Je bezpečné používať poškodený kábel od práčky?
Ahojte, stvrtok rano mi kabel do elektriky od pracky zacal iskrit ked som ho dala do zasuvky v stene. Myslela som si ze je to zasuvkou tak som dala do predlzovacky ale aj tam to zaiskrilo tak som vytiahla a vsimla si toto na kolikoch, ze akoby to bolo zhorene a chyba z toho. Nic sme s tym nerobili a teraz vecer to skusil svokor a jemu to uz v predlzovacke neiskrilo.. vraj mam zatial prat cez predlzovacku riadne.. myslite si ze mozem fungovat s takym kablom a nic sa nestane? V byte mam 2 deti tak sa bojim no🙈

Svokor by radšej nemal kecať do niečoho keď tomu nerozumie. Zavolaj elektrikára a nepoužívaj zatiaľ ani jedno.
Tie fotky čo ukazuješ je ok, žiadny problém. Obhorené? Je to problém zásuvky a nie toto co si fotila. Keby bol problém v tomto kábli tak min sa ti roztaví alebo rovno prehorí zapáli.
Do tej zásuvky by som už nič nedal, rozobral a riešil.
Ak to používaš ďalej tak vyhoríš. Je v zásuvke hliník či meď? Inak nechápem čo to máte za rozvody že niečo takéto sa stane. Prúdový istič nič? Poistky? Však to niekoho zabije... Prvá iskra a malo to ísť do pár milisekúnd dole. Ak nie tak ťa tam bude minútu triasť a už ani umelé srdce nepomôže.
PS ak to je zalomený hliník tak ten ti začne horieť aj o pár hodín, potom maľovanie bude najmenší problem. Ja by som tú vetvu vypol hneď.
Ak chceš prať si natiahni predlzovačku z inej. Najlepšie inú fázu, okruh na osvetlenie, hocičo iné, však vieš ako to máte spravené.
@jennimia ako vidim tu kazdy je elektrikar.... No ja som. Kabel mozete pouzivat. Zasuvku treba urcite vymenit. Oslabene kontakty, zly kontakt, tak sa prehrieva a moze iskrit. Predlzovacka v pohode zvladne pracku. Je tam napisany ze na kolko Amperov je, zvycajne 16A, tolko by mal mat aj istic, takze ziaden problem. Tu zasuvku dajte vymenit eletrikarovi.
Tipol by som problem so zasuvkou. Predlzovacka podla normy taku zataz by vydrzat mala. Musi mat ale 16A. Ak sa bojis, pockaj na elektrikara.
V žiadnom prípade nepouživať ani práčku a ani zásuvku,treba skontrolovať zásuvku,podoťahovať kontakty,prípadne zásuvku vymeniť,už je načata a bude robiť problém,a prívodný kábel k práčke tiež vymeniť a žiadne predložovačky,vidlica predlžovačky môže byť na 16 ampér ale kábel tej predlzovsčky ťažko,max na 10 amper,čo je 2300 watov
@janci299 len k predlzovacke
Ak mas na predlzovacke napisane 16A, tak tych 16A da. Ak nie, tak je to nebezpecny vyrobok a nesmie sa predavat. Elektrikarske normy nie su trhaci kalendar aby si niekto znacil predlzovacky ako sa mu zachce. Ano su predlzovacky s nizsim prudovym zatazenim, ale su tak aj znacene a potom ich nesmies pouzivat pri vyssom. A pracky zvyknu mat maximalny prikon do 2000W (vid jej stitok), takze taku by "utiahla" aj 10A predlzovacka.
Tuto pracku som nevidel, ak nevie co jej je, nech ju pozrie elektrikar (hadam uz aj pozrel). Osobne som uz videl "zopar" zasuviek, co sa takto spravali. Pracka (nepokazena) pri zapnuti ma minimalny odber aby toto robila a teda bola chyba v nej (ale nevylucujem, nevidel som ju).
Este ma napadlo, ze v navode spotrebica byva aj napisane, ci je zakazane napajat ho cez predlzovacku, niekde byva maximalna dlzka privodu, pripadne ci vobec pripajat pohyblivym privodom (do zasuvky), alebo musi byt pripojeny "napevno" ... napr. elektricky sporak to zvykne mat, ze nesmie ist do zasuvky a podobne ... Pracku sme sice nikdy na predlzovacke nemali, ale v principe by tam problem nemal byt.

no mas ro zhorete ja by som to neriskovala a dala vymenit kabel alebo to bolo zasuvkou