Sexuálna výchova v predškolskom veku? Áno či nie?

nikoletka0494
13. okt 2019

Ahojte mamičky predškoláčikov, ale aj všetky ostatné mamičky. Chcela by som Vám ukradnúť kúsok času, aby ste vyjadrili svoje názory na otázku uvedenú vyššie. Mala by byť podľa Vás sexuálna výchova už v materských školách? A ak máte záujem podeľte sa s nami ako ste Vy vysvetlili svojim detičkám, keď sa opýtali ako prišli na svet prípadne iné otázky súvisiace s témou. Vopred veľmi pekne ďakujem.

nadejna7
14. okt 2019

@nikoletka0494 myslim, ze to je este priskoro, ze na to maju cas, ako nepovedala by som detom, ze ich doniesol bocian, ale ze prisli na svet z lasky a preto, ze sa mamina a ocino lubia a sex. vychovu by som davala tak mozno od 10 rokov najskor...

pribinak
14. okt 2019

Ano, cast by mala byt. Napr ze pusinky, objatia nie su na silu - ako prevencia pred sex. zneužívaním

Zas sa netvarme, ze im ucitelka bude vykladať, ktora poloha je podla kamasutry ta najlepšia ci ako najefektivnejsie urobiť oral.

Aj to ako deti pridu na svet sa da rozumne a veku primerane detom vysvetlit.

Raz som tu v jednej diskusii citala, ze matka na navsteve povedala cca 12 ročnému chlapcovi, ze ho vysedeli z vajíčka. No neviem ci je toto lepsie ako mat cast sex. výchovy uz v MS.

Ale mat sex. vychovu az niekedy na konci zs je neskoro.

nini1010
14. okt 2019

Ja mam predskolacku a myslim ze na cokolvek zo sexualnej vychovy je naozaj priskoro,lebo su to veci,ktore este nedokaze pochopit a vstrebat.Narodilo sa nam babatko a ked sa vypytovala a ja som vysvetlovala odkial sa vzalo bolo uplne jasne ze tam este jej predstavivost nedokaze zajst.Skoncili sme pri tom ze babatko mi dal do bruska Jezisko,ale ze na to musim mat aj tatinka a to je nieco co si ona v tej detskej hlavicke vie prijat a tam to skoncilo.Avsak vnimam,ze 5-6rokov je obdobie kedy dieta zacina vnimat aj veci,ktore asi troska z prehnanim mozeme nazvat pociatky sexuality.Ze dievca ma susurku,chlapec pipika,z casu na cas sa ma pyta preco je to tak?preco mame v tomto odlisnosti?Strasne ju zaujima co to ma tatino za trenkami a laka ju to o to viac ze jej to nechce samozrejme ukazat (co sa teraz po narodeni brata ukludnilo lebo to vidi na nom).Dalej uz sme mali prve "mami zalubila som sa","mami on tak kraaasne vonia","maminl on ma chce stale pusinkovat a fuuuj,ja to nechcem".Ak nieco,tak mozno toto su veci,ktore by bolo mozno dobre vysvetlovat a rozoberat s tymi detmi.Ale je to otazne,ci vobec lebo ja ako rodic si viem korigovat co vysvetlim a co by malo este ostat tabu a ako vysvetlim,takze mi vyhovuje ze to neriesia ucitelky ale mam to skor vo svojich rukach.Takze ked tak rozmyslam,myslim,ze by sa taketo veci este v skolke nemali preberat,ze tie otazky rada zodpoviem skor doma sama.

pininka1
14. okt 2019

V každom veku sa dá všetko rozumné vysvetliť. Stále si myslím aj podľa tém tu založených že sme čo sa týka sexuálnej výchovy ešte v stredoveku a zanedbali sme minimálne dve generácie. Za mňa jednoznačne postupne, vzhľadom na vek objasňovať základné veci.

andrea_82
14. okt 2019

Ja som za vysvetľovanie, ale nie v škôlke, ale doma. Nikdy som synovi nehovorila, že ho doniesol bocian, postupne sme informácie dávkovali primerane veku. Myslím, že každá mama by to mala dieťaťu vysvetliť najprv doma. Nemali by sme všetko hádzať na škôlku, resp. školu.

juliet86
14. okt 2019

za mna jednoznacne ano. ja detom ktore uz rozpravaju 3rocne a pytaju sa na atomy dinosaurov dobu ladovu planety tak takisto im vysvetlujem aj ako vznika zivot a babatko. takze za mna ano. plus je extremne dolezite uz tymto najmensim detom hovorit ze maju intimne zony. kde sa ich moze dotknut iba rodic alebo doktor a v momente ako by im tieto zony ukazoval dospely chytal sa ich tam treba to povedat rodicom. praveze preto je sexualne zneuzivanie tak zradne vo veku 3-10/12rokov. pretoze deti absolutne nevedia pomenovat co sa s nimi deje. nerozumeju tomu. . . casto maju aj prijemne pocity a maju pocity viny maju strach. 80percent zneuzivania sa deju s niekym koho pozna. clen rodiny. ucitel trener knaz. tym ze zo sexu spravime tabu vystavujeme ich nebezpecenstvu. je rozdiel sexualizovat deti a vzdelavat ich o sexe.

pribinak
14. okt 2019

@andrea_82 urcite by sa malo zacat doma, ALE mnoho rodiciv je schopných do hláv detom tlačiť take kraviny ze az. Najmä v patologických rodinách by bolo z toho viac škody sko osohu.

Si niekedy prečítaj toe diskusie tu, mnohe zeny ani nepoznajú svoje telo, co idu ucit deti?

veronnica080
14. okt 2019

@nikoletka0494 ako vykládať im o pusinkách alebo čo je podľa mňa somarina, ale keď spolužiak dáva spolužiačke pusu alebo ju objíma na silu mala by im to učiteľka vysvetliť, že to na silu nemôže robiť, iba keď obaja chcú, ale to by ich mali učiť hlavne rodičia 🙂

h_petra
14. okt 2019

Ludia maju odlisne predstavy o pojme "sexualna vychova".
Sex a sexualita cloveka sprevadza od jeho pociatku. Nevidim najmensi dovod teda tieto temy v urcitom veku vynechavat.
Sexualna vychova totiz nie je len o prevencii pred nezelanym tehotenstvom a pohlavnymi chorobami, ci o samostnej technike pohlavneho styku.
Je to aj o rozdieloch medzi muzom a zenou, vychovou dietata k prijatiu tejto svojej buducej role, o primeranom zodpovedani zvedavych detskych otazok, o ucte k vlastnemu telu.
Takze za mna rozhodne ano.
Aj vznik cloveka sa da dietatu ci uz v jeho 3 lebo 6 rokoch primerane vysvetlit.
Dieta vnima okolo seba ovela viac veci, nez si dospeli niekedy myslia.
Ono uz len tym, ze si mamina s tatom daju pred dietatom pusu je nejaky prejav sexualneho spravania, ktorym v podstate ucime dieta, ze je uplne normalne, ze muz a zena, ktori sa maju radi si tu lasku prejavuju aj fyzickymi neznostami. A nikto to nepotrebuje do detailov rozoberat, jednoducho sa ta sexualna vychova tak nejak zije.
Preto mi pride cudne, ked to chce niekto oddelovay, alebo zavadzat az od urciteho veku.

h_petra
14. okt 2019

A co sa tyka tej casti otazky, ci by mala byt v materskych skolach.
Ani v MS sa urcitym temam vyhnut neda. Pokial je ucitelka normalna vyrovnana osobnost, urcite nema problem prirodzene a primerane veku deti na tieto situacie reagovat.
Ale zavadzat nejaky predmet, alebo to riesit prostrednictvom nejakych pochybnych kniziek o detskej masturbacii (isto ste vo vodach internetu na tuto temu nedavno narazili) je zbytocne.

amelia000
14. okt 2019

@nikoletka0494 ahoj podla mna to nieje vobec potrebne. Pamatam si na svoje detstvo od cca 2 rokov a viem ze ma tato cast zivota vobec nikdy nenapadla/nezaujimala a ani som to nepotrebovala vediet. Vedela som tak max rozdiel medzi chlapcom a dievcatom..ze babatko prichadza z lasky ked sa dvaja velmi lubia a pusinkuju. Moja mama bola tehotna ked som mala cca 6 rokov a to ze sa narodi mi vysvetlila ze ho z bruska vyberu doktori. A vies co? Stacilo mi to. Prve otazky mi v hlave nabehli az niekedy okolo 10r. Cize zamna az na zakladnej skole.

jana_eyre_2
14. okt 2019

ja mam doma tri deti maju 7, 6 a 3r.. cize mam aj predskolacku, ja im vysvetlujem vsetko co mozem vzhladom k ich veku a zvedavosti, mam za to, ze je to prirodzena sucast zivota a okrajovo uz v tomto veku maju mat vhodnu vychovu aj v tomto smere.. ci to treba dat do skolok neviem..

moj nazor teda je, ze ano, tak ako sa ucia o tele tak by sa mali ucit uz aj taketo zaklady, AVSAK viem si predstavit kolko ludi s tym ma problem, takze to asi treba nechat na samotnych rodicoch..

eliska13
14. okt 2019

@nikoletka0494 Určite ano

nikiki29
14. okt 2019

Nejaký psychológ písal, že deti do cca 9 rokov nevnímajú rozdiely medzi chlapcami a dievčatami po sexuálnej stránke. Bolo to písané vo vzťahu k hrám na doktora, že vo veku okolo 9 rokov už nie je spoznávanie tela druhým pohlavým úplne ok a treba to už zastaviť. Myslím si, že v tomto veku už je potrebná naozajstná sexuálna výchova.
V predškolskom veku by to malo byť oveľa zjednodušené a určite deti nepotrebujú vedieť podrobnosti ako niektoré detské knižky prezentujú. Ale áno, určitá forma je vhodná aj v predškolskom veku 😊

h_petra
14. okt 2019

@nikiki29 psycholog asi nedaval na prednaskach velky pozor... 🙈

telusikk
14. okt 2019

Podľa mňa je to príliš skoro a vôbec nie je potrebné, aby deti už v predškolskom veku mali sexuálnu výchovu. Podľa mňa úplne stačí, keď na základnej škole im je vysvetlené. Keď si spomeniem, tak mne nikto nikdy nič také nevysvetloval. Kedysi to vôbec nebolo a teraz už dobre že im to nechcú v škôlke vnúcovať.

slavuska1506
14. okt 2019

Urcite nie. Taketo dieta ma na taketo veci este cas ! My sme mali sex. vychovu vo veku 12 a 13 rokov, kedy sme zacli dostavat prvy menzes a bolo to akurat. Je pravda, ze doba sa zmenila a decka zacinaju so vsetkym skor (robila som diplomovku aj v tomto smere na zakladnej skole), posunula by som to na 10 rokov. Skor vsak urcite nie ! Je mi zle z tejto dnesnej chorej liberalnej doby. Ked citam clanky, kde ucitelky ukazuju (same na sebe !!) malym detom este aj sex. polohy a ako sa robi oral, je mi skutocne zle !

jana_eyre_2
14. okt 2019

@nikiki29 ako to myslis, ze nie je ok a treba to zastavit? psycholog asi nepoznal vela 9r deti..

jana_eyre_2
14. okt 2019

@slavuska1506 to si prosim ta kde videla take ucitelky?

nikiki29
14. okt 2019

@h_petra to je možné 😁 len hovorím čo som čítala...
@jana_eyre_2 skúsim nájsť ten článok, neviem ako presne to vysvetľoval, ale písal niečo v zmysle, že v tom veku už hry na doktorov začínajú mať sexuálny podtón a nie sú vhodné.

dankavass
14. okt 2019

Áno, samozrejme, primerane veku. Už môj trojročný vie, že tatino dá z lásky mamke vzácne semienko, z ktorého bábätká rastú v brušku a potom sa narodia. Aj to už je až až. Viac ho zatiaľ nezaujíma.
V piatok v škôlke mali spojené triedy, starší chlapec mu tvrdil, že keď chce mamka bábätko, zasadí v záhrade semienko a z neho, na kvietku medzi lupienkami vyrastie malé bábätko.... (akože vážne... Kto povie dieťaťu takúto somarinu? To už aj bocian znie menej hlúpo)
Môj malý sa chytal za hlavu a strašne smial, že čo to hovorí, veď bábätká sú predsa z bruška...
Takže ja som za to, že neklamať, ale dávkovať pravdivé informácie postupne a primerane veku.

nika898
14. okt 2019

@nikoletka0494 urcite to nie je myslene ako sexualna vychova na zs alebo ss. Ja si myslim ze to moze byt pre deti velmi zaujimave. Vsak uz aj knizky s ludkym telom som videla od 4 rokov. Jasne ze nevysvetlovat detom co je sex a ako sa robi ale peknou hravou formou vysvetlit ako prisli na svet nevidim natom nic zle. Citala som uz mnoho pribehov ako to detom vysvetlovali a som rada ze vety typu doniesol vas boniac uz takmer vymyzli ☺

slavuska1506
14. okt 2019

@jana_eyre_2 v Nemecku sa to nemalne deje

jana_eyre_2
14. okt 2019

@slavuska1506 ty zijes v nemecku? alebo to je info z hlavnych sprav?

slavuska1506
14. okt 2019

@jana_eyre_2 od kamosky, kora tam zije 10 rokov

marcelkaemmka
14. okt 2019

Mozno aj ano ale ide o princip ako vysvetlit uviest "sex" formou lasky milovania sa ze je to nieco medzi mamkou a tatkom vynimocne ..a nie len sex ze tu mas kondom a rob kedy sa ti chce a s kym sa ti chce

h_petra
14. okt 2019

@slavuska1506 robila si diplomovu pracu tykajucu sa deti v skolskom veku, cize predpokladam, ze si studovala pedagogiku, alebo nieco pribuzne. V tom pripade neviem v ktorom bode u vas na fakulte zlyhala vyucba vyvinovej psychologie, no mne osobne je smutno z takychto rigidnych nazorov odbornikov venujucich sa profesne teme vzdelavaniu a vychovy deti.
Ak pod pojmom "sexualna vychova" mas len oral a polohy, to sa naozaj zle cita...
A ak si myslis, ze dieta do 10 rokov nepotrebuje vysvetlit niektore zavazne veci tykajuce sa sexuality cloveka, to sa cita este horsie...

lujza123
14. okt 2019

Myslím ze vsetko v skolskych a skolkarskych osnovach musela schváliť skupina odborníkov. Takže v tomto ssi myslím ze deti sa učia len to co majú umerne ich veku.
Skôr si myslím ze také náboženstvo by sa malo vyučovať až v takej 8 triede keď sú deti schopné chápať súvislosti a malo by to byt ako voliteľný predmet. Naproti tomu etika by mala byť povinná prevsetkych

lenka2710
14. okt 2019

@nikoletka0494 Keď sa mala pýtala ako sa narodila,tak som jej povedala,že sme sa s tatinkom veľmi lubili a rozhodli sme sa,že budeme mať bábätko, že sme kupili fazuľku,dali mi ju do bruska a tam rástla,az kým nebola dostatočne veľká aby sa narodila! Ma 5 rokov, neviem ako inak by som jej to vysvetlila 😁

lujza123
14. okt 2019

@slavuska1506 články kde učiteľky vysvetľujú oral? To ako myslíš vážne ze vš vzdelaný clovek (keď si písala diplomovku) nedokáže rozoznať hoax a verí clankom tohto typu? To je fakt veľmi smutná vizitka nášho skolstva