icon

Ktorá z nových práčok na trhu zvládne paplóny?

danielala
29. sep 2023

Ahojte, som 1 rok vlastníkom "inteligentnej" práčky Samsung a nikdy som nebola zúfalejšia, už ani nemám silu opätovne volať servisákov a preto uvažujem nad jej výmenou po veľmi krátkom neúspešnom "manželstve". Predošlú práčku Indesit som za "inteligenta" vymenila po 13 rokoch spokojnej spolupráce kvôli ekonomickej kríze za účelom šetrenia energiami.Starú som darovala, takže vrátiť sa k nej už nie je možné. To, že s novou neušetrím ani cent sa ukázalo veľmi skoro, lebo pri plnom naložení (9 kg) prádla mi vychádzalo prádlo po opratí smradľavé, akoby mastné - práčka pri 2 plákaniach, ktoré si sama naordinuje, používa extrémne málo vody, tekutý prostriedok z dávkovača automaticky dávkuje úplne nezmyselne (aj po špeciálnom prestavení servisákom), aviváž si z automatického dávkovača ordinuje tak divne, že občas dá pár kvapiek, inokedy do prádla vleje pol fľaše 😢, takže periem tým spôsobom, že po diagnostike prestavím počet plákania z 2x na 4x, aby prádlo nepáchlo, prostriedok lejem po prerušení programu priamo do bubna a aviváž nemôžem požívať vôbec, keďže existuje len ten schizofrenický automatický dávkovač. Servisák zahlásil, že mám asi malý tlak vody a preto dávkuje divne, každopádne mi automatický dávkovač vymenil, no problém pretrváva ďalej. Po pár použitiach začal bubon trieskať, znovu prišiel servisák a celú práčku rozobral, lebo bubon visel len na jednom šroube, ďalšie boli uvoľnené, takže môžme byť šťastní, že pri žmýkaní neodletel komplet. Postupne som sa zmierila s nekompetenciou práčky: že zafarbenú vodu z čierneho prádla považuje za špinu a predĺži program o ďalšie 2 hodiny,... že má možnosť nastavenia otáčok pri praní jemného prádla len na 400, čiže vyťahujem kvapkajúce prádlo, pretože otáčky 500,600, 700 táto práčka proste nemá v ponuke, ...že 90% programov je určených len na 2-4 kg bielizne a moju kedysi obľúbenú predpierku nemôžem používať vôbec, pretože vyžaduje automatický dávkovač, ktorý z vyššieuvedených dôvodov už radšej nenapĺňam.

Neskôr sa však ukázal neriešiteľný problém : som alergik na roztoče, takže 4x do roka periem paplóny a ešte častejšie podušky. Inteligent nie je schopný vyžmýkať jeden vankúš veľkosti 40x60 cm, takže paplón už nezvláda vôbec, napriek tomu, že neváži ani povolených 9 kg, jednoducho sa počas odstreďovania bubon točí pomaly asi hodinu, dve, tri, resp. kým to vzdám a vypnem a vyžmýkam s manželom ručne.

Vybrala som sa na net vyhľadať inú práčku, lebo už nevládzem, keďže väčšinu funkcií nemôžem používať a celý čas sa s práčkou len hádam resp. snažím sa jej prejsť cez rozum, aby mi neprestavovala programy podľa jej "inteligencie"... No a pri hľadaní inej som narazila na problém, že všetky v ponuke vyzerajú byť "inteligentné". Hľadám práčku, na ktorej si viem nastaviť dĺžku programu sama, mať možnosť nastavenia polovičnej náplne pri každom programe, takisto teploty a otáčok pri KAŽDOM programe, mať možnosť otáčok 0, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000, 12000, 1400 a hlavne mať šuplíček na predpierku, hlavné pranie a aviváž pre manuálne podávanie, žiaden automatický nezmysel, ktorý kvôli niššiemu tlaku či ktoviečomu funguje schizofrenicky. A to najhlavnejšie: aby vyžmýkala paplón a nešetrila množstvom vody na úkor čistoty t.j. aby som nemusela pridávať ďalšie a ďalšie plákania navyše pri každom programe.

Prosím o rady a tipy. Mama kupovala dosť nedávno práčku bosch, kde sú možné rôzne nastavenia, pojme aj dosť prádla, no neviem, či si poradí s paplónom, ten v nej zatiaľ neprala. a ja už nechcem spraviť ďalšiu chybu a zle investovať. 🙏🏻
povolen prádla

Strana
z3
luxus10
2. okt 2023

@hefo
niekedy byvaju od vyroby slabsie namazane, a prejavi sa to este v zaruke, a ano raz za niekolko rokov ich treba premazat, ked zacne byt hlucnejsia, to je vsetko...

danielala
autor
3. okt 2023

@hyta
presne si opísala ten problém s plákaním a ktorúkoľvek práčku, čo je v predaji, si rozkliknem, tak sa chváli šetrením vody, aby držala krok s konkurenciou... Môj muž minie viac vody pri sprchovaní ako dnešné inteligentné práčky na celý program a tým pádom treba znovu a znovu opakovať program plákania a navyšovať úplne neekonomicky spotrebu elektriny roztáčaním ťažkého bubna miesto toho, aby sa prádlo prepláchlo v potrebnom množstve vody na prvýkrát a ušetrila sa tým spotreba elektriny, čas a nakoniec zrejme aj voda 😡.

hyta
3. okt 2023

@danielala Presne ako píšeš. Ja nevravím, že sa má vodou plytvať. No aby som vyberala z práčky prádlo s mydlinkami, to ozaj nemusím.

mk1111111111
3. okt 2023

My LG a hravo vyperie aj dvojpaplon, hrubu strikivanu deku na manzelsku postel. Ta si vyber. Asi, ako sa podari kus

Ale mame siemens ruru, a nepecie ani po vymene kusa za kus 🙄🤣

majulino
3. okt 2023

@danielala áno, aj dva

Strana
z3