icon

Oblečenie sa zmenšuje po praní

daaloo
6. júl 2025

Zdravím, vymieňam šatník po rokoch a mám problém s oblečením z bavlny.

Nakúpil som si tričká značky Tee Jays Interlock ktoré mi super sedia. Mali by to byť kvalitné tričká ktoré garantujú že sa môžu prať na 60° a sú tvarovo odolné (bavlna dvakrát vyzrážaná) .Všetko periem na EKO programe ale skúšal som už aj Black Cotton(30°) no výsledok je rovnaký. Oblečenie sa mi stále zmenšuje, každým praním. Po 4 praniach sa mi tričko skrátilo o 7cm. Čo je 10% a tričká pôjdu do koša ak neuznaju reklamáciu lebo su nenositelne.

Tiež som si nakúpil tie ľahké letné košele z viskozy v obchode SINSAY, no stal sa rovnaký scenár. Tam to aj beriem že tam bude kvalita otázna.

Takisto ponozky, rovnaký scenár, tie sa ale roztiahnu na nohe tak tam nie je problém.

Oblečenie ktoré je mix bavlna + polyester nie je problém. Tam sa nič nezmensuje.

Skúšal som práci prach, gélové tablety, no bez zmeny. Jedna sa o pracku gorenje. Stretla ste sa niektorá s rovnakým problémom?

Jedná sa o pracku gorenje. problémom a riešenibolo?

lily246
6. júl 2025

@daaloo kľúčová je nielen teplota prania, ale aj otáčky. Mali by byť max 400-800 a nič bavlnené sa nescvrkáva.

daaloo
autor
6. júl 2025
@lily246

@daaloo kľúčová je nielen teplota prania, ale aj otáčky. Mali by byť max 400-800 a nič bavlnené sa nescvrkáva.

@lily246 ja dávam 1000. Myslíte že by to mohol byť problém? Ale 7cm je brutálne veľa. Kebyže 2cm tak to ok.

luccija
6. júl 2025
@daaloo

@lily246 ja dávam 1000. Myslíte že by to mohol byť problém? Ale 7cm je brutálne veľa. Kebyže 2cm tak to ok.

@daaloo tiež som skúšala rôzne otáčky každé oblečenie, keď je nové sa praním zmenší.Nepouzivas sušičku?
Len všetko natiahnuť, keď to ideš dávať na stojan.A funkčné veci prať bez aviváže a neskúsiť v sušičke.Nam sa zase všetko scvrkava v susicke

luxus10
6. júl 2025
@daaloo

odkedy sa otackami zmensuje pradlo? dobra hlupost, ja davam 1500 ot. a pranim sa mi nezmensilo nikdy nic...zmensovat zvykne susicka, nie pracka...leda ak das vysoku teplotu prania...

@daaloo skor mi to pride, ze je nepredprana bavlna, aj napriek tvrdeniu ze je 2x predprana...

daaloo
autor
6. júl 2025
@luccija

@daaloo tiež som skúšala rôzne otáčky každé oblečenie, keď je nové sa praním zmenší.Nepouzivas sušičku?
Len všetko natiahnuť, keď to ideš dávať na stojan.A funkčné veci prať bez aviváže a neskúsiť v sušičke.Nam sa zase všetko scvrkava v susicke

@luccija dobrý deň, sušičku nemám, všetko dávam sušiť na balkón. Ja beriem že sa oblečenie trochu zmenší ale o 7cm? To je o 2,5 veľkosti a to ešte neviem o koľko sa zmenší keď budem ďalej prať. Neviem či bude riešenie kúpiť tričko o 2 veľkosťi väčšie alebo skôr o 3 veľkosti.

viestta
6. júl 2025
@lily246

@lily246 zmykam vsetko pradlo aj na 1200 a ziadne neprimerane scvrkavanie bavlnenych upletov nepozorujem, an niektore sa deformuju ale nic sa mi nezraza az tak, ze by to bolo viditelne

daaloo
autor
6. júl 2025
@luxus10

odkedy sa otackami zmensuje pradlo? dobra hlupost, ja davam 1500 ot. a pranim sa mi nezmensilo nikdy nic...zmensovat zvykne susicka, nie pracka...leda ak das vysoku teplotu prania...

@daaloo skor mi to pride, ze je nepredprana bavlna, aj napriek tvrdeniu ze je 2x predprana...

@luxus10 to tričko by malo byt kvalitné, je hrubé s veľkou gramazou bavlny a nenašiel som žiadne negatívne recenzie, preto myslím že bude problém asi u mňa v práčke. Neviem no.

marsmykkok
6. júl 2025

@daaloo jedine ak by bol pokazený termostat na práčke a nahrievala vodu na viac stupňov.

lllaila
6. júl 2025

@daaloo ja som ti chcela napísať, že asi ti narástli svaly 🙂 a potom čítam, že veci sa skracujú, tak nič 🙂

nikaeli
6. júl 2025
@daaloo

@daaloo viskózové sa mohlo zraziť teplotou - ja periem väčšinou na 40° programe a omylom som tam hodila viskózové šaty -> už ich nosí dcéra 🤷🏻‍♀️
A tiež si nemyslím, že je to otáčkami - tie mám nastavené na 1000 a nič bavlnené sa mi nescvrklo.

nikolani
6. júl 2025
@marsmykkok

@daaloo jedine ak by bol pokazený termostat na práčke a nahrievala vodu na viac stupňov.

@marsmykkok tiež mi napadlo. Prípadne ak si práčka ťahá priamo teplú vodu ktorá má viac stupňov (my to tak máme)
Len to by si asi aj cítil že je prádlo veľmi horúce po vybraní..

daaloo
autor
6. júl 2025
@nikaeli

@daaloo viskózové sa mohlo zraziť teplotou - ja periem väčšinou na 40° programe a omylom som tam hodila viskózové šaty -> už ich nosí dcéra 🤷🏻‍♀️
A tiež si nemyslím, že je to otáčkami - tie mám nastavené na 1000 a nič bavlnené sa mi nescvrklo.

@nikaeli na štítku je písané 30° aj tak sa zbehlo... Ja neviem či mám všetko prať na 20°.. Ci sa ten prášok aj rozpustí pri takej teplote.

daaloo
autor
6. júl 2025
@marsmykkok

@marsmykkok keď dám na 60° uteráky a tak tak cítiť na skle že je horúca ale pri 30° necítiť nič.. Asi tam hodím teplomer do vnútra :D

mk1111111111
6. júl 2025

Zalezi od latky. Jednoducho, nieco sa scvrkne, nieco natiahne, nieco drzi tvar stale a co potrebujes, aby sa scvrklo, tak to sa na 1000% nescvrkne, aj ked dodrzis teplotu podla stitku. My mame doma veci roznych znaciek. Postupne vyradujeme znacky, ktore tvar nedrzia a tak sme uz v pohode. Malokedy mas nieco prekvapi.

jogy1984
6. júl 2025

Mne sa zas oblečenie zmenšuje po dvoch ciernhorskych reznoch s obeda

nevenka
6. júl 2025

Ja zmykam aj na 1400 a nic sa nemznsuje. Zo Sinsay kupujem iba detom a vzdy vacsie o cislo.
Prirodne materialy sa zbehnu aj o tych 10%, podla mna, to, ze deklaruju, ze latka je vyzrazana a Tebe sa to scvrkne o tych 10%, tak klamu a je to na reklamaciu urcite. Ja som takto raz kupila synovi teplaky, ale bolo to v Pepcu, tak som.sa na to vybodla , ale kupila som 2ks, cierne a svetlo sede, oprala som ako prve cierne a porovnala. 10 cm rozdiel 🤪. Takto keby si to poslal na reklamaciu, taku foto, ze origo tricko neoprate vs. oprate...

sevrin
6. júl 2025

Menei žer a oblečenie sa prestane zmenšovať!!!

😅

ekira1
6. júl 2025

@daaloo pri eko programe si nastavuješ teplotu? Moja práčka si pri eko nastavuje sama podľa uváženia, takže kľudne i 90°. Prádlo mi zmenšuje sušička, práčka nie..

daaloo
autor
6. júl 2025
@ekira1

@daaloo pri eko programe si nastavuješ teplotu? Moja práčka si pri eko nastavuje sama podľa uváženia, takže kľudne i 90°. Prádlo mi zmenšuje sušička, práčka nie..

@ekira1 EKO program podľa papierov do plna naplnenej práčky max 36°

ekira1
6. júl 2025
@daaloo

@daaloo normálne záhada 🫣

rozculena
6. júl 2025
@daaloo

@daaloo moje eko je v rozmedzí 40-60 stupňov,neviem,ako si práčka sama určí teplotu,ja to ani nepoužívam,lebo je to strašne dlhé.
Praním sa mi takto ešte nikdy nič nezmenšilo.

viera012345
8. júl 2025

@daaloo Bavlnený úplet by som napriek odporúčaniu výrobcu prala na 40ke.Teplotu 60 a viac stupňov používam pri bavlnenej tkanine .V podstate, tričká nie sú natoľko znečistené po jednom oblečení,aby sa na 40ke nevyprali a Vy tým ušetríte energie a oblečenie bude nositeľné.

viera012345
8. júl 2025
@marsmykkok

@marsmykkok ...ten termostat ma tiez napadol

sidonika
8. júl 2025

Pred vyvesením na sušiak treba tričká dobré ponaťahovať, aby dostali normálny tvár,alebo dobre vytriast.garantijem ti že sa ti nič nezmensi. Niekedy pomôže aj trochu aviváže,rozvoľní vlákna

daaloo
autor
11. júl 2025
@sidonika

Pred vyvesením na sušiak treba tričká dobré ponaťahovať, aby dostali normálny tvár,alebo dobre vytriast.garantijem ti že sa ti nič nezmensi. Niekedy pomôže aj trochu aviváže,rozvoľní vlákna

@sidonika ďakujem pekne vyskúšam