Ako účinne odstrániť žlté fľaky na textile?
asi 2-3r mi stálo oblečenie odložené v plastovom boxe a teraz ako som ho vybrala sú na bielych veciach žlté fľaky -nie všade, nie na všetkom.. určite viete o čom je reč…jeden fľak mám na sivom -prešla som to žlčovým mydlom ale obrys fľaku ostal..
ako/čím ich účinne odstrániť? ružový vanish oxi action? denkmit oxi power?
@jvasenka denkmit oxipower je super 👌 s tým zídu fakt všetky fľaky, len pozor pri inej farbe ako bielej dokáže trošku vyžrať farbu, ak to necháš príliš dlho
Prekarbonat sodny, da sa kupit v Dm. To iste ale kvalitnešie - Agent od Eurona alebo hore spomínaný PUER čo je ten istý princíp. Treba to v tom nechať namáčané celú noc.
@jvasenka Ten prekarbonát je najlepšia voľba nič silnejšie nie je. Ja som teraz "bielila" šaty, ktoré mi šila mamina na prijímanie (teda cca 30 ročné) a sú biele ako sneh. Čo sa týka škvŕn, ešte som nenašla takú čo by s ním nepustilo. A dôležitý bonus, nie je to bielidlo, takže ti nezničí farbu ako vyššie spomínané.
@jvasenka ja ťa asi nepoteším.. pri maličkých bielych veciach po deťoch je ten problém z materského mlieka. Skúšala som kadečo. Niektoré veci pustili Vanish, iné Savom. Ale niektoré veci nepustili ani s ďalšími možnosťami, takže sa z nich stali handry na okná 😏
@shee11 toto?
Keď tak to vyskúšam aj ja. To nemám odskúšané.
@lenkakravcova áno, presne tým som to bielila. Pred tým som mávala Agenta, ale tam musíš objednávať a je násobné drahší. Tento mi stačí.
Musíš to zasypať hroúcou vodou (min. 60 stupnov), kludne viac. Začne to peniť a syčať... treba to v tom nechať niekľko hodín, ideálne celú noc.
Naozaj mi pustilo aj zaprané škvrny od trávy, krvi, blata aj mastné. Tak dúfam, že sa aj tebe tak podarí🙂
@shee11 čiže dať do nádoby s vodou, rozmiešať, nechať v tom odstáť, vyžmýkať. A potom to pridať aj do prania, či už nedavat a prať už len s práškom?
keď robím väčšie množstvo prádla, nasypem prášok priamo do kýbla, zalejem to horúcou vodou z kavnice plus dopustím potrebné množstvo vody z kohútika... namočím prádlo a ráno to hodím do práčky.
Dá sa to pridať aj do práčky, ale musíš prať minimálne na 60 stupnov, alebo pridať tzv. aktivátor TAED - vtedy môžeš prať aj na nižších teplotách.
Je to trochu complicated, ale dá sa to.
https://www.mojadm.sk/allnature-aktivator-pre-p...
@lenkakravcova no môže byt že je to z mlieka sú také iné ako bežne zazltnutie-to mi zišlo aj zo žlčovým mydlom
@shee11 ďakujem ❤️ skoda že som kúpila už ten denkmit lebo ako škvrny zoslabli ale stále tam sú (ale to som iba na škvrny dávala nenamáčala som to)..kúpim radšej aj toto 🙂

Kup si najobycajnejsie tabletky do umyvacky, hod to do pracky, prihod jednu, dve tabletky ku pradlu, prasok ako zvycajne daj najdlhsi program aky pracka ma a najvyssiu teplotu ako pradlo znesie. Vacsina zazltnutych flakov pusti