Ako sa efektívne zbaviť prachu v miestnosti?
Ahojte. Neviete ako sa zbaviť prachu v uzatvorenej miestnosti? Jasne že sa ho nezbavíme úplne. Máme bledú podlahu, v izbe je postel, skrine, telka a záclony. Žiaden koberec. No na podlahe je extrémne vidno prach.
@nafka0483 lebo je to stary dom a keby sa lino lepí, tak to stojí moc peňazí, lebo by sa muselo betónovať. Postupne prádlo periem raz za týždeň, suším voľne. Matrac vysavam pravidelne.
Tak ked ste alergici a nemozete mat koberce, preco mate zaclony? to su tiez lapace prachu... ja ti poviem, ze jedine ako nemam prach v spalni je ze mam tam balkon, kazdy den vyprasim riadne periny, utriem prach vsade a UMYJEM aj podlahu = nezametat, nevysavat, proste umyt . Ziadne zaclony, zaprasene postele.. takto to vydrzi bez prachu tak 2dni max. A to v izbe namam zaclony, po upratani sa spalen zavrie.
Alebo rooticky vysavac a nech vysava... u nas vidno, ze sa mi pred mesiacom pokazil :D tie chumace vsade teraz su katastrofa, ked nestiham riadit
No precitala som si celu temu
1) podla mna sa ti prasi proste zo "zivota" tam a z textilii. Proste sa prasi.. vsade.
2) Velakrat sa prasi aj kvoli okoliu = kde je dom, aky, atd... mne sa v dome napr jednou dobou nerpasilo takmer vobec a teraz mozem aj denne utierat
2) ak ste na tom financne nie najlepsie, tak ostava jedine a to prasit pradlo a umyvat. Ak by bola moznost riesenie je roboticky vysavac a susicka pradla. Ale aj tak udrzba pomedzi je naj.
4) V domoch alergikov mas napr riesenie = tienenie roletami = ci klasika "den a noc" alebo ine...Zaclony prasia... vsak vbehni tam a ked svieti slnko zatras nou.. maloktora neprasi
Prepac nerozumiem tomu ze co treba betonovat medzi starym a novym linom.
Nemozes mat prach aj medzitym? Alebo pri vetrani z rusnej ulice? Neprasi sa zo skrin? V com je ta izba ina? Prasi sa z textilii ale ked vyvetras, ustelies, pozmyvas tak z coho tam mas za 2 hodiny znova prach?
@nafka0483 to je to starší dom a keby sa chce robiť komplet nová podlaha, muselo by sa vserko vytrhať, vybetonovat, spraviť nivelačka a nalepiť.
@h2 u nás to tiez takto funguje (2 alergici v domácnosti) - záclon a závesov pomenej , tie je komplikovanejšie odprašiť ale koberce musia byť. Na podlahe bez koberca sa prach víri až kým ju nezmyješ, alebo nepovysavaš, a vysavat 2x denne nestiham .... Kusovy koberec prach zachyti a ten tam pekne počká na vysavanie, raz za čas podstúpi čistenie. Práve čase, keď je v čistiarní, vidím o koľko viac prachu je na zvyšku podlahy a na nábytku. Množstvo prachu tiež výrazne kleslo po kúpe robotníckeho vysávača (pozitívny vplyv na porebny interval utierania prachu na nábytku).
Sme všetci alergici, mame čističku, nemáme koberce, v spalni mame zatemnovaci záves, ktorý periem každý týždeň, vysavam denne, prach utieram a umývam podlahu cca každý tretí den
A na vysavaci nemas moznost vystrcit taky rad kefiek? Byva tam taky prepinac na vrchu hubice ktory ked preklopis, tak vykuknu. Potom to lino zdvihat nebude.
Autorka a nemôžete položiť plávajúcu podlahu (laminátové parkety)? Nie je to drahé, ani zložité riešenie, položíte aj svojpomocne za jeden deň.
Ešte k tomu prádlu: Sušíš kde? Vonku? Vnútri? Sušička by dosť pomohla, vyfúka prach z oblečenia, to by si sa divila, koľko ho je. Ak nemáš, tak aspoň prádlo po vysušení dobre vytriasť vonku. Ale za mňa aj tak najviac pomôže to, čo som radila včera: vlhkým mopom pretrieť 2x denne. V podstate ako keď utieraš prach z nábytku prachovkou. Nepotebuješ žiadne vedro, saponát... Len mierne navlhčíš tú handru na mop, zotrieš, vypláchneš, dáš sušiť, hotovo. Práca na 2 minúty.
@h2 pomôže, vyskúšane, a prekonzultovane s alergologom.... ten prach tam nie je chyteny na veky, ja vitam že je dočasne kumulovany tam a čaká, kým ho nevysaje vysavac 🙂 mne sa napr svokra sťažovala, že odkedy dala prec koberce, tak dlážku zmyva nonstop a aj prach nabytku musí oveľa častejšie utierat, a je z toho na prášky .....že otvorí vchodové dvere a hned je prach až v kuchyni, tak moze zacat odznova....Poradila som jej kusové a pomohli. Nema robotický vysávač a tak môže aj ľahšie v práčke pratelne koberce a kludne aj so strapcami....
@masinka zdvíha to na odbidvoch režimoch
@h2 nie nemôže sa tam pokladať nič iné a toto je teraz nové. Sušička doma je, no keď tam chcem ist sušiť ja tak je vždy plná ( bývame so svokrou) a suším v dome na sušiaku.
Máte sušičku a ty sušíš na sušiaku??? Čoho je plná? Sušiaceho sa prádla, alebo suchého, ktoré si svokra nevyložila? Ak sa práve suší, tak stačí počkať. Ak je tam už vysušené, zoberiem kôš na prádlo, vyložím, dám si svoje. To svokrine tam potom môžeš zase strčiť, keď jej toľko trvá vybrať si suché prádlo zo sušičky.
@h2 ona je doma cele dni a cele dni perie a susi, teda hlavne vtedy keď som ja doma a nie v práci.
Aj tak by som sa pokúsila načasovať svoje pranie tak, aby to mohlo ísť do tej sušičky. Určite nejde non stop.
@h2 keby si u nás, tak vieš ako to tam funguje. Svokra je v tomto šialena. Perie aj 4 veci
A nevies sa so svokrou porozpravat? Urobit aj rozvrh ak treba ze kedy mozes susit ty?
Nehnevaj sa ale viacere ti chceme poradit, ale treba z teba vsetko tahat ako z chlpatej deky, akoby si vobec nemala zaujem nieco vyriest.
Ked sa nic z toho co ti radime neda, tak zi v prachu... alebo si prestahuj spalnu do tej izby kde sa neprasi.
@nafka0483 svokre je jedno že žijeme v prachu, hlavne že ona ma všetko dokonale. Neviem čo ide zomna ako z chlpatej deky?
Nehnevaj sa ale toto tu je sama vyhovorka.. 4veci ak perie svokra, tak susi sa to max hodinu.. max. Cize aky problem? Prakticky = ked naplnim pracku, kym sa doperie neexisutje ze je plna susicka = to je proste blbost, ta susicka to zatial dosusi a iste nema svokra zatial dalsie pradlo = z kade? ved v pracke bolo tvoje.
Ak sa ti dviha cokolvek ked vysavac, tak treba regulovat sanie = dat to na slabsie.
cele vlasnte nechapem, co cakas.. za pomoc... na prach pomoze jedine odstranit veci co prasia a pravidelne upratovat. Nic viac, nic menej. Cim sa viac izba pouziva, cim viac sa tam chodi, tym sa prach viac víri, proste s tym sa nenarobi nic.
Tak zájdem za svokrou a opýtam sa, kedy si môžem vysušiť svoje veci. Poprípade, či vôbec môžem. Ak je taká, že by jej vadilo, že používaš jej sušičku.
@simca06022011 Asi majú každá svoju práčku. A sušičku má len svokra. (Neviem, tipujem.)
@h2 zmiernila, lebo kto vie kolko prachu v tom bolo nabite = mat koberce nie je strasiak, ale treba sa o ne starat a vysavat, prasit, tepovat.. a pod. A duplom ak je to stary dom, to mohlo byt uz aj s kadejakymi sporami a od vlhka kadejake...

A preco v tej izbe mas polozene linoleum na starom linoleu s nemas ho prilepene?
Patraj po pricine - preco je v tej jednej izbe tolko prachu.
Postelne pradlo peries ako casto? Susis volne alebo v susicke? Matrace vysavac pravidelne?