

stellarstar
21. feb 2025

@katrin21 lenže mi mame 2 psov, 1 b vlčených mi vyjde tak na týždeň. Nerátam a nekukám do kalendára na dni. Ale ved nech si každý robí po svojom 😉

margotka17
21. feb 2025

@misulikver111 vlhčené obrúsky v domácnosti nepoužívam, len v aute na ruky. Bežne kupujem cif, jar, domestos. Stôl umývam utierkou z mikrovlákna, tam nepotrebujem žiadne prípravky a pretriem aj linku v kuchyni, umývadlo v kúpeľni, batérie a všetko sa leskne. Ak chcem prevonat, dám si aviváž na utierku a prejdem stôl, stolík aj linku. Vôňa vydrží dlho. Neumyvam podlahy každý deň, robot vysáva denne a v sobotu umývam podlahy, ktoré tiež prevonam avivazou. Už som umyla podlahy aj šampónom na vlasy, boli prekvapivo čistucke a voňavé. Tabletky do umývačky kupujem už len v Lidli. Nemám rada chémiu v domácnosti, snažím sa čím menej používať.

zuzudrnda
21. feb 2025

Mám len 2 cistidla, niektore sú marketing a zbytočne napr. vlhčené utierky. Väčšina veci sa dá nahradiť jedným univerzálnym čistiacim prostriedkom a zalovit v pamäti, čo používali staré mamy. Je to aj zdravšia alternatíva, aj lacnejšia - na oživenie dreva nábytku je super olej, na kameň kyselina citrónová a ocot, sóda bikarbóna na rúry a pod. Jednoduché pravidlo je aj trpezlivosť, neliat od oka, ale rešpektovať dávkovanie, kupovať koncentráty. Rohozka a utieranie nôh je základ. Podobne ako pri umyvackach sú 4 faktory čistenia: čas, teplota, kvalitné pomôcky, chemikálie. Čím dlhšie pôsobia, tým menej treba - čas, čím vyššia teplota tým ľahšie odmastenie aj bez cistidla atď., Viď.obrazok 😉

senta_sofia
21. feb 2025

@misulikver111 3/4 veci, co menujes, nepouzivam, vlhcene mam max. na podlahu a tie mam nacate aj rok, vacsinou ich miniem na umyvanie pomnika na cintorine. Za mna je to zbytocny odpad, to iste kuchynske utierky. Minimalizujem pouzivanie. Jar, cif, pulirapid, cistic na skla, svedske utierky, v kuchyni mam handru, s ktorou utieram pracovnu dosku a stol.

princezna_bosorka
21. feb 2025

@vikusjk jj, ocot stoji par supov a kopu veci vycisti rovnako dobre ako drahe cistice.

nechapem kto a naco ma potrebu pouzivat mrte vlhcenych obruskov. mam dve male deti, ktore nonstop spinia (jedlo, kakanie, grcanie) a minam toho uplne minimum.

malinovka333
24. feb 2025

Wc umyvam kazdy den nikedy a viackrat a ten gel mi vydrzi aj pol roka.tak isto aj univerzalny cistiaci alebo prostriedok na zem a povrchy mi vydrzi strasne dlho.neviem kolko tam toho davas ale aai vela.cistic na okna mi vydrzi aj rok.a to upratujem vsetko casto.vlhcene nepouzivam

malinovka333
24. feb 2025

@sara07 aky rozprasovac na riad?

sara07
24. feb 2025

@malinovka333 takéto niečo tam prelejem