Hygiena a údržba domácnosti

13. sep 2023

Ahojte, zakladáme si s manželom rodinu a našu spoločnú domácnosť a keďže každý pochádzame z rodín s inými návykmi aj čo sa týka domácnosti, tak by sme si to chceli spoločne nejako zjednotiť/vylepšiť, pravdaže si to spravíme podľa seba, ale radi by sme sa opreli aj o skúsenosti druhých. Preto by som bola vďačná skúsenejším manželkám o ich skúsenosti ako frekvenčne často napr. vymieňajú uteráky na tvár/ruky v kúpeľni, utierky, ako často vysávajú (v prípade miestností s kobercami), umývajú podlahu, wc, vymieňajú posteľné prádlo a pod., čo vás napadne 🙂

ivkav5
13. sep 2023

Ja som chorá na poriadok…keď v byte nemám čisto, tak sa cítim veľmi nekomfortne a som podráždená, nervózna…každý deň zotriem prach, umyjem umývadla + každý deň u nás ide robotický vysávač, potom povysávam tyčovým miesta, kde sa robot nedostane a wc a kúpeľňu, pretože tam nechodí. No a cez víkend buď sobotu alebo nedeľu (kedy ako výjde) robím veľké upratovanie- vysávam klasickým vysávačom, zmývam klasickým vileda mopom, čistim skrinky, umyjem zrkadlá, umyvadla, wc a podobne. Uteráky vymieňam 1x do týždňa a posteľné prádlo mením každý 2. týždeň (max každý 3., ale málokedy nechám až tak dlho.
A ešte mám swiffer na suché aj mokré zmývanie a tým tak 2x v týždni pozmývam kúpeľňu, wc a kuchyňu kde sa varí a je často mastné na zemi.

cookie29
13. sep 2023

ved to zalezi na vas. Ak si napriklad cely den doma je to ine, ak napriklad rano odides a vecer sa vratis. Utierky mam viacero, speci na riad a speci na ruky samozrejme. Cez vikend menim kazdy den, cez tyzden kazde 2-3 dni. Uteraky/osusky podobne, ale teda minimalne raz tyzdenne. Uterak na ruky, ked sme doma castejsie. Ale teda u nas cez tyzden fungujeme tak, ze rano 7h30 vypadneme a vratime sa 18h30
Ak mas moznost investuj do robotickeho vysavaca a pusti pravidelne a raz tyzdenne len poriadne povysavaj. Postelne pradlo, v lete kazdy tyzden, v zime asi raz za 2 tyzdne.

luccija
13. sep 2023

Ja nie som pedant plus máme psa a nemáme koberce🙂ale uteráky sú moja nocna mora vadia mi mokré pri umývadle tie mením aj každý druhý den, prádlo každé 2 t v lete castejsie.Robotický vysávač ide denne, prach raz týždenne, umývam raz týždenne buď robot, alebo ja mopom.Pod linkou, keď mi náhodou niečo prskne, vyleje sa streknem clin a pretriem.Nemam presne dane kedy čo...podľa stavu.Ale zásadne neupratujem cez víkend.Ja robím z domu a varím denne, takže nedostatky vidím každý den preplo by mi, keby som stále niečo upratovala.Parapety v lete ani nehovorím pri otvorených oknách každý 2 deň by som ich mohla utierať.plus milión kvetov prach, polievať, kožený gauč pretriet to by bolo stále nieco

nwnw
13. sep 2023

Postelna kazde 2 tyzdne, uteraky velke max tyzden (niekedy kratsie), male tak max 3 dni, utierky kuchyna kazdy den. Vysavam tak 1-2x tyzdenne a 1x za tyzden umyjem vsetko aj prach poutieram. No stane sa mi ze to nestihnem. Hlavne ked cely tyzden robota, kruzky deti a vikend sme prec. To len povysavam a umyvam ked je cas.

tiezjedna
13. sep 2023

každá rodina má inú frekvenciu, iné návyky... ak ste len dvaja, navyše pracujúci (1/2 dňa mimo) tak nevidím priestor na vznik nejakého extra bordelu. Nás je 5. Upratujem priebežne, nemám žiadne veľkoporiadkové soboty, ani presný deň, kedy mením uteráky alebo posteľné prádlo... Proste vymením, keď vidím, že je treba, prípadne, keď ma chytí nálada. Mám tyčový vysávač, takže každý deň rýchlo prebehnem podlahy, vytriem tak raz do týždňa, v lete, keď deti lietajú zo záhrady/bazéna častejšie... Wecká, kúpeľne tiež priebežne.

levandula7
13. sep 2023

posteľné mením každý týždeň, uterák na telo a tvár každé tri-štyri dni, na ruky raz za týždeň, kuchynskú utierku približne raz za týždeň (ale používame aj papierové).
robotický vysávač ide tak 2-3x do týždňa, raz za týždeň sa poriadne povysáva normálnym vysavačom a zmyje sa podlaha.
raz za týždeň sa umýva kuchyňa a kúpeľňa komplet, zotiera sa prach.
raz za čas (asi štvrťročne) sa robia také veci, že ide všetko preč zo skriniek a šuplíkov (najmä v kuchyni teda) a zotrie sa tam prach, poumývajú sa dvere, kľučky, poutierajú sa poriadne žalúzie, utrie sa prach na horšie dostupných miestach, umýva sa chladnička a umývačka riadu.. pre gazdinky začiatočníčky sú super takéto checklisty 🙂

https://i.pinimg.com/564x/01/46/10/01461068831a...

kandelabra
13. sep 2023

Pravidelne upratovanie mam rozdelene, ze co v ktory den v tyzdni, a aj ked sa toho uplne striktne nedrzim, tak viem, ze tento tyzden som napr. este nedrhla kupelnu, tak to musim spravit iny den. Tym padom sa mi nestane, ze by som nieco zabudla. Mimo to veci ako uteraky ci vysavanie robim podla toho ako treba, aj take ze ked sa nieco uspini skor ako je na to vyhradeny den.

sashabb
13. sep 2023

Nič nerobím pravidelne. Upratujem si priebežne a keď sa mi chce. Väčšinou sa mi ale nechce 😝 riadim sa heslom, že domácnosť slúži mne, nie ja jej.

walentina7
13. sep 2023

Neviem kedy máte čas upratovať ale ja upracem ked mi bordel udrie do očí. Niekedy ho dlhšie nevidím, podľa toho aký mám deň 🙂

evinqua
13. sep 2023

Upratujem priebezne , každý deň povysavam/3izbovy byt/, unyjem sanita a mením uteraky tak každý druhy deň, postele prezliekanie raz za 2 tyzdne, v lete aj každý týždeň, deky závesy periem tak raz za mesiac, okná umývam podľa nálady- zvnútra žalúzie pretriem vzdy ked prezliekam periny. Nemáme zviera, iba v detskej izbe je koberec, ten tepujem tak dvakrát ročne, podlahy umyvam tak dvakrat tyzdenne. Raz za dva mesiace zvyknem čistiť umyvacku pracku chladničku poriadne. raz za rok robím generálne upratovanie a triedenie veci

raja95
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mima1608
13. sep 2023

Vysávam každý deň, podlahu umývam 2krat do týždňa, prah utieram každý druhý deň, posteľné prádlo mením každých 7 dní. Také veľké upratovanie (že odsuniem pohovku a komody a tak) robím raz za mesiac.
Záchod pretieram dezinfekciou každý druhý deň, inak také bežné upratovanie kúpeľne raz za týždeň a veľké upratovanie kúpeľne raz za mesiac.
Okná umýva manžel, ja na to nemám bunky. Umýva, keď má na to čas, tak 3-4 krát do roka. 2krat do roka vyhádžem celú linku a vyumývam ju.
Uterák na ruky mením každé 3 dni a uteráky s ktorými sa my utieram každý druhý deň.

x_mery_x
13. sep 2023

Ked treba :D