icon

Ako účinne odstrániť žlté fľaky na textile?

jvasenka
6. feb 2025

asi 2-3r mi stálo oblečenie odložené v plastovom boxe a teraz ako som ho vybrala sú na bielych veciach žlté fľaky -nie všade, nie na všetkom.. určite viete o čom je reč…jeden fľak mám na sivom -prešla som to žlčovým mydlom ale obrys fľaku ostal..
ako/čím ich účinne odstrániť? ružový vanish oxi action? denkmit oxi power?

viestta
6. feb 2025

Kup si najobycajnejsie tabletky do umyvacky, hod to do pracky, prihod jednu, dve tabletky ku pradlu, prasok ako zvycajne daj najdlhsi program aky pracka ma a najvyssiu teplotu ako pradlo znesie. Vacsina zazltnutych flakov pusti

denkabemommy
6. feb 2025

@jvasenka denkmit oxipower je super 👌 s tým zídu fakt všetky fľaky, len pozor pri inej farbe ako bielej dokáže trošku vyžrať farbu, ak to necháš príliš dlho

fifina75
6. feb 2025

@jvasenka ja používam len toto z DM-ky. Dám horúcu vodu (aj z konvice), nasypeme prášok (stačí málo), namočím prádlo aj na noc a potom klasický operiem.

fifina75
6. feb 2025
ekira1
7. feb 2025

@fifina75 ale perkabonat sodný je účinný nad 60°, treba k nemu aktivátor TAED. 60° znesie málo druhov oblečenia.

jvasenka
autor
7. feb 2025

ďakujem za reakcie ❤️
kúpila som ten denkmit oxi tak som zvedava pripadne som videla v tescu savo prasok na škvrny keby to nezaberie 🙂
@fifina75 na to som pozerala len mám pochybnosti či je to dosť silne

shee11
7. feb 2025

Prekarbonat sodny, da sa kupit v Dm. To iste ale kvalitnešie - Agent od Eurona alebo hore spomínaný PUER čo je ten istý princíp. Treba to v tom nechať namáčané celú noc.

shee11
7. feb 2025

@jvasenka Ten prekarbonát je najlepšia voľba nič silnejšie nie je. Ja som teraz "bielila" šaty, ktoré mi šila mamina na prijímanie (teda cca 30 ročné) a sú biele ako sneh. Čo sa týka škvŕn, ešte som nenašla takú čo by s ním nepustilo. A dôležitý bonus, nie je to bielidlo, takže ti nezničí farbu ako vyššie spomínané.

lenkakravcova
7. feb 2025

@jvasenka ja ťa asi nepoteším.. pri maličkých bielych veciach po deťoch je ten problém z materského mlieka. Skúšala som kadečo. Niektoré veci pustili Vanish, iné Savom. Ale niektoré veci nepustili ani s ďalšími možnosťami, takže sa z nich stali handry na okná 😏

lenkakravcova
7. feb 2025

@shee11 toto?
Keď tak to vyskúšam aj ja. To nemám odskúšané.

shee11
7. feb 2025

@lenkakravcova áno, presne tým som to bielila. Pred tým som mávala Agenta, ale tam musíš objednávať a je násobné drahší. Tento mi stačí.
Musíš to zasypať hroúcou vodou (min. 60 stupnov), kludne viac. Začne to peniť a syčať... treba to v tom nechať niekľko hodín, ideálne celú noc.
Naozaj mi pustilo aj zaprané škvrny od trávy, krvi, blata aj mastné. Tak dúfam, že sa aj tebe tak podarí🙂

lenkakravcova
7. feb 2025

@shee11 čiže dať do nádoby s vodou, rozmiešať, nechať v tom odstáť, vyžmýkať. A potom to pridať aj do prania, či už nedavat a prať už len s práškom?

shee11
7. feb 2025

keď robím väčšie množstvo prádla, nasypem prášok priamo do kýbla, zalejem to horúcou vodou z kavnice plus dopustím potrebné množstvo vody z kohútika... namočím prádlo a ráno to hodím do práčky.
Dá sa to pridať aj do práčky, ale musíš prať minimálne na 60 stupnov, alebo pridať tzv. aktivátor TAED - vtedy môžeš prať aj na nižších teplotách.
Je to trochu complicated, ale dá sa to.
https://www.mojadm.sk/allnature-aktivator-pre-p...

jvasenka
autor
7. feb 2025

@lenkakravcova no môže byt že je to z mlieka sú také iné ako bežne zazltnutie-to mi zišlo aj zo žlčovým mydlom
@shee11 ďakujem ❤️ skoda že som kúpila už ten denkmit lebo ako škvrny zoslabli ale stále tam sú (ale to som iba na škvrny dávala nenamáčala som to)..kúpim radšej aj toto 🙂