Čo by malo dieťa vedieť, keď ide do predškolskej triedy v MŠ?

mimusa1997
15. jan 2020

Žienky prosím o radu, dcérka o mesiac dovŕši 5 rokov, doteraz bola somnou doma, nakoľko ja som znova na materskej, ale nakoľko ide mať 5 rokov, už je povinnosť, aby išla do predškolskej.... vedeli by ste mi povedať/poradiť, čo by malo dieťa vedieť, keď ide na zápis do škôlky? Čo sa tam pýtajú atď? Ďakujem veľmi pekne

mogaa
15. jan 2020

@mimusa1997 do škôlky sa dieťa pri zápise neskúša....to až pri nástupe do školy a tam to skúšanie záleží od školy ale v predškolskej ich na zápis pripravujú....ale 5-ročná by mala vedieť nejaké básničky, pesničky, kresliť postavy, poznať tvary, vedieť také bežné veci ako ročné obdobia - prípadne čo sa napr.robí v zime čo v lete, dni v týždni.....

lenka2710
15. jan 2020

@mimusa1997 my sme boli teraz s malou u logopedicky a tam ju skúšala všetko čo má ako 5rocna vedieť, povedat básničku, naratat do 10, farby, tvary, priestorové videnie, pre rozprávať obľúbenú rozprávku, vymenovať zvieratá ktoré žijú na farme, v lese atď, dní v týždni, potom vymenovať kusy nábytku a vedieť ze sa to cele vola nábytok a podobne skupiny veci, to som si teraz len tak spomenula, samozrejme kresliť, maľovať, strihať a tak, moja sa už vie napríklad podpísať tlačeným a už ma teraz nič nenapadá 😉

mogaa
15. jan 2020

@mimusa1997 ono deti sa v škôlke učia už od najmenších - majú tam stanovený čas na "učenie" a idú podľa pokynov čo majú deti v tom roku vedieť....ale ak si sa jej doma venovala a niečo vedieť nebude tak to nevadí, len ide o to aby bola zvyknutá na také aktivity ako napr.kreslenie, strihanie, modelovanie - to všetko sú činnosti ktoré formujú motoriku a ovplyvnia ako potom bude dieťa v škole napr.písať...napr.najmenšie deti sa v škôlke hlavne zdokonalujú v samoobslužných činnostiach, rozvíjanie slovnej zásoby napr.učiteľka im ukáže obrázok a majú porozprávať čo na ňom je, už tí najmenší si cibria motoriku kreslením alebo napr.vyrábajú niečo ako papierový stromček ktorý vymaľujú a lepia naň ozdoby a idú postupne podľa smerníc, čím staršie deti (stredná trieda, predškoláci) tým zložitejšie aktivity....ale záleží aj od konkrétnych učiteliek - niekde sa predškoláci už učia tlačené písmená, rôzne logické úlohy spojené s nácvikom motoriky - napr. pospájať predmety ktoré k sebe patria....

nevludna
15. jan 2020

Nezalezalo by mi absolutne na tom, ci je moje dieta nejako “vhodne” do skolky. To ze stat si rozkazal, ze celoplosne zobere rodicom deti od 5 rokov je podla mna svinstvo najvacsieho razu. Takze su to ich problemy, nie tvoje.

tinqua
15. jan 2020

@nevludna no niekomu to vyhovuje, niekomu nie...faktom, ale je, že v mnohých prípadoch učiteľky v prvej triede miesto čítania a písania učia deti stolovať, utierať si zadok a elementárne zásady fungovania v kolektíve. Nie každý rodič toto naučí dieťa doma, najmä v súčasnom trende voľnej výchovy kde dieťa ide spať keď si povie, zje len to čo a kedy si povie, návaly zlosti sú len prejavom povahy...atď... fakt, je že plošné riešenie sa možno zdá niekomu kruté, ale ako to riešiť? Psychotesty či musí alebo nemusí chodiť do mš? Potom za aké peniaze? Vlastné náklady? Nedá sa každému vyhovieť.

mpg
15. jan 2020

Škôlka je vlastne predpríprava na školu a iste je lepšie ak dieťa chodí do škôlky aspoň ten posledný rok, aby si zvyklo na nejaký režim, potom to bude mať v škole jednoduchšie. V škôlke ešte tak nezáleží, čo dieťa ovláda, ale keď pôjde do školy tak už na tom záležať bude.

nevludna
15. jan 2020

@tinqua tak zato,ze nejake male percento rodicov ma deti mimo meritok statneho standardu, to neznamena, ze sa ma obmedzit sloboda vsetkym. Udivuje ma ako to rodicia nevidia...za par rokov sa uzakoni od 4 rokov, potom od 3 a potom co? rovno z porodnice aby sa nedajboze dieta vychovalo uplne inak ako na statnu ovcu? Taketo blbe obhajovanie obmedzovania slobody....nepochopim nikdy. A to ze skola je tiez povinna, to nebudem ani rozoberat. Kedze vacsina ludi nechape ani tomu, ze uz od 5 rokov v skolke je obmedzovanie slobody.

sunny8
15. jan 2020

@mogaa u nás už musia vedieť aj abecedu a napočítať do 20 😒 akože moja dcérka to vie ale neučilo sa toto niekedy až v prvom ročníku ?

tinqua
15. jan 2020

@nevludna prečo sa tu hneď bavíme o ovciach. Pokiaľ viem v škole sa učí všeobecný rozhľad po každej stránke, nie je v tom politika. To, že sa na začiatku a na konci hodiny musia postaviť sa volá disciplína nie lámanie charakteru. A že dieťa potrebuje kolektív je fakt, vďaka ktorému sa učí fungovaniu v spoločnosti, vytvára si kritické myslenie a učí sa rozhodovať za seba. Okrem iného škola je síce povinná, ale kto veľmi chce a nevyhovujú mu osnovy, domáce vyučovanie je akceptované.

nevludna
15. jan 2020

@tinqua je, ale len do 5. rocnika a skusaju ta ako keby si v tej skole bola. Nechce sa mi tu diskutovat o skole, kedze toto je diskusia o skolkach... ale zisti si, preco vznikla povinna skolska dochadzka a co pre zivot sa take deti v skole naucia. A slusne poprosim o neobmedzovani slobody mojej a mojich deti (tvoj nazor to schvaluje).
Vdaka

hettinka
15. jan 2020

@mimusa1997 nepýtajú sa nič, len či má plienky a cumel

tinqua
15. jan 2020

@nevludna ja práveže plne akceptujem tvoj názor len diskutujem, lebo ma to zaujíma a sme v diskusii...dobre možno o inom, ale tak otvorila sa aj táto otázka. Ja potom ale nerozumiem čo a akým spôsobom chcú ľudia, ktorí odmietajú systém učiť svoje deti. Videla si film Captain Fantastic? On učil svoje deti po svojom, ale to isté čo v škole a vyžadoval ešte oveľa viac a v konečnom dôsledku nakoniec pochopil, že to čo považuje on za správne, druha autonómna bytosť - jeho vlastné dieťa to za správne nepovažovalo. Strašne veľa aspektov treba zvažovať, plusy mínusy...v rámci tej osobnej slobody.

mogaa
15. jan 2020

@nevludna máš divné zmýšlanie, na jednej strane si za domácu výučbu no na druhej strane sa ti nepáči že dieťa je na skúškach skúšané akoby chodilo do školy....a čo čakáš, podľa čoho by ho mali učitelia hodnotiť? jesne že to dieťa doma musí prebrať rovnaké učivo ako to v škole a volá sa to školské osnovy😉

nevludna
15. jan 2020

@mogaa preco by muselo?

nevludna
15. jan 2020

@mogaa co je zvlastne na zmyslani, ze nechcem, aby bolo moje dieta ucene v statnych skolach a ani nechcem, aby bolo skusane podla toho ako si stat urcil? Vsak hovorim o tom istom.