Je aj váš škôlkar v tomto období stále chorý?

lea100
23. feb 2018

Ahojte mamicky, chcem sa len opytat, ci su aj Vase deticky teraz sustavne chore. Nasa dcera ma 4,5 roka a od decembra do februara bola v skolke asi 7 dni. Najprv mala anginu, potom kiahne, potom asi 7 tyzdnov kaslala..v skolke bola par dni a opat ju mam doma s teplotami . Ako zvladaju vase deti skolku v tycho zimnych mesiacoch? Dcera je dost, ovocia, zeleniny, obcas jej dam aj nejake vitaminy..vonku sme skoro stale, za kazdeho pocasia. Zaujimalo by ma, ci su aj deti , ktore chore niesu, (vratane soplikov a kasla) alebo ci to takto proste je v tomto veku.dakujem za Vase reakcie.

hettinka
23. feb 2018

celkovo v škôlke, ale najmä po kiahňach bola dcera doma nonstop, až nakoniec lekárka odmietla davať stále ATB a museli sme ju nechať nejaké 2 mesiace doma, potom nastúpila v máji a už to bolo v pohode.
Je to vcelku bežné, hoci mladší syn bol a je podstatne zdravšie dieťa a v škôlke máločo vymeškával. Ak vymeškal, tak skôr kvôli úrazom, ako chorobe.

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lea100
autor
23. feb 2018

@matkamirko presne to iste je aj u nas..stale sa tocime dokola ..nakazime sa aj my s manzelom aj mladsia dcera..tie virusy , bakterie su teraz nejake odolnejsie alebo co...

lea100
autor
23. feb 2018

@hettinka snad to bude lepsie aspon ked sa otepli..

matkamirko
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bodka70
23. feb 2018

tak moje deti sú asi výnimka, tie 2 staršie sú už veľké ale neboli chorľavé, hlavne tá druhá bola až extrémne zdravá, ona prvý rok v škôlke ako 3 ročná vynechala kvôli chorobe cca 5 dní za celý školský rok, ona bola už normálne ako inventár škôlky 😀
tretie dieťa, syn má teraz 5,5 roka, zatiaľ za sezónu (za sezónu, keď zvyknú byť deti choré, považujem september až apríl) bol chorý 2x , raz 3 dni (sopeľ, kašeľ) v októbri a potom tesne pred Vianocami týždeň bol doma, tiež sopeľ, kašeľ. Odvtedy ešte chorý nebol, ani drobné soplíky, Minulý rok, keď mal 4,5 roka, to bolo podobné, v sezóne chorôb bol bol chorý 3x (1x laryngytída, 2 viróza - sopeľ kašel) , no a v lete mal tú chorobu ruka-noha-ústa. ,

lea100
autor
23. feb 2018

@bodka70 mozem sa opytat, ci vasim detickam davate nieco na podporu imunity alebo dodrziavate bezny rezim, zdravotny styl?
Drzte sa nadalej, nech su deticky zdrave.

ivanapetrasova
23. feb 2018

Môj 5rocny nebol chorý od decembra 2016, tiež chodí do škôlky. A teraz aj napriek tomu ze som ho od začiatku februára nechala preventívne doma zo škôlky, keď boli tie choroby všade, tak ochorel. Okrem mňa sú všetci doma chorí (manžel, obe deti). Všetci kašeľ, sopeľ, teplota. Už týždeň sa to točí. Už to aj vyzerá ze niekto z nich je lepšie a na druhy deň zas teplota... Neviem co je toto za obdobie.

bodka70
23. feb 2018

@lea100 , nedávam nič, len klasika, ovocie zelenina, občas smothie či ako sa to píše 🙂, ale nič špeciálne. Podľa mňa je to aj dedičnosťou, aj ja so sestrou dvojičkou sme boli takto extrémne zdravé ako deti a to sme sa pritom narodili predčasne a s nízkou pôrodnou váhou. Moja mama bola chorľavá a aj naša mladšia sestra mala stále dačo (priedušky, astma...), môj otec zase veľa pil, fajčil a aj tak bol stále zdravý. Takže my sme zdedili asi zdravie po ňom (a po mne moje deti) a sestra po mame.

radusiq
23. feb 2018

Je to normalne. Skolka je obdobie kedy sa dovtedy neskusene telo zrazu stretne s vela roznymi visrusmi naraz a zacne poriadne budovat imunitu - a len bojovanim s virusmi ziska obranyschpnost. Samozrejme vynimky sa najdu ale trufam si povedat ze 80% deti ked nastupia do skolky su prvu zimu vkuse chore. Prejde to, ako pojdu do skoly imunita bude nastartovana a uz zvladnu ovela viac.

nellita
23. feb 2018

@lea100 po kiahnach rok sa ti buduje imunita,takze ako keby uplne od zaciatku,moja dcera po kiahnach bola non stop.chora,dr odporucila zostať doma kym sa trosku neupokoji organizmus

bodka70
23. feb 2018

@nellita , áno je to tak, ale ako som už písala vyššie, výnimky potvrdzujú pravidlo. Náš malý mal kiahne ako 10 mesačný, na chorobnosti sa to ale neprejavilo, bol naďalej zdravý.

evittam
23. feb 2018

@lea100 Nie. Dcérka este chora nebola-az na kiahne ked mala 1.5roka,ktore syn doniesol az zo skoly-a to mal xy príležitosti, syn bol naposledy chory ked mal pol roka a potom teda tie kiahne. Soplik 1-2x do roka nepocitam.

evittam
23. feb 2018

@nellita Záleží len a len od imunity organizmu. Moje deti zvládli kiahne perfektne-ziadne teploty, komplikácie. Syn bol v škole po 10.dnoch od vysypu, dcérka bola v poriadku na 8.den. Žiadne choroby odvtedy ani dovtedy.

sense
23. feb 2018

Nasa okrem kiahni kt mali rychly bezproblemovy priebeh je zdrava...

evittam
23. feb 2018

@radusiq Ja si dovolim tvrdit,ze u 80% tychto deti je to preto lebo mamicky ich dlho drzali mimo kolektívu, vsade so sebou Dettol a spol. a podobne hygienicke "aktivity".... Potom je normalne,ze to dieťa nemalo kde prist k bacilom a byt odolnejšie.😉 Teda podla mojich postrehov za posledné roky...

larosabigi
23. feb 2018

@evittam no moje dieťa trojročné bolo v kuse s deťmi, chodili sme do detských klubov a nebýval chorý. Nastúpil v januári do škôlky a bol tam dohromady 11 dní. Najprv angína potom silný zápal priedušiek, zase angína. Tento týždeň som ho preventívne nechala doma ale už majú chrípkové v škôlke do budúcej stredy a potom sú prázdniny. Tak ho nechám doma aj tie dva dni. A po prázdninách sa to snáď ukľudní. Ja som teraz tehotná a bojíme sa chrípky. Moja kamoška co je zdravotná sestra u obvodného. Povedala že to čo sa deje túto zimu už roky nezažili...

evittam
23. feb 2018

@larosabigi Ja netvrdim,ze to platí u každého. Želám skore uzdravenie.😉

slavomira236
23. feb 2018

Moj 4 rocny od oktobra vkuse chory v skolke max.2tyzdne vkuse....vraj to tam prvy rok je som z Toho nestasna hned od neho chyti aj malinka a takto Sa tocime dookola.....a to som nepouzivala ziadny detol ziadna prehnana hygiena pokial bol doma....

radusiq
23. feb 2018

@evittam nie celkom. Moj bol od 11 mesiacov s au pairkou, kazdy den vonku za kazdeho pocasia, 2x do tyzdna stretnutie batoliat. Bezne zazival MHD, cestovanie aj lietadlom od 6 tyzdnov, supermarkety, ziadna izolacia. Dettol som nikdy nepouzivala, ani neinfarktujem ked zje sladkost co mu spadla na zem. Ale proste 8 hodin denne, dlhodobo, v tom istom kolektive s takou skalou virusov nemal moznost zazit. Moj je teda uz treti rok - prvy rok bol celu zimu, jedna nadcha odznela druha nastupila. Minuly rok sa drzal do januara, potom to zacalo. Toho roku bol chory len raz (klop klop). Ostatni spoluziaci a kamosky co mam v okoli to maju velmi podobne, bavili sme sa na tuto temu niekolko krat...

nada789
23. feb 2018

Nasa mala kasle s malymi prestavkami od novembra. AK by som ju kvoli kaslu nechala doma, do skolky nechodi... nastastie take hnusobiny ako anginy a kiahne sa nam zatial vyhli, ale aj vecne upchaty nosik, hnusny kasel daju zabrat... najhorsie je, ze moja imunita tiez dostava popri nej zabrat... ja kadzu chorobu mam s nou. takze niekedy fakt meliem z posledneho. a to sme strasne vela vonku, o sterilnom prostredi nemoze byt ani reci, A dokonca zijeme na horach, kde by clovek predpokladal iba zdravie... hold zimne mesiace su raz take. Ja sa len tesim uz velmi na jar, slniecko, zelene, a pritom milujeme sneh.... mno hlavu hore, bude lepsie...

radusiq
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
radusiq
23. feb 2018

@evittam ale mas pravdu, deti ako opisujes ty co su v prehnanej cistote a izolacii su na tom podstatne horsie. Tu imunitu inak ako trenovanim nenadobudnu, a su nachylnejsi na horsi priebeh choroby.

hradnapani
23. feb 2018

@lea100 mne dve lekarky nezavisle od seba povedali, ze dieta po kiahnach by nemalo ist do kolektivu aspon mesiac , ze tie kiahne dost narusia imunitu a dieta vsetko chyti. Navyse teraz je uz dost dlho sezona hnusnych viroz, takze sa vobec necudujem, ze su deti chore.

viskupovaandrea
23. feb 2018

@lea100 U nas to bolo rovnake. Stale bola chora, uz som sa citila trapne ked som stale volala do skolky 😂.
No ale povedala som si dost!!!!! Kupila som detom C vitamin taky v kvapkach a kazde rano davam aj dcerke ked ide do skolky a syn dostava tiez. Zatial este chora nebola od kedy jej ho davam klop, klop, klop. Samozrejme dostatok ovocia a zeleniny musi byt ale dcerka mi zeleninu moc nechce jest 🤔.
Skus to aj ty a uvidis sama.

julia204
23. feb 2018

moj maly ma tiez, 4,5 september vydrzal 2tyzdne, október 3tyzdne,november 4dni, december 2dni a januar 3dni v skolke..od 10.1.2018 je doma....dookola teploty a hned zapal priedusiek...lieky na imunitu berieme od leta a nic...

vroni
23. feb 2018

Moj skolkar bol tyzden doma s chripkou, dcera chora nebola (ci vlastne bola, jeden den mala vazny zapal pisomky z dejepisu). Od septembra. Po kiahnach sli obaja po tyzdni do skolky, ziadna znizena imunita sa nekonala. By ma zaujimalo, kde a kedy maju rodicia pracovat, aby pocuvali taketo uzasne lekatske rady.

hettinka
23. feb 2018

@lea100 mladšiemu dom dávala v zime cucoriedkovy Narosan od JUST

siska53
23. feb 2018

@lea100 po prve,tvoja mala kiahne..tie vraj cca na.pol roka oslabia imunitu..po dalsie,sice moji az tak nevymeskali,ja sa len teraz po viac ako 2tyzdnov dostavam z tejto pliagy a decka boli nakapate,resp.stale su tiez uz 2.tyzden, vela ludi sa stazuje,ze bud sz z toho nevedia dostat alebo sa im to opakuje.. Idi mrazy a su aj prazdniny postupne,tak hadam bacily vymrznu a bude lepsie.

pininka
23. feb 2018

@lea100 nasi boli chori minimalne,stale sa ma kazdy pyta co s nimi robim,no nemam ziaden zazracny recept,podla mna su tam aj geneticke predpoklady, ale aj ake su pomery v skolke. Lebo ty sa mozes aj rozkrajat,ked tam sustavne beru ine chore detim fakt ale je,ze aj nasi boli po kiahniach dost oslabeni.