Ako správne prať uteráky bez poškodenia?
Dobrý deň na kolkatke periete uteráky? Ja na 60, ale všimla som si že na štítku majú napísané 40… vyzerajú byt tie uteráky také akoby tvrdšie, suché…. Neviem to ani popísať. Lenže si neviem predstaviť prať uteráky na 40 mne to príde malo, som jediná? Neviem teraz ako tie uteráky zachraňovať aby mi dlho vydržali … 😂vedeli by sme mi prosím povedať ako toto riešite vy? Alebo či mám teda prať na 40? Žijeme len dvaja v domácnosti takže nechcem dávať veľa veci zvlášť, rozdeľovať uteráky podľa toho ako píšu stupne… a zas uteráky s oblečením nechcem spájať. Ďakujem veľmi pekne za vašu odpoved.
@marcellka32 Oleje nechcem, citala som rozne názory na ne. Susicku mám ale používam ju len v zime a teda mne to nevonia zo susičky. Ja periem všetko na 60 stupňov uteráky, spodné prádlo, postelné. A všetko aj zvlásť. Ešte som taký blázon, že naše prádlo neperiem s detským, hoci maju deti 10 rokov. Ale ja zbožňujem, ked mi prádlo pekne vonia. Ale tak uteráky mám tvrdé. Svokra mi radi zehliť, čo ja úplne odmietam aby som zehlila. Zehlila som iba detské veci do 2 rokov a teda nemienim tráviť svoj čas zehlením.
Uteraky a utierky na 60 alebo na 95.
@betulinka1 oper uteráky na 60 len s práškom bez aviváže a daj do sušičky (keď veľmi chces aby voňali kúp v DM papieriky na vôňu), uteráky periem samostatne s ničím iným, ani utierkami, ani ponožkami či spodným pradlom...na toto som zaťažená
Skús kúpiť 1 uterák bambusovy gramáž 550g/M2 tieto sú mäkkučké stále
@marcellka32 kto perie uterák na 30? To som si nevšimla že niekto napísal 🙈
No ja uteráky minimálne tých 60 ale viac asi nie
A ja bohužiaľ sušičku nemám, škoda
sušička zbytočne žerie energie. Ja tiež vešiam vonku. Na slnku za pol dňa je všetko suché
@marcellka32 tie papieriky do susičky som skúšala už rôzne ale mne to smrdi aj mužovi. Tak ale vyskúšam bez aviváže a uvidím.
90 + para. Nie sú tvrdé
Ja na 60 a dávam aj pár kvapiek vône z voňavý domov. Mám rada keď majú aspoň dáku jemnú vôňu. Potom šup do sušičky a nikdy nemáme tvrdé uteráky 🙂
Tak mám tu akurát pri sebe obchodného partnera. Je to vyštudovaný chemik, má doktorát, robí výskum pre prestížnu pharma firmu. Čiže labáky a tak. No a odkazuje vám, že v pracích práškoch a geloch je toľko chémie, že to dokáže zabiť patogény aj pri veľmi nízkych teplotách. Tak vraj vôbec nie je potrebné prádlo “vyvárať” na 90-95 stupňov. A odstreďovanie pri vysokých otáčkach patogény a rôzne iné mini zvieratká (roztoče) tiež nemajú veľmi radi. Ak silou-mocou chcete zahubiť “ekosystém” na oblečení tak na to je najlepšie žehlenie.
Ja dúfam,že každá ,ktorej sa tu žalúdok obracia,keď niekto perie na 40,má doma sušičku prádla,lebo mne sa žalúdok obracia keď vytiahnem filter po osušení prádla...toľko bordelu,čo ostáva v prádle po opratí je katastrofa ...pekný deň
@top_manazerka je to logické jasne
Ja periem na 90 a potom susim v sušičke a sú mäkké
Na 60 periem, ale pridávam troška sódy bikarbóny a octu. Nie sú potom také tvrdé.
@egonsk bez avivaze? Inak to citam prvykrat. A potom ako dosiahneš aby vonali?
@betulinka1 prídávam voňave perličky do prania alebo aj niektoré prášky sú už dosť aromatické. Ešte je možné použiť aj vajíčko na pranie, tam sa dajú vložiť voňavé tyčinky

Žalúdok sa mi otáča keď napíšete, že uterák periete na 30, to ho nemusíte ani prať, to že máte LEN mokrý uterák je tiež pekná blbosť...
Pokožka sa neustále olupuje, aj keď to nevidíme voľným okom, plus iné baktérie na uteráku, áno človek prežije aj uterák na 30-40 opraty, ale čistý určite nie je