icon

Ktorá z nových práčok na trhu zvládne paplóny?

danielala
29. sep 2023

Ahojte, som 1 rok vlastníkom "inteligentnej" práčky Samsung a nikdy som nebola zúfalejšia, už ani nemám silu opätovne volať servisákov a preto uvažujem nad jej výmenou po veľmi krátkom neúspešnom "manželstve". Predošlú práčku Indesit som za "inteligenta" vymenila po 13 rokoch spokojnej spolupráce kvôli ekonomickej kríze za účelom šetrenia energiami.Starú som darovala, takže vrátiť sa k nej už nie je možné. To, že s novou neušetrím ani cent sa ukázalo veľmi skoro, lebo pri plnom naložení (9 kg) prádla mi vychádzalo prádlo po opratí smradľavé, akoby mastné - práčka pri 2 plákaniach, ktoré si sama naordinuje, používa extrémne málo vody, tekutý prostriedok z dávkovača automaticky dávkuje úplne nezmyselne (aj po špeciálnom prestavení servisákom), aviváž si z automatického dávkovača ordinuje tak divne, že občas dá pár kvapiek, inokedy do prádla vleje pol fľaše 😢, takže periem tým spôsobom, že po diagnostike prestavím počet plákania z 2x na 4x, aby prádlo nepáchlo, prostriedok lejem po prerušení programu priamo do bubna a aviváž nemôžem požívať vôbec, keďže existuje len ten schizofrenický automatický dávkovač. Servisák zahlásil, že mám asi malý tlak vody a preto dávkuje divne, každopádne mi automatický dávkovač vymenil, no problém pretrváva ďalej. Po pár použitiach začal bubon trieskať, znovu prišiel servisák a celú práčku rozobral, lebo bubon visel len na jednom šroube, ďalšie boli uvoľnené, takže môžme byť šťastní, že pri žmýkaní neodletel komplet. Postupne som sa zmierila s nekompetenciou práčky: že zafarbenú vodu z čierneho prádla považuje za špinu a predĺži program o ďalšie 2 hodiny,... že má možnosť nastavenia otáčok pri praní jemného prádla len na 400, čiže vyťahujem kvapkajúce prádlo, pretože otáčky 500,600, 700 táto práčka proste nemá v ponuke, ...že 90% programov je určených len na 2-4 kg bielizne a moju kedysi obľúbenú predpierku nemôžem používať vôbec, pretože vyžaduje automatický dávkovač, ktorý z vyššieuvedených dôvodov už radšej nenapĺňam.

Neskôr sa však ukázal neriešiteľný problém : som alergik na roztoče, takže 4x do roka periem paplóny a ešte častejšie podušky. Inteligent nie je schopný vyžmýkať jeden vankúš veľkosti 40x60 cm, takže paplón už nezvláda vôbec, napriek tomu, že neváži ani povolených 9 kg, jednoducho sa počas odstreďovania bubon točí pomaly asi hodinu, dve, tri, resp. kým to vzdám a vypnem a vyžmýkam s manželom ručne.

Vybrala som sa na net vyhľadať inú práčku, lebo už nevládzem, keďže väčšinu funkcií nemôžem používať a celý čas sa s práčkou len hádam resp. snažím sa jej prejsť cez rozum, aby mi neprestavovala programy podľa jej "inteligencie"... No a pri hľadaní inej som narazila na problém, že všetky v ponuke vyzerajú byť "inteligentné". Hľadám práčku, na ktorej si viem nastaviť dĺžku programu sama, mať možnosť nastavenia polovičnej náplne pri každom programe, takisto teploty a otáčok pri KAŽDOM programe, mať možnosť otáčok 0, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 12000, 1400 a hlavne mať šuplíček na predpierku, hlavné pranie a aviváž pre manuálne podávanie, žiaden automatický nezmysel, ktorý kvôli niššiemu tlaku či ktoviečomu funguje schizofrenicky. A to najhlavnejšie: aby vyžmýkala paplón a nešetrila množstvom vody na úkor čistoty t.j. aby som nemusela pridávať ďalšie a ďalšie plákania navyše pri každom programe.

Prosím o rady a tipy. Mama kupovala dosť nedávno práčku bosch, kde sú možné rôzne nastavenia, pojme aj dosť prádla, no neviem, či si poradí s paplónom, ten v nej zatiaľ neprala. a ja už nechcem spraviť ďalšiu chybu a zle investovať. 🙏🏻
povolen prádla

danielala
autor
2. okt 2023

@luxus10 Dakujem pekne za tip, prosím našla by si si čas napísať ktorá presne, nech pozriem, či je ešte v predaji?

danielala
autor
2. okt 2023

@luliu
@luliu Dakujem pekne za tip, prosím našla by si si čas napísať ktorá presne, nech pozriem, či je ešte v predaji?

danielala
autor
2. okt 2023

@slniecko5 ďakujem krásne za tip, pôjdem pozrieť, či je ešte v predaji

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 tie automatické dávkovače sú určené len na tekutý prostriedok, prášok sa tam sypať nedá, čo mi nevadí, lebo používam tekutý ariel. Mala som práčku zapojenú asi týždeň, keď mi servisák uvalil tú info o slabom tlaku, snažila som sa práčku vrátiť, lebo pri kúpe nebolo uvedené, že vyžaduje nejaký špeciálny tlak. Nevzali mi ju, lebo vrátiť sa dá len do 14 dní a to som ju ešte nemala ani zapojenú. Servisák zahlásil, že nech ju predám na bazoši.

slniecko5
2. okt 2023

@danielala inak dobre robíš, že sa pýtaš na konkrétny typ, nie značku, už som sa viackrát stretla s tým, že ľudia neboli spoko ani a drahšími značkami, naposledy vo štvrtok mi hovorila Kadernicka, že ma úplne novu LG a je total nešťastná z nej, detto moja švagriná, vymenila ju. Ja som na dovolenke prala v Samsung a to bola jedna hrôza, bola mala a nevedela vôbec vyžmýkať. Je to vždy strašný risk pri prackach.

danielala
autor
2. okt 2023

@zuzanaete ďakujem )))

simca06022011
2. okt 2023

@danielala ja viem, ze davkovace su na tekuty ;)

simca06022011
2. okt 2023

ale ako prisiel ten servisak na ten slaby tlak? ti to meral v dome alebo ako? lebo podla mna je to somarina, musela by ti voda tiect cicerkom... okrem toho mne by pracka pistala na cely dom, ze nie je v poriadku pritok vody...

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 takže keď si predstavíš tekutý dávkovač na prostriedok aj aviváž, ktoré majú rozličnú hustotu a zrejme aj pri výpusti všelijak pozaschýnajú, tak si vieš asi predstaviť,ako "spoľahlivo" to funguje. Ak by bol ozaj problém len s nízkym tlakom, tak by sa predsa nemohlo stávať, že občas mi vypustí do jednej várky prádla polku zásobníka - zrejme by zakaždým toho bolo skôr primálo. Ak práčka predlžuje program len pri čiernom prádle, lebo tmavú vodu považuje za špinavú, pričom pri skutočne špinavom bielom prádle dobu prania nepredlžuje, tak pochybujem, že čokoľvek vyhodnotí správne.

majulino
2. okt 2023

@danielala ahoj mám túto cca 1,5 roka a paplón periem zhruba raz za dva týždne, kvôli synovi ekzematikovy a tým strašným mastiam. Nemôžem mať absolútne žiadnu obliečku na paplone, lebo mu trhá ekzém

https://www.nay.sk/beko-wte9744n-biela-pracka-p...

simca06022011
2. okt 2023

@danielala ALE DO TOHO DAVKOVACA ti nejde voda, inak by ti to vyriedilo cely prach a za par pouziti by si tam mala vodu, to s tlakom nic nema. A teda mam to 9rokov a nic mi nezasycha nikde a funguje mi to. Tak neviem..
Ja ti poviem ako som pri oprave umyvacky riadu postupovala, ked si zo mna servisak dobry den robil a umyvacka NESLA a on sa vadil, ze IDE. Napisala som priamo do siemensu, staznost do servisu ich, s tym aky mam probelm, spotrebic nejde, a proste nech to riesia. Do tyzdna si umyvacku odviezli, za predlzeny vikend doviezli opravenu... ale trvala oprava s povodnym servisom cely kovid.. teda skoro 2roky! o oprave vysavaca v "znackovom servise" uplne pomlcim :DDD proste servisak = tlchuba. Tak mozes skusit pritvrdit, ak nechces novu pracku vyhadzovat...

elizabeth170
2. okt 2023

@danielala šírka je 59,5 takže hádam áno 🙈

luxus10
2. okt 2023

@danielala ale ja mam zvrchu plnenu...a akurat su tam vybrane moznosti otacok, nie po 100 ot, ale kedze davam veci do susicky, vyuzivam maxi otacky pre ten ktory program, ale perove periny vyperie bez problemov...

hefo
2. okt 2023

S tým tlakom je to hovadina, práčka predsa nestrieka vodu pod tlakom priamo z prívodu (možno tak do dávkovača prášku, ale aj to pochybujem), a taká, čo šetrí vodu, už dupľom nie. Keby bol slabý tlak, tak by práčka sama vyhodila chybovú hlášku, každopádne so zlým pláchaním a pod. to nemôže mať nič spoločné...

luxus10
2. okt 2023

@danielala
nieco taketo-https://www.nay.sk/aeg-ltr7c563c-pracka-plnena-...

ale keby mam viac miesta, volila by som aeg spredu plnenu...

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 riešila som hneď po zapojení cez samsung, tí ma po výmene dávkovača poslali riešiť to do nay, ping-pong stále dookola, ale asi som nebola dosť tvrdá, máš pravdu. Lenže ktorý pracujúci človek má možnosť zakaždým si brať dovolenku kvôli servisákovi, ktorý vymení zásobník a tým pre samsung celý problém hasne. Raz som dala ich servisákovi pod nos už vysušené prádlo, čo vyšlo z tej práčky, mykol plecami, že také sú dnes všetky inteligentné práčky, lebo šetria vodou a vybavené. Škoda že mi tu nejdú načítať prílohy s mailovou knverzáciou s nimi, stálo ma to nekonečné množstvo času.

hefo
2. okt 2023

Aspoň budem vedieť, že Samsung už neskúšať kupovať. Máme doma asi päťročnú práčku Samsung, ale začali na nej hučať ložiská bubna, čo znamená, že by sa čoskoro rozpadla (oprava by bola vraj cez 400 €, čiže skoro 2/3 ceny novej). Síce som to sám vymenil, ale po pol roku začala hučať znova, tak budeme musieť čoskoro kúpiť novú práčku. A teda Samsung to nebude.

danielala
autor
2. okt 2023

@hefo nemám tušenie, či zlé dávkovanie prostriedku súvisí s nízkym tlakom vody alebo nie. Myslím si, že pri plákaní by sa snáď každá práčka mala riadiť vážením hmotnosti natečenej vody a nie časom napúšťania, takže je to skôr v extrémnom šetrení vodou touto práčkou a s tlakom to nič nemá. Keď porovnám, koľko vody špliechalo v bubne pri plákaní v predošlej práčke so súčasným stavom, kde pri plákaní nevidím že by prádlo vo vode "plávalo", t.j. takmer všetka voda počas plákania je vsiaknutá v prádle, tak logicky to poriadne vyplákať nemôže. Pripadá mi, že výrobca ide do krajnosti so šetrením na objeme vody len aby práčka vďaka hodnotám na energetickom štítku porazila konkurenciu, z čoho však zákazník nemá žiadny prospech, ak musí nanovo a nanovo roztočiť motor pri prídavných plákaniach. Verím, že pre 1-člennú domácnosť je táto práčka super, t.j. pri malom množštve prádla, ale uvedených 9 kg pri takomto extrémnom šetrení vody nikdy nevypláka poriadne.

danielala
autor
2. okt 2023

@luxus10 ďakujem pekne )))

simca06022011
2. okt 2023

A normálne reklamovať, servis ak nespravil, reklamovať znovu a vrátiť do Nay? Ale to proste len vymýšľam. Treba tieto rachotiny aby prestali predávať.... ja mam miele. Príde servisak napoji spotrebič na notebook, siahne všetky hlášky, štatistiky, povie mi koľko.zivota ma za sebou už, aké chyby písala a pod... detto sušička. Pokazená ešte nebola ani jedna ak nerátam kosticu v sušičke:D a prasknutu manzetu okolo dverí práčky keď som zacvakla oblečenie do dvierok :D jl

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 Miele je samozrejme TOP, no chcela som sa zmestiť do 500 €, aj tak už ma rodina ukameňuje, že mením ročnú práčku )))

simca06022011
2. okt 2023

@danielala jasne ved ja rozumiem.. len je servis a servis... tak.si treba vybrat takú menej inteligentnú :D alebo úplne sprostu, staromodnu. To je istota.

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 máš pravdu, mala by som ho zavolať znovu, lebo je vrchol, keď mi polku lenoru zásobník vyleje do 1 várky prádla...ďakujem za povzbudenie bojovať ďalej, skúsim teda ešte, lebo vraj ak sa tá istá závada zopakuje viackrát, mali by celú práčku vymeniť. Načo mi bude nová táto istá neviem, ak by ju niekto chcel, rada predám za polovicu 😆😆😆 WW90T534DAT/S7 Samsung bubble

danielala
autor
2. okt 2023

@simca06022011 veď presne preto som tu. Lebo všetky čo som pozerala sú premúdrelé

simca06022011
2. okt 2023

@danielala oficiálne napíš reklamáciu do Nay s potom volaj servis. A nech ti napíše servisak ze nefunguje, nie ze ju máš predať.
Ak nemáš problém s tlakom vody ( wcoo, sprcha tam to citit) tak sa tým nedaj odpinkat.

danielala
autor
2. okt 2023

@hanaxxx čo sa vyváženia vankúšov týka, skúšala som všetko: dala som najprv 1 ks, nezvládla, potom 2 ks, nech sa to rozloží - nezvládla a potom 3 ks - nič to nepomohlo. Keď vyžmýkame ručne a potom vložím na dožmýkanie dnu, tak vankúše zvládne. Paplón ale nikdy.

danielala
autor
2. okt 2023

@majulino ďakujem krásne, zvládne aj hrubý zimný paplón?

luxus10
2. okt 2023

@hefo pred 15 r som mala samsung slim,za 500e, vydrzala 3 r., odislo odtokove cerpadlo a skakala mi do polky kupelne- pruzinky nad nozickami ako do gulockoveho pera, opravy cerpadla by stala 330 e-----NIKDY VIAC..uz jedine .aeg, alebo elektrolux, tam treba len mazat loziska...a obe znacky ficia roky...

hefo
2. okt 2023

@luxus10 Mazat ktoré ložiská? Snáď nie bubna, však na tie treba rozobrať pol práčky, aby sa k tomu dalo dostať (a to Samsung má ešte rozoberateľnú nádrž bubna, pri Whirlpoole sa to musí rozrezať a zalepiť).