Eko pranie moderných mamičiek
Ahojte, prosím vás ženy, s čím periete prádlo ?
Ja som už zrušila prací gél, teraz mám obyčajný prášok a z toho mi nesmrdí práčka aspoň, ale veď je rok 25 tak mi dajte nejaké odporúčanie, napr pracie pásiky alebo niečo “eko bio” keďže mám malé deti. A ešte sa opýtam, používate aviváže ?
Ďakujem krásne za nápady 🙂
@cosipipi drzim palce, nech ti odpovedia len moderne mamicky a nie nemoderne vsevediace stalice 😁
Je rok 2025 pouzivam praci prach ,avivaz aka mi pride vhod,alebo olejcek.. ziadne pasiky alebo eko pranie u mna nehrozi😀
@laskonka_lasky aký olejček ?
@laskonka_lasky aký olejček ?
@cosipipi skúšala to eco vajce, za mňa nič svetoborné a to sa písal rok možno 2015 🤣 takže aj v 2025 používam prášok a Aviváž 🫢
@cosipipi Pracie kapsule a prací gél, na väčšinu vecí kapsule a na rýchle prepranie čistých vecí alebo pracovných gél. A používam aj aviváž, chcem prádlo zmäkčiť, ja mám citlivú kožu a všetko mi na tele prekáža, teda potrebujem mäkké oblečenie. Pásiky som skúšala a otras, to ako keby som nedala nič, efekt rovnaký ako keby som prala vo vode bez ničoho.
Skusala som orechy na pranie
Nemyslím si že som nemoderna mamička, ale nepoužívam žiadne oleje ani parfumy čo je teraz veľmi moderne
Nepoužívam ani avivaz….pozivam rakúske prášky a gely
@cosipipi prestriedaj prasok. aj ja som mala taky,c i mi smrdelo z neho.
nepouzivam tekuty, teda vynimocne, mam nejaky tusim BIO z DM. jeden z tychto ( mala som viacere ) https://www.mojadm.sk/search?query=ecover&searc...
a inak prach mam Rex.
aviviaz nepouzivam vobec.
inak teraz som pracka ja, moja pracka sa pokazila a cakam jak picino, nez sa to konecne vyriesi, uz sta to tiahne 4t. porazi ma, esdteze mame tolko handier.
drobnosti, rpipadne tricka v rkach, operiu sa clekom fajn, akurat vyzmykat to poriadne neviem, vacsie pradlo k mame. no uz mi to lepsie na nervy, dufam, ze uz buduci tyden sa to doriesi a aspon budeme vediet na com sme.
este raz link, lebo tma bolo vsetko z tej znacky, toto je na pranie
https://www.mojadm.sk/search?query=ecover&searc...
Na pranie použivam zasadna prach. Striedam Savo, Ariel a Persil. Aviváž Cocolino.
Obyčajný prach aký je práve v akcii, nič nesmrdí.
ako periem v rukach, vyvesala som pradlo, nei dobre vyzmykane a strasne dlho to schlo, ked som k tomu pricuchla, smrdelo to, no nechala som to zatial tak, ked to vyschlo, vobec nic nesmrdelo.
niekedy zapach moze sposobit aj vlhkost.
praci prasok (ked bol syn maly, tak frosch) a dezinfekcia. ziadne oleje, pasiky ani avivaze. neviem, ci som moderna, a je mi to jedno 🙂
@cosipipi na cierne tekuty jelen na cierne pradlo, na farebne vacsinou z dm prasok na citlivu pokozku sensitiv od ich znacky denkmit, na biele detto denkmit sensitiv, avivaz len ojedinele na obliecky na vankuse v obyvacke, alebo na nase dospelacke obliecky a to coccolino sensitiv. Dobre su aj pracie gely od ecover, tam pouzivam ten na vlnene oblecenie. Mame susicku, tak pradlo celkom zmakci aj bez avivazu a do domacnosti s detmi velmi odporucam
@cosipipi Roky periem v pracom geli, nic nesmrdi. Dolezite je spravne davkovanie, privela gelu a kratky studeny program a nemusi sa poriadne vyplachat. Ak mam pochybnosti tak pridam este extra plachanie.
Avivaz nepouzivam, to je fakt zbytocne, a duplom uz oleje a podobne, to len zanasa pradlo, zanasa pracku. Uz tu bolo dost diskusii o tom, ako tie oleje rozozrali plastove kusy pracky - dakujem neprosim.
Najdolezitejim prvkom moderneho prania je vybrat spravny praci program, prisposobit davku pracieho prostriedku a potom uz len pockat az to skonci. A nenechavat pradlo lezat mokre v pracke, supnut ho do susicky a mas vybavene.
@cosipipi periem v persile alebo ariel prasok. S gélom som dávno prestala. Skúšala som aj mydlove orechy, eko bio prášky, netoxicke atď atď mam poskusaneho veľa ale nebola som spokojná s čistotou prádla. Roky som používala ocot do prania a teraz to striedam ocot, na čierne dezinfekciu do prania z dmky pripadne coccolino sensitive. Prádlo nevonia moc keďže dávam do susicky. Parfumy ani oleje by som do prádla nedala, prádlo je v kontakte s pokožkou a hento je hnusne chemické svinstvo. Stačí, že som par krát oprala niečo muzovej dcéry s našimi vecami a smrdelo úplne všetko.. takže nie, nechcem aby mi pokožka smrdela od tej chémie ako muzovej dcére, že ani ked sa osprchuje to nezide dole, stále to na nej cítiť.
Ja chodim capovat praci gel kazde dva tyzdne tierrs verde levandulovy, vsetko vonia. cely zivot som prala podla toho co bolo v akcii, avivaz malokedy. vsetko okrem ponoziek este zehlim. ked je nieco velmi velmi spinave, pridavam aj perkarbonat s taedom alebo ocot do prania.
@cosipipi Periem s praskom a bez avivaze a je mi uplne jedno aky je rok. Pracka mi nikdy nesmrdela a pradlo normalne vonia.
Tierra verde prací gél - majú v dm, ja kupujem v bezobalovom obchode vyjde to lacnejšie a bez odpadu 😊
Ja ti olej neodporúčam. Nepovažujem ho za eko. Zalepil mi práčku, veľmi ťažko sa to čistilo, a to som použila iba vzorky. Možno záleží aj od tvrdosti vody, neviem. Na druhej strane sú tie oleje veľmi silno aromatické. Deti v škôlke sú také prevoňané, že musím častejšie vetrať, aký máme v triede ťažký vzduch. Ja periem s práškom, pridávam kryštalickú sódu a trošku aviváže, nie plnú dávku.
Pozri si pracie prášky a gely JELEN, česká firma, mne prídu fajn. Na vôňu používam vône z DM, neviem či sú eko, ale dáva sa toho málo a príde mi to ako fajn kompromis.
@cosipipi Pouzivam prasok na pranie. Aviaz som vyhodila tak pred 15 rokmi. V davkovaci sa mi tvoril zeleny sliz. Obcas miesto nej pouzivam ocot ( nie, pradlo po nom nesmrdi) Ziadnu dezinfekciu nepouzivam. Nevidim dovod svojim detom znecistovat pitnu vodu. Od coho tak zivotunebezpecneho by som to mala cistit? Od deodorantu a trochu potu?
Nechapem dezinfekcii pri prani. Uz v skrini je na pradle kopa bakterii. V skole autobuse obchode....vsade kam pridem.
Pouzivam gel prasok - aky prave kupim.
Avivaz a oleje nie. Na to sa mam velmi rada.
presla som vsetkymi verziami a sposobmi, aj pasikmi, aj somarinkami.. vratila som sa pekne krasne ku gelu. A neplanujem to menit. Mne prasok zanasal cely davkovac, az som musela doslova dolovat to z davokovacov, a rozpustat to parnym cisticom celu vacsnost.. nedavkovalo potom ani avivaz ani nic. Vsetko zatvrdnute zapchate. Do bubna to nepatri, ani sa to riadne velakrat nerozpustilo.
Napr orechy a kadejake bio gely = mne sa nepacili, a este aj pasiky ked zahrniem = to pranie mi pride na jednu davku drahe. Rovnako akoo ked mam za tyzden napr. 10x pustit pracku a mam tam dat minimalne 10tbl/utierok. Minimalne pisem, lebo uz na 8-9kg ich musim dat viac. pre mna je to totalne neekologicke, neekonomicke.
pouzivam teda gely, a pouzivam aj avivaz/alebo nieco ine - tie male parfumy kremove z dm a pod mam tiez rada. Aj ked pri tych mam nizke davkovanie nastavene, cie pradlo je makke ale nevonia cela iizba z toho.
Co sa tyka inych veci do prania pouzivam iba ten prekarbonat ci co to je, pripadne nieco na bielenie v prasku. Dezinfekcie a kadeco = nic. pradlo staci normalne vyprat, pri primeranej teplote, o zvysok sa postara susicka a zehlenie.
@cosipipi dlho som používala prášok surf ale už ho nikde neviem dostať. Takze som prešla na prášky z DM super som spokojná. Práci gél surf používam stále, dávam do nádobky aj prášok a aj gél.
Používam aj “avivaz” z dm take malé nádobky to sú.
Z normálnej avivaz mi smrdela práčka a aj veci, z týchto nie.
Ja používam snáď všetko okrem olejov, neskutočný smrad a mať to na sebe celý deň.. ak ti ide o eko, mala som i pracie pásiky sensitiv, bežnú špinu oprali dobre, na silnejšie som už musela použiť niečo viac. Frosh gél tiež dobre pral. Milo som bola prekvapená z čapovanej drogérie, gél všetko vypral, prádlo voňalo a bolo mäkké i bez sušičky. Aviváže frosh tiež spokojnosť, z čapovanej som aviváž ešte nemala. Máchadlo tiera verde za mňa nič moc, to už je lepší obyčajný ocot. A používam i bežné z obchodu gél ( farebné, jemné), prášok ( biele, stálofarebné), aviváž ako kedy. Práčku čistím programom na čistenie a dávam kapsulu do umývačky. Zatiaľ problém nebol s ničím.
Nechapem dezinfekcii pri prani. Uz v skrini je na pradle kopa bakterii. V skole autobuse obchode....vsade kam pridem.
Pouzivam gel prasok - aky prave kupim.
Avivaz a oleje nie. Na to sa mam velmi rada.
Tak napriklad, ked sa dieta ogrca, prekaka, pocura, zaspini oblecenie jedlom -tak tam davam hlavne dezinfekciu, pre istotu, aby sa poriadne dezinfikovalo pradlo.

Je rok 2025 pouzivam praci prach ,avivaz aka mi pride vhod,alebo olejcek.. ziadne pasiky alebo eko pranie u mna nehrozi😀