icon

Ako optimalizovať spotrebu pracieho prášku pre jednu osobu?

30. júl 2025

Ako dlho vám vydrží prací prášok v 1 osobovej domácnosti?
Ahojte, bývam sama. Periem asi 2x týždenne, minimálne 1x farebné a 1x čierne. Niekedy aj viac samozrejme, deky, uteráky, obliečky apd.

Mám jeden veľký tekutý prášok 3,5l, ten mi vydrží iba dva mesiace.
Jeden malý 1,5l na farebné, ten ide za mesiac preč.

Rozmýšľam, či mám normálnu spotrebu, či periem veľa, alebo normálne. Neviem.

Strana
z2
anonym_10d1c8
2. aug 2025

Ak máš tekutý prací prostriedok 3,5 litra a perieš 2× do týždňa, vieme to jednoducho vyrátať.
Priemerná dávka:
Väčšina tekutých pracích prostriedkov odporúča dávku 50 – 75 ml na jedno pranie, podľa miery zašpinenia a tvrdosti vody.
Použijeme priemer 60 ml na jedno pranie.
Výpočet:
3,5 litra = 3500 ml
3500 ml / 60 ml (na jedno pranie) = 58 praní
Pranie 2× týždenne:
58 praní / 2 praní týždenne = 29 týždňov
Odpoveď:
Tekutý prací prostriedok 3,5 l by ti mal vydržať približne 29 týždňov, teda okolo 7 mesiacov, ak perieš dvakrát týždenne a dávkuješ bežne.
Není zač.

o__o
2. aug 2025

Toto už čo je? 😀 Traja pátrači a záhada miznúceho prášku 🔎🔎🔎

anonym_5d9c85
2. aug 2025

My sme štyria, deti už veľké - 18r a 15r a idú mi 3 práčky týždenne. Máme práčku na 9kg. Každý deň minie každý človek 2-3 tričká, samozrejme spodné prádlo a pod. tiež, nohavice sa perú až po viacerých pouzitiach (3-5 podľa potreby). Uteráky, kuchynské handry a pod periem raz týždenne spolu so svetlým oblečením lebo toho máme málo a zvyšné dve práčky sú tmavé veci, farebné nemáme. Práčku púšťam až keď je plná, nie naprataná, prášku za pol odmerky (používam sypký) a veci sa veľmi dobre operú. Občas ide práčka naviac napr keď periem ruksaky, paplony (to vnútro myslím, obliečky idú priebežne) a pod ale to je možno raz za mesiac. Nejako nerozumiem ako dokáže jeden človek vyprodukovať každý deň niečo do práčky, aj keď menšej, mali sme predtým takú na 4,5kg a pri dvoch malých deťoch ešte stále zďaleka nešla denne. Tá spotreba čo popisuješ je naozaj prehnaná.

Strana
z2