Ako správne prať uteráky bez poškodenia?
Dobrý deň na kolkatke periete uteráky? Ja na 60, ale všimla som si že na štítku majú napísané 40… vyzerajú byt tie uteráky také akoby tvrdšie, suché…. Neviem to ani popísať. Lenže si neviem predstaviť prať uteráky na 40 mne to príde malo, som jediná? Neviem teraz ako tie uteráky zachraňovať aby mi dlho vydržali … 😂vedeli by sme mi prosím povedať ako toto riešite vy? Alebo či mám teda prať na 40? Žijeme len dvaja v domácnosti takže nechcem dávať veľa veci zvlášť, rozdeľovať uteráky podľa toho ako píšu stupne… a zas uteráky s oblečením nechcem spájať. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoved.
@babulkomale ja som nikdy nemala žiadne plesne a pokakaný zadok utieram toaletným papíerom a každí večer sa osprchujem 😅 potom aj tričká a nohavice by mali byť špinavé za hodinu nosenia
@sisska96 nechápeš, nevadí. Aj pre takých slnko svieti.
@babulkomale Ale vies o tom, ze nie tak davno ludia prali v potoku a nic im nebolo?
Ako nechcem sa tu zamotat do hadky, ale do tych uterakov neumyvate podlahy verejnych zachodov, ale obycajne telo, umyte... koza nie je ani toxicka ani neviem aka. Pokial doma nie je niekto infekcny, nemate nejake vazne kozne ochorenie, nevidim dovod prat uteraky na 90tke. je to neekonomicke, neekologicke a zbytocne = pre mna.
Nezijeme v labaku to je pravda a preto ak by nejakym sposobom prezila nejaka bunka niecoho 60°C pranie, alebo aj 40°C s dnesnymi pracimi prostriedkami, urcite nas to nezabije. Lebo ta bunka niecoho z nasho tela, aj tak zije na nas bezne a stretneme sa s nou vsade. K tomu ak niekto este aj zehli tie uteraky (zehlenie je v podsate jedna z naj dezinfekcii pradla podla mna), tak absolutne nie je dovod na 90tku.
Samozrejme ako si kto urobi, tak ma.. kludne aj vyvarat v hrncoch sa da. ALe je to naozaj zbytocne.
Périmé na 60, dam do sušičky na chvíľu preukaz a vyvesim...nie sú tvrdé
@betulinka1 avivaz nie je koli voni, ale na zmakcenie, avsak zaroven sposobuje znizovanie savosti, lebo je to akoby navoskovanie vlakna. Avivaz ma zmysel u svetrov na znizenie statickej elektriny, ale utierky, uteraky, termopradlo a fu kcne pradlo (dute vlakno) sa nema prat s avivazou, aby bola zachovana funkcnost.
Teraz mam v pracke program na uteraky a ten je na 60. Avivaz nepouzivam, davam ich do susicky a su perfektne makkucke. Pravala som ich ale aj na 40 a davala sanytol do prania.
V podstate všetko periem na 40 a potom sušička. Zatiaľ žijeme.
Na 60, mäkkosť istí sušička. Ak velmi chcem aby viac voňali, frcnem trošku tých voňavých guličiek do práčky, aviváž už roky nepoužívam. A ak si spomeniem, dávam tu dezinfekciu do prania. BTW, ta sa mi minula, lebo ju neviem v KE zohnať ani V Lidl, ani v DM, teda presnejšie ich značky. Za originál Sanytol odmietam dať peniaze, je drahší. Aj mám podozrenie, či to nebude akasi Tajná dohoda obchodov o stiahnutí vlastných cenovo dostupnejšie znaciek z pultov z dôvodu, aby sa lepšie predal drahší produkt 😅
@egonsk keby len to.. ale aj vsetky elasticke vlakna, napr. aj take rifle.. sa avivazou nicia... ale v podstate kazde pradlo, ak niekto prehana s avivazou, co vela ludi prehana naozaj :D
Uteráky periem na 60, aviváž nepoužívam vôbec a suším v sušičke, vtedy sú super mäkké. V lete suším na balkóne a áno, vtedy sú trošku tvrdšie. Nežehlím.
@babulkomale 🤦♀️
@brezza nedávam na nič avivaz
@maminkadeticiek mám to len nejaké zaumienene z domu od starkej… starká na menšom ako 60 neoperie ….
Periem na 95C a potom sup do susicky
Ja beriem všetko na 60 + dávam do sušičky.
ja periem na 40... vlastne všetko tak periem... rýchly program... mám ich mäkké... nepoužívam vôbec aviváže... dám pár kvapiek silice do prania a krásne voňajú... a žehlím ich 🙂 vlastne všetko žehlím 🙂
Uteraky a utierky periem na 90... v uterakoch zostavaju kusky koze, kt.mozu casom rozkladat...podobne je to aj s postelnym pradlom
Ja avivaz pouzivak a uteraky su save nadalej...nemam ich zajdene, su krasne biele
@marca12 niekde som vyčítala pridávať do prania obyčajnú soľ, a mám pocit že je to lepšie, sú mäkkšie 🙂
@maminkadeticiek tak ich neper, len ich vysus, ked su "len mokre".
@autor ja periem na 60, obcas na 90, a susim v susicke, takze su makke a vonave.
@brezza ja tiez rovnako...sušička z nich zas spravi makucke uteraky
Eco program, je to 40-60 stupňov, avivaz nepoužívam, ak, tak voňavý olej.
Ja somnsi aj preane toto poviem pravdu myslela.Lebo viem ze nase maminy kedysi na prackach ktore ako si spominam skackali pri zmykani po celej kupelni,prali na takto vysoke stupne.Takze je to taky zvyk z domu.Nemyslim si ze je to potrebne pokial clovek nema nejake kozne problemy.
Inak mimo topic to je taky zvlastny paradox,ze niektore zeny to maju som navnimala este tak,ze operu uteraky dobre ze nie na vyvarku,ale potom do nich naleju kopec avivaze puella a dostanu tak z nich spinu a nabiju do nich chemiu.Ale to len take skor moje zamyslenie...
@egonsk to viem, že funkčné prádlo nie, roky periem iba na to určeným práškom a merino tiež periem iba na to určeným gelom. Ale uteráky mi len z prásku nevoňajú. Preto ma to tak zaujalo, že čo potom aby boli také voňave.
No každopádne ďakujem vám žienky za každý pohľad. Vážim si to. Ale asi ostanem pri tej 60, uvidím… možno vyskúšam aj na 40 a uvidíme. Pre môj dobrý pocit som si istejšia keď to je tá 60tka 😅avivaz nepoužívam na nič. Máme doma kúpený lebo priateľ kupil v akcii cocolino za 3 eurá a bol z toho taký nadšený že kupil avivaz aj keď ho vôbec nepoužívame …tak mi len tak stojí pri práčke a vôbec neviem či ho otvorím ale pre jeho dobrý pocit budem musieť ho použiť 😂len na oblečenie mi ro príde zbytočne, uteráky to určite nie a postelne? To mi tiež príde zbytočne. Takže vôbec neviem načo mám ten avivaz minúť 😂
A čo sa týka sušenia prádle, vždy na balkóne len na tých uterákoch nevidím vôbec rozdiel … niekedy ale musim aj vnútri keď prší 🙂
No a 90 mne zas príde veľa ja viac ako 60 neperiem nič. Oblečenie len na 30 a zvyšok 60
@betulinka1 raz som kúpila olej do prania, dala som mini dávku, tak to silno voňalo, že to už nešlo vyprať, musela som to vyradiť....
Uterák a posteľné nemusí voňať, má byt čistý, opraty na 60
na 90 stačia prať iba pokakané ekoplienky, alebo hocičo čo decko pokaká, pocika, alebo keď muž robí špinavú fyzickú robotu. Inak zbytočne, potom sa iba zničia veci

@sisska96 nechodim do hotelov, kde sa denne peru uteraky ktore sa ani nepouzili, nelietam lietadlom, separujem odpad atd.
Ale teda uteraky si periem docista.