Ako riešiť plesne v prenajatom byte?
Dobrý deň. Zažívame teraz neuveriteľne kritickú situáciu. Sme novo v prenájme v byte na ulici Jána Cikkera v Bystrici a zdá sa, že len náš byt má problém so zatekaním. Celý jeden roh v spálni je extrémne zatečený (samozrejme, že to tak nebolo, keď sme si byt prevzali, začalo sa to topením snehu). Veľmi rýchlo sa tvoria plesne a šíria sa a tá stena je neustále vlhká. Ani realitná maklérka ani majiteľ nesúhlasia s nápravou, pričom je jasné, že v ich budove je chyba (podozrievame najviac odkvap, ktorý zachádza do fasády). Sme z toho zúfalé. Išla som na Hygienický úrad a tam mi povedali, že ako náhle to nie je nejaký hotel alebo ubytovacia jednotka, že do toho nevedia zasiahnuť, aj keď je majiteľ podnikateľ a má firmu s viacerými bytovými jednotkami, ktoré prenajíma. Dneska som hovorila s odborníkom a hneď z prvej, čo videl fotku steny a tých plesní povedal, že do toho bytu by ani s rúškom nevstúpil a my tam spíme. Príde na obhliatku, ale nemáme financie a ani povolenie na nápravu JEHO budovy. Moja priateľka má astmu a bojíme sa o svoje zdravie. Samozrejme majiteľ je o všetkom informovaný od prvého dňa, videl priebeh a tvrdí, že plesne sú naša chyba lebo nevetráme a nekúrime. Vypršala nám výpovedná lehota a popravde nemáme teraz financie ani čas na hľadanie nového bytu a vysťahovanie sa. Nechceme byť choré kvôli tým plesniam a stresuje nás to. Posudok od hygieny takisto, že vraj, nepomôže. Neviete na koho sa môžem obrátiť, aby sme neplatili svojim zdravím alebo veľkými peniazmi? Pošlem aj fotky aby bola predstava… Plesne sa začali tvoriť takmer hneď, máme aj podozrenie, že to zažívali aj bývalí prenajímatelia lebo sa tá maklérka preriekla, že nikto iný pred nami TAKÉTO plesne nemal… Akože pardon nemajú byť žiadne plesne nikde xd Plus nám hrozí výpoveďou lebo to chceme vyriešiť. Rada by som na ňu nadávala, ale škoda slov. Každopádne ďakujem predom za odpovede a prajem pekný deň 🙂
@simmmmmm pred odchodom nafoť byt a urcite s tym na súd. Toto s vami vybabrali neskutocne
Nastriekat savom, a rieste si iný prenajom ;)
@simmmmmm ja som to pochopila tak, ze vlastne vam ide len o to platit mensi najom, pripadne neplatit nic. Ved ked nechcem byvat v plesnivom byte sa odstahujem, naco chces riesit nejake posudky od hygienika, to plesen neodstrani. Tak bud ti ide o zdravie alebo o peniaze, rozhodni sa.
@dadushka007 Ide o to, že sme nanovo presťahované, sme tu 3 mesiac asi a tento problém tu nebol, keď sme sem prišli. Financie nie sú pre všetkých ľahká vec, nemám ani čas na toto. Sťahovanie je finančne, energiovo a časovo hrozná vec. Neviem prečo si to ľudia nedokážu uvedomiť. Nie každého situácia je rovnaká. Si myslíte, že keby mám peniaze tak toto trpím a ostanem tu naďalej? Snažila som sa nájsť riešenie ako to spraviť aj inak lebo reálne ento byt je okrem tohto výhra. Ale vyhodili nás tak na tom už nezáleží
@dadushka007 A ešte toto… oni nám chcú podať výpoveď bez dôvodu. Doslova. Bojím sa, že nám stiahnu z depozitu a ešte budú vymáhať lebo tvrdia a sú presvedčený, že je to naša chyba. Ľudia sú svine a tým sa darí väčšinou. Chcem mať len istotu, že nebudú na mňa skúšať.
@simmmmmm skuste docasne pouzit odsavac vlhkosti, aby ste to tam vydrzali a hladat iny podnajom. my sme tiez takto boli v podnajme, na jar a v lete bolo dobre, akonahle zacalo na jesen prsat, tak cela spalna bola vlhka, 80-90 % vlhkost, kazdy den sme vyliali plnu nadobu vody z odsavacu vlhkosti, vetralo sa tam cele doobedie, striekali sme to savom,splesnivelo nam vsetko, koberec, komoda, oblecenie. ked sme sa vo februari zbalili a vypratali tak paradoxne to bolo suche. nech si to riesi majitel.
S tým sušenim pradla v byte, akože ja to robím celý svoj život v každom byte a nikde z toho žiadna pleseň nebola 😉

@zuzubb007 Áno topil sa. Napadlo v decembri celkom dosť a hneď aj zmizol. Veď som si ešte aj hovorila, že dnešná zima bude fajn… A to s tým vetraním a prádlom… ach proste čítanie s porozumením prosím