icon

Kedy zvládate veľké upratovanie s deťmi?

catherinah
2. sep 2024

Ženy, ja neviem ako to robíte pri malých deťoch, ale také práce ako umývanie okien, upratanie kuchynskej linky (vyložiť, umyť/utriet každú poličku). Tak isto skrine, šatník, triedenie vecí...ja to vôbec nestíham. Taky obklad v kúpeľni aspoň raz za čas vyleštit, dvere...mrazničku by chcelo rozmrazit atď, atď.
Sú to veci na hodiny a dni pre mňa a pri deťoch sa to podľa mňa nedá. Alebo to nerobievate a udržujte taky poriadok, ze zavriem skriňu a neriešim? 😀
Ledva stíham prať, variť, žehliť a bežné upratovanie a samozrejme najviac volneho času venujem dieťaťu.
Ďakujem vopred za nápady ako na to 🙂

sisska96
2. sep 2024

@catherinah netreba všetko uveriť....

catherinah
autor
2. sep 2024

@sisska96 tak ja nehovorím ze cely týždeň len upratovala, ale bola len doma na tento účel 😂😂😂

marcellka32
2. sep 2024

Deti mám už pubertakov..ale odmalička sme vždy upratovali všetci spolu, žiadne také že oni na výlet a ja doma zavretá s handrou v ruke...nie, každý handru do ruky a spoločne to je aj rýchlejšie...a nehovorte, že lepšie si upracete ako muž, lebo sa vám na upratovanie vykašlú

kristinka92
2. sep 2024

@catherinah myslím že chápem ako myslíš to veľké upratovanie- no takto ti poviem, mám veľmi malé deti ani nie 3r a 11mesacne. Pred detmi ma vedela chytit upratovacia horúčka že som upratovala 4-5dni 3izbovy byt, a to som vyslovene so zubnou kefkou zárubne a lustre až čistila, naozaj by si sa z podlahy najest mohla. Všetko bolo hore nohami.
No odkedy sa deti narodili sa mi takto upratovať podarilo len raz aj to nie úplne tak ako by som chcela. Zavesy zaclony som prala a žehlila asi tak pred vyše rokom, keď som bola s druhým ca v 5/6mesiaci? Okna som čistila pred pol rokom tak poriadne že som drhla aj celé rámy, ale aj to až po dvoch rokoch. Dovtedy som iba skla okien prebehla karcherom (úžasná vec!), ale to pre mna neni “umyté okno” tak ako by som chcela aby bolo umyté.
Cize dost aj závisí od tvojho štandardu čo považuješ za poriadok. Niekto preblafne kuchyňu za 10min a povie že ma super upratane, ja to považujem za “oliznutie” kuchyne. Preto ti tu budú tvrdiť niektoré, ze veď všetko stíhajú aj popri deťoch ako nič, ale možno keby k ním prídeš na návštevu ty, tak by si ten istý pocit poriadku nemala.

petko81
2. sep 2024

@catherinah ja mam 2,5 rocnu
A 10 mesačnú.okna umývam ked spia.
A kuchynu postione.
Dam im umelé misky sa hrajú a na si upratujem.
A staršiu do všetkého zapájam podáva mi z mičky riad.vybera práčku
Ked zmyvam ma taký malý mop a zmyva aj ona.mala keď nespi.tak sa hojdá v hojdačke,máme zavesenú na chodne.

akvi
2. sep 2024

@catherinah ja píšem, že 10 minút jedna skrinka, nie celá linka, veď to je jasné snáď. 10 minút denne človek zabije aj tu na MK, takže fakt upratať jednu skrinku nie je problém. Ja mám 10 skriniek/suflikov na linke, plus digestor a rúra. Tak za dve a pol hodiny by som to zvládla. Ale načo, veď to neutecie, nepotrebujem to mať naraz hotové. A napríklad niektoré skrinky upratujem častejšie, lebo proste sa viac používajú alebo sa v nich viac kopí bordel. Takže ozaj to nie je nutné robiť naraz.

lilka5566
2. sep 2024

Keď mám čas čosi vždy spravím ....lebo ako píšete pomedzi to treba aj navariť ,oprať ,deti vyvenčiť .Na to by trebalo ozaj týždeň dovolenky všetko naraz

victoriab
2. sep 2024

@catherinah vsak muz nech zacaluje. Boze, zena aby bola otrokyna. Kurniksopa, 21. Storocie uz mame. Aj ked mi to niekedy tak nepripada

catherinah
autor
2. sep 2024

@nika23t presne 👍

catherinah
autor
2. sep 2024

@akvi jaj, ja ze cela linka 😀 ze to nejak len tak prebehnes

vorkola
2. sep 2024

@victoriab A za tych 40 e ti 1) kolko je tych okien,? 2) ake su velke ? 3) aky cas jej to trva.Ide mi aj o kvalitu, samozrejme aj ramy a ci su naozaj skutocne bez cmuhy.Dakujem

victoriab
2. sep 2024

@vorkola ramy aj zaluzie, 3 izbovy panelakovy byt vratane jedneho balkonu. Ziadne cmuhy, pani takto chodi upratovat byty. Ja som bola spokojna a bol svaty pokoj.

3princezne
2. sep 2024

Najstarsia ma 7r a robim take veci vynimocne a jednoznacne emocne. Proste ked sa strasne nase*em, tak vyhadzme skrinu, alebo nejaky suflik a potom to musim uz dat naspat pekne a vytriedit :D parkrat do roka chytim takyto zachvat 🙂

catherinah
autor
2. sep 2024

@victoriab to je výborná cena.

noemi155
3. sep 2024

@catherinah karcher na okna si nemala ani kupovať
Vileda handra a okna umyté raz dva
Na oknách je najväčšia prplacka žalúzie ,samostatne okna sú umyté raz dva
No dieťa daj babke a upratuj😂
Ale ono treba vycihnut náladu deti a podľa toho pracovať,nie všetko vždy ide podľa našich predstav bohužiaľ
Cez prázdniny som to neriešila upratovala čo bolo treba a vlastne čo som poriadne urobila bolo triedenie oblečenia deťom a chystala veci na jeseň a zimu
A teraz sa už chystám nakopnúť a všetko podrobne vytrepat a popratat aj keď viem,že dlho to nevydrží lebo proste deti všetko vyťahujú a stále je prach a smeti a capky a všetko
Ale na to deti spominat nebudú aké sme mali doma vyupratovane ,ale na to,čo s nami zažili a ako sa s nami cítili,takze nerob si ťažkú hlavu 🙂

zuzikak
3. sep 2024

kuchynsku linku nemam preco upratovat, davam tam predsa ciste riady. Raz za cas skontrolujem, ci tam nie je prach. Ak nie je tak nemam co upratovat. Z vonku ju raz za cas pretriem, ked vidim, ze treba. Na mrazak a chladnicku si vzdy vytriedim cas, cize vtedy nerobim nic ine. Ak tak to nie je treba kazdy tyzden. Okna umyva manzel, lebo ja poriadne aj tak nedociahnem. Ak ich neumyje tak nie su 😀 Co sa tyka satnika tak to vzdy normalne zlozim na kominky, ked je to oprane a ozehlene. Pradlo vytahujem tak aby som si nenarobila bordel. Ak sa vymienaju veci koli sezone tak si na to tiez vyhradim 1 den v tyzdni (vacsinou sobota.) Naviac vzdy treba byt udrziavat ako tak v chode a verim, ze upratujes priebezne. To, ze deti rozhadzu veci nie je pre mna bordel. Su to deti. Bordel je prach a spina a ak vysavas a utieras prach pravidelne, nie je co extra luxovat. Ak chces riesit kachlicky, tak to sprav, ked si to naplanujes. Nehovoriac o tom, ze najlepsie sa upratuje, ked mas naladu. Niekedy velmi dlho prokrastinujem a nenutim sa do toho lebo ak by som sa nutila trvalo by mi to strasne dlho. Ak vsak chytim naladu, je to spravene ovela rychlejsie.

maja249
3. sep 2024

@catherinah ďakujem Bohu aj životu za toho môjho, hneď v prvý deň spolužitia mi zahlásil, ty varíš, ja upratujem, alebo si to vymeníme. Takže máme to rozdelené už 20 rokov...a fungovalo nám to aj pri deťoch, ja varenie a drobné upratovanie, on veľké upratovanie a drobné varenie. Všetko je to len o dohode dvoch ľudí.😉

malaopicka
3. sep 2024

Mám jedno dieťa, nemá ani rok a upratujem priebežne. Ráno kým je na nocniku a raňajkuje pretriem kuchynskú linku a sanitu v kúpeľni. Kým sa hrá naložím/vylozim pracku a umývačku, každý druhý deň povysavam izby lebo máme lepené koberce a 2x do týždne popritom vysávaní zotriem prach v izbach a umyjem dvere (máme všade jeden stolík a jednu skrinku, takže to trvá 15 minút max). Keď spí, vyvešiam, zotriem dlážky (toto tak 3x za deň keďže lozí a máme lesklu dlažbu, nemôžem sa na to pozerať ako vyzerá), ak spí dlhšie, poumyvam sprchový kút a wc alebo si robím poriadok v šatníku. Okná upratuje firma alebo manžel, ak sa chce odreagovať, to som nikdy nerobila ja. Keď sa umývajú okna, dám vyprať záclony a závesy a ešte mokré vyvesim, netreba žehliť. Čo sa týka nejakého “veľkého” upratovania, tým, že upratujem stále priebežne, takmer vôbec takéto veci nerobím. Iba keď mením v šatníku sezónne oblečenie, tak rozriedim na kôpky darovať/predat/vyhodiť. Zariadili sme domácnosť naozaj minimalisticky, čiže nemám veľmi čo vykladať a utierať, ostatné urobím každý deň čosi a napríklad na Vianoce ozaj len nahodim výzdobu a strom a vybavené 🤷🏻‍♀️ ale mám zas veľmi dobre dieťa, čo nepotrebuje stále animátora, takze to je zrejme jednoduchšie.

afrrodita
3. sep 2024

@catherinah nebude. Nie je problem skla. Najviac roboty je ; ramy, skarocky, tesnenia.
A to Ti karcher neurobi.

b_mommy
3. sep 2024

@catherinah Nie si v tom sama, mám to podobne. Som bez auta čiže ráno zhon so psom,do škôlky potom na autobus do práce tam sa vyšťavím na 8hodin,zhon naspäť na stanicu na autobus(15min.rychlym krokom),zo zastávky pre psa,do škôlky,domov. Ešte keď treba ísť do obchodu a navariť tak som rada ak pozmetam,zotriem dlážku,umyjem riad,spraceme hračky. A to nevravím o tom že keď dieťa chce ísť ešte poobede von za kamarátkami, samú ju nepúšťam na to je ešte malá (5,5roka) a čučím s ňou vonku,robota doma mi stojí, večer zase so psom,potom sprchovať, večera a dobrú noc môžem ísť spať aj ja 😅 Môj chlap chodí na dlhé turnusy, aktuálne je preč 1,5 mesiaca, príde na dva týždne kedy ja idem cez týždeň do práce a tie dva víkendy chceme stráviť spoločne ako rodina.

julajlatvar
3. sep 2024

@noemi155 bývaš v dome s veľkými oknami,alebo v byte? Keby mám umývať 12 metrov len veľkých okien vileda handričkou (nepočítam zvyšok - kúpeľne a bočné menšie okná) tak umriem od vyčerpania pri Tom

surama
3. sep 2024

Nerobim tieto prace naraz, ale napr. jeden den jedno okno, druhy den druhe a pocas tyzdna mam vsetky. V kuchyni ak zvysi cas, tak utriem prach na polickach, inokedy ulozim veci v sufliku, kedze maly mi to tam stale porozhadzuje. Proste nikdy nie hromadne vsetko, ale ciastkovo.

betulinka1
3. sep 2024

Okna idu lahko, to umyjem hocikedy ale vonkajšie zaluzie neznasam 🙈🙈🙈, sobota, nedela, statny sviatok, dovolenka. Skrine to vyhádzem kedy na napadne. Napriklad dnes som vyhadzala synovi komplet skrinu a pretriedila veci, za hodku hotove. Kuchynu umývam pri varení. Vyhádzem skrinky, utriem a založím. Nam triedim skrine na sezóne oblecenie. Cize raz na zimne a raz na letne oblecenie, spravidla vikend aby som mohla chodit za muzom, toto este nosis??? 😉 nerobim velky poriadok na povel typu Vianoce, Velka noc a pod..

julajlatvar
3. sep 2024

@catherinah u mňa je to aktuálne veľmi podobné. Deti 7 a 3 roky a ja v 7.mesiaci,denne 8 h v práci. Ja prídem už taká vyčerpaná,že nedokážem absolútne nic navyše urobiť. Manžel robí veľa veci v domácnosti,deti vie obriadit,aj navariť,aj okná umyje,keď mu poviem,ale teraz stavia na dvore garáž s pivnicou,takže každú voľnú chvíľu je vonku a pracuje a ja ho nechcem zdržiavať s blbostami. Čakám,že keď pôjdem o mesiac na materskú,tak čo to porobim,ale asi mám len veľké oči ,už sa mi nič nebude chcieť. Tak len odsuvam a odsuvam. 🙈

mamatroch
Autor odpoveď zmazal
mamatroch
3. sep 2024

@catherinah @catherinah ked boli deti mensie (v skolke), presne na toto som vyuzivala OCR-ky, tie boli prve dva roky kazdy mesiac, lebo boli realne tak casto chore a prve dva-tri dni prakticky cele prespali. Nie vzdy to vsak dopadlo podla predstav, raz som tak tiez prezliekala vsetky periny, vyzlecene obliecky na zemi na kope, ze pojdem ich hned aj poprat a v tom cez tu kopu sla dcera a sa jej smyklo a doslova letela vzduchom vo vodorovnej polohe a dopadla celom na policku hrubu cca. 1,5 cm, ta sa az nalomila, krv vsade, na jej tvari, obleceni, oblieckach, podlahe... No ako na jatkach... Rozrazila si celo az po kost, ake krvacalo to statocne... Nakoniec to ani nesili, ale jazvu ma este aj teraz 10 rokov po. Potom som dlho robila taketo aktivity radsej len ked neboli doma (to uz ale ked boli zdrave, samozrejme).
"Zabalila" som ich manzelovi a "vyhodila" ich z domu so zakazom vstupu na najblizsie dve hodiny, pustila si hudbu na plne pecky a upratovala... Oproti praci, co som mala, bolo to upratovanie pre mna ako relax v kupeloch.
Ale kym boli uplne male, tak som robila ken bezne upratovanie. Co sa okien tyka, byvam na vysokom poschodi a mam panicky strach z vysok, takze umyvam okna len zvnutra cele, zvonku len skla, rozhodne nebudem liezt pomaly na ram okna, aby som umyla vonkajsie ramy. Ak sa okoloiducim moje ramy na oknach nepacia, mozu prist, handru im poziciam 🤣
Aha a mraznicku sme uz kupili no frost.
Co sa zehlenia tyka, pocas 1. materskej (dve deti v tesnom zavese za sebou), som zehlila kazdy pondelok vecer pri TV. Prvej dcere este poctivo vsetko. Druhej pol roka.
Ako som nastupila do prace, uz som zehlila len najnutnejsie.
Ked sa narodil syn, chcela som sa vratit k dobrej praxi, ze aspon jeho veci budem zehlit kazdy pondelok. Aj som to praktizovala - presne tri tyzdne.
Potom som prestala zehlit uplne - teda nie celkom, zehlila som este Pysla koralky z ikey 😂 .
Potom som si povedala, ze aspon tu zehlicku poriadne vycistim, ze bude ako nova ak ju raz vytiahnem. Vycistena krasna bola, hovorim si, prezehlim pre istotu handru s nou, ak by zvysky cistiaceho prostriedku tam boli... Ci sa ta handra na nu cela neprilepila? Ba veruze hej. Takze skoncila v kontajneri. Handra - aj so zehlickou. Nejaky cas manzel este uschovaval zehliacu dosku v puvnici,plny nadeje, ze mozno raz... No tusim uz tu nadej stratil, lebo zehliaca doska sa z pivnice veru uz stratila...
Teraz uz cielene kupujem veci, co zehlit netreba... Akoze minule dcera teenagerka prisla s tym, ze nejaky kus odevu by asi bolo lepsie vyzehlit, ale tak halt nie je cim a odpovedou na moj navrh, ze si moze zehlicku zelat na narodeniny, boli len jej vyvratene oci 😏

monika420
3. sep 2024

Tiež mám 3 deti 8 ročnú 4 ročného a 10 mesačnú btw najstaršia robí najväčší bordel ale keby to boli hračky prežijem. Čo vytiahne nedá na svoje miesto sufliky rozhadze tá mi uberá naviac energie. Izba 4 ročného vyzerá lepšie ako slečny našej. Upratujem po skrinkách šuflikoch dám si záväzok jednu a ak stihnem 2 alebo 3 je to plus pre mňa. Počas prázdnin sme začali máme rodinný dom a chcela som upratať celý dom ale nestihla som. Boli aj návštevy, výlety a všetko sa posúvalo.

mclissa
3. sep 2024

Udrzujeme si poriadok. Kazda vec ma svoje miesto. Vsetko upratujem predbezne a za chodu domacnosti. A nenechavam nikde zasiaknutu spinu/ niekolko mesacnu. Ked si udrzujes, velke upratovanie robit nemusis.
Okna umyvam iba z vnutra. Vonku si platim, lebo v UK su take blbe okna, s tym sa ja kaslat nebudem.
Oblecenie mam ulozene, a tak aj ukladam ciste.

tiffanka
3. sep 2024

@catherinah ja som v decembri umývala okná v štýle ..ročne dieťa vo vetrovke, čiapke..v postieľke sa hralo pri mne..pri rozcapenom okne ..niečo nevsedné..ale obidve sme boli spokojné 🤷🏿🤣

btus
3. sep 2024

@catherinah nerobím. Upratujem ako sa mi dá ( a to nemám malé deti). Ako dieťa som nenávidela, že sobota sa upratovala, tak mi cez víkendy neupratujeme, chodíme na výlety, liezť, lyžovať ( v zime). Venujeme sa tomu, na čo cez týždeň nie je čas. Takže sa upratuje priebežne každý deň niečo.