Aké sú škôlky na dedine?

lunnan
4. júl 2011

Ahojte, presťahovali sme sa na dedinu a o rok ide môj syn do škôlky. Rozmýšľam, či ho dať do škôlky tam, alebo ho radšej nosiť do mesta. Aké máte skúsenosti. Majú tie škôlky nejaký program, enviro alebo niečo naozaj prospešné. Také, že akadémie, naučené pózy, to ma nijak zvlášť neberie.

stvura
4. júl 2011

@lunnan no ja som svojho prihlasila do skolky na dedinu (povodne sme sa mali stahovat toto leto do rodnej dediny mojho manzela, no stale sme nedokoncili dom), no akonahle som si v nej spravila "exkurziu" tak som bola maximalne sklamana a bude pekne chodit do mesta aj keby co bolo...deti sa prechadzali na skvare /skolka je uz druhy rok sucastou skoly, vraj kvoli financnej uspore, no skor by som povedala ze kvoli dobremu predaju vyhodnej budovy skolky v centre mesta/, jedna preliezka, jedna hojdacka, jedno mini pieskovisko. To nehovorim o tom, ze ucitelky si stali v krikoch, debatovali a deti zo skoly okrikovali skolkarov a hadzali na ne vrecka s vodou. Naozaj som bola velmi velmi sklamana....urcite mi to bude robit velky problem ho denne vozit do skolky kedze mam aj druhe, mensie dieta, ale vnutorna spokojnost je asi nadovsetko.

mamabiba
5. júl 2011

my máme obeskúsenosti. 2 roky chodila do bratislavy a potom sme sa presťahovali na dedinu a do škôlky som ju dala tam, nech si nájde aj kamarátov. Musím povedať, žiadny rozdiel vo výchove, na dedine chodili viac von, do prírody na prechádzky, bolo viacej aktivít aj s mamičkami. Myslím, že na dedine je envira dosť 😉 😉 😉 . Pozri si ich stránku, tam určite majú. Ale škôlky tiež majú osnovy, podľa ktorých treba ísť, takže nebude v ničom zaostávať, skôr sa mi vzdalo, že je tam viac rodinný prístup ako bolo v meste. Ja som bola s našou škôlkou v dedine spokojná, tak isto ako s Bratislavskou. Všetko iba záleží od učiteliek a nie od prostredia, kde sa škôlka nachádza. len počítaj s kratšou dobou otvorenia, v Bratislave bola do 17,00h a na dedine iba do 16,00h. A čo sa týka programov a zameraní...v tomto veku sa v prvom rade musia deti naučiť existovať v kolektíve, tolerancii a podobne. Až nad školou treba rozmýšľať, ako je zameraná.

sasiki
5. júl 2011

rozhodne záleží od učiteliek - takže daj na referencie mamičiek, ako sú s konkrétnymi škôlkami spokojné. A je jedno, kde sa škôlka nachádza...

sarkulka
5. júl 2011

@lunnan Ahoj, moja dcéra chodila od 3 rokov do škôlky na dedine a ja si neviem vynachváliť 🙂 V škôlke mali angličtinu, tanečnú, dramatický krúžok, nie je tu toľko detí ako v škôlkach v meste, takže aj prístup učiteliek je lepší. Pri škôlke majú krásne nové detské ihrisko, takže pohoda. 😉

alami
5. júl 2011

@lunnan pred 3,5rokmi sme sa tiež presťahovali z mesta na dedinu. Starší syn mi vtedy chodil do mesta do škôlky a ani na rozum by mi neprišlo ho dať do tej na dedine, myslela som, že pôjde viac dozadu ako dopredu 😅
mladšieho som tak isto potom dala rovnodo mesta,som si myslela ako dobre robím. Mal ale veľké zdravotné problémy a veľa bol doma a v škôlke si vôbec nevedel zvyknúť, stále plakával. po liečení a po istom čase, čo som potom s ním bola doma, lebo prešiel na dietu v stravovaní som ho znovu skúsila dať, aby bol medzi deťmi - že aspoň doobeda - plakával. skúsila som ho teda prehlásiť do dedinskej škôlky a bola som neskutočne milo prekvapená. Chodí sem veľmi rád, má veľa kamarátov,ktorí sa teraz chodievajú hrať aj poobede ku nám (starší si tu zatiaľ stále žiadnych kamarátov nenašiel - jeden a dosť), v škôlke majú oveľa lepší program, každý deň vie novú pesničku či básničku, hrajú sa klasické detské hry, robia si prechádzky po okolí, chodili zbierať podbeľ, prvosienky... pozná rastlinky, okolie. V meste pozerali DVD aj keď bolo vonku pekne, alebo boli voľne vypustení do záhrady a robte si čo chcete.
Tu je to ako doma, škôločka rodinného typu, veľmi nám pomohlo, že mu dávali papať len to čo jesť mohol, dopredu sa popýtali, ak niečo nevedeli, ešte ráno sa stihli opýtať či to môže. ke´d sme potrebovali sprísniť dietu, nebol problém, že bol v škôlke bez stravy a desiatu si nosil z domu - to nám napr v meste nechceli dovoliť.
sama sebe sa čudujem, aká som bola hlúpa, že som si myslela, že mesto je niečo viac 😅 tu očividne na dieťati záleží, ani raz sa mi nestalo, žeby sa mi niečo nepáčilo, kdežto ako som chodila po malého pred obedom v meste do škôlky, videla som kadečo, s čím som nebola spokojná (večne plačúce deti, ktoré nik nešiel tíšiť, deti samé na poschodí v šatni, kým učiteľmy ešte dole klábosili atď)

ale samozrejme, záleží od každej jednej konkrétnej škôlke. niekde to môže byť inak, u nás je to takto 🙂

vieruna
5. júl 2011

Moze sa stat, ze budes nemilo prekvapena, ked ti dieta v dedinskej skolke vobec nebudu chciet umiestnit 😒 My byvame na dedine a deti chodia, rsp. budu chodit do skolky v meste, pretoze tu ich nevzali. V meste som zo skolkou spokojna, ale viem, ze kamaratky co deti v dedinskej skolke maju si tiez velmi pochvaluju.

lunnan
autor
5. júl 2011

Ďakujem dievčatá za vaše názory, ja mám tiež v pláne urobiť taký mierny prieskum od mamičiek a pozrieť sa do skôlky, ako to tam chodí. Som aj milo prekvapená, aké dobré skúsenosti máte so škôlkami na dedinách. Keď budem mať viac info, tak ich sem určite dám.

titkovamiriam
6. júl 2011

@lunnan ja som sa pred rokmi tiež prisťahovala z Bratislavi do nedalekej dediny 🙂Milana som prihlasila hned do miestnej skolky 200m od domu a vsetci ma zacali odhovarat že nech ho dam do mesta.Jasne že tam každy vedel o kazdom tak som behom par minut poznala po reči všetky učitelky...No ja som tam predsa len syna nechala a bola som maximalne spokojna,kamaratky mi dokonca zavideli aktivity ake mali a maju dodnes kedze tam chodi už aj moj tretí syn.deti vychodili miestnu zakladnu a pokracuju na strednej. 😉 Ja by som veru nemenila,ked nie koly inemu tak koly beznadejnemu cestovaniu do Bratislavi rano...