icon

Ako riešiť nečistoty v práčke AEG?

18. aug 2025

Ahojte, pred 4 rokmi sme kupovali práčku AEG s vrchným plnením, posledné dva mesiace sa trápim s nečistotami v práčke a neviem čo s tým 😔 nie každé pranie ale asi každé tretie pranie (periem na 30°) dopadne tak ako na fotke dole, periem iba v obliečkach od vankúšov nakoľko mám zničené viacero oblečenia. Čo by ste poradili? Filtre sú vyčistené, práčku som 3x za posledné 2 mesiace vyčistila so špeciálnymi prípravkami - Savo, Lanza, DM čistič práčky. So sódou bikarbónou som vyčistila gumové tesnenia + raz som pustila prázdnu práčku a octom a sódou. Nič nepomohlo.

Ako riešiť nečistoty v práčke AEG?
Strana
z2
srdeenko19
18. aug 2025

Vždy peries len na 30 st., či? To je veľmi málo. A na kolko st. pustas pračku, keď ju čistis, dezinfikujes.

cyberk
18. aug 2025

30? To mozes rovno oprat aj v rukach pod vodou😅

sisska96
18. aug 2025

AEG značka je lacný šmejd. Inak per na 40, a pusti čistenie na 60

anonym_5bf58b
18. aug 2025

Môže to byť spôsobené vinou tesnenia že presakuje vazelína ale podla mňa je problém práve to pranie na nízkej teplote, pretože nedokáže odplavit všetky nečistoty či zbytky prášku a aviváže, čo sa tam potom usadzuje a tak môže vzniknúť pleseň. Prečo perieš všetko len na 30? Odhliadnuc od toho že napríklad spodné prádlo prať na 30 je nehygienické, veď výrobca tie stupne neudáva len tak. Jasné, že na 30 sa tiež perú nejaké textílie napríklad záclony ale nie všetko. Skús zavolať do servisu, príde opravár ti to pozrieť a možno je niečo zle v tej mechanickej časti.

minenkaa
18. aug 2025

@anonym_autor pracka sa nemá používať iba na nízkych teplotách

minenkaa
18. aug 2025
@sisska96

@sisska96 AEG je lacná značka?

autor
18. aug 2025

Pri prečistení dávam 60° čo je najviac, zvykla som prať na 40° ale prestala som, iba keď sú spinavejsie detské veci som dávala na 40°. AEG práčka je parná a stala vtedy okolo 550€

srdeenko19
18. aug 2025

Ja si tiež myslím, že to je usadena špina z prádla, prasku. Aj keď tie škvrny čierne, vyzerajú ako maz. No každopádne zanáša sa práčka, pri praní na nízkych teplotách. Ja som snáď v živote na 30 ani neprala. A to u nás ide práčka nonstop pri dvoch deťoch.

anesim
18. aug 2025

Daj kyselinu citronovu - sacik a daj na 90 stupnov. Toto robim pravidelne, cca 1 x za 2 mesiace a to periem veci na 40 - 60 stupnov
Tiez mam AEG sest rokov, predtym sme mali whirpool asi 11 - 12 rokov, a kys citronovu som davala aj do whirpoolky a ked sme ju davali prec, tak stale isla, len sa pokazilo to kolecko , s kt sa nastavoval program prania

autor
18. aug 2025
@srdeenko19

Ja si tiež myslím, že to je usadena špina z prádla, prasku. Aj keď tie škvrny čierne, vyzerajú ako maz. No každopádne zanáša sa práčka, pri praní na nízkych teplotách. Ja som snáď v živote na 30 ani neprala. A to u nás ide práčka nonstop pri dvoch deťoch.

@srdeenko19 periem na 30° hlavne nech šetrím vlákna a oblečenia samotné (mám za sebou viacero školení v rámci ošetrovania textílií a teda odporúča sa to), na 40° teda ked periem obliečky alebo keď detské prádlo je špinavšie, pri dezinfekcii a čistení práčky púšťam prázdnu práčku na 60°

autor
18. aug 2025
@anesim

Daj kyselinu citronovu - sacik a daj na 90 stupnov. Toto robim pravidelne, cca 1 x za 2 mesiace a to periem veci na 40 - 60 stupnov
Tiez mam AEG sest rokov, predtym sme mali whirpool asi 11 - 12 rokov, a kys citronovu som davala aj do whirpoolky a ked sme ju davali prec, tak stale isla, len sa pokazilo to kolecko , s kt sa nastavoval program prania

@anesim ok super vyskúšam toto 🙏

babushkaem
18. aug 2025

moja sa sama cisti na 75, 60 je malo podla mna, ale zas ja periem vsetko na 40 a postelne, spodne pradlo a uteraky na 60

slavomira236
18. aug 2025

@anonym_autor lracku cistim ma 90 tke. A periem majmenej na 40 tke sj to len tmave. Blede ma 60 tke a biele na 60 niekedy raz za cas na 90 tke. Utierky tkez ma 90
mam slovenske uz roky sj boee uteraky. Co nici vlakna je skor susicka

viera012345
18. aug 2025

@anonym_autor Pri čistení práčky je lepšie nastaviť vysokú teplotu/90st./a použiť kapsulu do umývačky.Vacsia časť prádla sa podľa odporúčania výrobcu perie na 40st., posteľné väčšinou znáša 60ku/z hyg.dovodov je dobré už pri kúpe myslieť na to/Uteráky a osušky periem bez aviváže tak,ze ku prášku pridám aj 1PL NaCl.Kapsule na pranie som prestala dávno používať,lebo aj z tych sa pri častom a pravidelnom používaní usádza v pracke neporiadok.

autor
19. aug 2025

Ok čiže čo sa dá s tým urobiť teraz? Poradila mi iba jedna pani s kyselinou citrónovou čo dnes vyskúšam

autor
19. aug 2025
@viera012345

@anonym_autor Pri čistení práčky je lepšie nastaviť vysokú teplotu/90st./a použiť kapsulu do umývačky.Vacsia časť prádla sa podľa odporúčania výrobcu perie na 40st., posteľné väčšinou znáša 60ku/z hyg.dovodov je dobré už pri kúpe myslieť na to/Uteráky a osušky periem bez aviváže tak,ze ku prášku pridám aj 1PL NaCl.Kapsule na pranie som prestala dávno používať,lebo aj z tych sa pri častom a pravidelnom používaní usádza v pracke neporiadok.

@viera012345 kapsule som používala a tiež som sa toto dočítala tak som ich prestala používať a nahradila som ich gélom. Aviváž nepoužívam vôbec, ok vyskúšam NaCl keď budem brať posteľné prádlo

wiwewa1995
19. aug 2025
@sisska96

@sisska96 spotrebiče za 800-1200€ sú lacné spotrebiče . Si z bohatého kraja 👌🏻

wiwewa1995
19. aug 2025

Mne pomohol sanytol cela fľaša na vyčistenie práčky a potom pridávať do každého prania

autor
19. aug 2025
@wiwewa1995

Mne pomohol sanytol cela fľaša na vyčistenie práčky a potom pridávať do každého prania

@wiwewa1995 dávali ste do každého prania? Ok pozriem to 👍

petsvk
19. aug 2025
@sisska96

@sisska96 a čo je kvalita , keď práčka nad 500 € je šmejd ? Aj neviem ako drahá mašina nemusí znamenať kvalitu a 100 % pranie

simca06022011
19. aug 2025
@sisska96

@sisska96 no to isto :DD

autor
19. aug 2025

Inak nechápem prečo admini zmenili takto názov temy keďže značka v tomto prípade nie je dôležitá, skôr typ práčky že je s vrchným plnením 🤷 teraz všetci budú riešiť len značku práčky 🤷 keď sme ju kupovali v Nay tak vtedy bola buď najdrahšia alebo druhá najdrahšia si pamätám, pred 4 rokmi kupovať práčku za 550€ nebolo lacné ale to nie je podstatné čo sa problému týka

petsvk
19. aug 2025
@anonym_autor

Pri prečistení dávam 60° čo je najviac, zvykla som prať na 40° ale prestala som, iba keď sú spinavejsie detské veci som dávala na 40°. AEG práčka je parná a stala vtedy okolo 550€

@anonym_autor asi máte niečo podobné , u nás je vyše 5 rokov , a spokojnosť, a perie sa dosť . Používame gel , aviváž + z DM tablety proti vodnému kameňu, ale pranie na 30 šlo u nás ozaj iba pár krát

simca06022011
19. aug 2025
@anonym_autor

Inak nechápem prečo admini zmenili takto názov temy keďže značka v tomto prípade nie je dôležitá, skôr typ práčky že je s vrchným plnením 🤷 teraz všetci budú riešiť len značku práčky 🤷 keď sme ju kupovali v Nay tak vtedy bola buď najdrahšia alebo druhá najdrahšia si pamätám, pred 4 rokmi kupovať práčku za 550€ nebolo lacné ale to nie je podstatné čo sa problému týka

@anonym_autor o co je na fotke je nieco cierne = podla vsetkeho od nejakej gumy alebo niecoho..tak sa pozri do tej pracky o co sa to tam sucha a co pusta.. ci tesnenia, ci co... proste nieco ti tam pusta takuto ciernotu. To nie je spina od usadenin atd. chyt bielu handru a pozri tie tesnennia, guma zvykne takuto ciernu pustat, alebo ci tam nie je niekde nieco zacviknute... alebo oslov proste servis/vyrobcu s tym co to moze byt.

A inak nehraj sa na setrnu, a riadne tej pracke pridaj teplotu, hygienicky neoperies nic na 30tke, proste to stredaj. Minimalne kuchynske utierky a uteraky kazdy tyzden na 60tku oprat mozes.. Rovnako cistit sa ma na vysokej teplote, mozes tam naliat aj kyselinu, ked to potom vyplachnes vlaznou vodickou... myslim, ze aj tie pripravky maju napisane na kolko (70°C+??). A potom kldune aj prazdnu s jednou handrou pusti na 90tku... ak nepomoze jeden-dvakrat tak chyba asi nebude v usadenom gele a necistotach ale inde (este mozes skusit vymenit na cas za prasok ale teda s tym napr ja nemam dobru skusenost)

aeg pracky su dobre, bludy ani necitaj... rovnako sa chyba najde aj u inych znaciek... ja mam miele a aj ta si uz servisaka uzila...ale urcite nabola najdrahsia alebo druha najdrahsia, ja mam 15r aeg a ta uz vtedy stala 800eur.
Mimochodom odporucam pozerat pracky na internete a potom ist zobrat, lebo vylozenych najdes velmi malo modelov v obchodoch.

anonym_9e3914
19. aug 2025

Pozri, toto som našla v podobnej téme za prácku.

autor
19. aug 2025
@simca06022011

@anonym_autor o co je na fotke je nieco cierne = podla vsetkeho od nejakej gumy alebo niecoho..tak sa pozri do tej pracky o co sa to tam sucha a co pusta.. ci tesnenia, ci co... proste nieco ti tam pusta takuto ciernotu. To nie je spina od usadenin atd. chyt bielu handru a pozri tie tesnennia, guma zvykne takuto ciernu pustat, alebo ci tam nie je niekde nieco zacviknute... alebo oslov proste servis/vyrobcu s tym co to moze byt.

A inak nehraj sa na setrnu, a riadne tej pracke pridaj teplotu, hygienicky neoperies nic na 30tke, proste to stredaj. Minimalne kuchynske utierky a uteraky kazdy tyzden na 60tku oprat mozes.. Rovnako cistit sa ma na vysokej teplote, mozes tam naliat aj kyselinu, ked to potom vyplachnes vlaznou vodickou... myslim, ze aj tie pripravky maju napisane na kolko (70°C+??). A potom kldune aj prazdnu s jednou handrou pusti na 90tku... ak nepomoze jeden-dvakrat tak chyba asi nebude v usadenom gele a necistotach ale inde (este mozes skusit vymenit na cas za prasok ale teda s tym napr ja nemam dobru skusenost)

aeg pracky su dobre, bludy ani necitaj... rovnako sa chyba najde aj u inych znaciek... ja mam miele a aj ta si uz servisaka uzila...ale urcite nabola najdrahsia alebo druha najdrahsia, ja mam 15r aeg a ta uz vtedy stala 800eur.
Mimochodom odporucam pozerat pracky na internete a potom ist zobrat, lebo vylozenych najdes velmi malo modelov v obchodoch.

@simca06022011 jedine môže byť niečo usadene na spodku práčky alebo púšťajú nečistoty nejak z hadic neviem keďže je to vrchné plnenie neviem sa k tomu dostať, vrchná časť aj bubon samotný je čistý 😕 ale keď sa prádlo prilepí na bubon tak tam ostanú čierne bodky no samotný bubon špinavý nie je asi ako sa to točí a na spodku práčky je nejaký bordel 😕 veď ten servis už zvažujeme lebo už nás to nebaví, tie fľaky nejdú vyčistiť s vanishom ani zlcovym mydlom a kopec oblečenia skončila už v koši

autor
19. aug 2025
@anonym_9e3914

Pozri, toto som našla v podobnej téme za prácku.

@anonym_9e3914 ahaaaaaa toto je super príspevok, len ako mám prilievať to Savo by ma zaujímalo, keď zapnem práčku a začne napustat vodu ja mám zamknutú práčku ja sa neviem dostať k zásobníku a nalievať tam niečo

anonym_9e3914
19. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_9e3914 ahaaaaaa toto je super príspevok, len ako mám prilievať to Savo by ma zaujímalo, keď zapnem práčku a začne napustat vodu ja mám zamknutú práčku ja sa neviem dostať k zásobníku a nalievať tam niečo

@anonym_autor jaj, zhora plnená. Ja by som to vyliala rovno na bubon a práčku pustila.
Ja čistim práčku octom a kyselinou citrónovou. Pustím na 90 raz za 3 mesiace a prádlo krásne, čistucke. Len ja periem min. na 40, posteľné, osušky, utierky, uteráky na 60. A niekde som čítala, že kto používa len gély na pranie a kapsule veľmi to práčku zanáša.

cacianka
19. aug 2025

zavolaj servisáka, nech ti ju poriadne prezrie a vyčistí, pozrie kde je problém. podľa tých bodiek od bubna, je problém nečistoty v útrobách kde sa zadržiavajú usadeniny a špina z prania, lebo prať na 30 je nedostačujúce, to špinu z prádla nevyperie poriadne a ani vlažná voda nevyčistí odtok pri vypúšťaní

simca06022011
19. aug 2025
@anonym_autor

@simca06022011 jedine môže byť niečo usadene na spodku práčky alebo púšťajú nečistoty nejak z hadic neviem keďže je to vrchné plnenie neviem sa k tomu dostať, vrchná časť aj bubon samotný je čistý 😕 ale keď sa prádlo prilepí na bubon tak tam ostanú čierne bodky no samotný bubon špinavý nie je asi ako sa to točí a na spodku práčky je nejaký bordel 😕 veď ten servis už zvažujeme lebo už nás to nebaví, tie fľaky nejdú vyčistiť s vanishom ani zlcovym mydlom a kopec oblečenia skončila už v koši

@anonym_autor tak to mi je jasne ze cierne pasy nebude robit bubon... ja by som zavolala servisaka, prinajhorsom ju otvori a pozrie...
ak chces to savo skus, vsak normalne kup napr savo perex, pripadne klasicke nalej do bubna a pusti... a vidis. ja by som ju potom este raz pustila na 90tku nech ti neostanu zvysky niekde... a samozrejme vetrat :D

Strana
z2