Pranie športového oblečenia
Ahojte, poraďte, ako periete športové oblečenie? Ja či periem v bežnom praciom gely, v špeciálne určenom na športové pradlo, s avivážou či bez, uschne a už na vešiaku cítim čudný pach! Proste smrdí. Ja neviem, mame asi všetko pradlo z Lidla, je to tým? Keby sme investovali do drahého športového oblečenia, nebude to tak? Alebo ako to vy robíte? Mne Lidl športové veci maximálne vyhovujú, ale proste idem sa obliecť, nedajbože mam ist niekam s niekym dajme tomu na turistiku a radšej si to deň pred tým ešte preperiem ale i tak nič moc 🙈🙈🙈
@biankabianka tiež mam perwoll na športové prádlo (je viacero typov, jeden ma napísané “odor” že je nejako silnejšie účinný proti spotenemu), ale používam aký práve v obchode majú keď potrebujem 🙂 avivaz nedávam, to sa nemá. A perem na krátky 17mim program hneď po fitku. A nič nesmrdí. Raz za čas hodím 50min program na športové… Skús len vymeniť prášok/gel…
Ja periem vsetko na 60tke s obycajnym gelom ako aj ine pradlo + sanitol na 60´ hodinu. 2-4x do tyzdna, vacsinu mam z dekaca, najlacnejsie veci.. a uz tie veci tocim 3 roky.
Ďakujem žienky, ja žijem v zahraničí a zatiaľ som používala len klasicky z lidla ale na športové, aviváž nedávam, ale keď som už moc nasratá že to zas smrdí, capnem ju tam 🤣🙈 skúsim popozerať teda ešte iný práci gel.. ja neperiem pradlo nikdy hneď, až keď sa mi nakopi, ale zas ho nechám dobre presušiť viac dni na sušiaku...
Ja periem vsetko na 60tke s obycajnym gelom ako aj ine pradlo + sanitol na 60´ hodinu. 2-4x do tyzdna, vacsinu mam z dekaca, najlacnejsie veci.. a uz tie veci tocim 3 roky.
@banalu vidíš možno skúsim aj ja pridať tu dezinfekciu, občas som ju dala ale už veru dávno nie..právam na 40° takéto pradlo.. skúsim teda tvoj trik 🤣
Aviváž sa na športové nemá používať, a gél tiež nie je úplne dobrý, lepší je klasický prášok. Ja používam ariel úplne obyčajný a periem to so všetkými ostatnými vecami na 60. Keď periem viackrát po sebe na 40 tak niektoré kusy prádla začínajú smrdieť. Takže 40 používam len výnimočne. Keď je aj na štítku napísané že max 30-40 tak kým to je umelina, vždy mi to prežilo aj 60 bez ujmy a to mám niektoré kusy už cez 10 rokov a používam ich často.
Skús prášok savo a sanytol dezinfekcia
Ekologicky, capovany, tekuty prasok na 20min cyklus a 12 min extra centrifugovanie na najvysie obratky+20min susicka a dosusenie na susiaku - smrdi len ak zabudnem, ze som dala prat a je dlho v pracke
@biankabianka zalezi aj od materialu, ako rychlo.zasmradnu. Niektore polyestery vedia strasne smrdiet dost rychlo.
Daj ich namocit pred pranim do krystalickej sody, uvolni z vlakien tie nanosy, potom preplachni a daj zas vyprat.
@biankabianka zalezi aj od materialu, ako rychlo.zasmradnu. Niektore polyestery vedia strasne smrdiet dost rychlo.
Daj ich namocit pred pranim do krystalickej sody, uvolni z vlakien tie nanosy, potom preplachni a daj zas vyprat.
@veselo_neveselo čo je kryštalická Sóda prosím ťa? Také nič nepoznám a tu neviem či také kúpim. Mam prekarbonát sodný, žeby to? Alebo sódu bikarbonu čistiacu z DM...
Aviváž sa na športové nemá používať, a gél tiež nie je úplne dobrý, lepší je klasický prášok. Ja používam ariel úplne obyčajný a periem to so všetkými ostatnými vecami na 60. Keď periem viackrát po sebe na 40 tak niektoré kusy prádla začínajú smrdieť. Takže 40 používam len výnimočne. Keď je aj na štítku napísané že max 30-40 tak kým to je umelina, vždy mi to prežilo aj 60 bez ujmy a to mám niektoré kusy už cez 10 rokov a používam ich často.
@quaxi hmm, tak skúsim tých 60 a prášok, nie gel , ďakujem 🙏
Skús prášok savo a sanytol dezinfekcia
@marcellka32 ďakujem skúsim hneď zajtra 🙏
Ekologicky, capovany, tekuty prasok na 20min cyklus a 12 min extra centrifugovanie na najvysie obratky+20min susicka a dosusenie na susiaku - smrdi len ak zabudnem, ze som dala prat a je dlho v pracke
@prasiatko30 fiha, žeby skúsim tu sušičku nachvilu? Ďakujem 🙏
@biankabianka periem v bežnom gély - momentálne v detskom, hlavne bez aviváže (veď to ničí technické vlastnosti tých materiálov) a mne teda nič nepachne, mám veľa Lidl vecí. Ale mám takú skúsenosť, že ak smrdí niekomu práčka, smrdí aj prádlo, netreba ju vyčistiť?
@biankabianka periem v bežnom gély - momentálne v detskom, hlavne bez aviváže (veď to ničí technické vlastnosti tých materiálov) a mne teda nič nepachne, mám veľa Lidl vecí. Ale mám takú skúsenosť, že ak smrdí niekomu práčka, smrdí aj prádlo, netreba ju vyčistiť?
@michaela329 práčku čistím pravidelne a myslím, že je ok, ostatne pradlo je v pohode 🙄 skúsim tipy čo tu sú a uvidím
Mame z Lidl sportove veci,termopradlo a nic nesmrdi
@michaela329 práčku čistím pravidelne a myslím, že je ok, ostatne pradlo je v pohode 🙄 skúsim tipy čo tu sú a uvidím
@biankabianka podla mna je to tym, ze pradlo kopis a nechas dlho zapotene, neoprate. Ten pot sa zazerie do toho umeleho vlakna. Vacsina ludi to robi tak, ze zapotene sportove pradlo perie na kratkych programoch co najskor po pouziti.
@biankabianka podla mna je to tym, ze pradlo kopis a nechas dlho zapotene, neoprate. Ten pot sa zazerie do toho umeleho vlakna. Vacsina ludi to robi tak, ze zapotene sportove pradlo perie na kratkych programoch co najskor po pouziti.
@0silvia0 no skúsim teda hneď prat, len mi to je zaťažko psychicky pozerať na prázdnu práčku s tromi vecami 🤣🤣 ale asi teda budem tak. Skúsim zajtra všetko nahodiť do vane a nechať dobre vymočiť v niečom a potom oprat v prachu na 60 a dezinfekciou a snáď pomôže
@0silvia0 no skúsim teda hneď prat, len mi to je zaťažko psychicky pozerať na prázdnu práčku s tromi vecami 🤣🤣 ale asi teda budem tak. Skúsim zajtra všetko nahodiť do vane a nechať dobre vymočiť v niečom a potom oprat v prachu na 60 a dezinfekciou a snáď pomôže
@biankabianka ja viem, mne tiez zily trha prazdna pracka, cize to uplne chapem. Ja som tiez tak prala ako ty a sportove pradlo smrdelo tak ako tebe.
Ale uz take presmradnute pradlo neviem ci zachranis.
Ci netreba kupit radsej nove a zacat ho prat novym sposobom.
@biankabianka mám aj z lidla a mne nesmrdí 🤷♀️periem na špeciálnom športovom programe ale nie nevyhnutne čím skôr, v pohode ich nazbieram…
mam tricka z lidla aj leginy, periem na 40tke s ostatnym farebnym oblecenim (alebo tmavym). hodim do bubna praciu kapsulu, nic viac, oblecenie nesmrdi (a to niekedy čaka v pradlovom koši dlhšie ako mesiac)
@biankabianka este mi napadlo, ze mas mozno agresivnejsi pot, preto ti pradlo smrdi a nejde vyprat...ale ved vyskusaj co ti poradili
@biankabianka Ja mám pobobný problém. Hokejové termoprádlo 4x do týždňa plus plavecké uteráky z každodenného plávania. Tiež budem vďačná za rady.
@biankabianka este mi napadlo, ze mas mozno agresivnejsi pot, preto ti pradlo smrdi a nejde vyprat...ale ved vyskusaj co ti poradili
Taktiež sa pridávam k @0silvia0 k agresivnejsiemu potu. Som zúfalá z dcerinych tričiek. Tie ak nezapieram mydlom pred praním a potom klasické pranie práškom (klasický či na šport), nakoniec ocot, smrdia vždy pod pazuchami. Ostatných oblečeniu po športe stačí obyčajné pranie.
Chcela som sa opýtať tiež na "výkonný" prášok.
@biankabianka Ja mám pobobný problém. Hokejové termoprádlo 4x do týždňa plus plavecké uteráky z každodenného plávania. Tiež budem vďačná za rady.
Ja si tiez myslim, ze klucove je prat okamzite. So sportovym nikdy necakam, vyzlecieme a ide do rpacky, hned.
@xxxxxnnnnn ja v lete chodim plavat prakticky denne a plavky aj uterak, spolu s ostatnym, co som mala na sebe (chodim k vode na bicykli) davam hned do pracky, niekedy iba na rychly 15min cyklus a veci nesmrdia. Ak pouzijem tento rychly program, pridam niekedy aj dezinfekciu.
No ďakujem žienky 🙏, oni nesmrdia pod pazuchami tie veci, ale celkovo maju taky zvláštny pach, vôbec sa v nich neudrží vôňa po pracom gely a teda avivaz nepoužívam len keď už som fakt zúfalá 😀 ale tak namočila som pradlo teraz do prekarbonatu sodného do vane a dám vyprať na 60 s pracim prachom a dezinfekciu a snáď to pomôže... 🙄
No ďakujem žienky 🙏, oni nesmrdia pod pazuchami tie veci, ale celkovo maju taky zvláštny pach, vôbec sa v nich neudrží vôňa po pracom gely a teda avivaz nepoužívam len keď už som fakt zúfalá 😀 ale tak namočila som pradlo teraz do prekarbonatu sodného do vane a dám vyprať na 60 s pracim prachom a dezinfekciu a snáď to pomôže... 🙄
@biankabianka potom napis, ci pomohlo
@biankabianka Perkarbonat je bielidlo (ekologicke), to neviem, ako zareaguje s polyesterom. Na utierky a biele uteraky ano, ale na sportove to mozno bude moc agresivne.
Soda na pranie je uhličitan sodný, a krystalicka soda je vo forme krystalov (dekahdydrát uhličitanu sodného), a ten sa pouziva na cistenie a na pranie, zmakcovanie vody atd.
Ďakujem za vysvetlenie. No keďže som nemala iné, uplne všetko športové oblečenie som dnes cely deň máčala vo vani a prekarbonátom sodným, a uplne v pohode. Myslím, že to veľmi pomohlo, potom periem postupne pradlo na 60° s pracím prachom (mám taký nový super voňavý lenor fialový, to je krásna vôňa 🤩) a k tomu ešte dezinfekciu dávam, a zatiaľ je to pradlo krásne voňavé konečne 🤩 to sa mi ešte nestalo, že by po opratí takto voňalo, snáď to vydrží aj na suchom tak 🤣 neviem či pomohol viac prekarbonát (povedala by som že dost, asi vyžral zažratý pot) a zároveň ten prach a 60°.
Takže ďakujem všetkým!!!! 🩷🩷🩷

Periem bud v sportovom perwolle alebo v obycajnom prasku, ale avivaz sa na sportove nesmie. Nikdy mi nic nesmrdi. Z Lidla ale nic sportove nemame.