Priečne 4,5 ročné dieťa

zdenkaxyz
17. okt 2013

Ahojte. Potrebujem radu. Môj 4,5 ročný syn je strašne priečny. Robí zle deťom v škôlke, robí zle doma. Pretrváva to už dlhšiu dobu. Neviem, či to môže mať v povahe, alebo kde je problém. On vie, aj rozumie tomu, že to nemá robiť. Aj keď vie, že dostane trest, tak musí vždy urobiť všetko do prieku. Som z toho zúfalá, už je toho moc. Nerozumiem, kde sa to v ňom stále berie toľká priečnosť.

jajus28
17. okt 2013

Nemam este taka stare dieta ako ty, ale tiez je riadny nervak a robi vsetko naprieky ma len rok a pol takze zabera len danu vec zobrat, alebo ho zaujat niecim inym a vysvetlit mu aby ako tak pochopil preco nie. Keby je starsi ako tvoj isto to riesim nastenkou s dobrymi a zlymi bodikmi. Za urcity pocet dobrych hracka, alebo nejaky zazitok aspon takto som to riesila ked som mala dva mesiace v lete na prazdninach bratove deti ( su inej narodnosti a miestami ako zvery na nich to perfektne zabralo) a vzdy boli s cierneho smajlika strasne nestastny vysvetlili sme si preco ho dostali a ked tu istu chybu nahodou zopakovali som ich upozornila, ze to nie je dobre, a kedze chceli na konci hracku vzdy prestali. Samozrejme som ich za vsetko dobre chvalila, objimala, a pusinkovala. A aj ich mamina mi volala, po prazdninach, ze si pytali zriadit nastenku a ze su ako vymeneny 😉. Samozrejme na kazde dieta plati nieco ine.

silvusik69
17. okt 2013

@zdenkaxyz Ahoj, ako tak čítam, čakáš druhé bábätko a povedala by som, že to môže byť aj prejav žiarlivosti. Neviem či si malému práve toto dostatočne vysvetlila. Ak tomu nerozumie v tom zmysle, že sa obáva straty istoty, ktorú dnes v tebe má, môže práve týmto svojim prejavom demonštrovať svoj zlý pocit z očakávaného súrodenca. Malému musíš dookola hovoriť , aký je on pre teba dôležitý človiečik a pripraviť ho na úlohu staršieho súrodenca. Ale v tom zmysle, že bez jeho pomoci to nezvládneš.. 🙂 . A neustále mu hovoriť, že ho máš rada, venovať mu dostatok nehy Je to len rada, ale mám dvoch synov s väčším vekovým odstupom a viem, že som musela aj po narodení toho druhého dávať obrovský pozor koľko pozornosti komu venujem. A v podstate to bolo aj počas druhého tehotenstva. Je pravda, že straší syn mal už 8 rokov a ľahšie sa s ním o tom celom rozprávalo, Dokonca som ho zobrala aj do poradne, lebo samozrejme aj on žiarlil. Mala som super lekárku, ktorá mu na ultrazvuku "predstavila" mladšieho bračeka. A od tej doby sa to otočilo. A úžasný vzťah im ostal dodnes. 🙂

zdenkaxyz
autor
17. okt 2013

@silvusik69 dakujem za radu. Syn sa javí,že zatial nežiarli. Vraví, že babatko lubi, stiska mi bruško, teší sa na braceka. Viem, ze sa to moze zmeniť a žiarlit moze, keď bude maličký na svete.